Šta je novo?

Fauna Beograda

Није фауна Београда, али вреди ову вест поставити, да је имамо у документацији.

Пре два дана је откривена веома ретка врста птица у Србији, у околини Ниша, реч је о степском вивку, веома ретком и у свету, а то је саопштило "Друштво за заштиту и проучавање птица Србије".

„СТЕПСКИ ВИВАК“, ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Јединствено орнитолошко откриће Друштва за заштиту и проучавање птица
С. Б. 10. 04. 2021. у 13:45
ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије, чије је седиште у Новом Саду, саопштило је јуче, да је њихов члан, Слободан Марковић, млади орнитолог, у петак 9. априла, на влажним ливадама код нишког села Бубањ, пронашао нову врсту птице у Србији.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/9 ... anje-ptica
ФОТО: С. Марковић
степски вивак-.jpg

степски вивак.jpg
 
Ništa čudno. Ja počeo čak i kod mene da viđam galebove.
 
Jutros u parku kod MSU videh mandarinske patke. Bile su baš ovakve kao na slici (dve šarene i jedna "bezbojna")

Protrčao sam blizu njih i nisu se uopšte preplašile.

male-and-female-mandarin-ducks-aix-galericulata-B8JH23.jpg
 
Мислим да ту близу један сплав има припитомљену живину, ја сам пре једно 5 година наишао на гуску која је пришла да се мази :)
 
Te guske su kod onog splava pre kasarne. Nešto ih ne gotivim (splav, ne guske) jer tu često bude i par pasa lutalica, a mislim da oni zasmrde ceo taj potez kada lože.
 
НЕОБИЧАН ПРИЗОР НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Срна у Блоку 70
ПОСЛЕ дивљих свиња, јежева, ветрушки и фазана становнике Новог Београда изненадила je срна једна од најљупкојих животиња.
https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/ ... a-bloku-70
 
Ježevi neobičan prizor? Pa njih imaš maltene na svakom ćošku gde može da se nađe zelenilo u većoj meri. I dobar deo njih se ne plaši ljudi.
 
Košutnjak danas, smuk.
 

Prilozi

  • IMG-f32ea39279dc2f6a4690427ebce71d33-V.jpg
    IMG-f32ea39279dc2f6a4690427ebce71d33-V.jpg
    611,9 KB · Pregleda: 3.248
U Holandijiima aktivista koji pustaju domace zivotnje u zelene povrsine u gradove.
Npr u nekim gradovima sada zive kokoske po parkovima ili oko zel. pruge.

Ima li smisla pustiti recimo kokoske na Kalemegdan?
Da li bi momentalno bile izlovljene?
 
Пси би напали кокошке. Мислим да би се фазани боље снашли на Калемегдану. А скоро сам видео једног мужијака фазана на НБГ тачно на улазу у трамвајски депо Сава код рампе, а поред њега излази Каф из депоа.
 
Često pominjeno Ratno ostrvo, a u stvari to je samo polovina jedne celine. To pokazuje i moj imenjak koji tu provodi svoje vreme.

dusanov let.jpg
dusanov let 0.jpg


Beogradski orao belorepan Dušan još uvek se nalazi na teritoriji svojih roditelja. Treba mu još vremena da se osamostali i odvaži na lutanje po Dunavu ili Savi. Ovaj put možemo da ga pratimo i otkrivamo navike orlova belorepana kao nikad ranije. To će nam omogućiti satelitska tehnologija praćenje prvog orla belorepana u Srbiji.

https://www.facebook.com/permalink.php? ... 9065649063
 
Ovog leta smo postavili oko ulaza par plastičnih činija sa vodom koje punimo kada nema kiše. Danas je bila žurka, a pojavila se i senica.

Vrabaca je bilo milion u travi, ne može fotka to da dočara.

vrapcicicicici.jpg
senica.jpg
 
Они воле жбуње много јер се ту крију од крупнијих грабљивица, ако можете да засадите неко помогло би
 
Neverovatno sa koliko malo ste pomogli tako mnogo pticama.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874141#p874141:2ofu5odo je napisao(la):
astrodule » 24 Avg 2021 11:37[/url]":2ofu5odo]Ovog leta smo postavili oko ulaza par plastičnih činija sa vodom koje punimo kada nema kiše. Danas je bila žurka, a pojavila se i senica.

Vrabaca je bilo milion u travi, ne može fotka to da dočara.
Ono što je meni zanimljivo, je da sam ove godine na baš puno lokacija po gradu, video posude sa vodom. Što za kučiće i mačke, što za ptice. Ranijih godina, toga gotovo da i nieje bilo. Ne znam šta se to promenilo, ali evidentno je da jeste, i to na bolje. Ne znam kako je u drugim krajevima, ali znam da kod mene nije počelo ništa da se dešava po tom pitanju, dok ja nisam počeo da nosim vodu dvoma psima lutalicama, koje gotovo redovno i hranim. Nakon što sam počeo da im nosim vodu, tako su počeli i drugi ljudi da im donose vodu.

Inače, godinama unazad na terasi imam posudu za vodu koju redovno posećuju golubovi, po neki vrabac i senica, pčele i po koji gušter.
 
Mora neko da povuče. Već sam kačio ovde hranilice što sam postavljao. Posle toga sam video slične stvari i u blizini.

Ovo za posude sa vodom sam planirao odavno, ali nikako da to uradim. Onda ih je neko postavio na trotoar, a ja nove u travu, ispod ruža.

Onda se postavilo pitanje punjenja tih posuda jer malo smara da svaki dan samo zbog toga neko silazi sa flašom i dopunjuje vodu, pa sam onda uzeo nekoliko flaša od 5 litara, napunio ih i stavio ispod stepeništa, pa može da dopuni ko hoće. Tu vodu koristim i za zalivanje ruža kad je suša.
 
Da li smo sazreli za puštanje domace divljači na vece zelene povrsine koje bi one taj prostor prihvatile kao stanište.
Bojim se da nismo... našo bi se neko.ko bi ih vec ukro i pojeo.... :(
 
A zašto bi to radili? Zna se šta je grad, šta je šuma, šta je park. Plus što ne bi preživeli zbog pasa (što lutalica, što vlasničkih).

Ne treba se na silu mešati u prirodu. Imamo veverice na Kališu, fazane i ježeve na NBG i svi su se oni naselili bez previše mešanja čoveka i opstali tamo gde je to moguće.
 
Skoro sam gledao nesto na TVu
nekolko gradova ozbiljno rade na tome a najvise je odmakao za ne verovati -Peking-
imaju vrlo dobra iskustva i sa životinjama i gradjanima.
 
Vrh