Šta je novo?

EPS, EDB Blok 20 - [Multifunkcionalni kompleks - 42.250 kvm]

Ništa bolje se i ne može očeikvati od EPS-a... Makar ima dvocifren broj spratova :)

Takav oblik i polozaj zgrada je dat od urbanista, projektant se tu (u ovom slucaju, na zalost) nista nije pitao. To govorim iz iskustva jer znam da je tako bilo za Energoprojektovu zgradu prekoputa SIV-a. Pa svi misle da je kopija zgrade GRAWE ali retko ko zna da je tako zahtevano. Bdw Mario Jobst arhitekta Savograda kaze:
Organizacijom prostora sa tri velika volumena i trougaonim osnovama vratili smo se na originalnu urbanističku matricu po kojoj su rađeni npr. hotel “Hyatt“, upravne zgrade preduzeća Jugopetrol i Rad, objekat Elektrodistribucije itd......Pokazali smo da ne treba tako lako napuštati prethodne prostorne analize koje je radio urbanistički zavod.
Cinimi se da sam procitao negde da pravdaju to dobrom provetronoscu bloka, insolacijom itd. Iskereno meni su trouglaste zgrade glupost jer su nefunkcionalne. Jobst takodje kaze i ovo:
Novi Beograd ima ograničenu budućnost jer ima ograničen prostor koji se neracionalno troši na P+6+Pk. Niti struka, niti strani i domaći investitori nemaju toliko mašte da bi shvatili zašto je to tako
izvor:http://www.austrotherm.rs/upload/download/austrotimes_02.pdf

Zadnji pasus je jaci i od one "provetrenosti" za koju inace ne mogu naci adekvatan izraz da bi je prokomentarisao pa ako neko smogne snage nek prokomentarise, ja se predajem, a sto se zadnjeg pasusa tice odlozio sam i slem i sator i oruzje i podigao belu zastavu a razmisljam i da izujem cizme pa da navucem lepo papuce ko covek da se vise ne zuljam .....

Sacuvaj me Boze ..

Evo jedne sike sa gradilišta (januar 2012)

nbgd.jpg

još uvek ne verujem da je ovo nastavak gradnje. nadam se da se varam.

Meni izgleda da posteno iskopase rupu za temelje i da ce uskoro da liju temelje.Vidjah ove As gradnja kamione na vise mesta u gradu gde su pravljene zgrade i svaki put je zgrada brzo gradjena zgrada bez prekidanja posle njihovog pojavljivanja.Nadam se da ce tako biti i ovde.

Pa postavili su tablu sa već viđenim renderom i svime, ne znam zašto ste u tolikoj neverici

Našao sam odgovore o dinamici gradnje ovog kompleksa. Do septembra treba da dođu do nulte kote kada će početi treća faza radova - tj. izgradnja nadzemnih etaža.

blok20.png

Izvor Magazin ArhArt

Divno a samo sto su je rekonstrujisali ljubim ih majka kako vode racuna o nasim parama :bash:

Možda se planira konačno spajanje Vladimira Popovića i Bulevara Nikole Tesle :/

Ali zasto bi izmestili prugu kad jedan lep i efikasan nadvoznjak resava problem, i drugo, sta bi onda sa tramvajima i gde bi je uopste izmestili. U izmestanje pruge ne verujem, to su samo price ali bi spajanje ove dve ulice bilo sasvim logicno i neophodno.

U kom kontekstu se pominje izmestanje pruge?Jedino resenje tu bi stvarno bio tramvajski nadvoznjak.

Homer Jay":6b65xmn1 je napisao(la):
Našao sam odgovore o dinamici gradnje ovog kompleksa. Do septembra treba da dođu do nulte kote kada će početi treća faza radova - tj. izgradnja nadzemnih etaža.

Do kog bre spemtembra? Pa šta ima da kopaju skoro godinu dana?

Inače vrlo sam zadovoljan što se i ovo pokrenulo, još samo da se zgrada RADa sredi i ceo taj deo ima da sija.

Mozda nisam dobro pratio predhodne postove, ali zanima me jel oni planiraju da ruse zgradu sa braon mermernom fasadom ili je ona, ona niza zgrada koja je planirana renderom?

Sawovsky":25iebe36 je napisao(la):
Homer Jay":25iebe36 je napisao(la):

Do kog bre spemtembra? Pa šta ima da kopaju skoro godinu dana?

Inače vrlo sam zadovoljan što se i ovo pokrenulo, još samo da se zgrada RADa sredi i ceo taj deo ima da sija.

Zaboravio si na straćare preko puta parkinga i na "industrijalizovano" staro sajmište... "Taj deo" je okružen rugobom...

prostorni planer":6qj5r9lf je napisao(la):
Mozda nisam dobro pratio predhodne postove, ali zanima me jel oni planiraju da ruse zgradu sa braon mermernom fasadom ili je ona, ona niza zgrada koja je planirana renderom?

Niska zgrada na renderu, ne rusi se.

izvor: Beobuild.rs

New development in block 20

120421-EPSB20-VS-04.jpg

Ovog puta ćemo našim čitaocima predstaviti potpuno nov projekat koji se trenutno gradi u novobeogradskom bloku 20. Iako je gradilište otvoreno u decembru prošle godine, zbog manjih izmena na rešenju zgrade sačekali smo završetak konačne verzije kako bi smo predstavili sve detalje široj javnosti.

Novi poslovni centar gradi se u novobeogradskom bloku 20, tik uz poznatu zgradu nekadašnjeg preduzeća “Rad”. Radi se o energetsko-poslovnom kompleksu koji će postati nova administrativna centrala EPS-a (Elektroprivrede Srbije) i EDB-a (Elektrodistribucije Beograd), ali i infrastrukturnog objekta sistemske trafo stanice 110/10 kV, 2x40 MVA. Zgrada se gradi kako bi se objedinile tehničke i poslovne funkcije EPS-a, koje se do danas odvijaju na više različitih lokacija uz brojne logističke i finansijske probleme.

Celu vest kao i najnovije rendere buduceg objekta i fotografije sa gradilista mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/539.html

Uprkos jedva dozvoljenih 11 spratova, moglo je to dosta bolje da izgleda. Ovako dobijema još jednu poslovnu zgradu na Novom Beogradu koja liči na mnoge druge u svom susedstvu. Možda bih i ovog puta mogao da kažem "nije loše", ali iskustvo je pokazalo da mnogo zgrada koje "nisu loše" u zbiru jednostavno daju "loše".

Naročito osetljiv momenat je dominatna pozicija ove zgrade, koja će zahvaljujući svojim ogromnim gabaritima biti ono što će nam prvo upadati u oči pri pogledu sa starog na Novi Beograd.

Ne kažem da je zgrada ružna, uz advekvatan izbor fasadnog stakla može sasvim solidno da ispadne, ali se slažem sa konstatacijom iz Beobuildove vesti da ovo ipak deluje malo kao "promašeni jedanaesterac".

Imao sam priliku da vidim i napusteno Jobstovo resenje za ovaj kompleks. Konceptualno je potpuno drugacije, ali je takodje imalo mnogo manje kvadrata i zgrada je bila namenjena u originalnoj ideji samo EDB-u. Sa ukljucivanjem EPS-a u projekat znacajno je povecana kvadratura (skoro duplo). Kako je parcela prakticno "trouglasta" u zadatim parametrima nema bas mnogo izbora. Da bi dobili te kvadrate na tom placu, trougaona osnova je skoro pa jedino resenje.

Тако јеее! Једино решење... ал кад би се гађали трамвајима! Ко пређе 20 спратова губи лиценцу! :rolleyes: :bash:

Не сме у висину да се не би случајно заклонило ведро небо или не дај боже доминантни димњаци топлана! И нема везе то што правимо овако масивне бедеме испред целог Новог Београда и заклањамо читаве блокове и нема везе што струка нема везе. :violina:

Срамота за струку и поготово урбанисте! :notok:

Od juce. Pridruzujem se Igoru, kao da smo zajedno radili reportazu :)

blok-dv2927.jpg

blok-dv2930.jpg

blok-dv2933.jpg

blok-dv2934.jpg

blok-dv2935.jpg

blok-dv2936.jpg

blok-dv2937.jpg

blok-dv2939.jpg

po meni ovo je sramota sto radi eps , oni grade zgrade administracije , a niko se ovde na forumu ne pita sto uvozimo struju , onda je bolje bilo prodati eps a ne dati da se pare ovako rasipaju

Eпс тренутно извози струју, за увоз није био крив ЕПС већ нерационална потрошња и низак водостај. Уопште не браним изградњу ове зграде али треба нападати аргументовано.

da da kako da ne ispade eps super firma a sto nisu izgradili nijedan novi objekat za proizvodnju struje , da valja je eps cilj da prodaju struju sto vise a ne da stedimo jer nisma video restrikcije u nemackoj i drugim zemljama

Vrh