[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863446#p863446:2a4dc7c6 je napisao(la):
Kailan » 10 Jul 2021 12:15 am[/url]":2a4dc7c6]
По милионити пут, нико није овде против свих мера, поготово ако постоје назнаке да ће здравствени систем бити преоптерећен већ људи понаваљају да мере треба да буду сразмерне претњи.
Pa ja ne znam koji si ti forum pratio, ali ja se raspravljam sa onima koji su upravo ovde od početka pričali ili da je sve prevara, ili da je virus bio bezazlen, da u bolnicama leže zdravi, i još čitavu gomilu takvih priča, da ih ne ponavljam, a sve su imale lajtmotiv da nam je neopravdano "ukradena sloboda" da svako sam bira kako će se štititi i da nikakve mere suzbijanja nisu potrebne. Ono što sam ja tvrdio je da se veliki talasi moraju preseći
nekim merama suzbijanja. Ono što NISAM tvrdio je (sem u početku kod nas) da su potrebni žestoki lokaduni, već upravo ovo što si sada rekao, da mere treba da budu srazmerne pretnji. Kad bi bilo samo to, ne bi imali oko čega da se raspravljamo. Problem je izgleda šta je za koga ovde "velika" ili "mala" pretnja, tj koliko je to mrtvih za nekoga prihvatljivo, kao i procena koliko bi tih mrtvih sada moglo biti.
Smisao svih ovdašnjih spominjanja Engleske i Izraela je da na njihovom primeru nešto naučimo, što bi onda kao strategiju mogli primeniti kod nas. Razlog za sada male smrtnosti kod njih je verovatno samo to što imaju veliki procenat starih koji su vakcinisani, pa to smanjuje smrtnost zato što smanjuje i prosečno godište bolesnih, pa su bolesni prosečno zdraviji ljudi. Međutim mi nemamo
ni izdaleka toliki procenat vakcinisanih starih osoba kao oni, pa time automatski postaju bespredmetne sve ove priče kako je sada zbog tobože malog procenta smrtnosti za Delta soj prestala potreba kod nas uvoditi bilo kakve mere suzbijanja.
To ostavlja kao predmet spora samo periferno pitanje da li su Izraelci u pravu da ponovo razmatraju neke mere suzbijanja širenja zaraze. Ja nigde nisam pronašao šta nameravaju da urade, sem da nameravaju nešto, niti sam ulazio u to koliko te mere kod njih treba da budu oštre. Jedino sam regovao na ovde već rutinsko zgražavanje kako se usuđuju da uvode BILO ŠTA kad imaju tako malo ili nimalo mrtvih. Smrti i izveštaji o umiranju mogu da prilično da kasne za zaražavanjem. Što znači da se pogotovo u Izraelu, a donekle i u Engleskoj, možda može tek očekivati bitnije povećanje smrtnosti pošto nije prošlo dovoljno vremena od kako je značajniji procenat stanovništva zaražen (samo oko 2,5 nedelje)
Takođe, i sami Englezi u poslednjem izveštaju kažu da za Deltu još ni oko obima hospitalizacija nisu sigurni, mada misle da je VEĆA hospitalizacija u odnosu na Alfu, a kamoli da su sigurni oko smrtnosti. Tvrde da postoje VELIKA kašnjenja u podacima i visok nivo nesigurnosti, pa jedino tvrde da Delta nije gora po toku bolesti od prehodnih sojeva. Nema ništa o tome da je bolja. Zatim spominju i "funcional evasion of natural imunity", smanjenu efikasnost vakcina, itd. A Izraelci su još manje u stanju da to znaju sa većom pozdanošću, jer je kod njih rast krenuo kasnije.
Dakle, ne znajući koliko to moguće povećanje smrtnosti (ili hospitalizacija, eventualnih trajnih posledica Dllte, itd) na kraju može iznositi, Izraelci su počeli da razmatraju ponovno uvođenje nekih vrlo blagih mera suzbijanja širenja virusa, i neke koje bi dodatno motivisale nevakcinisane. Rekao sam da smatram da je TO u redu. Ne vidim po čemu je takav stav po tebi:
"Такође фундаментално не сматрам оправданим да се уништава цело друштво зарад вишегодишњег, узалудног покушаја да се сачува здравље антивакцера."
Kakvo sad uništavanje društva? Kad sam ja to podržavao, ili oni nameravali nešto slično? Ko još ovde podržava žestoke lokdaune? Koje su to mnoge godine u pitanju? Zašto mnoge godine?
"Чак и да је смртност стварно 0.4%, то је за твој прорачун мање од 19.000 мртвих од короне ако је апсолутно сви невакцинисани у Израелу добију. У Израелу годишње умре преко 40.000 људи."
Stvar je u tome da se "podnošljivi" broj mrtvih od jedne bolesti nigde procenjuje ukupnim zbirom mrtvih od
svih mogućih drugih bolesti zajedno, pa ako je manje od toga, onda kao bolest nije strašna? Neće biti da je tako. Možda oni za razliku od tebe ne žele ni 10% mrtvih od tog broja? Ili bolesnih? Pošto dakle mere o kojima razmišljaju nisu ni blizu "uništavanja društva", već prosto istovremenog otežavanja širenja virusa i daljeg podsticanja onih koji se nisu vakcinisali da se ipak vakcinišu, verujem da je to bila njihova opravdana i srazmerna reakcija na trenutno još nedovoljno jasni stepen smrtnosti i druge eventualne posledice Delte. Posle je to lako i brzo moguće ukinuti ako se pokaže bezbednim. Javni zdravljem se u ozbiljnim zemljama ne kocka zato što su se nestrpljivi "smorili" od čekanja da sve bude kao pre, pa su voljni na kockanje tuđim životima.
Mada opet moram da ponovim ono najvažnije, da sva ova priča iz Engleske i Izraela
nema veze sa nama jer nemamo ni izdaleka toliki procenat vakcinisanih kao Izraelci ili Britanci, pa nema razloga da i kod nas smrtnost bude toliko mala kao kod njih (ako i kod njih ostane mala), što znači da su sve ovo samo usputne opaske bez većeg značaja.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863446#p863446:2a4dc7c6 je napisao(la):
Kailan » 10 Jul 2021 12:15 am[/url]":2a4dc7c6]
Да цитирам ЗСО:
'Herd immunity', also known as 'population immunity', is the indirect protection from an infectious disease that happens when a population is immune either through vaccination or immunity developed through previous infection.
Не можеш ретроактивно да мењаш дефиницију колективног имунитета како ти одговара на "имунитет од хоспитализација".
To je samo semantika a ne matematička definicija. Nisam ja sudija šta je dozvoljeno, prosto sam preneo trenutni i novi način korišćenja tog termina pošto to novo značenje bolje dočarava trenutno razmišljanje epidemiologa. Pošto je potpuno nekorisno smatrati da se virus može iskoreniti, umesto smišljanja nečeg sasvim novog, taj termin se sada u popularnoj priči u medijima koristi za onaj procenat imunih koji je dovoljan da manja lokalna širenja više nemaju bitan efekat po društvo. U smislu da je društvo tada "imuno od većih društvenih posledica širenja virusa", a ne da virusa uopšte neće biti. Puna imunost kod nekih, i parcijalna imunost kod većine ostalih garantuju i da će tada širenje biti malo, i da neće biti puno težih oblika bolesti kod onih koji je dobiju. Pa je termin i dalje primeren i ne previše modifikovan, tj ima slično opšte značenje.
Ти не можеш да достигнеш ниво од 90%-100% имуних људи на корону природним прокужавањем ако ћеш да аутоматски да замрзаваш цело друштво на пар стотина новозаражених дневно. Чак и да тиме не прекинеш талас већ га само успориш, за претпостављених 3,7 милиона особа без икаквог имунитета у Израелу требало би 7400 дана или 20 година да они стекну имунитет. Што ће рећи да ти преостаје само вакцинација као средство за достизање имунитета од 90%-100% што је готово неоствариво ни у једној земљи без обавезне вакцинације. Можда су Израелци другачији и ја се надам да јесу али реално сагледавши већину држава просто је бесмислено очекивати да ће преко 90% људи својевољно отићи да се вакцинише.
Pošto niko nije rekao bilo šta čak i blizu "zamrzavanja celog društva", niti Izraelci nameravaju tako oštre mere (bar koliko ja znam) onda će kombinacija zaražavanja i daljeg vakcinisanja teći mnogo brže od ovog što si naveo. Mrzi me sad da računam ali mislim da će sudeći po rastu broja zaraženih sa bitno manje zaraznim sojevima od Delte i brzine kojom su postigli dosadašnji nivo vakcinacije sve ići daleko brže. Kad dođe jesen i zima to će biti sasvim druga priča i što se tiče preostalog otpora vakcinaciji, i što se tiče zimske brzine širenja Delta soja. Ako Delta bude opasna, onda će se više vakcinisati a manje zaražavati, a ako ne bude, onda će se puno njih i brzo zaraziti, a manje vakcinisati. Što je svejedno, imunost raste u oba slučaja. Dakle bez prevelikih mera suzbijanja, jer već imaju znatan procenat imunih, preostali procenat do 90% ukupne imunosti po oba osnova će verovatno postići do sledećeg leta i to bez velikih poremećja normalnog života. Doduše možda u ovom grešim ali tako mi trenutno izgleda, a nemam sad vremena za precizniji račun.