Ma znam ja da u moru kriptovaluta ima i nekih koje su stvorene sa dobrim namerama, a neke čak i rade i opstaju (dakle i nakon nastanka) sa dobrim namerama na umu. Ali te su em zanemarljive, em ne menja činjenicu da se većina njih svodi na pristup: ''iskopiraj i rasturi vrednost na milion lokacija i biće bezbedno!'' Ma hajte!
Pa to mogu i ja. Osnujem banku, napravim 1000 trezora, skeniram Mona Lizu u 1000 primeraka i postavim je u svaki trezor. Isto mogu da radim i sa naučnim proračunima. Dajte mi milion kompjutera da rade 24/7, i rado ću vam izračunati šta god vam treba. E sad dobro, to što će koštati boga oca, što će trošiti tone energije i drugih resursa, što sa naučne strane nije nikakva inovacija... Oh well... jbg. XD
A imao sam svojevremeno kontakta i sa nekom kriptovalutom (na vrh jezika mi je, setiću se koja je) koja je naizgled delovala kao baš dobrotvorna kreacija, i dvoje mojih poznanika (momak i devojka) su, po preporuci njenog brata IT-evca, napravili naloge i uzeli da obrađuju te transakcije sa svojih laptopova. Prednost je bila to što nije zahtevala napredan hardver i jednom nedeljno je valjda zahtevala da budu za kompom i prođu neki napredni Captcha test. Ovo dvoje su zarađivali po oko 30e mesečno (laptopovi su bili upaljeni 24/7) i bili su oduševljeni. Pozovu mene i drugog ortaka iz IT sfere da nam predstave to. Sve sjajno, sve bajno, i onda nam kažu ''mi ako regrutujemo toliko osoba, dobijamo bonus od toliko i toliko. I onda svaka osoba koju smo mi regrutovali, kad ona regrutuje nekog, onda i mi i ona dobija bonus''. Ovaj drugi ortak i ja se pogledamo i kažemo ''Ma ne, uopšte nema odlike piramidalne šeme''.
To me podsetilo i na moje iskustvo sa Herbalife-om, kad je neko sredovečno jaje u improvizovanoj kancelariji u Jovanovoj ulici htelo da uvuče mene sa 20 godina i mlađeg ortaka u te papazjanije. I isto tako -
ti si partner, dobićeš svoj set robe, koji ćeš onda da prodaješ, i za svakog kome prodaš, dobićeš cvetić i unapređenje. A to što prodaješ, to ćeš kupovati od nas, svojim parama. I obavezno dovedi još ljudi ovde, da i oni mogu da postanu uspešni biznismeni i da im proda... ovaj, damo njihov set robe da prodaju.
Malo mi je falilo da padnem na priču, em mlad, em što prave scenarije tako dobrim da te omađijaju. Ali srećom pa nisam. Naravno taj lik je nestao iz te kancelarije posle par meseci a u životu nisam upoznao osobu koja zapravo daje pare za Herbalife. Iako mi je bilo rečeno da će, ako sve bude po planu, cela planeta jednog dana piti Herbalife.