Upravo sam gledao Studio B i skočio sam sa stolice kada sam čuo vest: ministar vojni Gašić danas u Bubanj potoku je saopštio kako je od Zavoda za uništavanje spomenika uspešno pribavljena saglasnost za rušenje bloka A Generalštaba (manji i razrušeniji blok, preko puta Vlade Srbije, koji se naslanja na stari Generalštab).
Jedino što se još čeka je to što je po predračunu iz 2010. godine potrebno milion evra za kontrolisano rušenje, a ministar Gašić je sada mišljenja da vojska to može da obavi za desetinu te svotice. Dakle, čeka se još samo izrada novog predračuna i po Gašićevim rečima kreće se na posao čim pre.
E sad se ja pitam kakvo je rušenje bloka A u pitanju? Samo deo koji visi nad Nemanjinom ulicom, ili sve ploče koje su od toplotnog udara deformisane, ili sve do temelja??? Dakle, ova poruka nije poziv na novo prepucavanje, već samo apel da saznamo šta tačno smeraju?
Naravno, interesuje me i sa pravne strane, šta se Zavod za uništavanje spomenika tačno saglasio, da li dolazi do bilo kakve promene u statusu zaštite Generalštaba - mada i ako ne dolazi, posebno je pitanje da li je predviđen takav projekat "kontrolisanog" rušenja, da bi sledeći logičan korak posle njega mogao biti "skidanje" zaštite prostim konstantovanjem da predmeta zaštite više nema?