[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834463#p834463:1jdkpxg8 je napisao(la):
Zuma » Сре Мар 24, 2021 5:21 pm[/url]":1jdkpxg8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834454#p834454:1jdkpxg8 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 24 Mar 2021 04:57 pm[/url]":1jdkpxg8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834452#p834452:1jdkpxg8 je napisao(la):
Zuma » Sre Mar 24, 2021 4:54 pm[/url]":1jdkpxg8]
Gledaš u grafike, a ne vidiš šta pokazuju!? Pogledaj sad. Da li opada ili raste?
Trenutno raste. Ali je u odnosu na najveće vrednosti itekako nisko.
Nisko je sad, zašto što je za razliku od nas kod ostalih novi talas tek počeo. Kako zamišljaš da se to zaustavi, ali ne nekom vrstom lokdauna? Pošto sve što sam od tebe i drugih čuo, jeste negativno, tj šta vi
ne biste. Nikako da čujem nešto pozitivno, dakle vaše praktično uputstvo šta to onda
trebalo raditi, ako ne ovo što sve razvijene zemlje stalno rade. Ali da vaš predlog bude nešto što ima praktičnih izgleda da ima efekta u društvima i državama kakve zaista jesu, podeljene, pune svih mogućih grupa sa svim mogućim suprotnim idejama, fantazijma i interesima? Ako ovo ne valja, šta onda? Da se pravimo da je smrtnost "manja od gripa", pa šta kome bog da? Zar zaista mislite da su Merkelova, Makron i maltene svi ostali lideri sveta zaverenici unutar neke globalne "duboke države" sa ko zna kojom neshvatljivom agendom u kojoj baš strašno žele da gube i novac, i ljude, i političke poene?
И ако није одговор на неки мој пост, донекле се осећам прозваним у делу где питаш шта бисмо учинили ми који смо противници стриктних локдауна (ово је моја слободна интерпретација твог питања).
Краткорочно се тешко може шта битније урадити, што не значи да не треба покушати. Прво када се донесу неке мере, без обзира што није сигурно да ли ће имати ефекте или не, и без обзира што ће се неко противити тим мерама (на пример ја) треба инсистирати да се те мере максимално спроводе. Из тог разлога треба доносити мере које се могу спроводити, а не неке које код нас није могуће спровести. Генерално, не слажем се да су мере које су код нас на снази слабе, али се спроводе на тај начин да се своде само на формалност а не ударају суштину. Све мере што се односе на ноћне сате, треба оставити до даљњег, јер је ноћу било каква контрола поштовања дистанце и осталих препорука у било којим објектима готово немогућа. Затварање школа ће имати ефекта на сузбијање короне, али треба бити свестан да та мера драстично утиче на образовање. Мислим да је требало раније прећи на онлајн (за старије разреде), али чим почне приметно да пада бројка вратити редовну наставу, размислити и о регионалним одлукама. Увести строжију контролу и на местима попут чекаоница Домова здравља, догађаја везаних за окупљања у затвореним просторима пре и после сахране и слично. Мислим да има доста оваквих свакодневних догађаја који су скроз ван фокуса мера. Праћење контаката се мора побољшати, мада треба бити свестан да је то са овим бројкама тешко изводимо.
Дугорочно гледано, има доста ствари које се могу и морају поправити, типа:
-Мора се повратити поверење надлежних институција, барем код дела популације која није опседнута прскањем отрова из ваздуха, чиповањем и сличним теоријама. Предуслов за ово је транспарентно објављивање информација, што је супротно садашњој ситуацији где су комбиноване крајности типа манипулација са бројем преминулих са једне стране и паничарским извештавањем са друге стране. Промоција вакцинације мора бити објективна без скривања негативних ефеката. Садашње ћутања о ефикасности вакцина код нас која се бар у некој мери може извести на основу искустава досада вакцинисаних, је довела до тога да се на све стране шире приче да су болнице пуне оних који су примили вакцину, чак и другу дозу, а сигуран сам да би изношење објективних података апсолутно побиле ове приче које су вишеструко претеране. У крајњем случај ако не би побиле, што чисто сумњам, треба прекинути процес вакцинације сумњивим вакцинама.
-Појачати истраживачке делатности. Праве мере се не могу донети без података добијених детаљним истраживањем о начину заражавања. До сад је било толико времена да се обаве поуздана истраживања, али ја не видим готово ништа да је објављеног од тога. Ако та истраживања којим случајем постоје, не видим зашто се не износе. Све мере је народу много лакше објаснити ако иза њих стоји детаљно и објашњено истраживање. Ослањање на истраживања неких других земаља је ограниченог ефекта, јер свако подручје има неке своје специфичности, а искрено не видим ни да су се други прославили мерама донесеним на основу истраживања.
-У причу убацити психологе, социологе, економисте. Не мислим овде само на бављење мантром економског баланса где се прича о утицају мера на економију и БДП, већ како помоћи онима који највише трпе због мера, како успешно спровидити мере, како се борити против негативних психолошких ефеката....
-На крају, можда и најважније - едукација становништва. Прилично сам сигуран да би свако истраживање показало да се зараза ако не највише онда свакако значајно шири на местима које је готово немогуће, или јако "скупо" некаквим мерама спречити, већ искључиво едукацијом. Ту спадају кућне посете, радна места где је тешко одржавати дистанцу, превоз и слично. Замислите како би то изгледало забранити кућне посете од новембра до априла. Чак и ако би било могуће, сигуран сам да би народ почео да пуца по свим шафовима. А ако забранимо на краћи период типа пар недеља нисмо ништа урадили само смо мало одложили неизбежно. Редовно понављање информација типа, неопходно је проветравати просторије током посета, временски скратити посете, избегавати окупљање више од 2-3 домаћинства, пре сваке посете проверити да ли су сви домаћини и сви гости скроз здрави, ако сте били у блиском контакту са зараженом особом избегавати било какве посете барем недељу дана и слично мора имати неких ефеката.
Што се тиче Меркелове, Макрона и осталих сличних не мислим да су део неке завере, али не мислим да је све што раде везано за корону и мере намењено сузбијању, већ да има доста и скупљања политичких поена, доста потеза из немоћи а и непромишљених потеза (да не кажем глупих). Не мисли да смо ми једини који не умеју да се боре са овом напасти, већ да се мање више цео свет погубио и тумара по мраку. Изузеци су свакако далекоисточне земље, али то је изгледа једна сасвим друга цивилизација и закони који тамо важе не важе код нас и обрнуто.