Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Za sterilazaciju maski je najbolja rotacija (kao što je i Zuma predložio) bez ikakvog tretiranja jer virus umre posle dan-dva-tri.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723061#p723061:fiqbuso3 je napisao(la):
Earthmoving » 01 Apr 2020 20:35[/url]":fiqbuso3]Bolje da ste stavitli dr Mengela nego ovog bioteroristu radovanovica. Ja nemam nista protiv njih narkomana i tabletomana da se sami drogiraju, al ti ljudi sile druge ljude da budu drogirani njihovim vakcinama. Lik je izasao iz Orvelove 1984. Ovde je najveci talog drustva stavljen za najvise pozicije, pa tako ovde i kod doktora. N1 ce iskljuciti kometare naravno i nece pozvati doktore koji drugacije pricaju, ne razumem ljude da besplatno prihvataju da gledaju njihovu predstavu.
Dok se jedan deo stanovništva redovno iščuđava svima koji prate N1 i Novu S, pri tom ih neki nazivajući CNN na srpskom, Američkim "izbljuvkom" i sl., ne samo ovde i na drugim mestima, ja se ne iščuđavam njihov stavu. Jasno mi je da jedan deo ljudi to radi zato što je uspešno ubeđen da su oni izvor svog zla u Srbiji, dok drugi to rade iz ličnog interesa.
Ako i dođe do bilo kakvog ukidanja komentara, to će biti isključivo zbog profesionalni pljuvača i lupača minusa svakome ko se usudi da ima svoje JA i kaže šta misli, a drukčije je od onog poželjnog.

Kakva rotacija, zaboga?

Hirurške maske su namenjene za jednokratnu upotrebu i imaju za cilj prvenstveno da zaštite pacijenta od bakterija iz usta i nosa lekara u oper. sali ili na intenzivnoj nezi. Većina je već saznala da relativno malo pomažu u sprečavanju prenosa resp. virusa, ali su u svakom slučaju bolje, nego ništa. Najbolja bi opcija trenutno bile maske N95, ali ih nema trenutno skoro nigde i značajno su skuplje.

Sterilizacija hirurških maski nije moguća, jer bi za potpunu sterilizaciju bilo neophodno da maska bude tretirana u autoklavu duže od dva sata, na temp. od 180 st. celz. pod pritiskom od 2 bara. To naravno ove maske ne bi izdržale i zato i ne mogu da se sterilišu.

Dobro je pitanje kako bi mogla da se izvrši improvizovana delimična dezinfekcija uzimajući u obzir trenutno stanje... Isprskani alkohol verovatno može samo delimično da koristi. Za mikrotalasnu ne znam koliko je IC zračenje delotvorno.

Brzo idu stranice. Steta sto kod nas ne zazivi princip da postoji skeniranje QR koda sa tel ( ili neko beleženje drugog tipa)kad se ulazi i izlazi u javne objekte ( prodavnice , apoteke...) i onda ako se ispostavi da ste zaraženi svi koji su bili u objektu sa Vama su obavesteni. To upravo za ove redove je bitno. Ali daleko smo od toga

Trebalo bi ukazivati na drastičnije rupe u zaštitnim merama, a potom i na svako mesto gde postoji zaista drastična nesrazmera između toga koliko su neke mere stvarno korisne i toga koliko ometaju neke osnovne potrebe.

Recimo, prva stvar koji vidimo dok čekamo u redu ispred samoposluge jeste da SVAKA osoba koja uđe prvo uzima plastičnu korpu za robu hvatajući je za dršku na tačno isto mesto kao i SVI ljudi koji su tuda prošli od kako je ta drška bila dezinfikovana. Što je period vremena između "nikada" i "ceo taj dan". Tj da je neko sedeo i smišljao zajedničku tačku koju u jeku epidemije moraju da dodirnu baš svi koji imaju potrebu da jedu da bi živeli, teško bi smislili pogodnije mesto za širenje zaraze.

Ovo treba uporediti da šetnjom po parkovima gde prosto nisam video ljude iz različitih grupa da iole duže zastajkuju i pričaju jedni sa drugima. Većina je sama, ili džogira, ili sa psom, ili je u društvu nekoga sa kim je i inače, tj i onda kad nije u parku. I još napolju krajem zime i početkom proleća uglavnom duva vetar i čisti sve pred sobom. Pa je ipak ovo drugo zabranjeno, a prvo nije.

U redu, razumem izvor ove razlike, zabranjuju sve "što nije neophodno" i to "za svaki slučaj", ali svejedno mora neko početi malo više da misili i o odnosu korist/šteta, ali i da prosto MISLE malo više. O svemu. Sada je SVE drugačije. Sve se promenilo, čitav život svih građana. KO misli o novim potrebama? Koliko takvih ima? Koliko ima lokalnih "štabova" koji razmišljaju šta je sve komšijama SADA potrebno? Jugoslavija je ranije imala ogroman sistem "odbrane i zaštite" koji je funkcionisao na lokalnom i civilnom nivou. Ko je preuzeo te funkcije?

Jednostavan primer elementarnog korišćenja mozga: U samoposlugama mora postojati promaja, tj dva otvorena prozora na suprotnim stranama. Čim nađem poslaću studiju koja pokazuje kakvu drastičnu razliku u stepenu koncentracije virusa čini strujanje vazduha u zatvorenom prostoru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723049#p723049:3hu1nhh7 je napisao(la):
Earthmoving » 01 Apr 2020 08:14 pm[/url]":3hu1nhh7]"Molim građane da ne nasedaju na lažne vesti"- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović
Razumem druze olicenje istine i morala, i nije mi tesko
file.php
Još gore je to što je puna izjava da je "uhapšen Beograđanin koji je širio dezinformacije koje je dobio od osobe iz nekog ministarstva". Dakle, ili u tom ministarstvu nemaju pojma šta se dešava, ili je procurela informacija. Ja tipujem na ovo drugo, kao i svaki put do sada gde je na savesnog građanina nanet sav teret *khmkrušikkhm*

Ljudi koji se protive vakcinaciji su teroristi. To je upravo toliko jednostavno.

Sloboda mišljenja i govora nema veze sa objektivnom istinom. Kad neko uspe da smisli nešto bolje od naučnog metoda i peer-review sistema verifikacije kao metoda za traženje istine, neka se javi, pa onda možemo da pričamo. Do tada naravno može da priča šta želi, ali ne i da radi, jer nije moguće koristiti pogodnosti života u zajednici, a ne vraćati joj ništa. Takođe, gomile teorija zavera, a pogotovu priča poput te o vakcinaciji koja je desetinama i desetinama puta bila detaljno i argumentovano pobijena, jednostavno ne može da ima isti prostor u medijima kao metodološki ispravni predlozi i hipoteze, tj ne ako vređa zdrav razum obrazovanog i informisanog čoveka. Sme da se priča, naravno, jer sloboda govora mora da se sačuva, ali to ne znači da sme da ima na raspolaganju istu širinu informativnog prostora, jer je to direktno destruktivno po elementarnu sposobnost najširih krugova društva da uopšte misle na iole razuman način. A u situaciji kad ti isti široki krugovi koliko-toliko glasanjem ipak određuju sudbinu svih, to uopšte nije naivno. Otuda prva rečenica. Da uvek sve stvari nazovemo pravim imenom.

Pronašao sam video koji sam obećao. Ovde se korišćenjem lasera i specijalnih kamera vizuelizuje kretanje kapljica tečnosti sa virusima koje u zatvorenoj prostoriji izbacujemo dok pričamo, kašljemo ili kijamo. Na kraju vidite ogroman efekat običnog otvaranja prozora i pravljenja promaje. I zašto je nošenje maski u zatvorenom prostoru toliko korisno, ma šta pričali oni na zapadu koji zbog političkih obzira ne smeju da priznaju da bi ih bilo dovoljno i za nas i za zdravstvene radnike da su ONI regovali na vreme, bez gubljenja više od mesec dana.

Coronavirus transmission video shows why we should all be wearing masks
https://bgr.com/2020/03/30/coronavirus- ... ing-masks/

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LLzMDvzWeV8[/youtube]

sto se tice vakcine ja tu ne bih mnogo pametovao. odbijes vakcinu koju ti namece zdravstveni sistem onda se u slucaju zaraze lecis mimo zdravstvenog sistema, u izolaciji.. znaci travari, samani, pricesce..sta god mislis da ce ti pomoci ali nema zauzimanja mesta u bolnici. to bi bilo skroz posteno, i prema jednima i prema drugima

Problem bi u tom slučaju bio što posledice nisu ograničene samo na one koji to izaberu. Jer bi oni svejedno širili zarazu na druge. U redu je sve dok sopstveni slobodni izbor pogađa samo tebe, onda čovek treba da ga ima. Ali ako nije tako ...

kad i ako bude vakcine epidemija nece biti toliki problem, to je i poenta vakcine. oni koji je prime su zasticeni, oni koji nisu obole, popisu se i smeste u izolaciju, cisto da se mi ostali ne saplicemo o njih po ulicama.

meni bi eart nedostajao, moram da priznam da sam ga zagotivio, ali covek apsolutno ima pravo da izabere nacin na koji ce zivi i umre, on i njegova porodica

@Zuma
Ovo je bukvalno prva stvar gde se ne slažem sa tobom. Masovna vakcinacija omogućava da postoji manji broj jedinki koje nisu vakcinisane bez uticaja na većinu. Neko ko nije vakcinisan bi mogao da zarazi samo druge nevakcinisane. Oni koji imaju opravdanje od zdravstvenog sistema zašto nisu vakcinisani su već u malom procentu i samo na njih bi imalo značajan uticaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723081#p723081:1rdipij2 je napisao(la):
Darko78 » 01 Apr 2020 21:28[/url]":1rdipij2]Pa vi ste ovde celi dan jos dali sebi za pravo da vas covek mora pitat dal sme ili ne da nesto kaze.
Opet demokratija kao i danas .
Ja dajem sebi pravo na slobodu govora i iznošenja onoga što mislim, sa punom svesnošću da ono što javno kažem, da sam za to i odgovoran. Kome se ne sviđa moje mišljenje, ili bilo čije drugo, može to slobodno da kaže. Pravljenje od samog sebe žrtvu od strane neistomišljenika, nažalost nije dno dna, zato što uvek može da se padne još niže. A time se konkretno postiže, ništa, jer demokratija nije , postoji samo moje mišljenje i pogrešno mišljenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723103#p723103:64td2sea je napisao(la):
Zuma » Sre Apr 01, 2020 9:27 pm[/url]":64td2sea]Problem bi u tom slučaju bio što posledice nisu ograničene samo na one koji to izaberu. Jer bi oni svejedno širili zarazu na druge. U redu je sve dok sopstveni slobodni izbor pogađa samo tebe, onda čovek treba da ga ima. Ali ako nije tako ...

Bazična logika: ako bi vakcina bila delotvorna, zašto bi se vakcinisani pacijent bojao kontakta sa nevakcinisanim, pa čak i inficiranim?

Pre eventualne obavezne vakcinacije, svakako bi trebalo postaviti pitanje zašto je Torlak prodat i to ni manje, ni više, nego Novartisu koji je ujedno i najveći proizvođač vakcina, pa tako sada sami sebi kontrolišu kvalitet i ispravnost svog proizvoda? Poprilično besmisleno je obrazloženje da je bio neprofitno preduzeće, koje samo po sebi ni ne može, ni ne treba da bude profitabilno. Potom bi trebalo izvršiti nacionalizaciju Torlaka ili formirati drugu ustanovu koja bi radila proveru kvaliteta vakcina na nacionalnom nivou.

Celokupna ta priča je dosta složena i nema mesta za diskusiju na ovoj temi, jer za sad ni nema zvanično vakcine protiv CoVid-19.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723106#p723106:1rau0n10 je napisao(la):
Vitez Koja » 01 Apr 2020 09:36 pm[/url]":1rau0n10].. Oni koji imaju opravdanje od zdravstvenog sistema zašto nisu vakcinisani su već u malom procentu i samo na njih bi imalo značajan uticaj.

i oni bi u okviru zdravstvenog sistema mogli da dobiju zasluzenu maksimalnu paznju i negu, ni jedan zdravstveni sistem ne bi bio preopterecen sto, kako smo naucili, i jeste najveci ako ne i jedini problem u ovoj epidemiji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723083#p723083:3f2u1a77 je napisao(la):
Propeler » 01 Apr 2020 08:32 pm[/url]":3f2u1a77]Kakva rotacija, zaboga?

Hirurške maske su namenjene za jednokratnu upotrebu i imaju za cilj prvenstveno da zaštite pacijenta od bakterija iz usta i nosa lekara u oper. sali ili na intenzivnoj nezi. Većina je već saznala da relativno malo pomažu u sprečavanju prenosa resp. virusa, ali su u svakom slučaju bolje, nego ništa. Najbolja bi opcija trenutno bile maske N95, ali ih nema trenutno skoro nigde i značajno su skuplje.

Sterilizacija hirurških maski nije moguća, jer bi za potpunu sterilizaciju bilo neophodno da maska bude tretirana u autoklavu duže od dva sata, na temp. od 180 st. celz. pod pritiskom od 2 bara. To naravno ove maske ne bi izdržale i zato i ne mogu da se sterilišu.

Dobro je pitanje kako bi mogla da se izvrši improvizovana delimična dezinfekcija uzimajući u obzir trenutno stanje... Isprskani alkohol verovatno može samo delimično da koristi. Za mikrotalasnu ne znam koliko je IC zračenje delotvorno.
Slao sam linkove gde se navode metodi koji se mogu koristiti za sterilizaciju maski. Nažalost, izbor je mali. Podrazumeva se da su sve to samo mere za nuždu, jer naravno da je najbolje fabričku masku baciti posle upotrebe kako je i bilo predviđeno (kućna se može prati i iskuvavati). Međutim šta ako fabričkih maski nema, kao što je sad slučaj? Ovo su metodi čišćenja koji su svakako bolji nego da nemate nikakvu masku, ili da koristite neku previše kontaminiranu, pri čemu se razlikuju u tome koliko ih je lako izvesti i koliko smanjuju originalni zaštitni faktor nekorišćene maske. Nalost ovo su sve profi metodi koje nije moguće uraditi kod kuće. Znam da sam u nekom trenutku čitao izveštaj ljudi koji su probali sve metode čišćenja maski koje se MOGU izvesti kod kuće i na kraju izabrali najbolji. Nažalost više se ne sećam gde je to bilo i šta su zaključili jer me to tada nije interesovalo. Čini mi se neka egzotična hemikalija iz apoteke uz neki poseban proces ... I da, mikrotalasnu zbog nečega ne treba koristiti. Nažalost ne sećam se više od toga.

https://www.cdc.gov/niosh/topics/hcwcon ... xtuse.html
https://www.insider.com/can-you-reuse-a-face-mask
https://wwmt.com/news/local/fda-oks-hea ... ng-cleaned
https://techcrunch.com/2020/03/27/duke- ... for-reuse/

Uhapsili ovog sto siri paniku sa pol casom od 24 h a ima da ga uvedu 1/1
Nego iselise i studentski dom kralj aleksandar vojska iseljava

Zuma, svi ovi linkovi govore o čišćenju i delimičnoj dezinfekciji maski, i to uglavnom N95.

Sterilizacija je drugačiji postupak od dezinfekcije i ona nije moguća ni kod jedne vrste maske.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723106#p723106:10orh9ne je napisao(la):
Vitez Koja » 01 Apr 2020 09:36 pm[/url]":10orh9ne]@Zuma
Ovo je bukvalno prva stvar gde se ne slažem sa tobom. Masovna vakcinacija omogućava da postoji manji broj jedinki koje nisu vakcinisane bez uticaja na većinu. Neko ko nije vakcinisan bi mogao da zarazi samo druge nevakcinisane. Oni koji imaju opravdanje od zdravstvenog sistema zašto nisu vakcinisani su već u malom procentu i samo na njih bi imalo značajan uticaj.
Ne moramo da pogađamo kad imamo praktična iskustva u svetu sa čitavom gomilom vakcina i različitim politikama vakcinacija. Problem je što postoji niz ljudi koji iz niza medicinskih ili objektivnih razloga ne mogu da dobiju vakcinu i onda kada je ona obavezna za sve. Takve onda štiti samo to što svuda oko njih postoji veoma veliki procenat vakcinisanih, pa se širenje biolesti usporava. Svako ko kreira atmosferu u društvu da je to štetno ili čak opasno, onda ima potencijal da BITNO utiče na smanjenje procenta imunih. Koja će majka rizikovati da joj dete bude autistično za ceo život ako postoji i najmanja sumnja u to? To je bukvalno širenje mentalnog virusa. Zar logična strategija tada nije da se dete NE vakciniše, pa da se uzda u to da će ceo njihov život biti zaštićeno od strane drugih koji su imali manje "mudre" majke. I onda tako razmišlja ogroman broj ljudi, jer je misao sasvim razuma (sve dok je prepostavka ispravna). Rezultat je opšte smanjnje zaštite od čitave gomile užasnih bolesti koje su ranije bile skoro iskorenjene, a sada se vraćaju širom sveta. Upravo zbog takvih. Imate na WHO sajtu puno primera.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723117#p723117:2c51b6lf je napisao(la):
Propeler » 01 Apr 2020 09:59 pm[/url]":2c51b6lf]Zuma, svi ovi linkovi govore o čišćenju i delimičnoj dezinfekciji maski, i to uglavnom N95.

Sterilizacija je drugačiji postupak od dezinfekcije i ona nije moguća ni kod jedne vrste maske.
Moguće, ne znam. Ali to nije ni tema. Pošto su sve ove metode samo pitanje smanjenja verovatnoće zaraze, a ne sigurna zaštita od zaraze, onda mi sterilizacija izgleda kao "overkill", tj nepotrebna, ako već dezinfekcija smanjuje procenat živih virusa na masci u dovoljnom stepenu za novo korišćenje. Jer, ako se i sa sterilnom fabričkom maskom možemo zaraziti, a možemo, čemu onda trud da se pokušava nešto nemoguće, kad je i dezinfekcija i dovoljno dobra i moguća?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723114#p723114:2rbm1q4u je napisao(la):
direktor » 01 Apr 2020 10:53 pm[/url]":2rbm1q4u]Uhapsili ovog sto siri paniku sa pol casom od 24 h a ima da ga uvedu 1/1
Nego iselise i studentski dom kralj aleksandar vojska iseljava
Svi studentski domovi su iseljeni još kada je došao virus u Srbiju, a onda su pre neki dan studenti zamoljeni da se nekako vrate da uzmu svoje stvari, iako nema nikakvog prevoza. Pa su stvari onih koji nisu mogli da dođu spakovane i smeštene u bibliotekama, čitaonicama, skladištima nekim i slično, a vojska sada verovatno priprema domove za smeštaj zaraženih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723119#p723119:20n0ei5i je napisao(la):
Zuma » 01 Apr 2020 10:04 pm[/url]":20n0ei5i]...To je bukvalno širenje mentalnog virusa. Zar logična strategija tada nije da se dete NE vakciniše, pa da se uzda u to da će ceo njihov život biti zaštićeno od strane drugih koji su imali manje "mudre" majke. I onda tako razmišlja ogroman broj ljudi, jer je misao sasvim razuma (sve dok je prepostavka ispravna)...
Protiv mentalnog virusa ne postoji vakcina, može se iskoreniti jedino evolutivnim imunintetom... Al to je već duboki offtopic ovde :(

Na pocetku, priznajem, nisam ovo dovoljno ozbiljno shvatio, ali kroz 3-4 dana posle, kada je pocelo da uzima maha, promenio sam misljenje. Za ozbiljno shvatanje u oprez u ovoj situaciji jesam, ali za bespotrebno sirenje panike i paranoju, nisam.

Svi mi koji moramo da idemo na posao i nabavku za kucu (koliko god ona bila skracena i redukovana u smislu da se kupe zalihe za vise dana, svih artikala koji mogu duze da stoje, da bi se sto redje islo, manje vremena provodilo van izolacije i time manje bilo izlozeno riziku) smo rizicni da se zarazimo i budemo prenosioci, ako bolje razmislite. Virus moze da vam prenese kolega na poslu, kasir u prodavnici, covek ispred ili iza vas u redu...Naravno, niko od nas ne zna ko je zarazen i ko je sa kim bio u kontaktu.

Ali moramo na posao i nesto mora da se jede. Ono sto mozemo je da se zastitimo rukavicama i maskama, da se garderoba koju smo napolju nosili momentalno skida i odlaze na pranje, da se odmah po ulasku u kucu dezinfikuje kvaka na ulazim vratima i kupatilu koje smo dirali, kao i baterija u kupatilu. Onda tusiranje sto pre i oblacenje u kucnu garderobu, pa moze sve ostalo. Nema dolazenja drugih ljudi koji nisu ukucani, sve i da znate da je taj isti koji bi dosao, kao i vi, pedantan u svojoj kuci, sto se tice ove situacije.

A ima ljudi koji se i dalje druze, prave rostilje, koriste slobodno vreme da urade nesto u kuci, pa im dolaze majstori i slicne stvari. A to sve ne mora, onda posle ce da budu krivi svi drugi.

Ko moze da sedi kuci, to je najbolje, ali ne mozemo svi, zbog gore napisanih stvari. Drugo nema sta, jednostavno na ostale stvari neko vreme mora da se zaboravi.

Izlaske iz kuce, cak i kada nije policijski cas, treba svesti na to da su samo kada nuzno mora. Ali ko radi i ko je zaduzen za nabavku, jednostavno ne moze da bude 24 sata u izolaciji.

Ovo ce svakako jednom proci. Ja sam optimista, ali nisam nerealista i ne deluje mi da ce za 3 meseca.

Svako ima svoju pricu, a najveci broj ljudi kaze da, da bi mogao da se proglasi kraj epidemije, mora da bude izlecen poslednji zarazeni i da se u roku od mesec dana ne pojavi nova zarazena osoba. A ovde vas ima dosta dobro upucenih. Koliko je to tacno?

Sad sam gledao jednu američku tv i pošto je jedan političar lupio i rekao će sve ovo biti daleko iza nas do juna, oni su pitali doktora iz jedne bolnice i on kaže u najoptimističnijem scenariju ovo će se smiriti do jula-avgusta, tj. pojavljivaće se i tad tu i tamo neki slučaj ali tek kad budu imali gotovu vakcinu može se definitivno staviti tačka na ovo. Jer i oni strahuju od potencijalnog drugog talasa na jesen i sledeću zimu, a ni kod nas nije ništa drugačije, u najmanju ruku vanredno stanje će da potraje do kraja maja-polovine juna, tj. sva ograničenja u kretanju, ali i kad ih ukinu ostaće bez sumnje do kraja godine ili početka sledeće na snazi sve ostale mere što se tiče higijene, zaštite, ograničenja broja ljudi u zatvorenim prostorijama, jer veoma lako samo jedan novi zaraženi iz nekog žarišta po svetu bez ovih mera može da sve vrati na početak.

Vrh