Šta je novo?

Forumski kviz

Највећа железничка несрећа СФРЈ однела је 167 живота.
На којој линији је путнички воз саобраћао?

Poslednja izmena:
Да, у Загребу.
Београд и Загреб биле су станице овог међународног воза и крајње одредиште јесте била Немачка али не Франкфурт.

Нека линија за гастрабајтере мжд. До Дизелдорфа, а осим Бга ми ништа не пада на памет, па мжд је полазио изван Југославије, Истамбул мжд (исто због гастоза).

Већина путника јесу били гастарбајтери који су се враћали у Немачку крајем августа 1974.
Јесте полазио јужно од Југославије али не из Турске.
Јесте на слово Д али није Дизелдорф.

Један погођен, један на месту

Imam jedno lepo pitanje, pa bih da se ubacim ako smem...

Najduža ravna linija vodenom površinom na Zemlji, dakle od kopna do kopna, vodom...

Recimo sedneš u brod i ideš samo pravo sa ciljem da napravis najdužu ravnu putanju na Zemlji. Spoji te dve tačke. Dovoljno je navesti početnu i odredišnu državu.

Imam jedno lepo pitanje, pa bih da se ubacim ako smem...

Najduža ravna linija vodenom površinom na Zemlji, dakle od kopna do kopna, vodom...

Recimo sedneš u brod i ideš samo pravo sa ciljem da napravis najdužu ravnu putanju na Zemlji. Spoji te dve tačke. Dovoljno je navesti početnu i odredišnu državu.

Zakačio sam taj reel u izgubljenom vremenu na Instagramu, al' nema šanse da se setim :)

Nije Goje... hint ti je da je Zemlja okrugla i da je malo teže izvaliti na ravnoj mapi 🙂 mada si ti to možda i imao u vidu...

Inače hvala što ste me pustili da upadnem. Iskreno mislio sam da ću zaboraviti pitanje i odgovor. Prvi sledeći put ću ja propustiti svoje.

Nije Goje... hint ti je da je Zemlja okrugla i da je malo teže izvaliti na ravnoj mapi 🙂 mada si ti to možda i imao u vidu...

Inače hvala što ste me pustili da upadnem. Iskreno mislio sam da ću zaboraviti pitanje i odgovor. Prvi sledeći put ću ja propustiti svoje.

Da, na ravnoj mapi deluje totalno iskrivljeno naravno. Ne mogu da se setim gde počinje, negde na Bliskom istoku čini mi se, al' nisam siguran gde se završava. Pretpostavljam Rusija...?

Rusija jeste krajnja tačka. Tačnije Kamčatka... ;) a oko početne si blizu... 🙂

Ajde bio si najbliži sumnjam da bi iko znao @rangeros

Pakistan - Kamčatka je najduža ravna po vodi na Zemlji

Možeš sledeći da pitaš

Eh, eto. Mislim da sam baš ovaj reel video ali nije bilo šanse da se setim koja država je u pitanju. :)

Može jedno pitanje sa fotografijom?

Screenshot 2025-10-11 225448.png

Kako se zove objekat na fotografiji?

У питању су истарске кућице, као црногорски катуни у планини. Тако се и слично некако зову, нпр. кашуни.

Изгуглао сам. Ово је јако интересантно сада, јер идентично изгледају. Али тражено је име.

U pitanju je kupasta koliba zasvedena lažnim svodom - suhozidom i karakteristične su za prostore Hercegovine i Dalmacije.

Ime počinje na slovo B :)

U pitanju je kupasta koliba zasvedena lažnim svodom - suhozidom i karakteristične su za prostore Hercegovine i Dalmacije.

Ime počinje na slovo B :)
Dao je Goje odgovor, samo je pogrešio jedno slovo.

To na b je samo jedan od naziva, što ne znači da je njegov odgovor netačan jer se radi o istoj stvari.

Vrh