Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.334
Nije samo do gastronomije i turizma. Mi vidimo samo ono sto primetimo da je zatvoreno. Ali je stvar mnogo sira od toga.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847268#p847268:22lfq3ry je napisao(la):marrecar » Sre Maj 05, 2021 12:41 pm[/url]":22lfq3ry]
A šta je to tačno sad u prekidu pa da ekonomija toliko propada? Koliko sam informisan, jedino gastronomija ne radi i dalje starim radnim vremenom (do kasno u ili celu noć), kao i turizam, odnosno hoteli (ili i to radi?). Ovo prvo je razumljivo, ali opet dovoljno rade, a turizam, pa Srbija ionako nije neka jaka turistička sila pa da pati od takvog zatvaranja. Sve drugo mi se čini da radi koliko toliko normalno, ili grešim?
Prvo, mnogo ljudi je i dalje primorano da radi od kuce. Sto ne samo da je razarajuce po psihu i drustvo, nego je manje produktivno. Cak i ako je neko do skora radio u kancelariji i koristio samo intelektualni rad, ne moze on da bude podjednako produktivan (i po firmu ali i po sebe) ako radi od kuce, a svu komunikaciju s kolegama ostvaruje preko zice. Ne moze, prosto ne ide. Ma koliko se ljudi przili na to, ma koliko cak i danasnji lekari sanjali rezim rada gde "on sedi na plazi, na laptopu gleda snimak rendgena i na osnovu toga propisuje dijagnozu ili terapiju, a da pacijenta nije ni video" (ovo je zapravo parafrazirana izjava jednog od njih, majcine koleginice, koja bi da leci ljude Excel tabelama na daljinu, od cega se meni odmah povraca)
A sa ovim bolesnim prelaskom na "rad od kuce", zatvaraju se ili smanjuju mnogi nekadasnji radni prostori. A sa time se smanjuju ili zatvaraju i poslovi koji su ih odrzavali.
Trece, javni prevoz je i dalje (besravno i protivzakonito) osakacen. Sto usporava promet svega i remeti normalno funkcionisanje grada.
Rad pojedinih objekata je takodje de facto ogranicen i poremecen. Znam nekoliko: prodavnica hrane, pekara, prodavnica odece, stvari za kucu... koje sada imaju manji promet jer imaju ogranicenje unutra, i onda svaki 5. posetilac odustaje od cekanja kad vidi red ispred.
Manje je i putovanja izmedju gradova i drzava. A ne mislim samo na turisticka putovanja nego i na poslovna. Znam coveka koji radi u SAPu i nekada je non stop putovao po svetu, jer mu je takav posao bio. Sad mu je van domasaja 2/3 zemalja u koje je nekad isao.
Obrazovanje je isto kriza za sebe. Online predavanja se smandrljavaju, skole ne rade ili rade osakaceno. Ajde za fakultete djene djene, jer su studenti i pre svega ovoga ucili taman onoliko koliko im treba. Ali znam pouzdano da ucenici osnovnih i srednjih skola vec imaju ogromne rupe u znanju. I da ce biti velika svetska obrazovna kriza narednih godina zbog toga. A i socijalna, jer se klinci bukvalno ne vidjaju vise. Opet, pouzdana informacija od profesora matematike u jednoj gimnaziji.
Ogranicava se ili remeti rad svima koji su do skora radili ili boravili u velikim grupama. Vojska, policija, menze fabrika, koncertne dvorane, orkestri, pozorista, bioskopi, igraonice, kursevi/skole, televizija, novinske kuce...
Da ne pricam sto se - vec godinu dana - stvara i odrzava jedna atmosfera i generacija ljudi koji su distancirani jedni od drugih na sve nacine. I fizicki, ali i emotivno. Sve ono sto su nekad bile normalne grupne aktivnosti, sada je osakaceno. Svi nosimo krpe unutra, ne bi li nas stalno podsecale da je svetska kriza i da je ekonomija u sosu. Uvece gledamo polumrtav grad i cak i ako nismo pogodjeni time (ne radimo u ugostiteljstvu) podsvesno vidimo i znamo da nesto nije u redu. Ceo Beograd je vec mesecima u atmosferi kao nekad (pre Korone) za Novu godinu ili Badnje vece. Tacno ne moze da se otrese taj osecaj i konstantno znanje da nesto ne valja. Nije samo do kafica i klubova, nego ceo grad postaje mrtav posle 18h.
Sad, neki ljudi na ovo kazu "pa sta, nije ovo nista naspram svetskih ratova". Pa ne bas. Prvo, svetski ratovi ipak nisu obuhvatali celu planetu. Drugo, ipak im se nazirao kraj, i razumeli su se mehanizmi i uzroci. Trece, oni jesu doneli razne strahote, ali nisu doveli do toga da se ljudi udalje bukvalno do te mere da vise ni u skolu ne idu zajedno, ne jedu zajedno, ne smeju da se zagrle, da se okupe...
Uostalom, ja sam kacio podatak od prosle godine da je od pocetka ove histerije oko 200 miliona ljudi sirom sveta ostalo bez prihoda. A to je ono sto je registrovano i potvrdjeno. Prava brojka je verovatno duplo veca.