direktor":2meazuj1 je napisao(la):
Pa neprtis to je cika vulin vec uradio odradjivanje socvjlane pomoci , to mu je naredni napredni nivo samo polako ,ja cu da uzmem lopatu u ruke ma koliko to bilo cudno ako av av zasuce rukave i stane na mjesalicu
Joj direktore...
Bolje me opsuj najcrnje, nego da pravis paralele izmedju julovskog babo_ebca i neradnika sa mojom malenkoscu.
Mislim, mozda sam pogresno izrazio svoja razmisljanja, ali do njih sam zapravo dosao gledajuci kako se iz godine u godinu sve losije odrzava pojas uz saobracajnice, kao i higijena ulica. Naime, masine za pranje i ciscenje, kosacice, usisivaci... sve je to iz uvoza, koristi naftne derivate koji su takodje iz uvoza. Ako danas vozilo koje cisti pored trotoara pogori 50l eurodizela, to je priblizno 7500 dinara. Ako tome dodamo cenu nabavke, kao i odrzavanje vozila, dobijamo ekvivalent novca za recimo 4 nova radnika.
Naravno, ovo je samo gruba ideja na mikro nivou.
Znam da zvuci anahrono, retrogradno, ali situacija u kojoj se nalazimo zahteva radilalne poteze.
Radikalne ne u smislu smanjenja plata profesoru u skoli ili fakultetu, lekaru u bolnici, dok se sa druge strane armija partijskih poslusnika i rodbine useljava u agencije koje se gle cuda, pored vike oko njihovog broja u vreme kampanje, ipak povecavaju.
Nekoliko godina drzava ima zelezaru koju finansira iz budzeta.
Za to vreme nije im palo na pamet da je uposle recimo za zeleznicke sine i time makar smanje gubitke iste!?
Istovremeno se velike kolicine gradjevinskog gvozdja godinama uvoze iz Ukrajine...
Plocnike po gradu ponovo asfaltiramo a za to em je sirovina iz uvoza, em je to najjadniji trotoar.
Imamo nase kamenolome, zar ne?
Zar nije logicnije da za to upotrebimo domaci tesani kamen iz ljiga, arandjelovca ili nekog drugog kraja?
I sto se lopate i slicnog tice.
Nekada je bilo sramota krasti i prositi, a ne posteno raditi, ma koji to posao bio.
U zivotu sam sticajem raznih okolnosti radio razne poslove.
Godinama, moj posao je vezan zarad na racunaru, ali me ni dan danas nije sramota da uzmem ni lopatu, ni mesalicu, ni metlu.
Mnoge poslove koje mi nije problem da platim ipak radim sam.
Zasto? Jedan razlog je sto taj novac uvek ima na sta drugo da se potrosi, a drugi razlog je sto zadovoljstvo posle dobro obavljenog posla ne moze da se izrazi u novcanicama.