Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Okej Bender, sve super. To što ja ne želim da izađem na demonstracije ne znači da nisam protiv ovih mera. S druge strane, mene ove mere jednostavno ne dotiču. Ja sam vakcinisan, mere su takve da nikome praktično ništa nije ograničeno i svi mogu izlaziti iz svoje kuće, jer nema nikakvog načina da se kontroliše razlog izlaska. Jasno je rečeno da izlazak u šetnju je više nego dovoljan razlog i to ne može niko da proveri kako i zašto je neko to učinio. Osim zatvaranja radnji, koje ne moraju biti zatvorene jer je dozvoljena kupovina za preduzetnike, nema nikakvih drugih promena.
Prenošenje medija je katastrofa, naslov u Blicu kao da je apokalipsa, neko im rekao da "austrijanci ne znaju šta će sa mrtvima", što nije ni blizu istine.
Masovnost protesta u subotu je samo i isključivo zbog navodne obavezne vakcinacije od februara, koja još nije fiks. Do sada su protesti bili protiv mera kao npr. kovid propusnice.

Ovaj lockdown uopšte nije lockdown i to treba svima da bude jasno. Niko ne gubi posao, i to isto svima treba da bude jasno. Kada su bile olakšane skoro sve mere, zvanična statistika je rekla da je nivo nezaposlenosti na nižem nivou nego pre početka epidemije - dakle na posao su se vratili svi (ili većina) koji su ga izgubili na početku, a ujedno je zaposleno i mnogo više ljudi.

Dalje, meni niko ništa ne zabranjuje niti mi upravlja životom, a još manje da trpim nešto, ja se osećam i više nego slobodno. Jednostavno nemam razlog da prisustvujem demonstracijama, pogotovo ovakvim bez zvaničnog cilja. Drugi osećaju da su im prava ugrožena i oni protestuju. Eto za vreme celog ovog haosa, od početka pandemije, ja sam živeo mnogo bolji i lagodniji život, mnogo više putovao od otvaranja granica, provodio se kao nikada do sada u svom životu. Pri tome se nisam nigde zarazio jer sam se koliko toliko čuvao. Ne vidim razlog sam sebe da ograničavam takvim razmišljanjem, distanciram se od korone i cele priče što je više moguće. Otkad sam se vratio iz Portugala prošle srede, svi okolo neprestano blebeću o koroni, merama i vakcinama, te teorije zavere, te čula komšinica, bla bla, neverovatno koliko su ljudi postali opsednuti time. Počnu da se nerviraju što im konobar u restoranu traži QR kod da skenira, kao da je smak sveta. Pa čak i time su postali opsednuti, nekom novom pričom o "blackout", u Evropi, pa počeli da kupuju sveće, baterijske lampe, palete sa vodom, konzervisane hrane, brašno, itd.

To nije uopšte normalno. Jedino što na mene utiče je drugačiji režim studiranja, koje je sad postalo bolje jer su profesori uigraniji. I to je to. Uđem u ovu temu i samo je preletim, ako nađem nešto zanimljivo da pročitam. I to bude retko, jer se mnogo više ovde prepiru 3-4 strane mišljenja i stalno se vrti jedna te ista priča.

Iskreno, ja mislim da tebe ne dotice nista od ovoga zato sto si druga generacija.

Generacija "meh".

Na forumu se vrte iste price od 3-4 iste strane a sirom sveta se vrte iste price od jedne te iste strane - "ljudi, jos samo 2 nedelje i 10% vakcinisanih i pobedjujemo koronu".

I tako vec dve godine. A za to vreme svet klizi u socioekonomski ponor.

Ali dobro... koga briga za to... meh™

To je danas univerzalni odgovor novih narastaja na sve zivo. Meh™...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=901150#p901150:k2hjia9t je napisao(la):
boca-ica » 22 Nov 2021 09:14 pm[/url]":k2hjia9t]
..... mnogo više ovde prepiru 3-4 strane mišljenja i stalno se vrti jedna te ista priča...
Ima istine u tome
Hajde onda daj neko dr. vidjenje
- osveži nas - :)
Ja sam već davao svoje mišljenje na sve ovo par puta i ne menja se od tada. Međutim, sve to se zatrpa obrtanjem par argumenata i pitanja u nedogled na svakoj stranici. Prevlada mišljenje jedne, druge, treće, pa četvrte većine, onda krene prepucavanje, pa neko postavi pitanje, pa onda jedan dva odgovora, pa onda opet deljenje mišljenja, prepucavanje, i tako u krug.
Bender Rodriguez":k2hjia9t je napisao(la):
Iskreno, ja mislim da tebe ne dotice nista od ovoga zato sto si druga generacija.

Generacija "meh".
Postalo mi je "meh" onog trenutka kada se svaka situacija prodiskutovala i kada su ljudi počeli da smišljaju gluposti na sve ovo. Nije da me uopšte ne zanima, ali ne vidim razlog da trošim svoju energiju na nečiju priču da "korona ne postoji" ili "ne znam nikoga da je bio u bolnici zbog toga, to sve izmišljaju da zaplaše narod", itd. Postalo mi je "meh" kada je svaka osoba na svetu postala stručnjak i doktorirala na univerzitetu "Fejsbuk", ali i onog trenutka kada stručnjaci nemaju ujedinjeno mišljenje i savete, nego svako fura svoju priču. Ne želim da me neko ograničava svojim razmišljanjem i svojim lupetanjem, živim tako da čuvam svoje zdravlje i zdravlje svojih voljenih osoba. Pored drugih problema u životu i stresa, još mi fali da se opterećujem sa ovim sranjem i da se šetam sa nekim idiotima i da razglabam o teorijama zavere. Prošlo je dovoljno vremena da sam donesem zaključak, na osnovu ličnog dodira sa svime ovim, za celu ovu situaciju. Sad da li sam u pravu, ne znam, ali meni je život super od tada.

Pa dobro. Mislim da kad diplomiraš ili dođe vreme da se zaposliš, da ćeš - hteo ne hteo - makar malo početi da gledaš drugačije na neke stvari i svet oko sebe.

Ovo kačim zato što sam malopre otvorio Politiku i u rubrici Kultura vidim ovo:

Музеј „Албертина” због полицијског часа губи 2,5 милиона евра

БЕЧ- Директор бечког музеја „Албертина” Клаус Албрехт Шредер указује да су последице локдауна огромне и да тај музеј губи 2,5 милиона евра.

„Овај локдаун нас доводи у веома тешку ситуацију. Није ни на који начин био предвидив, а ни најављен. Напротив, искључивала се таква могућност”, нагласио је он у видео снимку.

За Албертину, каже, поновно је затварање катастрофа.

„Када сам у јуну одлучио да на јесен, са годином закашњења, спроведем пројекат Модиљијани речено ми је да је пандемија прошлост. Такође и када смо отворили изложбу на јесен сви су били мишљења да је пандемија прошла и да неће бити закључавања"; рекао је он.

Шредер је указао да је пре затварања Албертину током викенда сваки дан посећивало око 3.000 особа.

„Надали смо се да ћемо са изложбом дела Амедеа Модиљанија, и поред умањених очекивања посетиоца, успети да надокнадимо високе трошкове. Сада, због локдауна на крају године, пишемо даље велике губитке”, објаснио је он.

Подршком државе досадашњи губици музеја од шест милиона успешно су смањени.

„То није довољно. Сада нам је потребна поново помоћ државе. Морамо, због локдауна рачунати са губицима у висини од 2,5 милиона па чак и до три милиона евра”, каже Шредер, пренео је Танјуг.

https://www.politika.rs/scc/clanak/4928 ... liona-evra

Još jedna potvrda čuvene propagande da samo kafići, klubovi i turisti ispaštaju zbog Kovid šizofrenije i mera. Mda, kako da ne...

U nedostatku Zume, da okačim nekoliko statističkih novotarija:

- Trećedozaštvo se raširilo u Srbiji, te smo sada prešli 20%.
- Prvodozaštvo i drugodozaštvo i dalje napreduju puževim tempom: 47% i 45%
- Trend značajnog pada svih pokazatelja se nastavlja, osim u Kragujevcu, Nišu i Vranju, gde je pad prilično usporio i izgleda da je počeo trend stagnacije.
- Za Beograd je nemoguće naći bilo kakve podatke već mesec dana.
- Konačno sam uključio i podatke iz prva dva talasa u svoj model, i došao sam do još gorih podataka za smrtnost u ovom poslednjem talasu. Prema tim ekstrapolacijama, smo imali svakodnevno između 120 i 150 preminulih tokom čitavog meseca oktobra. Oko ovog grafikona sam se mnogo trudio, i mislim da sam konačno uspeo da dobijem najpribližniju realnu sliku:
Untitled.jpg

Danas su izašli i zvanični podaci RZS-a prema kojima smo u oktobru imali 14,666 preminulih. To bi bilo skoro 200 preminulih svakog dana više nego bez korone. Tako da, na žalost, brojevi ne lažu, za razliku od ministarstva zdravlja.

Ipak, izgleda da je virus nekontrolisano procirkulisao i odradio svoje - barem što se ove godine tiče. Vidimo da se to dešava i u zemljama koje su uvele i nešto jače mere, tako da je veliko pitanje koliko bismo uspeli da zaravnimo krivu i sačuvamo života tim jačim merama.

Ja opet da kažem da procenti nisu releventni zato što sumnjam da se zna ukupan broj stanovnika Srbije koji stvarno žive u državi. Pretpostavljam da se računa sa bazom od 7M a mi odavno nemamo toliko ljudi.

Goje goji brojeve, a ovamo struka strukuje:

Nestorović je bio u pravu, kod nas je najmanja smrtnost. Sloveni su izgleda svojom genetikom zaštićeni. Kad sve ovo prođe moramo se vratiti dobroj organizaciji zdravstve zaštite, kaže Danica Grujičić.

Uzgred, kaza i da maske treba nositi i na otvorenom.
Šta reći, osim... Bem ti dileju matoru.
A biće ministarka zdravlja, realno.

Ja sam veoma ponosan na ove svoje brojeve. :) Jedva čekam da za nekoliko meseci BIRN iščupa od RZS-a podatke o smrtnosti u 2021. pa da vidimo koliko sam promašio. Da podsetim, zelena linija predstavlja prave podatke RZS-a (koje imamo samo za 2020.), a crvena linija, moj pokušaj da dođemo blizu istine. Plava linija predstavlja balegu koju nam saopštavaju Batut i ministarstvo zdravlja, na našu veliku sramotu i čemer.

A ova estradna profesorka je jeziva. Zato je narod i voli. Mogla bi, ipak, pod stare dane da shvati da su u Evropi upravo slovenski narodi najviše stradali u ovom cirkusu.

Edit: Na još veću sramotu, tri slovenske države su i jedine koji su palile kosačice svojih grafikona u Evropi, pa neka i to ostane uklesano u ovaj virtualni pergament.

Mutacija zvana delta soj, je uspela da efikasnost vakcine za kolektivni imunitet i širenje zaraze potpuno obesmisli. Istovremeno je uspela i da efikasnost u sprečavanju težih posledica smanji sa oko 20x na oko 4x. Time je produžila globalnu pandemiju sa 1g na 2g, i odnela još nekoliko miliona života. Zato se na te mutacije mora obratiti posebna pažnja.

Ako se pogledaju podaci iz JAR-a, deluje prilično opasno. Za samo dva dana broj obolelih označava jasan početak novog talasa, ali broj preminulih je stravičan. Ja bih otvorio četvore oči, jer tek čekamo odgovore na pitanja da li je rast povezan sa novim sojem, da li novi soj ima potencijal velike zaraznosti i širenja, koliko vakcine utiču na njega...

Тзв "словенски ген" могуће да утиче на смртност, али бројке указују да је тај утицај супротан од овога што Несторовић и Грујичићка наводе. У преводу Словени су највише на**бали. Мој утисак је ипак да више од овог гена утиче поверење кога очигледно има много мање у екс-комунистичким земљама, што је довело до знатно мањег степена вакцинације, и самим тиме повећане смртности.

Па, тачно тако. Иначе, у словенској Чешкој 27.700 случајева (?!) на дан. Обарају све рекорде.

Nu (ili verovatnije "Ni") soj je postao globalna senzacija, i svaka nova vest je dramatičnija od prethodne. Tome prilično doprinose i nespretni novinari (kažu takvi sa B92: zarazniji 500 puta!!!), ali i bez njih, vesti su sumorne.

Znači sile SJ i PC su ipak smislile novi naziv za Afrički soj? Phew, dobro je. Taman sam počeo da se brinem. Vidim na jednom mestu ''soj iz Afrike'', na drugom mestu ''Afrički soj''... reko lele lele ne d'o bog da se primi taj termin, SJ i PC Inkvicizicija će sve da nas postrelja.

Да ли ће прескочити слово Кси? :)

SZO: Vrlo je važno da se imena sojeva pažljivo biraju da ne bi došlo do međuetničkih tenzija u jeku svetske pandemije koja je potekla iz jedne zemlje iz koje su već ranije poticale i mnoge druge epidemije

Isto SZO: Vrlo je važno da se ne insistira previše na istrazi i uzrocima izbijanja epidemije da se jedna zemlja ne bi naljutila na preostalih 199

Da li je neko radio antitela nakon 3.doze?
Znam da zavisi od vakcina itd...ali me zanima da li ćemo sad na svakih 5 meseci primati po jednu i opet nemati visoku zastitu?

Ja sam dva kineza i fajzer

Kako to da je rel. visok broj mrtvih dnevno (oko 50) uz ovakav pad broja obolelih?

Gleda li neko ovo okupljanje? Jesu li i dalje zabrane za vise od 500?
Ok, ok, ja sam šokirana.
U Kini ceo grad od 11 miliona zatvore zbog 10 zarazenih, mi ovako
:vops:

Vrh