Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Pa, ovim tempom nece im biti tesko. Ipak su grana u povoju :)

Kod nas su poneki iz te industrije garant vec u top 10. Nece im uospte biti problem da sustignu kicmu nase ekonomije - ugostiteljstvo.

Moguće, ko zna. Ali dokle god ko alva teku vakcine, krpice, alkoholi, aplikacije za drukare, softverčići za prepoznavanje lica i praćenje kretanja... nikad neće biti prvi. :p

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808313#p808313:3owe40yr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Dec 29, 2020 4:44 pm[/url]":3owe40yr]
Isto tako, kad se pričalo da će na ovome siromašni da postanu još siromašniji, a bogati još bogatiji, i to se smatralo malicioznim teorijama zavere. I eno, pre par nedelja čitam koliko se Bezos, Mask i ostalih u top 10 dodatno obogatiše za ovih 9 meseci (ako treba, naći ću link).
Ne razumem da se neko cudi oko ovoga, pa ovo je proces koji traje zadnjih par decenija, nevezano za koronu, ovo je vezano za divlji liberalni kapitalizam.

Kad se upozoravalo da će Big pharma odnosno glavni karteli u farmaceutskoj industriji nakon ovoga postati još jači i gori, isto se odmahivalo glavom i pričalo da su to teorije zavere. A eno, dok čitave industrije propadaju, farmaceutske korporacije mlate pare. A sa njima i (serijski) proizvođači krpica, rukavica, alkohola i ostalih stupidarija.
Zanimljivo zapazanje, u rangu "ako zelis pobijediti ne smijes izgubiti", ko je samo mogao pomisliti da ce farmacija prosperirati u doba globalne pandemije, samo retki genijalci su mogli to videti.

Sto je najjace, jedan emigrant iz Turske u Nemackoj ce se najvise obogatiti...kakve li ironije, da ne kazem nocne more za pojedine ovde :lol:

Имам ја сад подужи зид текста на тему "колективног имунитета" и нелогичности изјава кризног штаба па ко воли нек изволи :)

Елем, писао сам већ о томе како смо након првог таласа имали око 6% људи са имунитетом на бази званичне научне студије што би значило да је једно 30ак пута више људи прележало него што су објавили. На бази друге студије, после другог таласа (неки крај октобра је званично објављена), испоставило се да имамо око 20,6% људи са имунитетом што би значило да је једно 40ак пута више људи прележало него што су то објавили. Другим речима, у другом таласу је колективни имунитет повећан за неких 14,6%. Мени је чак и тада Конова изјава да "очекују имунитет од неких 20%" била зачуђујућа јер сам ја множио нови број заражених са 30 (по узору на први талас) а испоставило се да је стваран број заражених био чак 40 пута већи.

Како је за овај трећи талас и више него очигледно да искреније пријављују податке него за други, претпоставио сам да је сада само неких 10ак пута више заражено него што то говоре званични подаци. Ако то гледамо као званичних 20,6% + број званично заражених од тада * 10 дођемо до тога да неких 62% људи сада има (бар неки) имунитет на ковид. Чак и када би само узели званичан број заражених од марта до данас * 10 (иако знамо да је то мање него што је стварни имунитет) долазимо до тога да је око 47% људи прележало.

Можете да замислите колико ме је изненадило онда када сам чуо како Кон тврди да ћемо након фебруара имати преко 60% са имунитетом а Тиодоровић преко 40%. И то захваљујући вакцинацији.

То би фактички значило да смо ми у 3. таласу, који још траје а до сада је званично прележало око 290.875 људи, развили мањи имунитет него у прва два таласа када је званично прележало око 42.000 људи. То је скоро 7 пута више људи у овом таласу а са мањим развојем колективног имунитета.

Не бих рекао да је вероватно да је у другом таласу прележало више људи него у трећем из простог разлога што не сматра да би наш здравствени систем то могао да поднесе, поготово без новоизграђених ковид болница. Могуће је да је прележало отприлике оволико људи али то и даље у збиру не објашњава одакле њима проценти од 40-60% колективног имунитета у Фебруару ако основна рачуница претпоставља да их је сад бар неких 40%. Јер, већ су нагласили више пута да се не вакцинишу само они без имунитета већ сви без обзира на то да ли га можда већ имају. Што ће рећи да резултат у фебруару који помињу неће бити збир природног и вештачког колективног имунитета. Такође, нема шансе да су они у стању за два месеца да набаве и вакцинишу 2,3 милиона људи, ако то успеју ми ћемо са пандемијом да будемо потпуно готови већ негде у априлу.

Моја претпоставка јесте да намерно инсистирају на томе да је сада колективни имунитет нижи него што јесте да би нова студија (ако је уопште спроведу) показала виши колективни имунитет негде у марту који ће приписати вакцинацији и представити то као велики државни успех актуелног режима. Јер ако се испостави да је већина људи природно развила имунитет онда је то огроман фијаско кризног штаба који нас 10 месеци терорише мерама како би обуздала ширење вируса али ако могу да тврде да је тај имунитет последица успешне хитне вакцинације захваљујући којој ће Србија бити у самом европском врху по стопи колективног имунитета, онда је то велики успех актуелног режима.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808328#p808328:3l9vdj2m je napisao(la):
chiko » Uto Dec 29, 2020 4:17 pm[/url]":3l9vdj2m]
Ne razumem da se neko cudi oko ovoga, pa ovo je proces koji traje zadnjih par decenija, nevezano za koronu, ovo je vezano za divlji liberalni kapitalizam.
Proces koji traje decenijama, a koji je Kurona sad ubrzala i pojačala.

Btw, @nex, @puzzle, chiko vam je upravo pomenuo neoliberalni kapitalizam. Hoćete li reagovati?
Zanimljivo zapazanje, u rangu "ako zelis pobijediti ne smijes izgubiti", ko je samo mogao pomisliti da ce farmacija prosperirati u doba globalne pandemije, samo retki genijalci su mogli to videti.
Ma dobro to, alal tebi vera, nego ja pričam o nečemu drugom. Da će globalni farmaceutski karteli postati samo još jači, a da običnom čoveku to neće doneti nikakve koristi i boljitak.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808329#p808329:3l9vdj2m je napisao(la):
nex999 » Uto Dec 29, 2020 4:20 pm[/url]":3l9vdj2m]Sto je najjace, jedan emigrant iz Turske u Nemackoj ce se najvise obogatiti...kakve li ironije, da ne kazem nocne more za pojedine ovde :lol:
Levak, nemam ja ništa protiv ljudi koji odu da žive u drugoj zemlji ako se kao gosti prilagode i povinuju pravilima domaćina kod koga dolaze u kuću. :wink:
Nemoj da izvrćeš reči i da ulaziš u takve rasprave sa mnom. :wink:

Ja sam antikapitalista, nešto ti se ukrstile žice ;) I to ne samo u tom postu.

Al on reče ''neoliberalni kapitalizam''.
Mada dobro, u stvari to je vaša interna stvar. Ionako ste kontradiktorni do koske tako da jedno frljanje terminom gore dole nije toliko ni bitno.

Drago mi je samo da nisi селфкомбашчовао™ posle one burne reakcije na moja pisanja.

I meni se cini da se umrsio negde? Ko je ovde levi a ko neoliberalni kapitalista, wtf
Makar znamo gde je alternativna desnica ako nista.

Nicije reci nisam izvrtao, jednostavno je tako ispalo. Napravio covek faramceutsku kompaniju, izbila epidemija i on napravio vakcinu. I obogatio se. Konkurencija mu "nacionalne" vakcine velikih sila i imperijalisticke korporacije :) Mala pobeda za coveka, indivdualca. Koga nisu strpali u kavez niti sutirali po dupetu kad je stigao, ostavljali bez hrane i vode. Takvima nije tesko da se "povinuju" nekakvim pravilima domacina, postaju oni domacini na keca omgwtf sta sam sada reko

Pa pojam "liberalno" ima dva značenja, u smislu ekonomije i ljudskih prava, s tim što očito nisu u korelaciji često (videti: SAD).
Desnica naravno konzervativno/regresivna po pitanju svega; neolibci su za ljudska prava, ali isto tako laissez-faire ekonomija odn. divljački nekontrolisani kapitalizam; levica i za ljudska/radnička prava i za egalitarne ekonomije. U Americi očito nije pobedila levica, nego upravo ovo u sredini...

Na ovo mislim
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808329#p808329:3bvqk3er je napisao(la):
nex999 » Uto Dec 29, 2020 4:20 pm[/url]":3bvqk3er]Sto je najjace, jedan emigrant iz Turske u Nemackoj ce se najvise obogatiti...kakve li ironije, da ne kazem nocne more za pojedine ovde :lol:

A što se tiče levog i desnog, kao što napisah na temi o izborima, ta podela je bila skoro pa zastarela i mrtva do pre 10 godina. Kako je i trebalo da bude. Međutim, onda kada se iz levice izrodila jedna nova šenuta struja izuzetno ograničenih i isključivih ljudi, ta podela je ponovo postala aktuelna.

Zanimljiva prica o izuzetno ogranicenim i iskljucivim ljudima, od nekoga ko je napisao onu tiradu o "istocnjacima" i sta oni jedu i kakvi su i krenuo da kaci klipove da to dokazuje...?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808333#p808333:3efjedf5 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Dec 29, 2020 5:29 pm[/url]":3efjedf5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808328#p808328:3efjedf5 je napisao(la):
chiko » Uto Dec 29, 2020 4:17 pm[/url]":3efjedf5]
Proces koji traje decenijama, a koji je Kurona sad ubrzala i pojačala.
Ubrzala ga je naprimer i marketinska industrija i IT, i sta cemo sada ?
Da ukinemo te industrije ?

Ma dobro to, alal tebi vera, nego ja pričam o nečemu drugom. Da će globalni farmaceutski karteli postati samo još jači, a da običnom čoveku to neće doneti nikakve koristi i boljitak.
To je u rangu sa Grunfovom izjavom: "bolje da Kurone nema, nego da je ima".
Jedina korist ce biti sto ce ljudima ti lekovi pomoci kod Kurone, ali da je Kurona poslusala Grunfov savjet, ne bi se farmaceutski karteli tako razmahali.

^^ Evo ga iznad još jedan primer isključivog uma. Hoće da učestvuje u raspravi jer mu dosadno, ali ne zna kako da uleti i šta pametno da kaže, pa onda recikira tuđe izjave i oblikuje ih prema svojim potrebama u nadi da će da izazove neki odgovor, ne bi li onda opet mogao da ponovi ciklus. I tako u nedogled.

Tako se i ta ponovna podela na levo i desno aktuelizovala. Bila nekolicina karijerista i propalih reformatora koji su videli da njihove demagogije i pamfleti više nikuda ne vode, pa ko veli ajde da izmislimo nov koncept - politička korektnost i socijalna pravda. I, 10 godina kasnije, dobili su ono što su hteli - novi užasno podeljeni svet. I oni u centru pažnje. Još kad bi tu pažnju mogli da mažu na leba ili da sipaju u rezervoar... e...

Pa pazi, Benderu, ja se slažem s tobom(!) iako ti nisi nigde to detaljno opisao - ta "luda" struja je u identitetskim politikama, koje su bitne (posebno ako si pripadnik neke obespravljene manjine), ali previše "akademske" za običnog čoveka, i naravno opet američka muljavina jer se tako skreće pažnja sa radničkih i klasnih priča koje su zapravo bitnije.
Mada, s druge strane, ništa me ne nervira više nego kad obične sredovečne bele muškarčine kenjkaju kako im je teško, bez imalo saosećanja da je nekom teže, i da neko isto plaća porez i dobija još manje nego ti. Jbg empatija teška, posebno kad misliš da nemaš nikakve privilegije a imaš ih najviše.
Podela je bitna jer je znak političke svesti - nisu Srbi bili amorfna neideološka masa, samo nije bilo dobrog rečnika za to. A Srbi su umerena ka tvrdoj desnici poslednjih 30 godina.

Onda za početak probaj da zamisliš da nije svako ko je protiv političke korektnosti i socijalne pravde automatski ''desničar'' koji, citiram - ''grafitima šara grobove, u grupi tuče pojedince, i krije se iza zaštite životinja''.

Za tvoju informaciju, ja te Levijatance što pominješ smatram mentalno obolelima. Isto važi i za ove što šaraju grobove.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808350#p808350:3uc9yya0 je napisao(la):
puzzle » Uto Dec 29, 2020 4:58 pm[/url]":3uc9yya0]
Mada, s druge strane, ništa me ne nervira više nego kad obične sredovečne bele muškarčine kenjkaju kako im je teško, bez imalo saosećanja da je nekom teže, i da neko isto plaća porez i dobija još manje nego ti. Jbg empatija teška, posebno kad misliš da nemaš nikakve privilegije a imaš ih najviše.
Ajmo redom, kratko ali jasno:

Beli muškarci kukaju da im je teško zato što su u zadnjih 10 godina postali dežurni krivci za sve loše u svetu.

Na osnovu čega ti misliš da neko ko se žali na nešto, ne zna za empatiju i ne zna da ''uvek može biti i gore''? Znaš šta ti radiš sad ovde? Isto što je i Zuma radio pre jedno mesec-dva, kad nije znao šta pametno da kaže. Pa je pokušao da iskonstruiše priču da time što ja znam da milioni ljudi širom sveta pate svakog dana od gladi, a ja ne radim ništa da im pomognem, ja zapravo govorim i smatram da oni treba da pocrkaju.
Nadam se da ne moram da objašnjavam koliko je to jadno, podmuklo i kukavičko ponašanje, nešto što sam navikao da vidim i čujem u SkupSlini, ali ne na jednom ovakvom forumu i ne od jednog takvog člana. I šta ti znači to ''uvek može gore''? Pa da, uvek može gore. Istina. Ali jel to znači da ako se osoba A napatila u životu, treba sad i osobe B i C da prođu kroz isto to da bi znale da je život težak? Misliš da osobe B i C, ako nisu prošle isto što i A, ne znaju za muku? Epa znaju. Znaju vrlo dobro. Pogotovu ako su rođeni na Balkanu.

Što se empatije tiče, imam ja empatije, čak i previše. To nisu moje reči nego reči ljudi koji me znaju. Znam, sad ćete brže bolje da napišete ''pa da, verovatno neke siledžije iz Stroja...'' Jeste, e baš oni. Kako god vi kažete.

Elem, imam ja empatije, ali onda kad vidim da neko stvarno ne može sebi da pomogne. Ne kada može, a ne želi. Nego kad zaista ne može. E tu se moji stavovi i razmišljanja razlikuju od modernih levičara. Samo što, vidiš, ja za razliku od modernih levičara jasno i glasno kažem šta mislim, šta bih uradio, a šta nikad ne bih uradio. Dok je kod njih sve to zamuljeno i upakovano u slatke obladne koje zapravo kriju boleštinu i tiraniju.
A Srbi su umerena ka tvrdoj desnici poslednjih 30 godina.
Srbi su umorni od svega. A ponajviše od toga da im neko sa strane govori kako ništa ne valjaju i kako su bedna, zatucana bez razloga besna masa. Što nakon više vekova služenja kao branik Evropi od okupatorskih hordi, vojna ispostava Rusiji i lutka na naduvavanje osmanlijskim bitangama, treba opet da se odriču svojih sloboda i govora da bi se dodvorili nekome na drugom kraju kontinenta. I ne, ovo ne znači da sam protiv ulaska u EU. Samo da mi je muka od šenutih pomahnitalih zapadnjačkih neoliberala i levičara. Koji bukvalno kopaju sebi grob. Pa gnjave mene da i ja radim isto.

...niko nije specifično rekao za tebe. Iskoristio sam "ti", doduše, priznajem grešku, al' nije bilo ciljano. Ako ništa, bar znamo da si beli, sredovečni i muško, ako si se prepoznao. I naravno, tona neke forumske projekcije koja je tu od pre nego što sam došao ovde.
Ne, hoću da kažem da ti ovde crniš neku levicu koja nema ni uticaj ni moć da bilo koga ućutka, smeni Vučića ili uradi više od par dobrih stvari na lokalu. "Tučeš" protivnika na patosu, levičare i manjine koje društvo već ugnjetava, i to ti najveći neprijatelj čovečanstva? Malo razuma.
A za poslednji pasus se slažem, al' ako hoćeš u EU i hoćeš pare, ima da se ćuti i trpi. Neće Mađarska i Poljska još dugo moći da furaju njihovu kontrašku/Vučićevsku duplu politiku, ako ne poštuješ ono što je zajednički dogovor i civilizacijska norma, nećeš biti tamo.

Daleko od toga da je ta ideologija ''na patosu'', daleko od toga da je manjina (tehnički govoreći jeste manjina jer je ispod 50%, ali uopšte nije tako jadna, mala i bezazlena)i daleko od toga da je društvo ugnjetava.

Za političke korektore i socijalne pravednike, danas je sve ugnjetavanje. Sve što se ne slaže sa njima, to je ugnjetavanje. Ili bar zadrtost.

P.S.
Sad videh ovo što si dopisao
A za poslednji pasus se slažem, al' ako hoćeš u EU i hoćeš pare, ima da se ćuti i trpi. Neće Mađarska i Poljska još dugo moći da furaju njihovu kontrašku/Vučićevsku duplu politiku, ako ne poštuješ ono što je zajednički dogovor i civilizacijska norma, nećeš biti tamo.
Prvo, pošteno, ali onda da se zna šta sve spada u ''dogovor''. A drugo, to za Višegradsku grupu... videćemo. Lično ne predviđam nikakav raspad EU i druge stvari koje su popularne kod nekih grupacija u Srbiji, ali da će te zemlje biti sve uspešnije i kvalitetnije za život nego ostatak EU, to svakako mislim. NE da će da budu bogatije(!) Nego da će kvalitet života biti sve bolji i bolji.

Pa možda da pitaš nekog ko nije u tvom Venovom dijagramu da li se oseća ugnjetavano, umesto što pričaš napamet?

Odaću ti jednu tajnu:
Nema žive duše na planeti koja se u nekom trenutku svog života nije osećala ugnjetavano.

Da, da, ovi siroti antimaskeri, mnogo mi žao što im teško da stave krpu na lice... Baš ugnjetavanje...

Krpa đene-đene. Ali za kućne pritvore i višemesečno forsiranje histerije i psihoze, da ima pravde, neko bi odgovarao i robijao zbog toga.
I u Srbiji i u drugim zemljama.

Е, и гледе крпетина, прођосмо боље од евро-робова прве категорије, који их носе и на отвореном, а умиру највише на свету.
И од горег има горе.

20201229_192920.jpg
20201229_192824.jpg
20201229_192841.jpg
20201229_192858.jpg
20201229_192940.jpg
20201229_192956.jpg
20201229_193012.jpg
20201229_193028.jpg

Igore sredi malo redosled

Vrh