Šta je novo?

Forumski kviz

Mislim da nije najprecizniji odgovor. Svakako jeste tacan ukoliko mislimo na glavu vepra probodenu strelom?
Bitno kao grb Balsica s Vukovima i sl.

представља Србију:

На крајевима су витешки оклопи славе, знамења победе и оствареног мира, а у централној оси уочава се оклоп са заставама и ратним бубњевима. Унутрашња фасада, кроз коју се из тврђаве излазило у варош, симболизовала је портал хабзбуршке краљевине Србије. Над овим порталом налази се картуша са грбом Србије као аустријске крунске земље – орнаментални мотив на коме је представљена вепрова глава прободена стрелом.

Да, били смо познати по свињчету, на више начина.

Ај овако:

Становништво једне земље називало је своју земљу именом једне планине у БиХ и једне постојеће државе у Европи. Која је то земља? .

Па не, тражи се име оне првозване земље, која више не постоји.

deo sutjeske, mada moram da proverim
mada je verovatno dupli promašaj jer sam se referencirao na greenland, koji nit je planina već land, nit je u evropi... osim kao deo UEFA
:)

a, pa onda roman republic/empire

Условно тачно: мислим да имаш у виду други ентитет у односу на онај који ја тражим.

ko se sve rimom nije zvao, danas sebe Grci i Rusi smatraju jedinim naslednikom Rima.
možda je odgovor Vizantija onda?
Јесте, "Византија".

Земље под таквим именом ономад, наравно, не би, него им га надануше браћа Германи ("Свето Римско Царство"), онако поспрдно, тек ако се не варам у 16. веку.

"Византинци", популарни "плави", себе су звали Римским царством, Ромејима, Ромејским царством, или - Романијом.

(Сад, ако је питање да ли је комично што браћа Власи и Молдовани узедоше име Римског царства за своју... империју, треба се сетити Мусолинијевог поклона, римске вучице што је ни Чаушеску не помери са трга у Темишвару.)

klub koji se zove kao planina u bih je bio prvak prvog zajedničkog fudbalskog (rsrpska i federacija) prvenstva BIH.

koji je to klub/planina?

tačan odgovor je Leotar.

Da, postojali su prvaci BIH ali klubovi iz srpskog entiteta nisu učestvovali sve do sezone 2002/03, tako sam probao i postaviti pitanje :) .

Vrh