Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Što bi rekli Goblini "Ima nas gomila"

ED2hEwe.jpg

Već sam počinjao da verujem da će pre Nova Godina da dođe i prođe pre nego što krizni štab uspe da se dogovori sam sa sobom kakve bi mere trebale važe. Ali eto ... fascinatna TRI DANA pre Nove Godine Srbija ipak saznade kako bi trebalo da se organizuje.

Duboko zahvalni

Svi

1. januara 2021 ćemo da saznamo na specijalnoj konferenciji za medije o donetim merama vezano za doček nove godine i rad ugostiteljskih objekata 31. decembra 2020. :mrgreen:

Šta se više čeka, sve je rečeno. Zvanično radno vreme će biti do 18h. Biće gomila "privatnih žurki" koji će organizovati podobni preduzetnici, komunalci se neće mešati. Pa onda posle Božić i do 15tog januara smo ponovo na 5000+ zaraženih dnevno. Ali je parica kanula, to je bitno rođače!

Koliko sam ja ispratio i zapazio, u Beogradu čak i neće biti toliko žurki. Ali će biti po manjim mestima oko njega i definitivno će biti dosta na mestima kao što su Zlatibor, Kopaonik, Tara... Gde se gomile bandoglava smešta za novogodišnju noć.

Španske vlasti vodiće registar ljudi koji odbijaju vakcinu protiv koronavirusa i podatke će deliti sa drugim evropskim zemaljama. Međutim, podaci neće biti objavljeni u javnosti, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Ministar Salvador Ilja (Illa) izjavio je da je važno da građani budu vakcinisani protiv koronavirusa, iako vakcinisanje koje je počelo u mnogim zemljama Evropske unije (EU), nije obavezno.

"Napravićemo registar ljudi koji ne budu hteli vakcinu i to ćemo podeliti sa drugim evropskim zemljama", rekao je Ilja i dodao da će u registru biti ljudi kojima je ponuđena vakcina, a koji su je odbili.

Prema njegovim rečima, registar nije dokument koji će biti predstavljen javnosti i vodiće se računa o zaštiti podataka.

Španska vlada planira da do kraja februara bude vakcinisano oko 2,5 miliona ljudi, a do leta između 15 i 20 miliona.

U toj zemlji od koronavirusa je umrlo oko 50.000 ljudi, dok je zaraženo 1,8 miliona.

izvor: B92

Све док се савременим квазилевичарским сотонама дозвољава оно што би се замерало Франку или Светој инквизицији, биће могуће и нове пандемије панике, лажи и зла.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808170#p808170:1qa6epxm je napisao(la):
Пантограф » 29 Dec 2020 09:32 am[/url]":1qa6epxm]Све док се савременим квазилевичарским сотонама дозвољава оно што би се замерало Франку или Светој инквизицији, биће могуће и нове пандемије панике, лажи и зла.
Ovakvo drastično uprošćavanje najviše šteti baš očajnički potrebnoj borbi protiv tendencija masovne kontrole stanovništva i opšte DESNIČARSKE (a ne levičarske) tendencije ka obesmišljavanju demokratije i obespravljivanju uticaja naroda. Pošto je onda veoma lako pronaći kontra argument. Zašto bi posledice fiks ideja jedne grupe ljudi (da je zaštita od bolesti, tj vakcinacija, "ugrožavanje slobode") plaćali oni koji nisu za njih krivi? Društvena solidarnost mora da funkcioniše u oba smera. Ako jedni ignorišu potrebe drugih, onda ni ovi drugi nisu u obavezi da vode računa o potrebama prvih. Pa neka posledice ignorisanja medicine snose oni koji to rade, a ne svi. Međutim onda pobornici totalitarne kontrole naroda upravo tu nedoslednost koriste da dezavuišu ne samo tu kotraverzu o vakcinama, nego i politički stav te grupe da se treba boriti protiv sve agresivnijih pokušaja kontrole, što jeste sasvim tačno i veoma potrebno. Nivo političke štete u borbi za odbranu demokratije koji takva vrsta slepila proizvodi je ogromna.

Dobra ilustracija nerazumevanja osnovnih postavki u političkoj teoriji (što je inače i u osnovi neshvatanja da je solidarnost osnova društva) je i izraz "kvazilevičarske sotone". Iz toga ispada da se za ove ekstremne tendencije društvene kontrole optužuje levica, a ne desnica, što je smešno. Pa čitava definicija teorijske podele na levicu i desnicu ustvari i stoji JEDINO na tome da su levica oni koji su spremniji da podže interese mase (dakle da veći procenat stanovništva ima neki uticaj i veći udeo u društvenom bogatstvu), a desnica interese elite (da to bude manji procenat stanovništva). Sve ostalo je izvedeno iz te osnovne razlike procenta stanovništva koji su "bitni", tj u izboru koji je to poželjan stepen neravnomernosti raspodele društvenih resursa, novca i uticaja. Pa ako je nekome i ideološki i praktično bliska tendencija da drži pod kontrolom nekoga, onda su to oni koji su u manjini i koji imaju više od obespravljene većine, pa time i šta da izgube od brojčano nadmoćnih i siromašnijih, kao i razlog da se toga plaše (nepravedna raspodela). To je onda manjina (koja drži vlast), a NE većina (koja je nema). Dakle DESNICA koje je politički predstavnik te manjine, a ne levica.

To je apsolutno osnovno u svakoj političkoj teoriji. Problem u razmišljanju međutim pravi mešanje komunizma i Staljina u celu ovu priču, što je prosto desničarska propagandna manipulacija. Komunizam je odavno propao. Ono što je ostalo su autoritarne države i klasične dikature, a to je po definiciji vladavina male manjine, dakle nešto što je u političkom smislu desničarska ideologija, a ne levica (Kina, Rusija, Turska). Tj da li domnianatan uticaj na državu ima mala društvena grupa. Nemojte nekritički preuzimati propagandni alat Amerčkičke desnice koja želi da kapitalizuje na decenijama hladnoratovske propagande, pa komunizmom ili socijalizmom označava svaku veći uticaj države čak i u oblastima gde je centralna koordinacaja nezaobilazna. Međutim prava osnova tog napada na "preveliki uticaj države", što je po njima tobože "komunizam", je ustvari u tome da svakome ko je već u prednosti zato što drži poluge vlasti ili kapitala, veoma ide u račun da postoji što manje zakona i druge regulative koje ga ograničavaju da do kraja iskoristi svoju prednost u društvenom položaju. Pa kad oni kažu da je "puno države loše", to USTVARI znači da ne mogu da rade baš šta hoće, tj da do kraja eksploatišu svoj povlašćeni položaj "elite" u odnosu na "masu". Jer tada postoje neke opšte norme koje bar donekle ograničavaju samovolju upravo moćnih (oni drugi, nemoćni, većina, masa, se ionako ništa ne pitaju). Zato desničarima i neo liberalistima toliko smeta država, pa je izjednačavaju sa komunizmom (ili "levičarenjem"), a ne zato što država zaista ima tendenciju da bude neefekasna. Naravno da ima, i da jeste neefikasnija. Ali sama efikasnost nije jedini kriterijum i jedina potreba. Da je samo to u pitanju, postoje mnogi metodi kako bi se to moglo rešiti - da postoji politička volja za to (Nordijske zemlje recimo). Ali te volje NEMA, jer problem uopšte nije u tome. To je samo izgovor.

Oprostite na kratkoj političkoj digresiji. Neću nastavljati sa time. Međutim ovo centralno nerazumevanje i podleganje Američkim pričama, koje su u suštini propaganda, se u Srbiji na po nas krajnje destruktivan način provlači još od rušenja Slobodana Miloševića. Pa se stalno pojavljuje ponovo i ponovo, svuda, čak i u epidemiji.

Vest: Španske vlasti će da popisuju sve koji ne žele da se vakcinišu i da će da ''čuvaju privatnost i štite podatke'' tako što će da ih dele sa ostatkom kontinenta
Pantograf: današnji levičari su gori nego Franko i Inkvizicija
Zuma:
list.gif

Ne znam koji deo nisi razumeo. Ovako ekstremnim stavom Pantograf šteti naporima da se borimo protiv totalitarnih tendencija svrstavajući u to i nešto sasvim različito, što će naići na veliki broj pristalica jer na izvestan način ima smisla. Ne vidim zašto bi čitavo društvo patilo zato što jedan njegov deo mrzi nauku, pa posledice svojih grehova želi da prebaci na druge? Da li su spiskovi baš pravi način je pitanje za diskusiju, ali NEKI način da posledice iracionalnih ličnih izbora ne padnu i na one koji nisu krivi jeste nužan. Meni je izgledalo da sam bio sasvim jasan.

Ej bre čoveče, jel si svestan ti da je jutros odjeknula vest širom sveta da se ispostavilo da se Kurona ipak ne prenosi dodirom površina?
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1787700

Što znači da je cela planeta već 9 meseci rob jednog biološkog i medicinskog fenomena o kome nauka i medicina očigledno i dalje znaju jako malo. Opasan jeste. Razoran jeste. Ali nije ni blizu onoga kakvim je predstavljan.

I u takvoj jednoj situaciji, gde niko ne zna dovoljno o tome, niti kako i zašto vakcina radi (ili ne radi, tek ćemo da vidimo), jedan državni aparat, šatro demokratske zemlje, odlučuje da žigoše i de fakto kažnjava svakog ko odbija da primi vakcinu...

Ako tebi to nije znak za jedan poveći alarm i dugo razmišljanje, onda ne znam šta je.
Al bitno da si ti opet izbacio svoj zid teksta i dovatio se desnice kao najvećeg i jedinog svetskog problema u 2020. :kafa:

Evo, jedva čekam 299. januar pa da onaj dobroćudni čika Bajden i teta Kamila preuzmu kormilo Amerike. Da se ova ''užasna desnica'' zameni ''prosperitetnom levicom''. Pa da vidim šta će onda da se priča i piše.

Ko do sad nije shvatio da su upravo levičari, liberali, politički korektori i socijalni pravednici najveća pošast modernog doba, i veći tiranini nego najgori diktatori u istoriji (samo zapakovani u slatkorečive oblande), taj ima ogroman kognitivni problem. No dobro, ni prvi ni poslednji put da čovečanstvo mora da se opeče 20 puta na istu ringlu i napravi opekotine III stepena da bi shvatilo da nešto ne valja. Živi bili pa videli. :kafa:

Koje kaznjavanje vecine, pa mi imamo Vesica da tako nesto spreci. Jos samo da nas spase ovijeh brnjica sto nas sotone teraju da nosimo.

I na tim brnjicama se neki ljudi i grupe obogatiše ove godine debelo.

Doduše ne od mene. Ja u aprilu kupio dve platnene za po 50 dinara i od tada ih perem (''kuvam'') i menjam na par dana. Na pamet mi ne pada da dajem ijedan dinar više za ovu globalnu histeriju i psihozu na kojima pojedinci lepo zarađuju i kupe političke poene.

Za rukavice je od prvog dana bilo potpuno jasno kada i kako mogu da zaštite. U praksi nikako, osim što te možda podsećaju da ne diraš lice.

Pa čak i ona istraživanja koja su nas ubeđivala koliko virus može da "preživi" na nekoj površini su bila u idealnim uslovima, a čak je i bilo i ovde reči (naravno Zuma) da ti testovi nisu detektovali cele viruse, nego samo neki deo njih na koji test reaguje.

Od vesti i informacija koje ja pratim, apsolutno se ništa nije promenilo od početka epidemije. Virus se širi najviše govorom i to preko usta i nosa. Preko očiju je teoretski moguće, ali u praksi skoro pa nemoguće. Virus nema noge i sam ne može da skače i naravno da je bitno koliko virusa ulazi jer sa nekim brojem virusa, organizam sam može da se izbori. Ali jedinstven broj ne postoji jer je svako telo drugačije.

Pa onda da će virus oslabiti na leto zbog UV zračenja. Pa kako kada UV zraci ne mogu da ubiju viruse na putu od zaraženih usta do sagovornika, ili još gore, u kafiću na zatvorenom.

Leto pomaže samo zbog toga što su prozori otvoreni i što smo manje u zatovrenom prostoru.

Možemo i dalje da nastavimo sa stvarima kojima su nas plašili, ali čitajući između redova, preskačući očigledne gluposti i klikbejtove, prevencija je ista i tu se ništa ne menja.

Meni su najkorisnije vesti koje govore kada je zaražena osoba najzaraznija (jedan dan pre pojavljivanja prvih simptoma pa narednih nekoliko dana, sa tim što je apsolutno najzaraznija kada ispolji simptome).

Takođe, korisne su simulacije koje pokazuju šta se dešava u prostoriji sa više ljudi ako su prozori otvoreni i šta kada nisu. Simulacije kijanja sa i bez maske...

Očigledno je da imunitet traje u proseku nekoliko meseci, očigledno je kada će epidemija biti suzbijena (kada oko 70% bude u istom trenutku sa antitelima, da li zbog vakcine, da li zato što su preležali) i potpuno je jasno da se to neće desiti u narednih 6 meseci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808248#p808248:1rd5smqq je napisao(la):
Bender Rodriguez » 29 Dec 2020 01:41 pm[/url]":1rd5smqq]Ej bre čoveče, jel si svestan ti da je jutros odjeknula vest širom sveta da se ispostavilo da se Kurona ipak ne prenosi dodirom površina?
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1787700

Što znači da je cela planeta već 9 meseci rob jednog biološkog i medicinskog fenomena o kome nauka i medicina očigledno i dalje znaju jako malo. Opasan jeste. Razoran jeste. Ali nije ni blizu onoga kakvim je predstavljan.

I u takvoj jednoj situaciji, gde niko ne zna dovoljno o tome, niti kako i zašto vakcina radi (ili ne radi, tek ćemo da vidimo), jedan državni aparat, šatro demokratske zemlje, odlučuje da žigoše i de fakto kažnjava svakog ko odbija da primi vakcinu...

Ako tebi to nije znak za jedan poveći alarm i dugo razmišljanje, onda ne znam šta je.
Al bitno da si ti opet izbacio svoj zid teksta i dovatio se desnice kao najvećeg i jedinog svetskog problema u 2020. :kafa:

Evo, jedva čekam 299. januar pa da onaj dobroćudni čika Bajden i teta Kamila preuzmu kormilo Amerike. Da se ova ''užasna desnica'' zameni ''prosperitetnom levicom''. Pa da vidim šta će onda da se priča i piše.

Ko do sad nije shvatio da su upravo levičari, liberali, politički korektori i socijalni pravednici najveća pošast modernog doba, i veći tiranini nego najgori diktatori u istoriji (samo zapakovani u slatkorečive oblande), taj ima ogroman kognitivni problem. No dobro, ni prvi ni poslednji put da čovečanstvo mora da se opeče 20 puta na istu ringlu i napravi opekotine III stepena da bi shvatilo da nešto ne valja. Živi bili pa videli. :kafa:
Ne, nisam čuo za tu vest i ne znam kakvu bi razliku činilo i da sam čuo. Korona je tu sada, što znači da je neke odluke potrebno doneti SADA, a ne za tri godine kad budemo sigurni u sve što se nje tiče. Pošto je to tako, onda odluke donosimo da osnovu onoga što SADA izgleda najverovatnije, sa punom svešću da se to uvek može ispostaviti kao netačno. Tačno je tako i trebalo raditi, pa ne vidim zašto je ta vest relevantna.

Za razliku od toga što nije sigurno, sasvim je jasno, i već sasvim sigurno, da je korona dovoljno opasna da se moraju preuzeti mere za njeno subijanje. Pošto se sada pojavila vakcina, najzad postoji mogućnost da se vratimo normalnom životu. Alo se to neće desiti ako dovoljno veliki procenat odbije vakcinaciju, pa virus i dalje kruži u dovoljno velikom broju da zakači svakog ko zbog opravdanih razloga neće moći da je primi, ili je narušenog zdravlja pa bi virus i dalje bio opasan po njega, ili su mu antitela oslabila brže od očekivanog, ili je u pitanju mutirani virus, itd.

Šta nam onda preostaje? Da silom teramo sve ljude na vakcinaciju? To je još lošije. Neka je svako prima ili ne prima po svojoj volji. Ali to ONDA ima svoje posledice. Tada ostali moraju biti u stanju da razlikuju ko je po njih opasan (zato što nije primio vakcinu), a ko nije (zato što jeste primio vakcinu). Negde mora da se plati cena sopstevnih izbora, na mostu ili na ćupriji. Ne možemo njihove posledice prebacivati na druge.

Za sada ne ulazim u to kako je u praksi najbolje izvesti to svakodnevno razlikovanje opasnih i bezbednih. Španci su rešlili da za početak bar na nivou države negde imaju zapisano ko je u kojoj grupi. Ne mogu tek tako da odbacim logiku koja stoji iza toga ako mi za sada ne pada na pamet bolja i politički bezbednija alternativa koja postiže isti cilj. Ali znam da je stav: "Umrite skotovi zato što ja neću da se vakcinišem, a nećete znati ko sam kad se sretnemo u kafani", bar isto toliko loš. Ovde nema dobrih izbora, ali NEKI moraju da se naprave. Ne možemo kao nojevi glavu u pesk, pa nam je svejedno šta se posle toga dešava.

Zuma, samo tebi i drugim paničarima treba vakcina da se vratite normalnom životu. Ja sam se svom vratio još letos.

Ево, да се допуним, да не буде прекратко:

Квазилевичарске сотоне, од злог родитеља А и још горег родитеља Бе.

Иначе, Србија каква је да је, ипак је (још) боља од квазиевропских дистопија: домови за старе раде тестове на антитела, да би приоритетно вакцинисали оне који их немају. Извући ћемо се, засад.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808280#p808280:fpwdl7od je napisao(la):
Bender Rodriguez » 29 Dec 2020 02:26 pm[/url]":fpwdl7od]Zuma, samo tebi i drugim paničarima treba vakcina da se vratite normalnom životu. Ja sam se svom vratio još letos.
Postoje razne vrste normalnosti, u skladu sa situacijom. Ako govorimo o toj normalnosti o kojoj ti pričaš, onda i ja mogu da kažem da sam normalno živeo od početka. Koristim zaštitu kad je verovatnoća zaraze veća, a ne koristim kad nije. Isto kao što ljudi ne smatraju da su postli nenormalni ako se ne oblače isto zimi i leti. Nikakve "panike" nema i sve je potpuno normalno. "Panika", "paničari", "dizanje panike" su izmišljene derogativne kvalifikacije onih koji se drže teorija zavera čija je osnova da je korona "bezopasna" ili bar bitno manje opasna nego što ceo svet zbog tužnog iskustva 2 miliona mrtvih kaže da jeste. To bi kao trebalo da pokaže kako je normalno ponašanje za jednu svetsku pandemiju na neki način neobično i pogrešno, tj "panično". Nema nikakve panike. Postoji realnost i ponašanje u skladu sa njom, a ne u skladu sa fantazijama budalastih zavereničkih teorija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=808248#p808248:1cug8kck je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Dec 29, 2020 2:41 pm[/url]":1cug8kck]

Ovo je najveća glupost koju sam pročitao u svom kratkom stažu ovde. Al' uvek isti "prosvetitelj"...
Hm, da vidimo, domaća levica je danas protestvovala protiv zagađivanja Makiškog polja gde su bitni izvori pijaće vode, organizuju Solidarnu kuhinju, sprečavaju nasilna iseljenja. A govna desničarska išarala grobove na Kalemegdanu, tuku ljude 6-na-1, uključujući i Rome, kriju se iza zaštite životinja, i naravno, generalno su dominantna ideologija u Srbiji, ali i dalje misle da ih neko ugnjetava. Citat gore je... pa, umobolan. Nekako mi nije isto to što ti neko kaže da si govnjivi fašista i kad te neko prebije. Biće da ste mnogo emotivne dušice, da ne kažem pahuljice *plaky* Svaki put kad nekog kenslujemo (kao ja tebe sad, Benderu), Soroš svima dopiše nulu na račun.

Apropo normalnosti, dok su ovde bili niski brojevi, ja otišao na odmor u Egipat. Sad ne bih otišao ni do frizera.

Pa znaš kako, kad se još na proleće-leto upozoravalo da će ova pandemija mnogima da postane izgovor da upostave još jaču kontrolu i jednoumlje, ljudi su to otpisivali kao teorije zavere. I evo, juče čitamo da će jedna Španija da žigoše svakog ko ne želi vakcinu.

Isto tako, kad se pričalo da će na ovome siromašni da postanu još siromašniji, a bogati još bogatiji, i to se smatralo malicioznim teorijama zavere. I eno, pre par nedelja čitam koliko se Bezos, Mask i ostalih u top 10 dodatno obogatiše za ovih 9 meseci (ako treba, naći ću link).

Kad se upozoravalo da će Big pharma odnosno glavni karteli u farmaceutskoj industriji nakon ovoga postati još jači i gori, isto se odmahivalo glavom i pričalo da su to teorije zavere. A eno, dok čitave industrije propadaju, farmaceutske korporacije mlate pare. A sa njima i (serijski) proizvođači krpica, rukavica, alkohola i ostalih stupidarija.

I onda dođeš ti i kažeš ''e neka žigošu svakog ko se ne vakciniše!'' Ma nemoj? S kojim pravom? S kojom stručnošću i znanjem? Jel vidiš ti da ni nauka, ni farmacija, ni države, ni dan danas posle 9 meseci pojma blagog nemaju o Kuroni i mnogo čemu vezanom za nju? Jel vidiš da se ispostavlja da mnoge stvari koje su forsirane, a koje su donele štete, su se posle ispostavile kao nepotrebne? I onda dođeš ti i kažeš da treba žigosati nekog što neće da primi vakcinu? A po čemu ta tvoja reč i presuda treba da ima neku težinu, kada se svakog dana briše ono što je rečeno i zastupano do juče, a danas se ispostavlja kao pogrešno?

@puzzle
Smiri se pobogu, nemoj još da se samozapališ iz protesta. :o
Već mi je dovoljno teško što si me ''kenselovao'', samo mi još treba da te nosim na duši. :oops:

Obogatise se i proizvodjaci varikine, prodavci raznih "prirodnih" lekova i preparata, ikona koje lece sve, ozona...cudo da si njih izostavio

Da da, eno ih, uleteše na Fortune 500 i stigoše do 20. mesta... :laugh: Pitanje je dana kada će da preteknu Bezosa sociopatu i Svetog Ilona. :laugh:

Vrh