Šta je novo?

Forumski kviz

Evo jedno brzo pitanje da ga rešimo odmah ujutru 🙂

InShot_20241024_074850507.gif

Koliko je veća radijacija očitana na dozimetru koji držim u rukama (4.36 mikro Siverta/h) od one koja je tipična za Beograd?

Ili ako vam je draže koliko je vremena trebalo da stojim na tom mestu da bih primio količinu radijacije koja odgovara jednom rendgenskom snimku pluća?

10 minuta
4 sata
1 dan
4 dana

@JohnnyLee Nije. Na pojedinim hotspotovima je bila i toliko al na tom konkretnom mestu je bila... što bi rekli... nije bila sjajna al ni grozna

@GOJE

Ne i ne. Maja 1986. ako bi helikopterom preleteo preko onog dimnjaka, posle 7 dana molio bi za metak 😄 da iskoristim citat iz čuvene HBO serije...

Ali te 2014. manje i od 106 puta!

Jeste oko 4 sata, možda malo preko... Mislim da je jedan X ray pluća samo oko 20 dana života u Beogradu, tj ono što bi inače primio za taj neki period...

A radijacija je u Beogradu oko 45 - 50tak puta manja od one zabeležene na dozimetru... al to tamo varira jako, bukvalno dok stojiš menja se, a kamoli kad napraviš par koraka levo desno...

Što naravno nije slučaj u mestima sa normalnom radijacijom... Beograd je oko 0.10 mikro Siverta/h. I pomalo se menja, kad sam merio išla je od 0.08 do 0.14 u Vinči recimo.

Zanimljivo moj kauč u dnevnoj sobi je 0.19 iz nekog razloga 🙂

Pitaj centarfore 🙂

Акроним BMW (Bayerische Motoren Werke) је у делу јавности, посебно јавности у Немачкој у другој половини прошлог века добио и друго незванично значење.
Које и зашто?

То незванично значење акронима било је повезано са одређенима дешавањима у Западној Немачкој тих година.
Као што можете да претпоставите W је "постало" wagen.

Poslednja izmena:
W као wagen, B и М имају везе са одређеним дешавања у Западној Немачкој а та дешавања везе са црвеном петокраком

Маштовито али ипак не.
Ти догађаји повезани су са, што би Немци рекли, Rote Amree Fraktion позната и као...?

Poslednja izmena:
Vrh