[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=836752#p836752:34mheone je napisao(la):
solecar » 30 Mar 2021 09:45 pm[/url]":34mheone]Pa i vidi se da ti je nebitno šta bilo ko od nas hoće, pošto ti stalno ponavljaš ono što ti hoćeš, a to predstavljaš kao jedino REALNO MOGUĆE. A u koliko god da se % to uvije, to i dalje ne rešava osnovni problem. Taj osnovni problem je nažalost malo složeniji i kompleksniji i drukčiji od onoga kako ga ti i tvoji istomišljenici zamišljate. I eto tako, mi se konstantno vrtimo u krug, jer eto mi drugi smo „ološ“ zato hoćemo mere koje bi svakog od nas iz svake grupacije kojoj pripadamo, učinile manje (ne)srećnim, da se iste mere poštuju, te da važe i za običan svet, i Kovid „elitu“ i za političare. Pod „ološ“ sam uvrstio sve nedokazane grupacije građana, da ne nabrajam svaku ponaosob.
Ja nikog nisam nazvao ološ, a i trudim se da ne razmišljam na način u kome takve lične kvalifikacije imaju neku ulogu. Pokušao sam da ti prenesem najelementarniju moguću ideju, a to je da postoji subjektivni i objektivni način gledanja na svet. Ono prvo je šta nama lično znači ono što se dešava, a ovo drugo je pokušaj da svet opišemo kakav zaista jeste, nezavisno od toga kako ga doživljava bilo koji pojedinac. Prvo je domen recimo umetnosti ili religije, a drugo nauke. Kad neko kaže nešto bez argumenata, kao svoj lični utisak, to se mora posmatrati kao subjektivni stav koji važi samo za njega. Kad logikom, racionalnim argumentima i drugim opšte važećim zakonima obrazloži zašto misli da je nešto tačno u objektivnom svetu, dakle tačno za svakoga, onda se ponaša kao naučnik i objektivni posmatrač. Ta dva mišljenja nisu iste vrste, ili preciznije, iako su oba izrekli pojedinci, nisu oba podjednako subjektivna. Naravno da onaj ko pokušava da bude objektivan može da pogreši i da je uvek bar donekle subjektivan, ali to ni tada nije isto kao tvrdnja nekoga ko uopšte i ne pokušava da bude objektivan, tj koji ne daje arumente opšte važnosti, nego samo kaže šta on MISLI, ili oseća, ili šta bi želeo.
Ti izgleda misliš da šta god neko da kaže ima istu vrednost. Jedan misli ovako, drugi onako, pa je to tobože isto i ravnopravno. Nije. Nije svako mišljenje jednako vredno samo zato što su osobe zaista jednako vredne u zakonskom smislu i što imaju ista prava. Ne zato što je jedna osoba "bolja" ili "vrednija" od druge, pa je zato i njeno mišljenje vrednije, nego zato što u opisu objektivnog sveta veću vrednost ima ono mišljenje koje je praćeno dokazima zasnovanim na logici i na opštim naučnim zakonitostima. Ja uvek pokušavam da na taj načim opravdam i obrazložim ono što pričam i zato su mi poruke dugačke. Sve dok neko boljim argumentima od mojih ne obori moje argumente, MORAM da mislim da ono što je tako obrazloženo zaista do tada najtačniji opis stvarnosti kakva jeste. Ne zato što sam JA to rekao, nego zato što niko nije uspeo da pokaže gde je greška u izloženim argumentima. Ako na takav način ne pokažeš zašto je tvoj opis stvarnosti bolji od mog, tvoje mišljnje ostaje samo želja i subjektivni stav koji ne mora da obavezuje nikog drugog sem tebe. To je bio vrlo kratak opis kako se u društvu vrednuju pojedina mišljenja o objektivnoj stvarnosti. Umetnost je nešto drugo, ona opisuje subjektivne svetove, i to tamo ne važi.
Svima nama bi bilo drago da se koriste epidemijske mere koje bi nas učinile manje nesrećnim, tačno kao što si rekao. Međutim zbog ogromne cene u životima i ekonomskoj šteti prvenstveni cilj mera je brzo ograničiti epidemiju na podnošljivu meru, pa primarni cilj onda nikako NE MOŽE biti da se ljudi učine manje nesrećnim, nego da se potisne virus. Sekundarni da, ali primarni ne (što je važno ako su u suprotnosti jedan drugom). Tako da su te mere određene onim što što će stvarno imati efekta u svetu kakav jeste, a TO zahteva objektivno razumevanje situacije kakva jeste i dokaze da je ona zaista takva kakvu je neko predstavlja. Zbog toga svačije slobodno mišljenje ne može imati istu vrednost. To jedna vrsta opasnog mentalnog trovanja koja teži da stvarno znanje i stručnost zamenjuje "političkom korektnošću" i tobožnjom "ravnopravnošću svih u svemu", što je teška politička manipulacija koja dolazi pre svega iz Amerike i kulturnih ratova koji se tamo vode.
Znam da su ovo komplikovane ideje ali je teško biti jasniji u ovakvim forumskim tekstovima. Vrlo ukratko, mišljenje mora biti poduprto čvrstim argumentima opšte važnosti (nauka, logika) da bi bilo uzeto u obzir i smatrano ravnopravnim drugom mišljenju koje je na taj način dobro obrazloženo. A ko ga je izrekao nije važno.
Ja eto konstantno naglašavam te dvostruke aršine koji se sprovode od strane vlasti, i kako to nije u redu, navodeći pritom i razna obrazloženja, pa eto ispadoh neko ko nije konstruktivan i ne pomaže razrešenju trenutne situacije.
Da, to što radi vlast nije u redu, ali nisi konstruktivan ako ti ili drugi to stalno ponavljate čak i u situaciji u kojoj se nešto mora preduzeti odmah, a to što pričaš ne pomaže na kratak rok. Ako je neposredni cilj manje žrtava i manje štete zbog manjih talasa zaraze, onda ne pomaže tvrdnja koja se svodi na to da treba smeniti vlast, ako istovremeno ne pokažeš i kako je to praktično moguće izvesti, a da se desi na vreme za spašavanje života i presecanje tekućeg talasa. Dakle da se smena vlasti desi za par dana. Ako ne izložiš kako je TO moguće izvesti u tom roku, kakva je onda korist od stalnog ponavljanja tih priča za presecanje epidemijskog talasa? To je pragmatizam o kome pričam. Onda samo traćite vreme drugih na nešto što ovde nije tema. Ponavljam, to jeste u principu važno pošto je zaista izvor mnogo čega lošeg, ali zbog prečeg i vrlo akutnog problema, jer ljudi trenutno gube živote tempom od 40 dnevno, to OVDE i SADA treba da bude drugi, a ne prvi prioritet. Možemo li se malo fokusirati pa videti kako MI sada svojim pisanjem možemo pomoći u situaciji kakva jeste? Uvek treba gledati i šta se nečim praktično postiže, za koje vreme, po koju cenu, i ko tu cenu plaća.
Znači ako ja smatram da je u redu to što je Crvena jabuka održala koncert u Domu sindikata, iz istog razloga iz kog je bilo u redu što je vlast organizovala ranije Džez festival u tom istom Domu sindikata, ispada da ja imam problem sa zadovoljenjem svog ega i da se nema ništa od toga. Sa druge strane, ako je beskonačno ponavljanje poznatih kritika vlasti, nešto gde se nema ništa novo, i ne vidi se šta se postiže u OVAKVOM trenutku, kako onda ispada da se beskonačnim ponavljanjem da mora 100% građana Srbije da se vakciniše i da se ponovo na neodređeno vreme sedi u svojim stanovima, gde se nema ništa novo za reći, postiže bilo šta u OVAKVOM trenutku? Ja lično ne vidim, i nisam jedini, koji sa takvim pisanjem SADA vidi da to neštop pomaže, a još manje da je to pravi privremeni kriterijum izbora tema za pisanje.
Tvoj argument ne valja jer ako neko drugi radi nešto loše (Džez festival), to nije opravdanje da se onda i mi zalažemo za nešto takođe loše (Crvena Jabuka). Takođe, ako je tačno da se što više njih treba vakcinisati, a jeste tačno, nema razloga da mi budemo protiv toga samo zato što su to rekli oni koji nisu dosledni, pa rade i mnogo toga što ne valja, ili da zauzimamo vreme i prostor u forumu pisanjem koja sada ništa ne menja u vremenskom okviru epidemije. Ovo nije utakmica sa nekim, niti borba za ravnopravnost u zlu, nego pokušaj da se pomogne žrtvama kovida i Srbiji u meri naših trenutnih mogućnosti. Dakle, ako vlasti ne pomažu, svejedeno mi zato nećemo težiti da budemo kao oni, nego bolji od njih. Inat zbog inata je osobina dece, ne odraslih. Da se nešto korisno time postiže, pa i da se i kaže da to ima smisla. Ali za razliku od mnogih ovde, ja mislim da je kovid veoma opasan, i da zato ovo nije dobro mesto za sportska takmičenja ko će se pokazati čvršćim u inatu i prkosu, odnosno kako im odgovoriti "istom merom". Što je ovde apsurd, jer žrtva takvog takmičenja nije vlast nego oni u bolnicama.