Šta je novo?

Forumski kviz

Енглески краљ Џон (без земље) је тада издао Магна карту, али нешто не могу да се сетим да ли је то повезано са увођењем арапских бројева. Пре ме одговор вуче ка млетачким трговцима, а пошто си поменуо првовенчаног, можда се ради о тасту му Дандолу?

Koliko znam, nisu bili niukakvoj vezi, samo su živeli u isto vreme približno, a geografski i kulturno mu je Dandolo mnogo bliži.

Znamo tu osobu više po nečemu iz matematike (a nije Koši)

Da nije Leonardo da Vinči? premda da, on nije savremenik...

svaki koši pa i ovaj tvoj konvergira tačnom odgovoru:)

pre neki dan je bilo tačno 20 godina od premijernog prikazivanja pilot epizode jedne popularne (USA) TV serije. Koje?
(prihvatam i odgovor napisan samo nizom brojeva)

To je jedina serija za koju sam znao da je iz 2004. :D

Kako se zvao kapetan na lađu Titanik (hint, to ime je primer kada otvarate nalog na Outlook expressu :D)

Dodatno pitanje, koliko je "braće" imao Titanik.

Вуче ме на име Џејмс или Кристофер, ако бих морао да нагађам. Титаник је имао једног близанца сигурно, на слово А рекао бих, не знам за друге.

Али, ово баш лупам, кад нема других одговора.

Da ne držim dalje, kapetan je Džon Smit. Nas su učili iz engleskog da je to ime u engleskom jeziku kao neko opšte ime, Janko Janković, Marko Marković kod nas i zbog toga je uzeto kao primer u Outlook Expressu.

Imao je još dva bratska identična broda, Olimpik i Britanik. Jedan je torpediran u Ww1 a drugi je radio do kraja radnog veka.

Trebalo je da znam za džon smit :)
Ali odvukla me je amerikanizacija, jonh doe ili jane doe...

Pošto niko nije pogodio a ni postavio novo pitanje, eto mene opet.

Ko je supruga pokojnog basiste i kompozitora Miše Blama ??

E, bio mi šofer Titanika na vr' usne, al' sam misio da ima neko pomorsko prezime, tipa Blaj, Slaj i sl. A pamtim mu facu iz filma :)

Glede gđa F'ntanjore zvane Cica Maca, u Rumunjskoj primetih da se izvor uglavnom kaže - 'izvor' (sa određenim članom 'izvorul'), al' eto, ovi što žive kod nas i neće da su Rumunci, ne žele ni da koriste srpsku reč, nego našli manje popularan rumunski sinonim. Baxuzi čisti, čini mi se (da bacaju čini).

A evo i pitanja: Koji dan je tamo još malo dalje od knjaževina Vlaške i Moldavije, u velikoj Rosiji, osvanuo po isteku 31. decembra 7028. godine?

Ovo ne bi ni Vlaca smislio :)

1.1.1522?

Едит: вероватно ипак која година раније, побркао сам неке своје лончиће у вугла.

Poslednja izmena:
Онда може бити 14.01.1918?

Али, то би онда било 400 година разлике у односу на средњевековни српски (и европски) календар. Хм.

Буни ме та година 7028. јер по староевропском календару, мислим да је то била 1517. или 1518. Знам да су 1918. или 1919. прешли на грегоријански календар (као и ми), али немам појма шта су користили за обрачун година. Баш си ме збунио.

Vrh