Šta je novo?

Fauna Beograda

данашње-30.06.2024., "Т" раскрсница Народних хероја - Булевар Милутина Миланковића.
Изнемогла ветрушка од врућине слетела баш на десно скретање из Народних хероја у Булевар Милутина Миланковића и никако да се склони да је не згази неко колима. Хтедох да је сликам и да је на тај начин уплашим да одлети, срећом одлети у ниском лету до супротне стране Милутина Миланковића у хладовину дрвета.
IMG_20240630_104834_resized_20240630_021841746.jpg
IMG_20240630_104836_resized_20240630_021843394.jpg

IMG_4699.jpeg

Da li ima poznavatelja pauka ?
Izvinjavam se nije Beograd ali u zgradi u kojoj sam se susreo sa ovim. Po slikama čak deluje i da je crna udovica. Na slici je naravno manji nego uživo sto je izgledao.

Jel se kretao pošto može biti igračka?

Imam problem sa golubovima, ali oni ne dolaze kod mene, oni dolaze kod komsije iznad koji ih hrani.
On ne zeli da prestane da ih hrani jer kaze da su ti divlji golubovi koji kod njega jedu, njegovi ljubimci, a njihov izmet kad se najedu pada meni na sims i klimu u ogromnim kolicinama.
On kaze da ja nista ne razumem jer je on ljubitelj zivotinja, a ja navodno nisam.

Da li je neko imao iskustva sa zvucnim rasterivacima golubova?

Ne znam da li se sećate, ali veverice su ranije bile maltene skroz crne. Kapiram da su sve crvenije otkad imamo odsumporavanje na TENT-u 😄

Јежеви постају угрожена врста у Европи!

Помозимо јежевима да преживе, прети им нестанак
Јежеви дошли на "црвену листу" угрожених животиња којима прети изумирање

У последњих десет година број јежева у Европи опао је за скоро трећину. Ако се настави овај тренд јежеви неће преживети 21. век.
јеж_угрожена врста.jpg

Zna li se uzrok pada populacije? Moje lično iskustvo mi govori da toga nema u Beogradu. Ako grešim, ispravite me.​

Доста јежева страда због гажења. Ја сам их пуно виђао по НБГ око Арене и СИВа. Верујем да је проблем и у загађењу и уништавању зеленила.

Da li vam se cini da su se pojavili neki novi komarci?
Kod mene ih ima u stanu preko cele godine, a nekada ih vec u oktobru ije bilo.
Manji su od onih pre 20 goidina, agresivniji, ali svrab krace traje.

Vrh