Šta je novo?

Forumski kviz

Ne znam, ja sam cesto znao reci nemam ni filera. Nekome su fileri drazi od para ili centi :) valjda sro se stalno islo u Djarmu po sverc turu devedesetih

Можда је прави тренутак да се пребацимо на хемију, У стара времена највреднији новчићи су били златни, затим сребрни, и онда бакарни. Сребро се чак ковало, и било у нормалном оптицају, широм Европе, чак и током седамдесетих, што је прилично кул. Бакар се користи и дан данас.

Од новијих материјала, чувени новчић од 10 гроша је био од алуминијума - лаган, мекан, сјајан и сивкасто-бео, Вреднији новци су се ковали од никла, који је наравно био чвршћи, тежи, солиднији, сјајнији - попут сребра. Жути новчићи су углавном легура алуминијума и бронзе.

Шта је тачно бронза (да не кажем бронца)?

mesing je bakar i cink,
a za bronzu mi je na vrh jezika...

a sad sam izguglao, znao sam to ranije... ali smo prestali da se zadovoljavamo bronzom izgleda :)

Postavljam dva pitanja, jer sam tako u mogućnosti. Laka su, kome se ne sviđa nek ugasi internet :D Možete da odgovorine ta oba, na jedno, ni na jedno.

1. Ko se nalazi na novčanici od 100 000 dinara iz 1993? Andrić je na 5000 iz te serije.

2. Gitarista našeg poznatog rock benda i jedan naš predsednik države imaju isto ime i prezime. Koji je to predsednik i koji je bend ???????

Postavljam dva pitanja, jer sam tako u mogućnosti. Laka su, kome se ne sviđa nek ugasi internet :D Možete da odgovorine ta oba, na jedno, ni na jedno.

1. Ko se nalazi na novčanici od 100 000 dinara iz 1993? Andrić je na 5000 iz te serije.

2. Gitarista našeg poznatog rock benda i jedan naš predsednik države imaju isto ime i prezime. Koji je to predsednik i koji je bend ???????
Прва сто'иљадарка је била одштампана 1992. жућкаста са ликом лепе девојке у марами. Када се дошло до 10,000,000,000 почетком 1993. урађена је деноминација и скидање 6 нула. Но инфлација се само појачала, и убрзо је одштампана нова сто'иљадарка (прва 1993.). На крају те серије, која је трајала до јесени 1993. је одштампан апоен од 500,000,000,000 динара (ЈЈ Змај), а пре њега 50,000,000,000 (Књаз Милош) и 5,000,000,000 (Ђура Јакшић), и 500,000,000 (Цвијић).

И све сам ово написао, али не знам одговор на твоје питање.

Mislim da je Josif Pančić bio na nekom kecu praćenom gomilom nula....

Ово ме подсети, кад сам био у British Museum-у једине две ствари из Србије које сам видео су две новчанице. Једна је кованица из времена цара Уроша, а друга папирна из времена хиперинфлације новчаница са највише нула икад штампана у свету. Једно симбол моћи, а друго немоћи.

Jeste, na novçanici od 1 dinar,
A tako neki mali apoeni su bili i ranije izgleda.

Проверио сам своју колекцију, и подсетио се лепе девојке са марамом, и укапирао да је она заправо прва новчаница из 1993. Сећам се да сам девојчицу и дечка (10к и 50к) користио 1992. када сам први пут самостално ишао аутобусом на село, али тада се штампање тек захуктавало, па је 100к сачекала 1993. И ето тачног одговора:
1725385648480.png

Malo me pitanje podstaklo da prođem kroz novčanice od nezavisnosti srbije do danas.
Period posle 1900. i dekada od 1963. su imali baš lepe novčanice. Subjektivno, naravno...

Poslednja izmena:
Vrh