Da, naučna disciplina je kriminalistika. Kriminalistička radnja je ispitivanje osumnjičenog.
S tim u vezi tehnika minimizcije je kad sam recimo jednom korisniku odavde priznao da sam bio izvršio neko sitno krivično delo, a on kaže maaa ništa to nije, ma razumem te sasvim, samo da bi mu ispričao što više, da bi me onda iskusno pokosio na kraju.
Ili recimo na primeru Maxija bi bilo: ma monopolisti, suzbili konkurenciju, dogovorili cene i šta je sad ovde problem? 10 konzervi tune? Oni organizovano kradu na sve strane, a tebe našli...
Dakle umanjuješ značaj toga što je uradio.
Tehnika tihog pritiska je pravljenje dužih pauza i ćutanje. Ne uspevaju sve tehnike kod svih osumnjičenih, al dobar broj ljudi ima potrebu sa razbije tišinu pa kaže više, pokrene neku temu.
Ima još tehnika koje su prepoznatljivije (npr.tehnika lažnih dokaza) al sam hteo da biram za pitanje one koje su ipak malo zamaglile o čemu je reč.
Kognitivni pritisak je suprotno od tihog pritiska, to je da ga uhvatiš u lažima. Insistira se na detaljima, da navodi događaje unazad jer teže ide nizanje događaja unazad ukoliko izmišljaš.
Tehnika ogledala je da oponašaš osumnjičenog. Ako on vrti čašu, ti vrti olovku. Ako sedi ležerno i ti sedi tako. Ako je seo na pod i ti u nekom neformalnom položaju budi uz njega. Time treba da se dodatno opusti i otvori. Šalješ mu poruku, da je neko u toj prostoriji kao on.
Tehnika hipotetičke kazne. Ovo je izuzetno važno pitanje koje glasi otprilike
I šta bi ti uradio tom učiniocu da si na mestu sudije? Koju kaznu treba da dobije?
Tu je teško ispitaniku da sakrije emocionalni odnos koji ima prema delu. Osumnjičeni ako je kriv i dalje ne priznaje delo ali dosta toga može da se čita iz njegovih reči o hipotetičkoj kazni koju bi on dao. I tako dalje, ima dosta tih tehnika.
Pitaj Gray...