Ne razmišljamo na isti način.
Ovaj konkretan povod za protest relativizuje ovakav način borbe za ispunjenje zahteva, i apsolutno je nesrazmeran sa npr ekološkim i socijalnim protestima (a i ja se pitam - kojim?). Tako da sasvim odgovara vlastima da sada, na primeru protesta stanara blokiranjem auto puta (dakle apsolutno nebitan povod za tako nešto u bilo kojoj široj priči) ili reaguju silom i to ustanove kao buduću praksu kada se bude protestovalo zbog nečeg zaista bitnog, ili svaki sledeći put da relativizuju ozbiljne proteste poredeći ih sa stanarima Genexa. I onda se postavlja pitanje - kome je ovo moglo da padne na pamet? A tu je uvek i momenat odvraćanja pažnje javnosti kada se priča o ozbiljnim političkim temama ("plan za Kosovo").
Relja je ovde u pravu skroz. Iako sam od starta naignjao ka strani stanara (jbg, šta ću kad nisam kapitalista, pa sam mnogima odmah automatski komunista) ali priznajem da kada sam prvi put na ovoj temi pre par dana pročitao u tekstu da stanari kažu da će blokirati Gazelu (???) ako im se zahtevi ne usvoje, da mi je to bilo baš šokantno. Prešao sam preko toga misleći da je to samo neka patka ili novinarska podmetačina međutim ako sam dobro ispratio, to nije slučaj.
Elem, slažem se sa stanarima do neke tačke. To ''do neke tačke'' je nedokučivo jedno polovini foruma i 2/3 srpskog naroda, jer mnogi ljudi ovde imaju problem da shvate koncept izražavanja kroz skale, već sve hoće ili crno ili belo, ili da ili ne, ili 0 ili 100%. Ali u slučaju pokušaja da se blokira Gazela, mislim da je to em previše, em neukusno, neprimereno. I razumem šta Relja pokušava da kaže, da je možda neko namerno odveo celu stvar u apsurd, da bi time apsurdizovao, relativizovao i obesmislio i sve buduće proteste i akcije.
Prvo smo imali situaciju sa onom Kurbarom sa Studija B kada su iskoristili njeno glupiranje u reportaži i reakcije na to, da ubuduće obesmisle svaki pokušaj kvantifikovanja protesta i građanskih akcija. Od tada pa do danas, retko koji medij govori ''bilo je toliko ljudi''. Svi se drže nekih ofrlje procena i opisa (ne računajući režimske naravno, koji uvek idu na to da umanje i ponize svakog ko se usuđuje da bude opozicija). Onda smo imali situacije sa ekološkim protestima gde se među priglupi i zajedljivi srpski narod i glasačku masu pustila priča ''vidite kako njih par hiljada blokira najvažniji autoput u zemlji! KME!'' i ''vidite kakvi su ekolozi koji dolaze do (bestragija) Fruške gore u automobilima, puše cigarete, udišu kiseonik i izdišu ugljen-dioksid! BUA!''. Znači apsurdizacija, omalovažavanje, relativizacija i polarizacija su oterane još jedan korak dalje. I od tada i nismo imali druge veće proteste u Srbistanu.
Sada ako se zbog jedne zgrade blokira autoput ili most, ta apsurdizacija i Vučićeva manipulacija, odnosno zamka, će otići korak dalje, Vučiću na ruku. I ubuduće kad god poželi da diskredituje bilo kakvu građansku akciju, samo će da izađe pred svojih 30634 medija i kaže ''vidite ih, ovo su isti oni koji blokiraju autoput zbog zgrade, jel za takve želite da glasate?'' i time će srozati i diskreditovati mnoge druge potencijalne pokušaje protesta, revolucija ili prosto građanskih odalamanja po tintari kada pretera u nečemu (kao kada ga je narod spontano odalamio po tintari prva dva dana protesta u julu 2020. , podvlačim ovo ''prva dva dana'', cirkus posle ne računam)
Na kraju krajeva, na stranu politika i na stranu naša urođena srpska pasija da se delimo na ekstreme (komunjare i kapitaljare), koliko god se slagao s nekim, ne mogu da zamislim scenario u kome je blokada autoputa ili mosta od strane stanara jedne zgrade, kredibilan način borbe. Možda ću nekome zvučati smešno (ni prvi ni poslednji put) ali da su najavili blokadu Ulice narodnih heroja pa da razumem. Kao što su mnoge druge mikro-zajednice radile slično kada bi ih vlasti kulirale na ljudske pozive na razgovore. Ali ovo prećenje blokadom autoputa mi deluje neprirodno. I baš zato me ne bi čudilo da iza te ideje stoji neki SNS trojanac koji je tu doveden da bi obesmislio sve buduće ideje građanskih akcija i neposlušnosti, time što će ''svoju'' grupu da uvuče u sukob sa ostatkom naroda i apsurdizuje celu poentu iza građanskih akcija. A ne bi bio prvi put da S(N)S mašinerija to radi.