Šta je novo?

Forumski kviz

Сад сам се сетио фартинга (јес, мало смешно звучи - то је пола пенија), и круне и пола круне (без сећања за претворник). И, чини ми се да сам обрнуо претворник пенија у шилинге, али знам да је у једној фунти било 240 пенија.

ЕДИТ: Док сам куцао, и Беки написа...

Сад сам се сетио фартинга (јес, мало смешно звучи - то је пола пенија), и круне и пола круне (без сећања за претворник). И, чини ми се да сам обрнуо претворник пенија у шилинге, али знам да је у једној фунти било 240 пенија.
14608107_1180665285312703_1558693314_n.jpg

Нема гуглања, али отворио сам свој кућни гугл, након четврт века. Има ту и фартинга, и сикспенса, и шилинга, и флорина (2 шилинга), и ха(л)фкрауна...
20240319_183454.jpg

20240319_183805.jpg

Дакле, 12 пенија је шилинг, а 20 шилинга је фунта стерлинга. Био сам у праву да је 240 пенија - фунта.

Posle se pitaju zašto nisu uveli evro... Jedva preživeše i penije.

Verovatno ima još starijih koji žive i računaju u tom sistemu.
Tako i moj pradeda i iz Ivanjice je sve tamo preko brda zvao Turska, a stariji deo bačvansko sremske (već preminule) linije živeo u granicama KundK a Srbija je kretala južno od Save.

A i ja živim u granicama sfrjota...

Poslednja izmena:
Bravo, Goje! Otvorismo i porodičnu riznicu! Kviz rulz!

@Mel dabome, nije takav život u prošlosti samo SFRJ fenomen. Kad sam kao klinac bio u Francuskoj, sećam se, račun na kasi 500 franaka, kasirka čita 50.000 (toliko sam razumeo). Ladno dodavali dve nule, nestale još valjda pedesetih, isto kao što smo mi tad radili...

Da ne bi hiperinflacije, još bismo ovde govorili u milionima i milijardama, a Francuze kanselovao evro.

Ako se dobro sećam (ja sam s novcem počeo da baratam sa 6. godina kada sam kupovao užinu za predškolsko, 1988/9) bilo je kod nas devalvacija i pre hiperinflacije.
Prvo sećanje je da se nešto izražavalo u milionima pa to odjednom više nisu bili milioni nego nešto drugo.

Ako se dobro sećam (ja sam s novcem počeo da baratam sa 6. godina kada sam kupovao užinu za predškolsko, 1988/9) bilo je kod nas devalvacija i pre hiperinflacije.
Prvo sećanje je da se nešto izražavalo u milionima pa to odjednom više nisu bili milioni nego nešto drugo.
Reforma Ante Markovića, tada su valjda skunite 4 nule i dinar postao konvertibilan. Ja sam ga menjao u Engleskoj za funte.

John Deere, чувени трактор, код нас познатији као Џондир (специфичног посељаченог изговора). Код нас га увози и продаје фирма КИТЕ ДОО! :)

@NedeljkovicOliver је био за јоту бржи!

Dzondir je poznata firma koje su Ujkice na mondijalu ispromoviRale naustrb naseg Milana Borjana.

И Анте је везао за марку, само у односу 1:7 (после померили на 1:9, а потом...).

Али милиони и милијарде су преживели Антине мере! Само се више нису додавале две, него 6 нула. Још су се дуго стари динари рвали са инфлацијом.

@NedeljkovicOliver
Сто хиљада (старих). Млађи не могу знати, јер је овај наш друштвени феномен у потпуности заборављен.

tačno, pomešao sam u brzini antu i avrama, nisam bio popio prvu kafu, praštajte

Vrh