Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

In just two minutes after opening, the New York Stock Exchange fell by 3.51%.

S&P 500: -3.5%
NASDAQ: -4.16%
DIJA: -3.52%
Apple: -6%
Nvidia: almost -7%
Tesla: -7.92%

The stock exchange's company value chart completely stopped displaying real-time data.

⚡️Within 20 minutes, more than $2.1 trillion (!) was lost on the US stock market.

This was the worst three-day performance of the S&P 500 stock index since October 1987 (!)
46.2k views
3:48 PM

Sheikh Tamir
❗️Fed calls emergency meeting

In light of the situation on global stock markets, the Federal Reserve announces that it will convene an emergency closed-door meeting of its board of directors today.
nah, ni blizu veliki dnevni pad u pogledu bps-a....

paziti na right tail

obveznice nisu safe haven

Poslednja izmena:
Insider trading

3,500% Returns In 3 Hours: The Extreme Case of April 9, 2025

At 12:58 pm EST on April 9, 2025, someone placed perfectly-timed SPY options bets just 32 minutes before Trump's surprise tariff announcement. These $0.85 contracts soared to $31 each by closing bell. A $100,000 bet became $3.6 million in hours. The odds? A 1-in-4,484 chance of even minimal profit.

https://www.dataandpolitics.net/3-500-returns-in-3-hours-the-extreme-case-of-april-9-2025/

Mladi batica napravi jednostavan video esej od 16 minuta i u njemu sumira sve socio - ekonomske probleme današnjice.

Mladi batica napravi jednostavan video esej od 16 minuta i u njemu sumira sve socio - ekonomske probleme današnjice.

Дечко уопште није далеко од истине. Али, у том случају, котрин приступ изгледа као једини начин да се разбије систем. Куповати само оно што ти је реално потребно, а корпорације које желе да ти извуку сваки динар за неку булшит услугу, бојкотовати.

CoNtra preteruje i banalizuje mnoge stvari, a uz to navija da svet izgori u dugoj, bolnoj i nasilnoj smrti nakon što se on dobrano nauživao za svoje godine. Uz to pljuje po mnogim običnim i radnim ljudima, pišući budalaštine tipa "izađite iz noćnih klubova i dođite da blokiramo RTS". Na forumu koji čine uglavnom stariji mladi i sredovečni porodični ljudi, mahom intelektualci ali ekonomski - moderni kmetovi kojima se 90% života svodi na preživljavanje i nosanje društva na grbači, a ne neki klošari i džiberi. Pa da se pišu takve gadosti i zajedljivosti "izađite iz klubova". I to u noći ponedeljka na utorak.

To su neki od brojnih razloga zašto je on meni na ignore listi i zašto će trajno ostati na njoj, pa sve i da jednog dana napiše neke najveće mudrosti. Mada se to neće desiti, jer se kod njega sve svodi na radovanje predstojećem smaku sveta i likovanje nad svakom rđavom ili lenjom osobom ili događajem na koje naiđe, da mu potvrde da "je ionako sve uzalud" i da "svi ljudi su g..na". Dok naravno rado ignoriše sve primere i činjenice koje dokazuju suprotno i ne uklapaju se u tu generalizaciju.

No... S ovim ostalim u tvom postu se suštinski slažem. Mnogi ljudi imaju tu naviku da prave sebi bogove, idole, gospodare, moćnike i tiranine, a da se posle čude kako su se našli u takvik situacijama. Tako je bilo i u antičkoj istoiji, tako je bilo u vreme feudalizma, i tako je i danas. Ljudi napune korporacije, političare i bogataše parama i moći a onda se posle čude što žive u distopiji, što im te vreće go..na kroje sudbine, jedu zdravlje i otimaju slobode, i što su im džepovi prazni a životi besmisleni.

Ja nikad nisam imao neke idole i loženja na brendove u smislu da kupujem nešto samo radi brenda i okoline. Ni kao klinac i tinejdžer nisam imao niti bilo kakve kulturološke "faze" niti brendove niti idole. Kupovao sam i živeo po principima funkcionalnosti i logičnosti. Bolelo me je uvo da se bilo kome i bilo čemu klanjam. Danas bojkotujem nekoliko brendova, franšiza, lanaca i korporacija. Zimus sam na forumu i van njega cimao ljude da se bojkotuju trgovinski karteli. I imam u svom okruženju još ljudi koji isto tako žive i rezonuju oduvek. Ima nas, itekako.

Ali nažalost ima i ljudi koji nemaju svest o takvim stvarima jer ih niko nikad nigde nije edukovao o tome, ili su se bavili drugim stvarima. Tu dobro dođu ovakvi sadržaji i eseji. Ali i do njih je danas nekad teško doći ako osoba nema naviku da sama traži, jer su i algoritmi i strategije takve da se ljudima forsiraju gluposti i okeani beskorisnih informacija.

Treba još od školskih dana da se deca uče da preispituju sve (na adekvatan način i u adekvatnoj meri), da traže informacije, da povezuju i da rezonuju. I u nekim zemljama se tako i radi, ali samo u par. U ostatku sveta se uglavnom ide na to da se štancuju armije malih poslušnih priglupih robova koji će dobijati taman toliko instant dopamina da nastave da žive i da rmbače da bi moćnici mogli da žive kao faraoni.

Poslednja izmena:
Kako to da i pored visoke inflacije i cena visih nego drugde i dalje nema promene kursa dinara u Srbiji?

Odlican video.
Dobro objasnjeno zatso treba da navijamo za slom sadasnje civilizacije.

Vazno je ne ucestvovati, odvojiti se od posla sto je vise moguce, smanjiti svoje potrebe.
Covek istice ono sto i ja. Nema sramnije aktivnosti od ucestvovanja u kapitalistickoj ekonomiji.

"Endless, short therm interactions."
Na zalost, predvideo sam ovaj razvoj dogadjaja jos pre 20 i vise godina i opisao u svojim literalnim tekstovima,

Veze medju ljudima preslikavaju neoliberalni nacin poslovanja.
Marks je bio skroz u pravu.
Nadgradnja je u potpunosti zavisna od nacina proizvodnje.

Porfesor Paul Treanor sve je bio predvideo jos 1998. u svom eseju o neoliberalizmu.

Poslednja izmena:
Video koji sam preneo jeste odličan i jurenje posla odnosno trčanje u trci pacova zarad gole egzistencije jeste uzelo danak na mnogim ljudima širom sveta. Ali neću se nikad složiti da je rešenje u kolapsu i kataklizmi.

Ako bih da živim i dalje, želim/želeo bih da živim u svetu koji liči na nešto i za koji ima neke nade. Ne da se nadam da će sve da kolabira i da ću da živim sa decom i porodicom ko neki skot u svetu Mad Maxa ili Elisijuma ili slično.
A ako bih ikad odlučio da mi je muka od življenja i od ovog sveta, sam bih se odjavio ili bar ne bih navijao da i drugima bude pakao samo da bih i njih povukao sa sobom.

Ne vidim šta bih konkretno ja ili bilo ko dobio od toga da kolabira svet i da onda u toj postapokaliptici i distopiji mogu/možemo da kažemo "eto, bili smo u pravu, kolabiralo je sve, sistem je bio feleričan".

skynews-baghouz-syria-islamic-state_4617035.jpg

Evo recimo desi se kolaps, svet postane kao ovo sa slike i neki ljudi ispadnu u pravu. I šta oni da rade sa time što su u pravu u ovakvom okruženju gore sa slike... Mogu samo da se obrišu time što su bili u pravu. To neće promeniti ništa.

Kolaps daje nadu da ce oni koj prezive kolaps mozda organizovati svet na bolji nacin.
Ovako perspektiva je ista kao i kolaps.
Kome se ide u ovakve firmi, kome se trazi partner u ovakvom narativu.
Ovaj video jasno pokazuje da sve ovo nema smisla.

Mozda postoji neki bolji nacin od kolapsa, ali ja ga ne vidim.

Jel se zna negde javno šta drži sve Black Rock i Vanguard?, to jest koji procenat od kojih kompanija poseduje?
I koje su trenitno najbolje AI kompanije koje se razvijaju? Tesla i Nvidia meni zvuče najbolje, tu mi je Microsoft uvek.

BlackRock negde ima većinu a negde i manjinu. Ali broj korporacija gde drže manjinu je zapanjujući, nalazio sam ih na najneverovatnijim mestima.

Imaju 7.5% u Nvidiji. Zato je i postala toliko gramziva i ogavna.

OC_BlackRocks-Equity-Holdings.jpg

BlackRock, Inc. has disclosed 5,427 total holdings in their latest SEC filings.

Praktično drže pola sveta.

BlackRock i State Street su najveći akcionari trgovinskog lanca Ahold Delhaize u čijem vlasništvu se nalazi najviše prehrambenih maloprodajnih objekata u Srbiji (Shop & Go, Maxi, Tempo), dok je drugi najveći lanac prehrambenih prodavnica i kompanija (Idea, Roda, Metro, Frikom, Dijamant) u vlasništvu konglomerata Fortenova Group u kome je do nedavno 43% deonica posedovala Sberbanka. Sve do početka rata u Ukrajini BlackRock i Vanguard su bili među najvećim stranim akcionarima u kompanijama kao što su Sberbank, Gazprom, Lukoil, Rosneft i dr.

Pa da, ali ne drže oni, nego vlasnici udela u fondovima. Problem je što se retko prosleđuje glasačko pravo na vlasnike, pa se oni pitaju kad se biraju članovi borda i usmeravaju kompanije da se ponašaju govnarski, sve zarad profita. Vanguard je za neke fondove počeo da prosleđuje glasačko pravo na vlasnike.

Nisam u tom svetu trenutno, mogu da ga zamislim najviše zbog serija.
Ovo je jedna koju sam pogledao.
Succession
https://g.co/kgs/Le1QNj2
Pomalo je komedija ali ima sve elemente baš za ovaj tip tržišta, jedna od boljih serija koje sam pogledao.

Evo mog pogleda na dugoročna ulaganja kada bih ulazio u berzu i da zadovoljim i moj pogled na svet.
Obnovljiva energija bez zagadjena(vetrenjače, solarne elektrane), organska kvalitetna hrana, firme u AI i neki vid real estates.
Sa 10% u firme koje se bave odlaskom u svemir, a kasnije u te firme sve veće ulaganje ili dobit od obih drugih u njih da se uloži.

Kad smo kod zlata, da li negde postoji "jednostavan" način za ulaganje u zlato?
Recimo pri nekoj banci, da ga odmah tamo spakuju u neki sef i čuvaju, da može online da se radi?
(razumem da verovatno prvo ima neki ugovor i papirologija, mislim na kasnije)

Znam za ETFove, ali to je opet na berzama...

Једино што мени пада на памет је куповина златних полуга или кованица, нпр овде.

Vrh