Šta je novo?

Forumski kviz

Podstaknut https://forum.beobuild.rs/threads/izbori-2025.3773/page-2678#post-1536600

Iz koje je knjige ovaj deo rečnika manje poznatih izraza.

IMG_7969.jpeg

Словенски "гој" значи мир, а за јеврејске изразе не дајем ни пишљива боба.

Na kojoj temperaturi se vrednosti farenhajta i celzijusa poklapaju?

Uh.. dobro pitanje... tipa -40

Znam da je 0 C oko 32 farenhajta ako sam dobro zapamtio...

E hvala 🙂 nisam bio 100% siguran.

Smisliću nešto do sutra... ako ne smislim nek postavi neko drugi.

Kako se zove film iz 1966. sa pre par godina utađenim rimejkom u kome je predstavljeno distopijsko društvo u kojem su sve knjige zabranjene, a vatrogasci ih spaljuju umesto da gase požare.

I otkud baš taj naziv filma kao dodatno logično pitanje koje se nameće? 🙂

Temperatura gorenja papira.

Mozak stade, neću da varam i pogledam na policu pa da vidim šta piše posle Farenhajt.

Rimejk? Nisam u toku - kakav je?

I još jedna stvar - ovo je primer kada prevod ne prati priču jer Vatrogasac nije bukvalan prevod za Fireman i zbog toga mora malo objasniti onim koji ne znaju engleski.

Da, al su barem obučeni kao vatrogasci i kao vatrogasci dolaze da zapale vatru 😊 ali svakako bolje pristaje firemen zbog dvoznacnosti

Možeš pogledati knjigu. To je dozvoljeno. 🙂

Nisam gledao rimejk.

Ne, on je farenhajt 9/11.. on se svojevrsno poigrao tim naslovom.

A ovo je knjiga po kojoj je rađen igrani film.

@astrodule

Na 754 ti je olovo već potpuno rastopljeno a cink prelazi u tečno stanje 😊 (to sam malo morao da istražim da bi odgovor bio zanimljiviji, da ne kažem samo prevruće)

Samoproglašavam se pobednikom.

Na slici se nalazi i jedna knjiga sličnog žanra i teme, a snimljen je i nastavak.

Naravno, naziv filma je poznatiji od naziva knjige.

Koji film je u pitanju?

Da tako je 451. Nisam čitao knjigu. Filmom nisam oduševljen mada me takve distopijske ideje jako zanimaju... verujem da je knjiga dosta bolja.

Da ne odvlačim pažnju sa @DankoS pitanja, ali…

Kao mali sam glesao Blejdranera i ničega se nisam sećao osim reklame za Koka kolu.

Pre desetak godina sam pročitao knjigu i oduševio se. Zatim sam krenuo da gledam film i razočarao se maksimalno. Knjiga je milion puta bolja!

Evo jedno pitanje za lupetaranje. Pa ko bude najbliži nek pita dalje.

U Evropi ih je mnogo. Možda nema Kosovo*, Island, BiH i još po neka. Ali u Africi samo 3 afričke države imaju moj omiljeni restoran koji se u slobodnom prevodu zove "zlatni lukovi". Koje su to zemlje?

Egipat, Južna Afrika iiiiii rekao bih da je treća neka severna, Maroko ili Alžir ili Tunis?

Da, u suštini je lako. 🙂

2 od 3 si naveo a treća je jedna od navedenih između kojih se troumiš. 😊

Vrh