Šta je novo?

Forumski kviz

Извините на чекању, морао сам по ћеру, а не конзумирам квиз преко телефона
Image

Ево и потврда коју сам преузео са Х налога Amazing maps. Данас случајно налетео и одма рекох, ово морам да поставим на квизу.
Што би рекла Беби Дол, Бразил, Шпанија Холандија.... Добро није рекла Холандија али мора да се збунила кад је набрајала Француске суседе.

Хер Гоје, пуцај.

Supruga Sulejmana Velicanstvenog ili Mehmeda II Osvajaca? :) Ime ne znam, Jane Doe 🤣🤣

Нема везе с Турцима, али потребно је познавање пар тих турских речи, и остало је историја.

Могу да додам и још један паралелни траг. Тражена личност је истовремено (по неком мом тумачењу) заслужна што се Ивана презива Шпановић.

Tesko pitanje... ni u naznakama ne mogu da razaznam. Neka nas Vox postedi muka :)

Те жене већ одавно нема, али да је није било, верујем да не би било ни тог презимена у тим крајевима, као што житељи кажу да не би било ни ушоравања.

Браво Мел. Да ли неко нуди и објашњења прва два трага, или је "ушоравање" било довољно?

Тако је. Војвођани за све хабсбуршке тековине, кажу колоквијално Марија Терезија. Она је доселила Шпанце, она је ушорала насеља, она је ово, она је оно...

А за први траг, ево одговора: Крал Гунеш, на турском значи Краљ Сунце, што је јасна асоцијација на Луја 14. Њега је наследио Луј 15. (праунук му), а овога је наследио Луј 16. (унук 15.). Луј 16. је оженио Марију Антоанету, чиме је Марија Терезија постала му ташта. Ergo - ташта наврунука Крала Гунеша је Марија Терезија.

Јесам сипао бибера на питање, али мора мало да се зачини. Мел пита, а Панта купи ревијалне ловорике.

Да, и за железницу умеју да кажу "саградила Марија Терезија", а она, владарка из 18. века, за железницу није ни знала.

Има у Банату и презиме Француски, сличног порекла.

Zaobilaznim putem sam došao, bio sam ubeđen da je Kral Güneş tursko ime za nekog austrijskog ili mađarskog monarha. Terezija i Španci su mi ipak povezali.

Terezija je više postala vremenska odrednica, a i uglavnom je "zaslužna" za dolme i kanale :D

Kojoj porodici duvačkih instrumenata pripada saksofon?

Саксофони, кларинети, флауте, фруле... имају читаву октаву дирки;

Трубе, тубе, хорне... имају само три дирке;

Тромбони имају потпуно другачију механику;

Али, јбш га, не знам номенклатуру.

Ok, to je ta podela, mada sam hteo baš ime da čujem jer odgovor po malo smešan :D Još im fagot pripada. Podela je po tome gde se generiše zvuk, a to je na pisku. Još im i fagot pripada.

Saksofon je drveni duvački instrument. Ali pošto si podelio lepo, ne može se reći da je pogrešan odgovor.

Ипак, нисам знао тачан одговор. Мада се они који свирају саксофон хвале да знају да свирају 10 инструмената, па се сви лаици импресионирају. Заправо, очигледно је да је све настало као еволуција фруле. Отуда "дрвени". Занимљиво. Одјављујем се сада, услед недостатка времена, а и превише сам приватизовао тему. :)

Evo, ako neće Goje, mogu ja jedno brzinsko da postavim:

Kad smo još, kroz povesnicu, imali posla s Kataloncima?

Vrh