Šta je novo?

Forumski kviz

Није. Виђа га на хиљаде људи у Београду свакодневно, по више пута у току дана.
Шетајући, чекајући бус, возећи аутомобил...

Још пар асоцијација.
Везано за име региона:
Има веза са Земуном а и нема везе са Земуном.
Везано за име реке:
Река нема везе са Београдом али и нема везе са Београдом, има везе се нечим што такође свакодневно виђа велики број људи.

Poslednja izmena:
I ja sam pomislio na Bačku tvrđavu, ali kod Bača je DTD. Ne znam koja reka je u pitanju. :)

Браво за обојицу.
Приближили смо се да је већ постало лако.
Кључно је ово "корито"
Река и њено корито има везе са ДТД а и нема везе са ДТД.

Река чије име се тражи се улива у Дунав тако да и има везе а и нема везе али име реке има много више има везе са нечим што велики број људи у Београду виђа још чешће.

Одличан покушај али ипак није

Ostaju nam Sava, Tisa, Tamiš i Morava?

Сада долазимо до тривије и историје.
Не тако давно река је била много већа и била је пловна река а данас није.

Meni je pala na pamet Ramska tvrdjava (reka potkovica oko tvrdjave). A onda deo Dunava koji nije plovan jer se na dnu nalaze nemacki brodovi tamo negde blizu Rumunske granice. Al nista od toga nije blizu odgovora...

Ни Дунав ни Морава.
Тврђава је пре изградње ДТД са све четири страна била омеђена водотоком реке чије име се тражи а данас није већ потковицу чини корито.
Да оставим још мало времена или да пишем да не правим застој?

Tamiš, on se uliva na granici bg i vojvodine, ali ne znam šta se viđa u bg svaki dan i gde je tu utvrđenje...

Da li je reka nebitna i mala kao Topciderka? Jedino sam skontao po ovom da je reka locirana u Vojvodini.

Име реке има везе са нечим јако битним што се виђа сваки дан.
Некада је била релативно велика и битна а данас је мала и небитна 😄

Тамиш и Бегеј су у Банату, немају везе са тврђавом Бач. река се зове Мостонга, и онда је добрим делом уканаљена у ДТД

Зар није већ јасно да је у питању тврђава Бач? Мостонга је река која протиче поред Сомбора, али је њено корито искоришћено за канале у околини. Не верујем да је ишла толико јужно до Бача. Али јесте чињеница да мостове виђамо свакодневно.

Tako se i zove istoimena hala u So gde je Jokic trenirao.. prosao sam pored.
Mucis nas mnogo Cebep :)

Мостонга је река која протиче поред Сомбора, али је њено корито искоришћено за канале у околини. Не верујем да је ишла толико јужно до Бача

ишла је некада, пре изградње канала :) заправо, део канала ДТД који иде од Сомбора ка југу је некадашње корито реке Мостонге. мислим, да ли би се парк природе код Бача звао "Парк природе Доња Мостонга" тек тако? :)

Ево и пар мојих овогодишњих сличица о'тле:
1729240307846.png

1729240324151.png

1729240335900.png

Vrh