Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

In just two minutes after opening, the New York Stock Exchange fell by 3.51%.

S&P 500: -3.5%
NASDAQ: -4.16%
DIJA: -3.52%
Apple: -6%
Nvidia: almost -7%
Tesla: -7.92%

The stock exchange's company value chart completely stopped displaying real-time data.

⚡️Within 20 minutes, more than $2.1 trillion (!) was lost on the US stock market.

This was the worst three-day performance of the S&P 500 stock index since October 1987 (!)
46.2k views
3:48 PM

Sheikh Tamir
❗️Fed calls emergency meeting

In light of the situation on global stock markets, the Federal Reserve announces that it will convene an emergency closed-door meeting of its board of directors today.
nah, ni blizu veliki dnevni pad u pogledu bps-a....

paziti na right tail

obveznice nisu safe haven

Poslednja izmena:
Insider trading

3,500% Returns In 3 Hours: The Extreme Case of April 9, 2025

At 12:58 pm EST on April 9, 2025, someone placed perfectly-timed SPY options bets just 32 minutes before Trump's surprise tariff announcement. These $0.85 contracts soared to $31 each by closing bell. A $100,000 bet became $3.6 million in hours. The odds? A 1-in-4,484 chance of even minimal profit.

https://www.dataandpolitics.net/3-500-returns-in-3-hours-the-extreme-case-of-april-9-2025/

mora da je GOAT herself Nancy Pelosi

Mladi batica napravi jednostavan video esej od 16 minuta i u njemu sumira sve socio - ekonomske probleme današnjice.

Дечко уопште није далеко од истине. Али, у том случају, котрин приступ изгледа као једини начин да се разбије систем. Куповати само оно што ти је реално потребно, а корпорације које желе да ти извуку сваки динар за неку булшит услугу, бојкотовати.

CoNtra preteruje i banalizuje mnoge stvari, a uz to navija da svet izgori u dugoj, bolnoj i nasilnoj smrti nakon što se on dobrano nauživao za svoje godine. Uz to pljuje po mnogim običnim i radnim ljudima, pišući budalaštine tipa "izađite iz noćnih klubova i dođite da blokiramo RTS". Na forumu koji čine uglavnom stariji mladi i sredovečni porodični ljudi, mahom intelektualci ali ekonomski - moderni kmetovi kojima se 90% života svodi na preživljavanje i nosanje društva na grbači, a ne neki klošari i džiberi. Pa da se pišu takve gadosti i zajedljivosti "izađite iz klubova". I to u noći ponedeljka na utorak.

To su neki od brojnih razloga zašto je on meni na ignore listi i zašto će trajno ostati na njoj, pa sve i da jednog dana napiše neke najveće mudrosti. Mada se to neće desiti, jer se kod njega sve svodi na radovanje predstojećem smaku sveta i likovanje nad svakom rđavom ili lenjom osobom ili događajem na koje naiđe, da mu potvrde da "je ionako sve uzalud" i da "svi ljudi su g..na". Dok naravno rado ignoriše sve primere i činjenice koje dokazuju suprotno i ne uklapaju se u tu generalizaciju.

No... S ovim ostalim u tvom postu se suštinski slažem. Mnogi ljudi imaju tu naviku da prave sebi bogove, idole, gospodare, moćnike i tiranine, a da se posle čude kako su se našli u takvik situacijama. Tako je bilo i u antičkoj istoiji, tako je bilo u vreme feudalizma, i tako je i danas. Ljudi napune korporacije, političare i bogataše parama i moći a onda se posle čude što žive u distopiji, što im te vreće go..na kroje sudbine, jedu zdravlje i otimaju slobode, i što su im džepovi prazni a životi besmisleni.

Ja nikad nisam imao neke idole i loženja na brendove u smislu da kupujem nešto samo radi brenda i okoline. Ni kao klinac i tinejdžer nisam imao niti bilo kakve kulturološke "faze" niti brendove niti idole. Kupovao sam i živeo po principima funkcionalnosti i logičnosti. Bolelo me je uvo da se bilo kome i bilo čemu klanjam. Danas bojkotujem nekoliko brendova, franšiza, lanaca i korporacija. Zimus sam na forumu i van njega cimao ljude da se bojkotuju trgovinski karteli. I imam u svom okruženju još ljudi koji isto tako žive i rezonuju oduvek. Ima nas, itekako.

Ali nažalost ima i ljudi koji nemaju svest o takvim stvarima jer ih niko nikad nigde nije edukovao o tome, ili su se bavili drugim stvarima. Tu dobro dođu ovakvi sadržaji i eseji. Ali i do njih je danas nekad teško doći ako osoba nema naviku da sama traži, jer su i algoritmi i strategije takve da se ljudima forsiraju gluposti i okeani beskorisnih informacija.

Treba još od školskih dana da se deca uče da preispituju sve (na adekvatan način i u adekvatnoj meri), da traže informacije, da povezuju i da rezonuju. I u nekim zemljama se tako i radi, ali samo u par. U ostatku sveta se uglavnom ide na to da se štancuju armije malih poslušnih priglupih robova koji će dobijati taman toliko instant dopamina da nastave da žive i da rmbače da bi moćnici mogli da žive kao faraoni.

Poslednja izmena:
Vrh