Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=818358#p818358:2b6i7ae9 je napisao(la):
zekagradjevinar » Fri Jan 29, 2021 10:50 am[/url]":2b6i7ae9]Šta bi sa onih već dugo najavljivanih milion doza ruske vakcine u januaru?
sad je u igri 2 miliona u februaru i martu...

Čadež i Vesić sa privrednicima o produženju radnog vremena od 1. februara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će se zajedno s predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom sastati s predstavnicima kompanija koje rade u sektoru usluga i podržati njihov predlog da se produži radno vreme u sektoru usluga sa sadašnjih 20 na 22 sata od 1. februara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Studiju B.

„Beogradski privrednici koji rade u sektoru usluga a koji zapošljavaju preko 40.000 ljudi tražili su sastanak danas sa Markom Čadežom i sa mnom kako bi nas upoznali sa svojim zahtevima da se od 1. februara produži radno vreme sa sadašnjih 20 na 22 sata“, rekao je Vesić.

On je dodao da je njihov zahtev potpuno opravdan i Grad Beograd i Privredna komora Srbije će ga podržati, prenosi Beoinfo.

„Mogu da razumem lekare koji ovu epidemiju posmatraju samo sa zdravstvenog stanovišta. Međutim, ova kriza nije samo zdravstvena već i ekonomska i društvena. Traje već 11 meseci i nanosi teške posledice nacionalnim ekonomijama. Zato mere koje se donose moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski interes“, rekao je Vesić.

„Naš interes je, osim zaštite javnog zdravlja u čemu smo uspešni, jer ima sve manje zaraženih, da 40.000 ljudi, koliko ih samo u Beogradu radi u sektoru usluga, ima posao. Da primaju plate i da mogu da prehrane porodice. Oduzimati ovim ljudima posao je nešto na šta ne pristajem“, rekao je Vesić.

On je izjavio da sredstva za kupovinu vakcina, opremanje novih bolnica i lekove obezbeđuje srpska ekonomija.

„Ako ona ne radi, nema ni javnog zdravlja. Stoga je svako nerazumevanje zahteva privrede posredno i atak na javno zdravlje“, zaključio je Vesić.

izvor: beograd.rs

https://www.021.rs/story/Info/Region-i- ... rbiji.html

Orban: Čekali smo da vidimo kako će proteći vakcinacija kineskom vakcinom u Srbiji

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bi Budimpešta mogla da potpiše ugovor o kupovini kineske vakcine protiv korona virusa danas ili sutra i dodao da je ta zemlja čekala da vidi kako će proteći masovna vakcinacija kineskom vakcinom u Srbiji.

Srbija je dobila početkom januara milion doza kineske vakcine Sinofarm i tako postala prva evropska zemlja koja je počela program masovne vakcinacije tom vakcinom, prenosi Rojters.

Orban je za državni radio rekao da će sam izabrati kinesku vakcinu, jer njoj najviše veruje.

Mađarska bi tako postala prva zemlja članica EU čiji bi građani primili kinesku vakcinu ako je odobre mađarske vlasti, a prošle nedelje postala i prva država EU koja je kupila rusku vakcinu Sputnjik Ve.

Prva isporuka Sinofarma mogla bi da sadrži milion doza.

Orban je rekao da bi Mađarska mogla da vakciniše oko 1,7 miliona ljudi do marta.
Autor: Tanjug

Izrael je prva zemlja na Svetu, gde je probijena granica od 1/3 čitave populacije, koja je primila barem jednu dozu vakcine. Preciznije, oko 19% populacije je u potpunosti vakcinisano, a dodatnih 15% je primilo jednu dozu. Verujem da je u pitanju skoro polovina ukupnog posla oko vakcinacije, jer postoji veliki deo populacije koji sigurno neće primiti vakcinu: deca, osetljive grupe, državi nedostupno stanovništvo...

UAE su vakcinisali preko 1/4 populacije (mada svega par procenata sa obe doze).

Obe države imaju vrlo visok nivo prirodne prokuženosti, i u obe epidemija i dalje divlja.

To samo pokazuje da je lestvica, na žalost, jako jako visoko. Za EU deluje toliko nedostižno u ovom trenutku. Srbija ima fantastičnu stopu u odnosu na EU, ali zabrinjava tolika globalna nejednakost, sporost i neizvesnost.

Mene su bocnuli danas kinezom, prošle sedmice sam se prijavio, zakazali su me za danas u Domu Zdravlja i vakcinisali tačno u terminu. Koliko se svačega pričalo, prosto mi je neverovatno da smo troje iz kuće vakcinisani već u januaru. Mladi doktori, svi nasmejani. Još su me juče zvali i ponudili prevoz. Svaka čast. U mom terminu uglavnom 40+, mlađa generacija.

Fino, gospodine B. Sretosmo se, eto, i na ovoj temi. Bio sam, par puta, danas do doma zdravlja, iz nekih trećih razloga - čudo, te se ne sretosmo tamo.

Jesi li snimio ženu skretničara kerbera na ulazu šta god joj je funkcija, genijalna je? Došao sam malo ranije pa me odredila da pričekam, a ja gledao kako stotinu ljudi raspoređuje, nije je mrzilo ni da pojuri troje koji su promakli bez opranih ruku i izmerene temperature.

Izrael je prešao 50% vakcinisanih, ali to je samo prva doza. Tek će se videti efekti 2-3 nedelje posle druge doze, znači negde krajem marta, početkom aprilu. Svi prate u Izraelu jer će se na osnovu nje znati kako deluje vakcinacija na ovaj prokleti virus.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=818450#p818450:a6cqmjp1 je napisao(la):
vucko » 29 Jan 2021 03:27 pm[/url]":a6cqmjp1]Izrael je prešao 50% vakcinisanih, ali to je samo prva doza. Tek će se videti efekti 2-3 nedelje posle druge doze, znači negde krajem marta, početkom aprilu. Svi prate u Izraelu jer će se na osnovu nje znati kako deluje vakcinacija na ovaj prokleti virus.
Nije Vučko. Nije 50% vakcinisanih stanovnika, već 50% doza na 100 stanovnika - od čega 34% makar jednu dozu.

Berislave, da, izvalio sam tu gospođu. Nekako smo i mi prošli mimo nje, dok se mavala sa drugima. Mada, dezinfikatori su svuda po domu zdravlja, a merenje temperature nije mnogo smisleno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=818454#p818454:3unqnj9f je napisao(la):
tzoran1 » Pet Jan 29, 2021 3:59 pm[/url]":3unqnj9f]kako se to nece dopasti bundes babi..
Bundes babi! :lol:

Većina ljudi koja je vakcinisana su stariji ljudi koji i bez vakcine nisu generatori epidemije. Uglavnom su to ljudi koji se manje kreću više paze i naj*** kad im mlađi donesu virus.

Najveći generatori epidemije su ljudi 18 - 40 godina, koji uglavnom nisu vakcinisani ili i ne žele, najviše se kreću i najviše utiču na širenje zaraze.

To bi mogao biti jedan od razloga slabijeg uticaja za sad, tj, uzimajući prioritete u obzir, mlađa populacija će masovnije biti vakcinisana tek na nekih 90 posto obuhvata. A ne zaboravite i da smo mi prilično stara nacija.

Ja sam bogami čuo od nekoliko ljudi, koji su se u različitim vremenima vakcinisali na Sajmu u prethodne dve nedelje, da je tamo bilo goooomila mladih.
Što se domova zdravlja tiče, ispred dva gde sam ja bio sam video uglavnom starije. Ali eto, ovi koji su bili na Sajmu onih prvih dana (čim je krenulo) kažu da su bili mahom mladi.

Verovatno tu ima i dosta radnika iz ugostiteljstva, kulinarstva, poslova gde se brine o deci ili starijima (npr mediji kažu da su dadilje postale traženije od početka epidemije, nisam čitao zašto, samo video naslov)... A ima i sve više poslodavaca koji drndaju svoje zaposlene da se vakcinišu da bi mogli da nastave da rade.

Beogradski ''ugostitelji'' (ne mešati sa pravim ugostiteljima) evoluiraju ubrzanim tempom.
Praksa koju je patentirala javna kuća ''Maison Boho'' sve više kafića počinje da koristi u zadnje vreme - zaključaju vrata, navuku zavese i prave se da ne čuju i ne vide kad im inspekcije i policija zvone na vrata. :kafa:

U BODIROGINOM RESTORANU KRŠILE SE MERE: Inspekcija sinoć rasterala tridesetak gostiju iz restorana na Vračaru?

60707_skerliceva-6-foto-milena-andjela-1_f.jpg

INSPEKCIJA u saradnji sa policijom sinoć je, prema nezvaničnim informacijama, rasterala goste iz elitnog prestoničkog restorana "Gilda" u Skerlićevoj ulici na Vračaru, u vlasništvu brata proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge, Željka, u kome je zatečeno tridisetak gostiju mimo propisanog radnog vremena. Prema našim saznanjima iz gradske inspekcije, vlasniku ugostiteljskog objekta izrečena je kazna od nekoliko stotina hiljada dinara.

Prema informacija inspekcije, na teren je oko 21 sat po anonimnoj prijavi izašla turistička inspekcija sa komunalnom milicijom, ali je osoblje zaključalo vrata. i onemogućila im pristup restoranu. Zbog toga su morali da pozovu u pomoć ekipu policijske uprave Vračar, koja je potom sa inspekcijom ušla u objekat i utvrdila da su prekršene sanitarne mere i dozvoljeno radno vreme.

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/95 ... na-vracaru

Za to vreme, Gradonačelnik se pravi lud i nastavlja da laprda kako treba da se izađe u susret ovakvim ljudima :kafa:

Vesić: Podržavamo predlog ugostitelja da mogu da rade do 22h

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=818438#p818438:327mwoks je napisao(la):
GOJE » Пет Јан 29, 2021 3:53 pm[/url]":327mwoks]Izrael je prva zemlja na Svetu, gde je probijena granica od 1/3 čitave populacije, koja je primila barem jednu dozu vakcine. Preciznije, oko 19% populacije je u potpunosti vakcinisano, a dodatnih 15% je primilo jednu dozu. Verujem da je u pitanju skoro polovina ukupnog posla oko vakcinacije, jer postoji veliki deo populacije koji sigurno neće primiti vakcinu: deca, osetljive grupe, državi nedostupno stanovništvo...

UAE su vakcinisali preko 1/4 populacije (mada svega par procenata sa obe doze).

Obe države imaju vrlo visok nivo prirodne prokuženosti, i u obe epidemija i dalje divlja.

To samo pokazuje da je lestvica, na žalost, jako jako visoko. Za EU deluje toliko nedostižno u ovom trenutku. Srbija ima fantastičnu stopu u odnosu na EU, ali zabrinjava tolika globalna nejednakost, sporost i neizvesnost.

Па није баш oво најтачније, УАЕ има званично 3% прокужености (гледајући у односу на званичне бројке), Израел oко 7%. Код нас је то око 5% званично мада је већ утемељено да су лагали и скривали праве бројке тако да смо вероватно бар на нивоу Израела.

При чему се и у УАЕ и Израелу вакцинација захуктала тек у другој половини јануара а знамо да је потребно бар пар недеља да би била делотворна као и да у Израелу бар 2 недеље полако опада стопа новозаражених. Лако је доћи до закључка да је прерано да би доносили икакве закључке о потребној стопи вакцинисаности да би се зауздала епидемија у овом тренутку.

Врло је вероватно да ће нам требати бар 4,5 месеци вакцинације да дођемо до нивоа где нема необузданих таласа као 2020. године али живимо са вирусом који је и даље претња свима који се нису вакцинисали (и несрећној мањини која јесте будући да ниједна вакцина није 100% ефективна)

@Kailan,

Prokuženost je, očigledno, bar nekoliko puta viša od zvanične, potvrđene PCR testovima. U ovim bogatim zemljama, nije 10-20 puta veća, ali barem 2-3 puta jeste.

ispravite me ako gresim ali se rezultati vakcinacije mogu sagledati tek nakon sto ljudi prime drugu dozu, i to desetak dana nakon toga. ako je tako u srbiji o efektima vakcinacije mozemo govoriti tek krajem februara

Po mom misljenju, o efektima se moze govoriti i sad ali i za 10 godina, posto je evidentno da niko ziv nema predstavu kako ce koja osoba da reaguje na koju vakcinu.

Naravno slazem se da je prerano donositi definitivne presude o bilo kojoj vakcini.

Vrh