Šta je novo?

Forumski kviz

Хвала,

према запису Константина Михиловића "Јаничарове Успомене", шта се догодило после пада града Новог брда у султанове руке?

ОК, пошто нема понуђених одговора..
Ако се добро дећам тог списа, мушкарци су посечени, жене и девојке раздељене војницима, а дечаци, међу којима и аутор и његова браћа одведени у јаничаре.

Да покушамо са лакшим питањем,

ко је први српски краљ?

Slavu je stekla u Kraljevini Jugoslaviji, a i u svetu je poznata jer se smatra za najstariju osobu koja se bavila tom disciplinom.

1000002112.jpg

Толико ме интригирало, да сам изашо на Гугл. Одлично питање, и чуди ме да није познатија јавности.

Jeste, cestitke Danko.

Ana di Pištonja (rođ. Drakšin ili Draksin, ali poznatija kao Baba Anujka) bila je serijski ubica iz sela Vladimirovac u Jugoslaviji. Krajem 19. i početkom 20. veka učestvovala je u trovanju najmanje 50 ljudi, a po nekim procenama i više (pretpostavke idu do broja od 150 žrtava). Uhapšena je 1928. godine u dobi od 90 godina i osuđena na 15 godina zatvora 1929. godine zbog saučesništva u dva ubistva. Nakon osam godina, puštena je iz zatvora zbog starosti.

Smatra se za prvog i najvećeg serijskog ubicu u Srbiji i najstarijeg serijskog ubicu na svetu.

Da si pitao ko je Baba Anujka mislim da bi više ljudi znalo odgovor..

Elem, prema kojoj noveli je Ridley Scott režirao Blade Runnera '82? Autor i ime novele/romana, može i na srpskom.

Filip K. Dik - Da li androidi sanjaju električne ovce

ps: Film sam ponovo gledao pre par godina i to nakon pročitane knjige i uopšte mi se nije svideo. Knjiga je mnogo bolja.
Tačno
Izvoli @astrodule
mada nisam siguran da u knjizi ima "All those moments will be lost in time, like tears in rain... Time to die"

Jedna osnovna škola na NBG to nije već godinama. Jedna srednja škola se uselila u nju.

Mislim da je to redak slučaj na teritoriji Beograda koji na žalost govori da je sve manje dece u našem glavnom gradu.

Kako se zvala ta osnovna škola koju smo barem jedan forumaš pored mene i ja pohađali.

Puno naziv škole, kao i puno ime osobe po kojoj je škola nosila ime želim.

Знам да није Светислав Голубовић Митраљета, али некако у време избора, само ми је та у глави. :)

Да ли је сада у тој згради спортска гимназија?

Vrh