Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891564#p891564:dihmbam5 je napisao(la):
paradox polje » Sre Okt 20, 2021 2:19 pm[/url]":dihmbam5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891527#p891527:dihmbam5 je napisao(la):
astrodule » Сре Окт 20, 2021 12:51 pm[/url]":dihmbam5]Ta doktorka je perjanica zapošljavanja po partijskoj liniji. Bruka za struku.
Не знам за то, али од кад је постављена на место директора увек исте информације. "Ово је сад много опаснији вирус, клиничке слике су све горе, пацијенти су све млађи...", и тако уз месеца у месец. Да је све то што је износила било тачно сад би болница била препуна малолетних лица, чак би већина беба до сад прележало (уколико имају среће и преживе) корону са тежим клиничким сликама.

Знам да је ситуација тешка и да се вероватно свега нагледала, али овако мрачење је заиста претерано и спада у дезинформисање и паничење. Да не причамо да утиче и на повећање степена депресивности у народу који је и овако како због саме короне тако и због локдауна од прошле године прилично увећан.

Što se onda postavlja pitanje čemu prenošenje takvih vesti kada ničemu ne služe. Da li je razlog da se stvori neka panika ili da se pokaže nešto drugo aludirajući na neki politički pokret ne znam ali je svakako beskorisno samo po sebi.

Evo kako situacija izgleda u Rumuniji. Ovo je snimljeno pre nego što je situacija izmakla kontroli - juče je u Rumuniji bilo 17.158 slučajeva, a 414 je umrlo od korone. U poslednjih nedelju dana, u proseku 500 ljudi umire.

https://youtu.be/Avv0fek2UVA

[YouTube]<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Avv0fek2UVA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>[/YouTube]

@Гоје, на дијаграма (које ти изгледа једини у Србији некако извлачиш) опет се виде неке синхронизоване промене по регијама, или ти готово истовремено долази до овог последњег блажег успона. Чини ми се да је то ипак резултат неких административних разлога, мада постоји и могућност да је резултат наглог погоршања временских прилика. Могуће и да је последњи пад пре овог "успона" није био реалан, и да се сад исправља ситуација а да не постоји реалан раст.

Koliko vidim na snimku iz Rumunije, nose se i obične hirurške maske kod osoblja među kovid pacijentima.

Ja od početka tvrdim da su te maske sasvim dovoljne kao zaštita osobe koja nosi, a ne samo kao zaštita za druge. Naravno, ući neki virus i sa strane, ali direktno će se uneti mnogo manje virusa nego da se maska ne nosi.

Da obrazložim - ne znam da li postoji istraživanje, ali uveren sam da se najviše virusa unosi preko kapljica koje izlaze iz usta zaraženog. Hirurška maska (troslojna) ne dozvoljava tim kapljicama, koliko god one sitne bile da prođu. Ono što nekako dođe do našeg lica pa to unesemo u usta ili nos mislim da nije dovoljno da se razbolimo.

O zaražavanju putem sluzokože očiju mislim da ne treba previše pričati (isto kao i o nošenju rukavica).

Jbm liga, pričam o nečemu što je meni logično. Ja još uvek ne mogu da verujem da se toliko insistiralo na rukavicama na početku epidemije.

Рукавице су од старта биле бесмислене, чак и кад се нису знали најчешћи начини заражавања, никад ми ни на памет није пало да их навучем. Јбг, дођеш кући добро опереш руке и то је то.

Jel neko do sad pokušavao da pronađe izveštaje globalnih brojki smrti ove i prošle godine? Mislim, makar neke odokativne izveštaje, kad već ne može tačno u svaku osobu.

Ja pokušavao na Gugletu ali ne naiđoh na tako nešto. Tek kada u kontekst dodam ''Covid'' onda iskaču članci o višku smrti. Ali obično za neki deo sveta. Nema nigde konkretno da se kaže ''2019. u svetu je umrlo otprilike toliko, 2020. otprilike toliko, u 2021. otprilike ovoliko''.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891992#p891992:2bwc9enk je napisao(la):
paradox polje » 21 Oct 2021 12:34 pm[/url]":2bwc9enk]@Гоје, на дијаграма (које ти изгледа једини у Србији некако извлачиш) опет се виде неке синхронизоване промене по регијама, или ти готово истовремено долази до овог последњег блажег успона. Чини ми се да је то ипак резултат неких административних разлога, мада постоји и могућност да је резултат наглог погоршања временских прилика. Могуће и да је последњи пад пре овог "успона" није био реалан, и да се сад исправља ситуација а да не постоји реалан раст.
Da, jedino ja "nudim" praćenje po gradovima, nije li to baš kul?! Činjenica je da ne postoji razumno objašnjenje za ovakvu gimnastiku trendova kao prirodne pojave. Ranije rekoh, da se verovatno radi o dostizanju maksimalnih kapaciteta ambulanti i laboratorija. Masa ljudi se testira privatno i ne biva ni evidentirano u zvaničnoj statistici, osim ako im se simptomi baš ne pogoršaju. Biće ovo duga jesen.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892020#p892020:191fs9yy je napisao(la):
GOJE » 21 Oct 2021 01:16 pm[/url]":191fs9yy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891992#p891992:191fs9yy je napisao(la):
paradox polje » 21 Oct 2021 12:34 pm[/url]":191fs9yy]@Гоје, на дијаграма (које ти изгледа једини у Србији некако извлачиш) опет се виде неке синхронизоване промене по регијама, или ти готово истовремено долази до овог последњег блажег успона. Чини ми се да је то ипак резултат неких административних разлога, мада постоји и могућност да је резултат наглог погоршања временских прилика. Могуће и да је последњи пад пре овог "успона" није био реалан, и да се сад исправља ситуација а да не постоји реалан раст.
Da, jedino ja "nudim" praćenje po gradovima, nije li to baš kul?! Činjenica je da ne postoji razumno objašnjenje za ovakvu gimnastiku trendova kao prirodne pojave. Ranije rekoh, da se verovatno radi o dostizanju maksimalnih kapaciteta ambulanti i laboratorija. Masa ljudi se testira privatno i ne biva ni evidentirano u zvaničnoj statistici, osim ako im se simptomi baš ne pogoršaju. Biće ovo duga jesen.
Niste u pravu. Postoji prirodno objašnjenje za nedostatak kašnjenja krive zaraženih između gradova. Uzmite primer Beograda i Niša. U Beogradu se recimo poveća broj zaraženih, neki od njih otputuju u Niš, i tamo zaraze još ljudi. Očekivalo bi se da zbog toga kriva broja zaraženih u Nišu raste kasnije nego u Beogradu. Međutim nije tako, jer ljudi putuju o oba smera odjednom. Kriva zaraženih se može posmatrati kao zbir dve komponente: zaraženi zbog lokalne zaraze, i zaraženi zbog virusa uvezenog iz drugih gradova. Zbog toga u Nišu postoji i lokalno povećanje broja zaraženih iz lokalnih izvora, a onda ti novozaraženi putuju u Beograd (a ne samo da novozaraženi iz Beograda putuju u Niš). Onda se i u Beogradu pojavljuje još jedna kriva zaraženih koja kasni za lokalnim novozaraženim iz Beograda. Dakle, i u Nišu i u Beogradu se sabiraju dve krive koje jednako kasne jedna za drugom. U realnosti je tako za svaki grad u Srbiji. Svuda postoji i lokalno širenje, i svi putuju svuda, i svuda drugima prenose viruse iz svog grada. Rezultantna kriva za svaki grad je onda zbir svih tih krivih koje imaju čitavu lepezu RAZLIČITIH kašnjenja. Na kraju će, statističkim usrednjavanjem, sva ta kašnjenja u svakom gradu dati po jednu zbirnu krivu određenog oblika koja je vrlo slična bez obzira na grad. Jedina pretpostavka ovoga je da su gradovi komunikaciono tesno povezani, tj da ljudi stalno prenose svaku promenu u rasprostranjenosti virusa između svih gradova, u oba smera jednako, pa će izgledati kao da zbirna kriva "kasni" svuda jednako, tj svuda se menja na skoro isti način, bez većeg međusobnog kašenja.

Dakle nije neophodno pretpostaviti manipulaciju, takav oblik je očekivan za sve tesno povezane teritorije.

Šta se dešava u Rumuniji?

Tako izgleda zdravstvena katastrofa

Bukurešt -- Rezultat rasprostranjenog skepticizma prema vakcinama i nesposobnosti vlade da uveri narod u potrebu vakcinisanja je jedan od najgorih talasa koronavirusa.

U utorak (19.10.) je objavljeno da je u prethodna 24 sata zabeleženo gotovo 19.000 novih slučajeva zaraze i da je 574 ljudi umrlo od posledica korone.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1939721

@Zuma,

Ta putovanja mogu da doprinesu nekakvim minimalnim pomeranjima, ali ne i da okreću čitave trendove po nekoliko puta. Uostalom, putovalo se i tokom ranijih talasa. Kada se talas jednom zahukta i dogega do platoa, tada lokalno širenje ima glavnu snagu. Tada, pri dostizanju maksimalnih kapaciteta pregleda i testiranja, može doći do štucanja u podacima.

Не причамо о намерним манипулацијама. Не верујем да такве тренутно постоје, барем што се тиче броја заражених, а да постоје осетило би се много више него ова ситна колебања. Под административним разлозима подразумевам пре свега капацитете тестирања у погледу броја самих тестова, утрошеног времен и броја лекара и слично.

Koliko se ovde statistike drvilo, kad sam postavio pitanje o mortalitetu u svetu zadnje tri godine, očekivao sam liste i liste odgovora i linkova kad ono opet o Nišu i Prnjavoru... :(

Ове пропуснице су фарса у овом облику. Делује као да су усиљене, као да су донете, ето, ради реда, да би се задовољила нека страна. Осим ако тестирају јавно мњење.

Meni takva statistika nije interesantna, jer ne daje nikakve korisne podatke. Različite zamlje su pogođene različitim talasima u različito vreme, pod različitim merama i stepenima vakcinacije. Zato je ukupan zbir takvih podataka nekonzistentan. Mnogo je konkretnije pratiti brojeve u pojedinačnim državama. Tako se može doći da vrlo jasnih zaključaka koliki je mortalitet bio 2020. i koliki je sada. Sada je zapravo mortalitet nešto veći u zemljama koje su slabo vakcinisane (do 30%), što će reći da su delta i delta+ sojevi mnogo opasniji. U srednjevakcinisanim zemljama (30-60%), mortalitet je nešto niži nego ranije, dok je u visokovakcinisanim zemljama, on značajno niži.

Pa kako sad, niko ovde nije zainteresovan da dokaze tvrdnje od ranije da globalna smrtnost od Kovida nije 3% nego vise od toga...?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892063#p892063:a7ckew1j je napisao(la):
Mikie » Čet Okt 21, 2021 3:46 pm[/url]":a7ckew1j]Ове пропуснице су фарса у овом облику. Делује као да су усиљене, као да су донете, ето, ради реда, да би се задовољила нека страна. Осим ако тестирају јавно мњење.
Pa i nisu tolika farsa. Usmerene su na/protiv onih koji hoce da idu na zurke i u klubove.

Mada jeste farsa ako se ostane na ovome a nastavi se sa dopustanjem derbija, skupova, parada, papazjanija...

Pa ja za pocetak. A bilo je i drugih ovde na temi, ali ajde da ne govorim u njihovo ime.

A kolika je po vama? Jel dvocifrena?

Po mom mišljenju je bila između 1% i 2% (originalni Wuhan soj), sada je i preko 2% kod delte (bez vakcina). Pri vakcinisanosti preko 60% stanovništva pada daleko daleko ispod 1%. U Srbiji je trenutno nešto ispod 1%.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892066#p892066:1wft16zw je napisao(la):
Bender Rodriguez » Чет Окт 21, 2021 3:50 pm[/url]":1wft16zw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892063#p892063:1wft16zw je napisao(la):
Mikie » Čet Okt 21, 2021 3:46 pm[/url]":1wft16zw]Ове пропуснице су фарса у овом облику. Делује као да су усиљене, као да су донете, ето, ради реда, да би се задовољила нека страна. Осим ако тестирају јавно мњење.
Pa i nisu tolika farsa. Usmerene su na/protiv onih koji hoce da idu na zurke i u klubove.

Mada jeste farsa ako se ostane na ovome a nastavi se sa dopustanjem derbija, skupova, parada, papazjanija...
То разумем, али и тад ми је фарса. Можда буде од користи да сазнамо колико има вакцинисаних, а колико не на тим местима.

Против сам ових пропусница, обрни окрени...

U Srbiji stopa smrtnosti od Covid19 na 1000 stanovnika varira od - Malo Crnice - 3.6 dok je Ub 0.15 (za 2020 godinu). Opsta stopa smrtnosti za Srbiju u 2020 - 1.5 na 1000 stanovnika.

Tok epidemije, današnji podaci.

Bez komentara.

2021.10.21. Tok epidemije.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891995#p891995:1kk7u1ai je napisao(la):
astrodule » Čet Okt 21, 2021 12:39 pm[/url]":1kk7u1ai]

Ja od početka tvrdim da su te maske sasvim dovoljne kao zaštita osobe koja nosi, a ne samo kao zaštita za druge. Naravno, ući neki virus i sa strane, ali direktno će se uneti mnogo manje virusa nego da se maska ne nosi.

potpuno si u pravu.

Meni se cini da mi je covid virus vec dugo vremena bio u nosu, ali da je do bolesti doslo tek kada sam se smrzao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891916#p891916:12qjz5hk je napisao(la):
Beki » 21 Okt 2021 09:21[/url]":12qjz5hk]Ko stvarno veruje da ce takva budalastina od mere da se primenjuje u praksi... I sta onda ima da se protestuje kad nema nista od toga.
Znači prošle godine nije ni trebalo da se protestvuje kada je najavljen novi lockdown, jer istog nije ni bilo...

I kao da nam nije već dosta loših vesti, u Evropi kreće da se zahuktava novi talas i prvi podaci izgledaju jako loše. :(

Vrh