Šta je novo?

Forumski kviz

Ovo me inače interesuje, a pošto ne znam gde bih na forumu to pitao, iskoristiću priliku da pitanje postavim ovde.

Šta se nekada nalazilo, tj. čemu je ranije služila zgrada, u kojoj se danas nalazi bolnica Euromedika u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu?

Evo malo da mozgate. Pomerite jednu šibicu da dobijete tačan rezultat, s tim što ne može da se pravi nejednako od jednako, to bi bilo trivijalno:
1750679787331.png

Edit: Sliku mi je nacrtao ChatGPT ali sam baš dugo čekao, pre bi nacrtao sam u nekom programčiću.

Da to i buni me da li šibice moraju imati dva kraja sa kremenom pošto se u tom slučaju mogu dva drvceta posmatrati kao jedna šibica.

Da to i buni me da li šibice moraju imati dva kraja sa kremenom pošto se u tom slučaju mogu dva drvceta posmatrati kao jedna šibica.
jedno drvce jedna šibica, ne obraća pažnju na kremen, ChatGPT nije izgleda baš sasvim svoj, mora da je gladan :) .I ja sam primetio najmanje na dva mesta šibice sa dva kremena a na znaku jednoko nema ni jedno, jbg.
Jesi siguran da je samo 1 sibica a ne 2?
Da. I nije trik pitanje, ali jeste neobično i poteško, mada je moja ćera uradila za pola minuta. Ja sam se predao posle pola sata.

Ево једног прилично глупог решења, које ми је прво пало на памет, и не стидим се да поделим:
Bez naslova.jpg

Zanimljivo da je kod + izmenio šibicu sa dva kremena i stavio regularnu, ali kod 5 i 2 nije.

Ево једног прилично глупог решења, које ми је прво пало на памет, и не стидим се да поделим:
Pogledajte prilog 242445
Tražim smisao ovoga, ali mislim da ću ostariti dok ga nađem ..... :)

Искрени врат на десно колико можеш, добро је против окоштавања. :)

Да, знам да је глупо.

Никада нисам био нарочито елегантан.

Али си зато дебело "ван кутије" што изузетно ценим.
Što i nije baš najbolje 🤣

Da ne bude da pametujem jer sam ja taj koji je rešio, nisam ni ja iz prve, niti bih rešio da imam neki vremenski rok od pola minuta, minut, dva, pet...

To posezanje za apstraktnim rešenjima, a imao sam i gorih nego Goje i nije baš znak neke inteligencije tj. jeste, ali ono nepotrebne i nepraktične.

Nije Goje u pitanju, kažem, ja sam još gori bio, nego hoću da kažem da mi se sviđa mnogo ovaj test jer realno, to je prava inteligencija.

Istinski inteligentan je onaj ko ga reši brzo, iz prve ili druge, ne id*** poput mene koji su otišli predaleko na početku.

Stvar je u tome da imaš inteligenciju da na pravi način pristupiš problemu, odnosno - kreneš lepo redom i polako, a ne skačeš odmah da rešiš problem iz prve, jednim pogledom.

A kad kreneš redom, prvo ćeš pomeriti šibicu gore levo i od 9 dobiti 3. To je prvi znak inteligencije.

A onda treba imati i drugu vrstu da od 3+5=2, staviš negde jednu šibicu da to ispadne tačno. Mada, to i nije preteško i treba ti inteligencija u pravoj meri, sve preko toga je kontraproduktivno.

Ponavljam, ne radi se o tome da sam ja inteligentan, a drugi ne jer su previše komplikovali, veruj mi, moje početne zamisli su još ekstremnije bile od okretanja slike.

Kažem samo da mi se jako sviđa zadatak jer baš lepo uči ljude da misle na pravi način.

Verovatno zato i deca to lakše urade, zato su i pametnija od nas, mi smo previše skrenuli.

@Beki sve pohvale. Generalno mislim da ovde naše navike i iskustva prave ovaj zadatak teškim. Svi smo radili te probleme kao klinci a i kasnije, ali uvek je rešenje bilo da se šibica skine sa jednog broja ili znaka i doda drugom. U ovom slučaju taj način razmišljanja ne daje rešenje već treba nešto novo, u ovom slučaju novi znak. A za to jeste potrebno aut of d boks razmišljanje jer se borimo protih sopstvenog iskustva. I ti si se pokazao odličnim. :)

Problem je ovde u tradicionalnom shvatanju sabiranja i oduzimanja. (koji ja kao diplomirani Matematicar ne bi trebalo da imam)

Mene je iskreno sramota sto nisam uspeo da resim ovaj problem, a generalno sam dobar u toj problematici.

Zato sam i ja krenuo u ta cudna resavanja sa rotiranjem, pa cak i sa pokusajem prelaska na binarni i heksadecimalni sistem.

Vrh