Šta je novo?

Forumski kviz

Sak
Zaobilaznim putem sam došao, bio sam ubeđen da je Kral Güneş tursko ime za nekog austrijskog ili mađarskog monarha. Terezija i Španci su mi ipak povezali.

Terezija je više postala vremenska odrednica, a i uglavnom je "zaslužna" za dolme i kanale :D

Kojoj porodici duvačkih instrumenata pripada saksofon?
saksofon ima pisak

Sefradi katalonci koji su došli na balkan?

sad opet skrećemo sa glavnog toka, al štaću :) saksofon koristi jednostruki pisak, pa se vibracija koja generiše zvuk odvija između usne i piska, a postoje i dvostruki (ne za saksofon), gde je vibracija između dve strane piska. Nemam ja nikakva znanja o tome, dete mi svira duvački insturment pa se grebem o informacije. sve je to bambus, trska, brzo se troše a koštaju, j++++ ih.

To je bio period državnosti u sremu i bačkoj i upletenosti u borbe turaka, mađara, habzburgovaca.
Gde su se španci/katalonci pronašli tu? Kako su dalje od sredozemlja, eventualno istre stigli?
Jesu li bili ispomoć nekome?

Ма не.

Значи, нико није чуо за Алмогавере и њихово петљање са Ромејима, а богме и са нама? Ајде још ова помоћ, па ако се неко подсетио...

Они су били гарда цара Душана беше?
Па, вероватно и то, као и његовог оца, мада има мало докумената (али има).

Дакле, били су то неки страшни арагонско-каталонски ратници, познати и као "Каталонска компанија", које су Ромеји довели да их чувају од Турака, и ови су Турке убијали на буљуке, буквално, као какви средњовековни командоси, и никад се несрећни Турци не би проширили наовамо поред њих живих. Не лези враже, међутим, њихово јунаштво и сила бејаху дивљачког порекла, па кад се наљутише, кренуше да кољу и Ромеје, са великим успехом, па ударише и на Свету Гору Атонску. Тамо спалише неке манастире, али не и Хиландар, којему поможе Душанов деда, Св. краљ Милутин. После су још радили у региону и шире, као уговорци.

Признао бих ти одговор на питање, ако се слажеш :)

Kakvi mamoje*******ci :cool: Najjaci deo je kad su krenuli u osvetu, a krenuli su potpuno opravdano koliko vidim, jesu oni bili divljaci, ali nije im tek tako puklo pa su se okrenuli protiv gazda.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Па, вероватно и то, као и његовог оца, мада има мало докумената (али има).

Дакле, били су то неки страшни арагонско-каталонски ратници, познати и као "Каталонска компанија", које су Ромеји довели да их чувају од Турака, и ови су Турке убијали на буљуке, буквално, као какви средњовековни командоси, и никад се несрећни Турци не би проширили наовамо поред њих живих. Не лези враже, међутим, њихово јунаштво и сила бејаху дивљачког порекла, па кад се наљутише, кренуше да кољу и Ромеје, са великим успехом, па ударише и на Свету Гору Атонску. Тамо спалише неке манастире, али не и Хиландар, којему поможе Душанов деда, Св. краљ Милутин. После су још радили у региону и шире, као уговорци.

Признао бих ти одговор на питање, ако се слажеш :)
Хвала пуно Пантографе, одлично је питање и прича, хвала и на томе!

Моје дебитантско питање, није претерано тешко :)
На којој локацији се налазила прва јавна коцкарница на Балкану?

Vrh