Šta je novo?

Fauna Beograda

Rekli su mi da se golubovi naviknu na te gavranove.
Sad ne mogu da se setim gde sam to video (možda u Okovu, al me ne drži za reč), ali sad imaju nove neke koji se ljuljaju kad dune vetar pa valjda više plaše golubove tako.

EDIT:
A imaš i ove fore i fazone

Mada sam to uglavnom viđao u inostranstvu, a ne kod nas.

Kod MSU se često čuju za zvučnika zvuci ptica grabljivica. A i stoji mi u glavi da nisam nešto viđao golubove u tom delu parka..

1000036403.jpg

У СРБИЈИ ОТКРИВЕНА НОВА ВРСТА ПТИЦЕ: Климатске промене јужно од Прешева донеле вољића маслинара
Љиљана Прерадовић, 17. 05. 2025. у 07:00
ОРНИТОЛОЗИ Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) овог пролећа обилазе целу Србију истражујући и картирајући птице у склопу израде првог националног атласа птица гнездарица. Тако су ове седмице, као и годинама уназад, посетили крајњи југ Србије, Прешевску долину.
https://www.novosti.rs/c/reportaze/...romene-juzno-preseva-donele-voljica-maslinara

Šuma je, priroda i uvek će ih biti, ali mogli bi i da kose i održavaju i malo ih poteraju

1000038280.jpg

Pre neki dan sam bio na NBG i zatekoh se između zgrada. Rekao bih da je bilo jedno 50 - ak vrabaca tu okoko.

Iako nailazim na dosta komentara kako je u Beogradu sve manje vrabaca, moj lični utisak je da ih je sada više i da se nakon jednog perioda kada ih maltene nije ni bilo, sada stvari polako vraćaju na staro iako ih nema u onom broju koji je bio ranije. Mada, pitanje je u kojoj meri ćemo ih imati, obzirom na sve veću urbanizaciju.

I ne deluju više toliko plaŝljivo i povučeno.​

Poslednja izmena:
Slučajno sam se našao između nekih kancelarijskih zgrada u Milutina Milankovića. Dekorativno žbunje je izgleda prilično dobro sklonište za vrapce, a i kancelarijski radnici kad ručaju sendviče ili šta već ostavljaju za sobom dosta mrvica - što slučajno to i namerno - koje su vrapcima zgodne kao užina.

Tako je. Nbg je raj za vrapce.

Možda ima veze što nas ima dosta koji ih hranimo.

Svako šiblje, mnoge krošnje, sve je puno vrabaca (uz poneku senicu).
Данас НБГ има више жбуња и крошњи у урбаном делу од Вождовца и Звездаре. Ја сам свако вече на НБГ слушао славуја који ми је долетао на терасу.

Vrh