Šta je novo?

Forumski kviz

Навешћу све које сам у могућности тренутно да наведем, али сигурно нису обраде Битлса:

Крстивоју ноге смрду на Бановем брду
Сењорита пор фавор
Ја Тарзан а ти Џејн
Аеробик, да будемо шик
Жеље, честитке, поздрави
Турио Љубиша пиво да се лади
Ладна супа, вруће пиво
Хајде нинџа корњаче
Дин дин династија
Тепсија, тепсија
Кркензи кикирики
Дај рибу, рибу, рибу
Пицерија, пицерија
Стојадинка овце шиша
Чорбаст пасуљ волем

Нешто ми је Облади, облада, у том Бизетић фазону, али не знам шта би било.

Cenim da dok sam tražio pomoć dobio odgovor da je sama pomoć rešenje.

Trebaće mi dosta sreće u ostatku dana, izgleda da je bezveze trošim pogađajući odgovor na pitanje postavljajući pitanje 😃

Odoh, ako je odgovor Help, prepuštam pitanje prvom ko naleti.

Gde je ovo
viber_image_2025-08-13_09-17-06-342.jpg

Istina - uhvatih jutros trenutak kada nema nijednog vozila (zbog ove rupe koja stoji tu vec mesecima) i sad kad sam je pogledao na kompu, primetih da ne bih lako prepoynao lokaciju.

U kojoj zemlji se nalazi pecina Kitum u kojoj je prvi put izolovan Marburg virus a poznata je i po Ebola virusu? Oba virusa prenose slepi misevi, koji se nalaze u ovoj pecini (doduse i u drugim pecinama u ovoj i okolnim zemljama).

Zidovi pecine su bogati solju, pa je cesto posecuju i slonovi kad imaju potrebu za istom.

Napisana je i knjiga po istinitim dogadjajima o dva slucaja 1980ih, gde su Evropljani zakacili zarazu prilikom posete ovoj pecini (The hot zone).

Повукло ме твоје пребивалиште, а и уопште Конго је познат по тим болештинама. Исток? Интересантно, обично су жаришта епидемија за запада Африке. Сад могу да набрајам земље источно од Конга, али би се то свело на пуко нагађање. Ајде да кажемо Уганда, јер и она има одређен историјат у том смислу, чак сад нешто мислим да су от'ле дошли мајмуни који су заразили београдске лекаре.

Повукло ме твоје пребивалиште, а и уопште Конго је познат по тим болештинама. Исток? Интересантно, обично су жаришта епидемија за запада Африке. Сад могу да набрајам земље источно од Конга, али би се то свело на пуко нагађање. Ајде да кажемо Уганда, јер и она има одређен историјат у том смислу, чак сад нешто мислим да су от'ле дошли мајмуни који су заразили београдске лекаре.
Vrlo si blizu, u pitanju je Kenija, ali se pecina nalazi na samoj granici sa Ugandom. Svakako su nosioci virusa slepi misevi nadjeni i u Ugandi.

Dule je u pravu, virus je proucavan kod nas, jer su prvi primeri zaraze bili otkriveni jos 1967. ako se ne varam, i to u Marburgu (odakle i naziv) i Beogradu.

Virus ima ogromnu smrtnost, i koliko znam nema vakcine jos uvek. Ebola je slican virus po skoro svemu, ali na srecu, vakcina je napravljena pre 10ak godina. Ne znam doduse koliko je efikasna.

Moje pitanje je doduse bilo lose sroceno, jer nije prvi put izolovan virus u toj pecini, ali je svakako ona najpoznatiji rezervoar virusa.
Prenosi se preko vocnih slepih miseva, odnosno njihovog izmeta, a GOJE u pravu si da su nasi doktori bili zarazeni preko majmuna iz Ugande.

Vrh