@Ljuba82 , ako smanje kamate pri ovoj inflaciji ili ako ih zadrze na ovom nivou, evo priznajem da si "bog za
kompjutere i tehniku ekonomiju i finansije".
Neće to biti tako, nego će umesto lupam priznatih 9% YOY inflacije, videti da je 8.7%, pa 8.5%, pa 7.8% npr naredna 3 meseca, dakle neki dezinflatorni procesi, ali i dalje u apsolutnom smislu velika inflacija i osetno veće cene lupam godinu dana od sad. Istovremeno će prvo smanjiti podizanje sa 75 percentila na 50, pa ubrzo na 25 npr. Onda će se možda desiti da ih neki mesec, 2 gotovo uplaši procentualni pad inflacije, što ih možda natera na proaktivno reagovanje i pivot i gle čuda ispostaviće se da će inflacija pikovati opet u nekom narednom mesecu (zajedno sa cenama, berzama itd) i onda će se pravdati kako ih je nešto opet iznenadilo.
Naravno, ja nisam baba Vanga da mogu da predvidim tačne procente, ali mogu da naslutim pravac, mada sam sad kad gledam neka pisanja dao čak zastrašujuće precizne cifre
pre i jednog dizanja kamata globalno. Evo primerr iz marta, ovo je baš bio neki odgovor Mikiju, moje hipotetičke cifre tada prilično dobro oslikavaju današnje bazne kamate/ inflaciju na nivou EU i Srbije.
Nije ovo 1980. i vreme male zaduženosti. Niti će se pojaviti novi Paul Walker, sa mudima da uradi to što je on uradio i izazove recesiju i nezaposlenost preko 10%.
Ne isključujem ja dizanje zbog pritiska javnosti na tipa 1-1.5%, to su opet max stimulativne stope, ali džaba ako inflacija bude 10% priznata. Može da bude i 3% ako na kraju inflacija bude 13%, dakle još gore. Dakle nimalo prijatna situacija između čekića i nakovnja i balansiranje
Uopšte verujem da je ova dekada generalno dekada
negativnih realnih prinosa gde nije pitanje ko će zaraditi od kapitalnih prinosa, nego ko će minimizirati gubitak. Ja iskreno nisam ni verovao uopšte u dizanje kamata, očekivao sam samo kontrolisanu inflaciju, ali ne do 2%, nego recimo 5%, dakle samo pasivno puštanje iste. E sad kad je vrag odneo šalu kao nešto zatežu, a opet relne kamate debelo negativne. Ukoliko se npr desi opet neko zatvaranje ili naftni šok na strani ponude (ovaj i/ili još neki rat npr), eventualno dizanje kamata na lupam 15% ne znači ništa ako je inflacija 40%. Onda će neko veoma skromnog logičkog rasuđivanja reći
vidi ovaj kako lupa, rekao je da će kamate padati, a u stvari je situacija upravo onakva kako sam je opisivao i pre apsolutno i jednog dizanja kamata u svetu, odnosno i gora, jer su realne kamate negativnije nego što sam očekivao i to sve pod uslovom da CPI oslikava realnu inflaciju (a pisao sam ranije o metodologiji i davao dokaze zašto ne oslikava). Zapad dobija svoj reset dugova, a dobija i izgovor ka svom zombiranom stanovništvu!