Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892904#p892904:3mkbtku3 je napisao(la):
Пантограф » Ned Okt 24, 2021 10:27 pm[/url]":3mkbtku3]Evo ih Šešelj, Jovana Jeremić i Vulin složno protiv antivaxera na Pinku.

Dobro, korisno je, njima veruju baš ti što se boje igle.
Nije valjda da to gledas :D

Vrteo kanale, a onaj viče da 'antivaksevsku pvopagandu tveba odmah zabvaniti', pa rekoh da ispratim :mrgreen:

Kaže i da to ide iz inostvanstva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892401#p892401:3nncrp6r je napisao(la):
Mikie » 22 Okt 2021 22:00[/url]":3nncrp6r]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892396#p892396:3nncrp6r je napisao(la):
solecar » 22 Okt 2021 21:12[/url]":3nncrp6r]Otkud sad odjednom imamo grip, kada smo ga iskorenili zaražavanjem koronom? Po gradu primetih plakate koji pozivaju na vakcinaciju protiv gripa i kako je dovoljan jedan virus.
Пожељно је да се против сезонског грипа вакцинишу старији и они који су скоро прележали Ковид, као и они којима би удружени Ковид и сезонски правио озбиљније проблеме. Свакако да не морају, и не треба да морају.
Potpuno pogrešno si razumeo napisano. Ako se sećaš, prošle godine (zime) se pričalo kako nema gripa jer je korona zauzela njegovo mesto. Pa je potpuno logično da se čovek zapita ako grip nije imao gde da cirkuliše, kako je uspeo da opstane?

U međuvremenu, i večeras bio protest.

Zbog protesta sam me peške vraćao kući, jedan deo puta. Na Autokomandi, grupica mladića stoji ispred kafića. Jedan deo njih je nagovarao druge da uđu, da nema šta da se plaše, jer neće niko dolaziti da proverava kovid propusnice.

Ne znam šta je strašnije, što se cela zemlja pretvara u SNS i svaki dan u neki praznik ili dan vezan za SNS... (Parada dis, skup det, govor ovde, tribina onde, praznik ovaj, praznik onaj...) ili to što mnogobrojne licemerčine koji se svakodnevno istovaruju po CELOM narodu (i nevakcinisanima i vakcinisanima, i neopreznima i opreznima) ćute kao zaliveni na sve te Korona bombe pod patronatom države i Partije.

Evo danas čitam izjavu Pomahnitalog Veterinara da treba cela zemlja da se stavi pod Kovid ausvajs i da se bez njega nigde ne ulazi, od Beograda pa do Despotovca (u smislu naseljenosti). Naravno, dotični se ne usuđuje ni da pomene bilo koji od brojnih skupova, jer ne bi da ostane bez foteljice u institutu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892928#p892928:2pz7jbjp je napisao(la):
solecar » Нед Окт 24, 2021 11:14 pm[/url]":2pz7jbjp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892401#p892401:2pz7jbjp je napisao(la):
Mikie » 22 Okt 2021 22:00[/url]":2pz7jbjp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892396#p892396:2pz7jbjp je napisao(la):
solecar » 22 Okt 2021 21:12[/url]":2pz7jbjp]Otkud sad odjednom imamo grip, kada smo ga iskorenili zaražavanjem koronom? Po gradu primetih plakate koji pozivaju na vakcinaciju protiv gripa i kako je dovoljan jedan virus.
Пожељно је да се против сезонског грипа вакцинишу старији и они који су скоро прележали Ковид, као и они којима би удружени Ковид и сезонски правио озбиљније проблеме. Свакако да не морају, и не треба да морају.
Potpuno pogrešno si razumeo napisano. Ako se sećaš, prošle godine (zime) se pričalo kako nema gripa jer je korona zauzela njegovo mesto. Pa je potpuno logično da se čovek zapita ako grip nije imao gde da cirkuliše, kako je uspeo da opstane?

Аха, ОК, нисам разумео. Слажем се.
Не зна се где је шупље ово управљање епидемијом...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892913#p892913:29vuc2nv je napisao(la):
chiko » Ned Okt 24, 2021 10:41 pm[/url]":29vuc2nv]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892874#p892874:29vuc2nv je napisao(la):
mariks » Ned Okt 24, 2021 7:30 pm[/url]":29vuc2nv]Nema linka ne znam da li treba da ti crtam. Odmori malo, korona loše utiče na tebe ;) Vidiš da ne možeš da povežeš par prosto proširenih rečenica. Diskutovaćemo kad budeš hteo da podigneš diskusiju na viši nivo, a iskreno ne pišu mi se kilometarski postovi i da gubim vreme kada to neko ili ne želi ili ne shvata.
Auh brate, jel ti stvarno ne mozes da razumes pitanje.
A ono glasi: gde si cuo za te slike ?
Ili si ono otvorio browser, i slike se same ucitale...

Odgovorio sam više puta. Žao mi je što te te slike uznemiruju ali rešenje nije da se kriju već da se razjasne da ne dolazi do nekih zavera.

Nije otkrio Ameriku, samo priča ono što pojedini ne žele da čuju npr da se svako vakciniše ko misli da treba i da ne treba prisila. Iskreno ne znam ni zašta se zalažu tvoji lekari ali eto isto kao i solecar, iako možda delimo poneke stavove ne verujem slepo samo u jednu stranu tako da smo suprotni. Ali dobro poštujem tvoje mišljenje jer kažeš da treba slušati struku (kakva god ona bila) i ne tvrdiš da nikada ne grešiš i da si najpametniji. Još samo da nadješ postove gde mi tvrdimo da nismo za vakcinaciju i za pojedine mere :)
Ti konkretno nisi protiv vakcinacije, ali ima forumasa koji jesu, evo odmah znam za bar trojicu, mada se ovde nije o tome radilo.

Glavno pitanje i jeste koje mere treba postovati, nije to neko sporedno pitnaje, TO JE GLAVNO PITANJE.
Evo ja tvrdim da trebamo slusati infektologe, a ti tvrdis da treba da slusamo jednog jedinog doktora, koga si iskopao ko zna kako na internetu, a pritom ga ostatak naucne zajednice ignorise.
Ti znaci hoces da kazes da si ti pozvaniji i strucniji da procenjujes njegovu strucnost od ostalih infektologa ????
How yes no.

Za mene je on stručan, iako se možda u nečemu ne slažem sa njim kao i sa ostalim tvojim "stručnim" infektolozima. To što ga ignorišu neki partijski drugovi za mene može biti samo plus(nije delta). Ne zabadam glavu u pesak niti slušam samo jednu stranu jer sam uplašen. O merama smo više puta pisali kakve trebaju biti. Ti i dalje slušaj samo jednu stranu, a mi ćemo živeti u laži :)

Amerikanci se spremaju da odobre Pfizer-BioNTech vakcinu za decu od 5 do 11 godina. Izašla je velika analiza čiji je zaključak da su prednosti vakcinisanja veće od rizika i kod dece tog uzrasta. Koliko sam na brzinu razumeo, ideja je da se kod njih koristi trećina doze koja se daje odraslima jer je njima to sasvim dovoljno da razviju imunu zaštitu ekvivalentnu većoj dozi kod odraslih. Time se još poboljšava odnos rizika i koristi čak i za slučaj tog uzrasta. Kod starijih ni ranije nije bilo dileme šta je bolje. Međutim tako mala deca iz nekog razloga imaju bitno jaču prirodnu odbranu od ovog konkretnog virusa nego odrasli, pa je problem bio što je zbog toga kod njih odnos koristi i rizika od vakcine smanjen, što znači da su bile potrebne pouzdanije analize jer je relativna greška statističkih analiza za manje brojeve veća, pa je u merenju koristi i šteta trebalo biti pouzdaniji nego inače. Zbog toga je ovaj rezultat veoma značajan.

F.D.A. Says Pfizer Vaccine’s Benefits Outweigh Key Risks in Children 5 to 11

The findings could add momentum for F.D.A. authorization of the pediatric dose, perhaps as early as next week, a long-awaited development that would affect 28 million children.

Published Oct. 22, 2021Updated Oct. 24, 2021, 2:47 p.m. ET

WASHINGTON — Federal regulators evaluated for the first time on Friday the safety and efficacy of a coronavirus vaccine for children 5 to 11, saying that the benefits of staving off Covid-19 with the Pfizer-BioNTech vaccine generally outweighed the risks of the most worrisome possible side effects in that age group.

The analysis came on the same day that the Food and Drug Administration posted data from Pfizer showing that the vaccine had a 90.7 percent efficacy rate in preventing symptomatic Covid-19 in a clinical trial of 5- to 11-year-olds.

The findings could add momentum for F.D.A. authorization of the pediatric dose on an emergency basis, perhaps as early as next week, opening up a long-awaited new phase of the nation’s vaccination campaign. The agency’s independent vaccine expert committee is set to vote Tuesday on whether to recommend authorization.

In a briefing document posted on the F.D.A. website, the agency said it had balanced the dangers of hospitalization, death or other serious consequences from Covid-19 against the risk of myocarditis. A rare condition involving inflammation of the heart muscle, myocarditis has been linked to the Pfizer-BioNTech and Moderna vaccines, especially among young men.

“The overall analysis predicted that the numbers of clinically significant Covid-19-related outcomes prevented would clearly outweigh the numbers of vaccine-associated excess myocarditis cases,” regulators wrote.
Članak New York Times-a
https://archive.ph/EzftF

Originalni izveštaj
https://www.fda.gov/media/153447/download

@mariks Iskreno ne razumem polemiku, koja kao da se svodi opet samo na dve strane, na dva slučaja, na dve mogućnosti...

Da li je moguće da nekoga podržavaš a da se ne slažeš sa svim njegovim stavovima? Ne samo u nauci, nego bukvalno u bilo čemu?

To je sasvim normalno i nemoguće je naći osobu sa kojom se slažemo 100%

Ali slažeš se valjda u većini stvari sa tom osobom i to je to.

Još samo jedno zapaženje o antivakserima (znate na koj soj ljudi mislim), ravnozemljašima i sličnima.

Odgledao sam snimak onih ljudi kod Skupštine (da ne ulazim u to da se grupi od 200-tinjak ljudi dozvoljava da blokira veoma bitnu raskrsnicu u Beogradu - prošao sam sinoć biciklom, pa znam koliko ih je bilo, a ima i na Naxi kamerama) i malo sam analizirao komentare na neke vesti na B92 i broj pluseva.

Elem, njima je jedan od glavnih argumenata "i vakcinisani mogu da prenose virus". STOP. To je to, svako dalje objašnjavanje njima ništa ne znači. Jedna prosta rečenica je maksimum šta mogu da shvate. Proširivanje te rečenice dodatkom - "ali u mnogo manjoj količini" ne dopire do njih.

A ako još usložimo tu rečenicu dodatkom "plus, što vakcinisani imaju mnogo manju šansu da obole, pa samim tim i da prenose virus" unosi nervni slom jer očigledno ne mogu da procesuiraju sve te delove rečenice.

Plus ono prethodno što sam pisao - recimo Kona vezuju sa slučaj sa vakcinama od pre nekoliko godina. Zato svaku njegovu izjavu uopšte ne uzimaju u obzir, u stvari, svaka njegova izjava je laž. OK, objasnio sam zašto je to pogrešno, ali neka, budi onda dosledan, pa ako veruješ da Zemlja nije ravna ploča, reci da su laži sve izjave od osobe koja tvrdi da je Zemlja ravna ploča, a bave se vakcinama.

Ili ako taj neko objavi sliku sa rumusnkih demonstracija od pre par godina i napiše da je to protest protiv kovid mera - odbaci sve ostale njegove izjave.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893021#p893021:dxt09r7g je napisao(la):
Zuma » 25 Okt 2021 11:21[/url]":dxt09r7g]Amerikanci se spremaju da odobre Pfizer-BioNTech vakcinu za decu od 5 do 11 godina. Izašla je velika analiza čiji je zaključak da su prednosti vakcinisanja veće od rizika i kod dece tog uzrasta. Koliko sam na brzinu razumeo, ideja je da se kod njih koristi trećina doze koja se daje odraslima jer je njima to sasvim dovoljno da razviju imunu zaštitu ekvivalentnu većoj dozi kod odraslih. Time se još poboljšava odnos rizika i koristi čak i za slučaj tog uzrasta. Kod starijih ni ranije nije bilo dileme šta je bolje. Međutim tako mala deca iz nekog razloga imaju bitno jaču prirodnu odbranu od ovog konkretnog virusa nego odrasli, pa je problem bio što je zbog toga kod njih odnos koristi i rizika od vakcine smanjen, što znači da su bile potrebne pouzdanije analize jer je relativna greška statističkih analiza za manje brojeve veća, pa je u merenju koristi i šteta trebalo biti pouzdaniji nego inače. Zbog toga je ovaj rezultat veoma značajan.
Ako je to značajno, zašto onda mi ne treba da slušamo političare, koji se zalažu za vakcinaciju?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893015#p893015:1bgv9up8 je napisao(la):
mariks » Pon Okt 25, 2021 11:05 am[/url]":1bgv9up8]Za mene je on stručan, iako se možda u nečemu ne slažem sa njim kao i sa ostalim tvojim "stručnim" infektolozima. To što ga ignorišu neki partijski drugovi za mene može biti samo plus(nije delta). Ne zabadam glavu u pesak niti slušam samo jednu stranu jer sam uplašen. O merama smo više puta pisali kakve trebaju biti. Ti i dalje slušaj samo jednu stranu, a mi ćemo živeti u laži :)
Ja slusam sve strane, ali vecinu brzo eliminisem jer ne zadovoljavaju elementarne stvari da bi to bila istina.
Tako da univerzalnim principom eliminacije, nalazim da je samo jedna strana sa velikom verovatnocom u pravu.
Naravno i oni kazu da neke stvari ne znaju, ali zato se za neke svi (99% njih) slazu.
Drago mi je da si i ti to shvatio, tj da svesno verujes u lazi :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893036#p893036:2d5oine3 je napisao(la):
solecar » Pon Okt 25, 2021 12:23 pm[/url]":2d5oine3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893021#p893021:2d5oine3 je napisao(la):
Zuma » 25 Okt 2021 11:21[/url]":2d5oine3]Amerikanci se spremaju da odobre Pfizer-BioNTech vakcinu za decu od 5 do 11 godina. Izašla je velika analiza čiji je zaključak da su prednosti vakcinisanja veće od rizika i kod dece tog uzrasta. Koliko sam na brzinu razumeo, ideja je da se kod njih koristi trećina doze koja se daje odraslima jer je njima to sasvim dovoljno da razviju imunu zaštitu ekvivalentnu većoj dozi kod odraslih. Time se još poboljšava odnos rizika i koristi čak i za slučaj tog uzrasta. Kod starijih ni ranije nije bilo dileme šta je bolje. Međutim tako mala deca iz nekog razloga imaju bitno jaču prirodnu odbranu od ovog konkretnog virusa nego odrasli, pa je problem bio što je zbog toga kod njih odnos koristi i rizika od vakcine smanjen, što znači da su bile potrebne pouzdanije analize jer je relativna greška statističkih analiza za manje brojeve veća, pa je u merenju koristi i šteta trebalo biti pouzdaniji nego inače. Zbog toga je ovaj rezultat veoma značajan.
Ako je to značajno, zašto onda mi ne treba da slušamo političare, koji se zalažu za vakcinaciju?
Iduci tim principom, ne bi trebao nikoga da slusas pa ni samoga sebe :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893045#p893045:3r78x4co je napisao(la):
chiko » 25 Okt 2021 13:02[/url]":3r78x4co]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893015#p893015:3r78x4co je napisao(la):
mariks » Pon Okt 25, 2021 11:05 am[/url]":3r78x4co]Za mene je on stručan, iako se možda u nečemu ne slažem sa njim kao i sa ostalim tvojim "stručnim" infektolozima. To što ga ignorišu neki partijski drugovi za mene može biti samo plus(nije delta). Ne zabadam glavu u pesak niti slušam samo jednu stranu jer sam uplašen. O merama smo više puta pisali kakve trebaju biti. Ti i dalje slušaj samo jednu stranu, a mi ćemo živeti u laži :)
Ja slusam sve strane, ali vecinu brzo eliminisem jer ne zadovoljavaju elementarne stvari da bi to bila istina.
Tako da univerzalnim principom eliminacije, nalazim da je samo jedna strana sa velikom verovatnocom u pravu.
Naravno i oni kazu da neke stvari ne znaju, ali zato se za neke svi (99% njih) slazu.
Ima i drugih koji slušaju sve strane, i koji takođe brzo eliminišu takve kao ti, jer ne zadovoljavaju elementarne stvari. ;)

Ako je moja pretpostavka o prirodnoj prokuženosti tačna, mislim da bi talas uskoro mogao da se polako ispuvava. Ubeđen sam da je oko 50% populacije imalo kontakt sa virusom. Dobar deo vakcinisanih trećom dozom (sada je oko 12%) a koji nisu prirodno prokuženi, skoro pa garantuje da će R faktor krenuti da se smanjuje. Naročito je značajno to što je u urbanim sredinama i školskim kolektivima došlo do najvećeg prokužavanja.

Taj proces neće biti tako brz - kako svi priželjkujemo, i cena koju plaćamo za to je strašna. Što talas duže traje na ovim nivoima rašće i broj preminulih od kovid, ali i ne-kovid uzroka.

Слажем се, а чак и да ниси у праву увек је здраво бити оптимистичан. Ево данашња цифра указује да крива креће на доле. Свакако појединачне цифре треба узети са резервом, али ако су оне оптимистичке, можда је здравије гледати их као поуздане :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893022#p893022:235ps5bv je napisao(la):
astrodule » Pon Okt 25, 2021 11:24 am[/url]":235ps5bv]@mariks Iskreno ne razumem polemiku, koja kao da se svodi opet samo na dve strane, na dva slučaja, na dve mogućnosti...

Da li je moguće da nekoga podržavaš a da se ne slažeš sa svim njegovim stavovima? Ne samo u nauci, nego bukvalno u bilo čemu?

To je sasvim normalno i nemoguće je naći osobu sa kojom se slažemo 100%

Ali slažeš se valjda u većini stvari sa tom osobom i to je to.

Ja o tome i pričam. Ne pratim slepo jednu stranu bez da čujem drugu i da je automatski isključujem. Ako mislim da je neko u pravu za jedno, za nešto drugo ću misliti da nije, a ne da slepo pratim jer eto, verujem kao chiko. Polemika je bila da li svi pričaju isto ili ne, a vidimo i da oni koji ne pričaju isto imaju što šta da kažu što se na kraju ispostavi kao tačno.

Drago mi je da si i ti to shvatio, tj da svesno verujes u lazi

Ja vidim da slušaš samo jednu stranu što si i napisao jer ti je to tvoja komfor zona. Uopšte ne želiš ni da pomisliš da nešto može biti drugačije pa ne znam ko živi u laži ;) i guta sve što mu se servira sa te strane :vops:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893069#p893069:on9jfcx2 je napisao(la):
GOJE » 25 Oct 2021 02:15 pm[/url]":on9jfcx2]Ako je moja pretpostavka o prirodnoj prokuženosti tačna, mislim da bi talas uskoro mogao da se polako ispuvava. Ubeđen sam da je oko 50% populacije imalo kontakt sa virusom. Dobar deo vakcinisanih trećom dozom (sada je oko 12%) a koji nisu prirodno prokuženi, skoro pa garantuje da će R faktor krenuti da se smanjuje. Naročito je značajno to što je u urbanim sredinama i školskim kolektivima došlo do najvećeg prokužavanja.

Taj proces neće biti tako brz - kako svi priželjkujemo, i cena koju plaćamo za to je strašna. Što talas duže traje na ovim nivoima rašće i broj preminulih od kovid, ali i ne-kovid uzroka.
Sad dodatno skraćuju interval treće doze na pet meseci.
Ali ovakvo opadanje kao danas amo već imali dvaput i preokrenulo se za par dana.

Još samo jedno zapaženje o antivakserima (znate na koj soj ljudi mislim), ravnozemljašima i sličnima.

Odgledao sam snimak onih ljudi kod Skupštine (da ne ulazim u to da se grupi od 200-tinjak ljudi dozvoljava da blokira veoma bitnu raskrsnicu u Beogradu - prošao sam sinoć biciklom, pa znam koliko ih je bilo, a ima i na Naxi kamerama) i malo sam analizirao komentare na neke vesti na B92 i broj pluseva.

Elem, njima je jedan od glavnih argumenata "i vakcinisani mogu da prenose virus". STOP. To je to, svako dalje objašnjavanje njima ništa ne znači. Jedna prosta rečenica je maksimum šta mogu da shvate. Proširivanje te rečenice dodatkom - "ali u mnogo manjoj količini" ne dopire do njih.

Ma Ja mislim da je ta grupa tu onih koji nemaju trenutno pametnija posla pa dolaze da se ispričaju. Pravih protesta će biti ako uvedu kovid propusnice za sve non stop. Inače evo u nedelju žena i Ja čekamo ispred apoteke i tu je grupa ljudi koja nešto raspravlja tj mladji lik koji ubedjuje stariju ženu zašto su vakcine dobre i žena koja priča zašto neće da se vakciniše. Argument da se vakciniše je bio "ja imam komšiju koji kada je dobio koronu prvi put zaglavio u bolnici, a komšija (nisam lepo čuo da li isti komšija ili neki drugi) kad je vakcinisan sa tri vakcine imao temperaturu dva dana". A argument žene koja ne želi da se vakciniše je bio "vakcine su nove i neispitane pa ne želim". Oba argumenta su olako shvaćena ali eto dotle je došlo kad se i ispred apoteke polemiše i narod se deli.

@tragac

Ne pričam na osnovu današnjeg opadanja, već isključivo na osnovu podataka koje sam izneo u originalnom postu, nekontrolisanog dosadašnjeg širenja i dugoročnih trendova koje pratim.

Višak smrti za septembar

Upravo su izašli novi podaci, pa možemo da nastavimo dijalog iz prošlog meseca. Prethodno samo mali potsetnik zašto su podaci za ovaj mesec posebno važni.

Ranije sam objasnio zašto naša sudbina ove jeseni i zime zavisi od tri glavna faktora: Broja zaraženih, smrtnosti i procenta vakcinisanih. Oko procenta vakcinisanih nema ništa novo da se kaže, tu je sve nažalost dobro poznato. To ostavlja prva dva faktora. Nećemo dobro proći ili ako dopustimo mnogo zaraženih, ili ako za određeni broj zaraženih bude velika smrtnost. Ili, ako bude veliko i jedno i drugo. Objavljivanje dijagrama toka zaraze služi praćenju kretanja broja zaraženih, a objavljivanje mesečnog računa viška smrti služi praćenju težine bolesti.

Ovaj mesec je poseban jer u 5. talasu imamo još dva faktora koja nismo ranije imali: Delta soj i deo vakcinisanog stanovništva. Situacija u Engleskoj nam je dala nadu da je pri dovoljno velikom procentu vakcinisanih moguće imati dosta zaražanih, a da broj mrtvih i hospitalizovanih ipak bude mali (zbog toga što su stariji vakcinisani više od mladih, pa se prosečno godište bolesne osobe pomera naniže, ka mlađim i zdravijim, što obara prosečnu smrtnost). Zbog toga je posebno važno utvrditi šta se KOD NAS dešava u petom talasu? Da li je naš procenat vakcinacije ipak dovoljno veliki da znatnije obori smrtnost, što bi nam pružilo prostor da veći broj zaraženih (koji smo izgleda nesposobni da smanjimo) ipak ne ostavi puno mrtvih i hospitalizovanih? To je dakle bio opis glavne dileme.

Prošlog meseca sam na osnovu činjenice da je avgust zahvatio sam početak 5. talasa, rekao da je višak smrti u avgusti ipak zbog toga donekle relevantan, i da nažalost na osnovu njega ne izgleda da je smanjenje smrtnosti zbog vakcinacije veće od 20%. Što nije ništa za visoko zarazni Delta soj i rašireni otpor prema merama, pa nam se crno piše ako je tako. Dobio sam samo dva (inteligentna) komentara (i više onih drugih). Paradox polje je rekao da je kod tako malih vrednosti statistika nepouzdana, pa treba čekati septembar, a Goje je imao više primedbi i izneo svoju, daleko optimističniju procenu. To se sve može naći ovde

https://www.beobuild.rs/forum/viewtopic ... 29#p885829
https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 87#p889587
https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 02#p889602
https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 58#p889658
https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 48#p889748

Pošto smo dobili podatke i o septembru, kako sad stojimo?

Nažalost bio sam u pravu, sem što je situacija još malo gora nego što sam rekao.

U avgustu je zvanični broj smrti bio 178, višak smrti 562, ukupni broj žrtava epidemije je bio 29.105, a faktor uvećanja 3,2.
U septembru je zvanični broj smrti bio 942, višak smrti 3.479, ukupni broj žrtava epidemije je sada 32.583, a faktor uvećanja je 3,7.

Dakle ne da nije bolje, nego je gore. Naprimer još uvek se vrtimo oko maksimuma krive, talas tek treba da počne da opada, a već smo (ne računajući tekući mesec) po broju smrti na oko 77% broja mrtvih ČITAVOG najvećeg talasa do sada, iz novembra 2020. Avgust i septembar zajedno, dakle 5. talas samo do kraja septembra, već imaju višak smrti od 4000 ljudi!

2021.10.25. Visak smrti 1.jpg

Uočite da je rast sličan, ali ipak za nijansu brži od prošlog novembra.

2021.10.25. Visak smrti 2.jpg

Množilac se nije bitno promenio od proseka koji je stabilan duže vreme.

2021.10.25. Visak smrti 3.jpg

Stepenasta kriva mesečnog viška smrti dalje veoma verno sledi krivu umiranja. Ovo nisu oni koji su umrli zbog nemogućnosti blagovremenog lečenja jer je lekar nedostupan, pošto takvi ne umiru odmah. Što iz druge indikatore znači da se zvanični broj mrtvih knjiži ISTO kao i ranije. Tj i dalje je bar tri puta manji od stvarnog.

@Zuma

Ovi podaci deluju jako sumorno, mada ostajem pri komentaru da je početak petog talasa u Srbiji počeo u oblastima koje su poznate kao izuzetno slabo vakcinisane. Početkom septembra talas se zahuktao i u vakcinisanijim područjima, pa je uz kašnjenje smrtnosti, očekivano da bi početak talasa mogao imati strmiji uspon, nego njegov nastavak. Ipak, to ne može imati baš toliki uticaj, tako da (dok ne izađu podaci za oktobar), moram priznati da si bio u pravu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893052#p893052:2uhe9gl0 je napisao(la):
solecar » Pon Okt 25, 2021 1:26 pm[/url]":2uhe9gl0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893045#p893045:2uhe9gl0 je napisao(la):
chiko » 25 Okt 2021 13:02[/url]":2uhe9gl0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893015#p893015:2uhe9gl0 je napisao(la):
mariks » Pon Okt 25, 2021 11:05 am[/url]":2uhe9gl0]Za mene je on stručan, iako se možda u nečemu ne slažem sa njim kao i sa ostalim tvojim "stručnim" infektolozima. To što ga ignorišu neki partijski drugovi za mene može biti samo plus(nije delta). Ne zabadam glavu u pesak niti slušam samo jednu stranu jer sam uplašen. O merama smo više puta pisali kakve trebaju biti. Ti i dalje slušaj samo jednu stranu, a mi ćemo živeti u laži :)
Ima i drugih koji slušaju sve strane, i koji takođe brzo eliminišu takve kao ti, jer ne zadovoljavaju elementarne stvari. ;)
Ako takvi koji razmisljaju kao ti, govore da nisam u pravu, ja sam polaskan i gotovo siguran da sam u pravu :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893075#p893075:2qty8wnr je napisao(la):
mariks » Pon Okt 25, 2021 3:24 pm[/url]":2qty8wnr]
Drago mi je da si i ti to shvatio, tj da svesno verujes u lazi

Ja vidim da slušaš samo jednu stranu što si i napisao jer ti je to tvoja komfor zona. Uopšte ne želiš ni da pomisliš da nešto može biti drugačije pa ne znam ko živi u laži ;) i guta sve što mu se servira sa te strane :vops:
Da li ja to dobro razumem ili ti optuzujes 99% medicinksih strucnjaka da lazu ????
Ovo postaje totalno neozbiljno, kao kada deca u zabavistu pricaju sta im padne na pamet.

A u kom smo mi talasu trenutno? Pošto vidim neki kažu četvrti, neki peti, neki sedamnaesti...

Vrh