Šta je novo?

Forumski kviz

Ладно, због шнее, и зато што је баш хладно. :)

Није Шапић, али је изненађујуће слично. Како си дошао до тог одговора?

Prezimena ličnosti sa njihovih avatara, pa slovo na osnovu rednog broja koji si napisao, dobio sam Ćipša, pa okrenuo na Šapić :ROFLMAO:

Браво! Али требало је да задржиш оригинални одговор.

Ћипша.

Реч која великој већини нема неко значење, осим ако зна албанску псовку - "ћив шанон". Фан фект: Троицки и Ђоковић се често међусобно ословљавају са ћивша. Мени је, пак, искривљени облик "ћипша", ближи и дражи.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Jedino mi je ta albanska psovka i pala napamet, ali reko' male su šanse :).
Ja nemam spremno pitanje, pa ako se ovaj moj odgovor broji, prepuštam onom ko naleti prvi.

Сад сам проверио, изгледа да је најприближније: ћифша ноне.

Имају они два дијалекта, ко ће га ухватити. "Ф" и "В" се ионако на Балкану меша.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Албански не зборим, па ми је било тешко решити ову више загонетку него питање. Иначе подржавам овај тип питања/загонетки где је потребно напрегнути креативни део мозга. Претпостављао сам да има везе са аватарима цењених чланова, али ми није пало на памет да број представља редни број слова у презимену особа са аватара.

Све ово ме је подсетило на море раније размишљање, које је у ствари мала замерка самој реализацији страница на форуму, а то је да се ови аватари приказан ина постовима, који су заправо динамички садржај странице, увек асоцирају на тренутну слику (аватар) чланова. Тако на пример Панта промени свој аватар, а мења га редовно, и неко буде прелиставао ову тему неће моћи да укапира питање чак и кад прочита одговор. Било би боље ако би могло да се у бази чувају и претходни аватари чланова са датумима када су били активни, и да се динамичке слике на постовима асоцирају на аватаре који су били активни у тренутку писања поста уместо на тренутне аватаре. @GOJE -тово питање не би изгубило смисао, ни кад сви промене своје аватаре.

Ценим да је ово што сам писао готово безначајно јер су те ствари јако ретко битне (ко ће још прелиставати стара питања на на теми квиз), али јбг, често ме ипресионирају безначајне ствари.

Meni je to isto palo na pamet, da bi bilo dobro da post čuva originalan avatar. Ali to povećava kompleksnost inače jednostavnog alata kao što je forum, a ako ne kompleksnost, onda svakako memoriju gde svaki post čuva po jednu sličicu :)

Zanimljivo mi je da nisam jedini kome nedostaju stari avatari.

Rastojanje od Bara do Barija je 200 km. Ako bi se pravila dva tornja iste visine na plazi u Baru i u Bariju, kolika bi morala da iznosi njihova minimalna visina da bi se sa vrha jednog video vrh drugog.

Najblizi odgovor se racauna kao tacan.

Pretpostavljam da ne uzimaš u obzir refrakciju atmosfere zbog koje je moguće viditi i predmete ispod horizonta, već samo zakrivljenost planete (tj. mora) ;)

Ja ću reći 300m

20240829_194104.jpg

О астродулетовој рефракцији сам баш размишљао јуче, сликајући ово.

Мој одговор на кеца, без стављања на папир, би био: по 21 метар.

Kako dodje do 21m? Pa onda bi se sa osmospratne zgrade videla Italija?

Astrodule za sada najblizi.

Poslednja izmena:
Помислио сам да се на сваких десет километара, изгуби по два метра видљивости. Иако је питање одлично, ја, по навици, волим да брзам. Тако и шах, само партије од минут (bullet mode).

Ugao koji zahvata polovina rastojanja sa centrom u centru zemlje je 0.9 stepeni ako sam dobro izračunao.
Toliki ugao je i ugao sa centrom na polovini rastojanja i kracima do vrha i dna tornja.
Apriksimacijom možemo reći 100km * cos0.9 = 62m

Greška ipak

Poslednja izmena:
Potencijalna ispravka:

Sin 0.9 = x/100

X = 100km * 0.015 = 1.5km

Tvoj problem je identičan problemu da se sa polovine distance sa mora vidi vrh tornja. Zato sam uzeo 100km.

Aha, ali se onda ugao menja, tj duplira. Sin se računa od 1.8, to je oko 0.03.

3km uzimam za rešenje

Vrh