Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Kovid bolnica u Batajnici je izgradena bez građevinske dozvole i 20% je skuplja nego što nam se predstavlja.

Kako god, dosta je pomogla u ovoj epidemiji, a i kad prodje Kovid sluzice kao obicna bolnica.

Bolje i to nego da spucaju pare na jarbole, spomenike, stadione i ostale nebuloze.

Можда, али показује да и у оваквој ситуацији имамо "ратне" профитере, пошаст гору од короне.

Kao što je pisano - sledi drastičan pad, tj. prestanak rasta broja vakcinisanih. Ko je hteo - vakcinisao se ili prijavio i sada će samo sporadični slučajevi da promene svoje mišljenje (kada im umre neko iz najbližeg okruženja)

Višak smrti.

Izašli su podaci o broju preminulih u Januaru, pa mogu da dopunim grafik.

Po zvaničnim podacima je od početka epidemije do kraja Januara 2021. od korone preminulo 4020 ljudi.
Od početka epidemije do kraja Januara 2021. ukupno je preminulo 16.166 ljudi više od odgovarajućih mesečnih proseka u godinama 2008. do 2019.
Odnos ovog vanrednog "viška smrti" (tj neočekivanog povećanja iznad višegodišnjeg proseka) i broja smrti formalno pripisanih kovidu je 4,0

Dakle, uz svaku smrt pripisanu kovidu, pored te osobe ustvari je iz raznih vanrednih razloga zavisnih od ove epidemije (jer se to drugih godina ne dešava) ustvari umrlo još troje.

Visak smrti do kraja Januara 2021.jpg

Da li je relativni iznos smrti od korone (16.155/ broj stanovnika) uporediv sa drugim zemljama?
Ne znam koliko realno ljudi zivi u Srbiji jer se racuan i Kosovo.

Pa svaki dan umre kao 15 ljudi ili 16. Da nije žalosno bilo bi smešno! Evo danas opet 15. U Mađarskoj na sličan broj zaraženih 107 preminulih. Nije ni čudo da neće mnogi vakcine kada nas ovoliko lažu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=827109#p827109:13ar2a82 je napisao(la):
MC_ » Суб Феб 27, 2021 2:52 pm[/url]":13ar2a82]Da li je relativni iznos smrti od korone (16.155/ broj stanovnika) uporediv sa drugim zemljama?
Ne znam koliko realno ljudi zivi u Srbiji jer se racuan i Kosovo.
Ево ти поређење са словенским земљама у ЕУ, а додао сам као репер и Аустрију ка неку земљу која се може сматрати типичном несловенском ЕУ земљом.

excess-mortality-p-scores.png

извор: https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid

генерално се не разликујемо много од осталих словенских земаља а од Аустрије смо нешто гори али не драстично.

jel broj smrti ovde prema realnom grafilu koji je postavio Zuma?

Otišao sam da se vakcinišem u Rakovici.
Ovo kao da je organizovala Jovana Stojković ili neki slični avaks.
Red trideset ljudi. Posle 15 min čekanja infirmacije izađe sestra i stavi me na kraj reda jer sam navodno već prozivan a došao sam na vreme.Red se čeka u novom DZ, i to u pasažu koji ima efekat aerotunela i pruža se u pravcu duvanja košave - to može da ostavi veće posledice nego vakcina.

Primio sam AstraZeneca iako sam je izbacio iz izbora u nedelju, a poziv dobio u sredu.

vucko":25csegye je napisao(la):
Evo najzad demografskih podataka o vakcinaciji i kojom vakcinom su vakcinisani za Beograd. Preko 65 godina završena vakcinacija i nije vakcinisano ni 50% te demografije, pretpostavljam da će još manje hteti mlađi da se vakcinišu.

https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1780 ... rettyPhoto

https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1780 ... i-to-zeli/

Konačno malo statistike :kk:
Al džabe kada ne postoji javan pristup ovome, već mora da se čeka da se smiluje neki političar :notok:
Rekao bih očekivani rezultati, pogotovo da prigradske opštine imaju malo vakcinisanih

Mali procenat među profi vozačima kamiona koji krstare evropom.

Brenner: 14.823 testiranih vozača kamiona, a pozitivno je njih 0,18%

Giovannini je naglasio da je do sada registrirano samo 27 pozitivnih slučajeva od 14.823 testiranih vozača kamiona. To odgovara postotku od 0,18%.

Realno u većem riziku su oni koji te kamione utovaruiju. Vozač ne mora da ima nikakvu socijalnu interakciju, moderni logistički centri sa kamionskim portalima, automatske pumpe za gorivo, Šengen - pređe Horgoš i nema carinskih bavljenja do Švedske ako ide do tamo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=827178#p827178:3272qc4b je napisao(la):
tragac » Sub Feb 27, 2021 7:04 pm[/url]":3272qc4b]Realno u većem riziku su oni koji te kamione utovaruiju. Vozač ne mora da ima nikakvu socijalnu interakciju, moderni logistički centri sa kamionskim portalima, automatske pumpe za gorivo, Šengen - pređe Horgoš i nema carinskih bavljenja do Švedske ako ide do tamo.
Realno je malo drugačije,
istina da je bilo slučajeva korone među radnicima u magacinima.
Opet barem na aerodromu Frankfurt na šalterima firmi gde se predaju i obrađuju papiri znaju da budu gužve. Ograničili su broj na dve do tri osobe ali kako je bilo hladno vreme nije baš prijatno da se stoji na minus po sat i više vremena te mere se često ne poštuju .
Opet vozači uglavnom kontrolišu robu koja se utovara, veliki broj ima oštećenja, zatim raspored i način utovara se kontroliše. Opet neke firme kao, Lufthansa vozači sami istovaruju sa el. paletarom.....
Nije sve kako se misli.
Dobro je da pored velikog kontakta ima mali broj zaraženih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826615#p826615:2bye3ho8 je napisao(la):
vucko » Pet Feb 26, 2021 12:00 am[/url]":2bye3ho8]Bune me rusi sa bednih 35 000 dnevno, a imaju veliku smrtnost.

Oni nakon prvog talasa sve vreme žive manje-više normalno i bez histerije kao u velikoj većini ostatka sveta, što sigurno utiče na malu zainteresovanost za vakcinaciju.

Evo jedan Čečen priča kako je u Čečeniji sve normalno, nema maski, nema korone.
Gledao nešto bojke tamo jako male kao i ostalim bivšim sov. republikama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=827208#p827208:19ol0ipo je napisao(la):
Žika » Sub Feb 27, 2021 10:28 pm[/url]":19ol0ipo]Evo jedan Čečen priča kako je u Čečeniji sve normalno, nema maski, nema korone.
Gledao nešto bojke tamo jako male kao i ostalim bivšim sov. republikama.

Generalno, maske u Rusiji na mnogim mestima nisu obavezne.

Prosto se naježim kad god neko koristi izraz "bez histerije" :(

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=827212#p827212:10qi0kgl je napisao(la):
Zuma » Sub Feb 27, 2021 10:43 pm[/url]":10qi0kgl]Prosto se naježim kad god neko koristi izraz "bez histerije" :(

Što? Zbog histerije? :mrgreen:

Šalu na stranu. Pre svega mislim na medijsku histeriju koja je potpomognuta generalno stihijskom politikom država koje se bore protiv pandemije. Pandemija je globalni problem, a ni posle godinu dana ne postoji globalna strategija borbe protiv pandemije, nego se države generalno svaka za sebe bore. Da ne pričam o tome da ni posle godinu dana 50% ljudi ne nosi masku pravilno i još veći procenat ne nosi maske adekvatne zaštiti od virusa. Eto, samo od toga da se počne, mislim da bi se stvar mnogo poboljšala...

Inače sam zaposlen u školi i kod nas u školi mere se generalno poštuju. Pre neki dan je kolega koji radi u drugoj školi došao kod nas u školu i pitanje mu je bilo: "Šta, kod vas moraju da se nose maske? Mi samo na ulazu stavimo masku i onda je skinemo."

A onda dolazimo do ljudi koji ne žele da prime vakcinu jer "ko zna šta stavljaju unutra", a onda proždrnu pljeku kod Pere trovača...

To je za mene histerija društva...

Kada škole propadnu čečenska normalnost je zagarantovana...
Dugoročno, najpogubnije posledice pandemije pogodiće prosvetu i nova onjaln normalnost garantuje propast obrazovnog sistema.
Nešto nema društvenog protesta da se otvaraju škole i nema protivljenja onlajn nastavi. Kafane su izgleda prvi prioritet i to dosta govori o aktuelnom trenutku. Kada prioriteti budu pravilnije vrednovani biće i bolje strategije u borbi sa pandemijom.

Bio sam danas napolju od 17h do nekih 20h po Zvezdari, za to vreme privatna žurka na Lionu odzvanja iz kuće i ide pesma "neke ptice nekad ne polete" i roka narodnjačka Korg klavijatura uživo. U jednom kafiću 10tak likova bleji u mraku i prave se mrtvi. Takođe, u povratku sam primetio oko 100 studenata ispred Studentskog doma Rifat Burdžević kako vrište i slušaju neku užasnu autotjun rep muziku, čuje se do mene koji sam na kilometar odatle.

Vrh