Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ne znam na kojoj si ulici bio, ali ja to ne videh. Novi Beograd, danas.
Nose ljudi u maxiju u mom komsiluku, da (osim gradjevinaca koji tu cirkulisu, njih i nije nesto briga)
GSP busevi puni i tu vidjam ljude bez maske (i dalje).
Kafici i restorani (bio sam u jednom danas) niko nije nosio masku osim mene, konobar ima masku ali ispod nosa.

Opustencija. Valjda zato sto je lepo vreme.

Za klabere ne znam, ali cisto sumnjam da su se stvari promenile. Klubovi cepaju po starom ako je sudeci po instagramu.

Jedini primer "obaveze" sto sam video u skorije vreme je da prodavac u Mekdonaldsu nije hteo da usluzi lika koji nije imao masku.

Маске, с обзиром на тренутни развој ситуације по свету, изгледа да заправо убрзавају заразу - што, додуше, можда и није лоше:

Austrijski infektolog: "Svako od nas će pre ili kasnije imati koronu, ako pre toga ne umre"

Линк: https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2020&mm=10&dd=26&nav_id=1753386

Зато је ово све промашена тема, насиље и манипулација ковидистичке секте (клинтоновци плус кинески комунисти, плус баба Бизмарковица).

^o ovome pricam. Nije ni cudo sto je ljudima lakse da preko svoje grbace "brane ekonomiju" svojim gospodarima uz ovakvu propagandu.

Disciplina nikad veca :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787439#p787439:2indt7xt je napisao(la):
Zion Williamson » Pon Okt 26, 2020 3:44 pm[/url]":2indt7xt]Nije li malo cudno sto sve drzave obaraju rekorde zarazenih iz dana u dan a disciplina nosenja maski nikad veca?
Meni nesto kandise tu
Pitanje je koliko bi bilo zarazenih da se maske ne nose, verovatno bi rekordi bili mnogostruko veci, to kaze i logika i struka (tu ne ubrajam likove kao sto su Stojkovic, koja veruje da je zemlja ravna ploca).

Da bi znao rezultat nosenja maski, trebao bi da ponovis experiment sa istim uslovima (isto godisnje doba, isti pocetni broj zarazenih, sve ostale mere iste) sa nosenjem i bez nosenja maski.

Логика каже и да је путовање кроз време апсолудно немогуће, и да само потпун дебил може да помисли супротно, па ипак, званична наука каже да је - могуће.

Имати толико, апсолутно поуздање у парче крпе слабо причвршћено уз лице, са оноликим отворима баш око носа, а вирус се преноси аеросолно, само показује да су неки људи ограничени као најјефтинији трпезаријски сто из Форме идеале, онај што не може да се продужи.

Да ли, уопште, један вирус може да се шири брже него овај у Француској, услед обавезе ношења маски и на отвореном? На шта вам то указује?

Али, као што рекох - носите маске, јер је то изгледа добро: можда се брже заразите и прокужите.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787465#p787465:2jbhx02o je napisao(la):
Пантограф » Pon Okt 26, 2020 3:33 pm[/url]":2jbhx02o]Логика каже и да је путовање кроз време апсолудно немогуће, и да само потпун дебил може да помисли супротно, па ипак, званична наука каже да је - могуће.

Kaze lik koji se ubi da diskredituje zvanicnu nauku svojim postovima ovde.

Имати толико поуздање у парче крпе слабо причвршћено уз лице, са оноликим отворима, а вирус се преноси аеросолно, само показује да су неки људи ограничени као најјефтинији трпезаријски сто из Форме идеале, онај што не може да се продужи.

Да ли, уопште, један вирус може да се шири брже него овај у Француској, услед обавезе ношења маски и на отвореном? На шта вам то указује?

Али, као што рекох - носите маске, јер је то изгледа добро: можда се брђже заразите.

Samo napred, zustro brani ekonomiju svojim junackim stavom i sa ovakvim argumentima i rezonovanjem.

Ал` си ми скресо...

И ево вам решења, биће од идућег месеца, 199 $. Тражите од Вучића да вам набави преко социјалног, или наручите:

Mikroklima.jpg

https://mymodernmet.com/microclimate-air-helmet/

I vezan pojas u kolima je izgledao besmisleno kad je uveden, pa se ispostavilo da spašava živote. Tako i maska, možda izgleda čudno jer nikad ranije u životu nismo morali da je nosimo, pa ne postoji kolektivna svest da je maska na licu korisna, a ne postoji ni pritisak društva u vidu kaznene politike poštujući ustavne procedure.

Ali ponekad jednostavno treba verovati nauci, koliko god nas život u Srbiji učio da ne verujemo ni u šta, i da na sve gledamo kao na potencijalnu prevaru koju će nam mediji i socijalne mreže razotkriti, a mi onda ispasti pametni u svojim očima jer se nismo upecali ko velika većina što je progutala udicu.

Јеси ти спреман да то носиш наредних 5 година? Јер, из онога што је рекао немачки министар здравља, испада да је то вероватно.

Ја нисам спреман. Сад још и носим, да се не бих свађао, на пролеће нећу носити. И то је то.

Не, медицинска наука не може да уређује наше животе у детаље - такву моћ имала је само у Нацистичкој Немачкој.

Ko kaže da ne verujemo ni u šta? Verujemo u istinu, ne verujemo u laž. Verujemo u pravu nauku, ne Vučićeve stručnjake poput gospođe ministarke Darije. Jel vi kapirate da nismo svi za Vučića i njegovu priču kao vi? Njegovi glasači ga slušajte, druge nema prava ni na šta da sili.

Пантограф":3udymfc4 je napisao(la):
Јеси ти спреман да то носиш наредних 5 година? Јер, из онога што је рекао немачки министар здравља, испада да је то вероватно.

Ја нисам спреман. Сад још и носим, да се не бих свађао, на пролеће нећу носити. И то је то.

Не, медицинска наука не може да уређује наше животе у детаље - такву моћ имала је само у Нацистичкој Немачкој.

To što je nemački ministar zdravlja rekao da će se maske nositi još 5 godina, to uopšte nije tema. Tema je da li maske treba da se nose SADA, kad je u Srbiji i USA u toku treći talas korone, a u Evropi drugi talas. Nauka kaže da treba, i ne verujem da je celokupna naučna zajednica napravila zaveru protiv ostatka čovečanstva, niti da su reptilijanci/duboka država/masoni potkupili ili ucenili skoro sve naučnike da kažu ono što im je unapred izdiktirano.

Earthmoving":3udymfc4 je napisao(la):
Ko kaže da ne verujemo ni u šta? Verujemo u istinu, ne verujemo u laž. Verujemo u pravu nauku, ne Vučićeve stručnjake poput gospođe ministarke Darije. Jel vi kapirate da nismo svi za Vučića i njegovu priču kao vi? Njegovi glasači ga slušajte, druge nema prava ni na šta da sili.
Ako gospođa ministarka Darija konstantno laže oko broja testiranih/zaraženih/umrlih, ne znači da laže kad kaže da su maske korisne u borbi protiv epidemije. I to je jedna od retkih stvari koje ovaj Krizni štab govori ili radi a koje je saglasno sa globalnim trendovima borbe protiv kovida.

Da parafraziram jedan komentar sa N1:

Ako je nesto pokazala ova pandemija, to je koliko ima puno glupih, samozivih i sebicnih ljudi. Ako vasim zivotom ne treba da upravlja medicina onda vi slobodno kad dobijete, bilo upalu slepog creva ili koronu svejedno, ostanite kod kuce pa se lecite i krepajte sami. Ostavite bolnicke krevete za ljude koji ih zasluzuju

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787487#p787487:3grk6fxz je napisao(la):
Earthmoving » Pon Okt 26, 2020 4:47 pm[/url]":3grk6fxz]Ko kaže da ne verujemo ni u šta? Verujemo u istinu, ne verujemo u laž. Verujemo u pravu nauku, ne Vučićeve stručnjake poput gospođe ministarke Darije. Jel vi kapirate da nismo svi za Vučića i njegovu priču kao vi? Njegovi glasači ga slušajte, druge nema prava ni na šta da sili.

Slamnati argument ili argument strašila je vrsta logički nevaljanog retoričkog argumentovanja. Naziv potiče od (engl. strawman - slamnato strašilo), a opisuje argument protiv slamnatog umesto protiv pravog čoveka ili stava. Uključuje zamenu teza, a može biti i podvrsta ad hominem napada. Pripada teoriji medijske manipulacije.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D ... 0%BD%D1%82

Hahaha koja jadna manipulacija

Moz misliti, medicinska nauka uredjivala zivote u Nazi Nemackoj.
A zapravo je kvazinauka o rasi proturana od strane Nazi ideologije (ili ALT RAAAAJT po danasnjoj modi) ta koja je uredjivala zivote, tj bila instrument partije koji je trebalo da "objasni" ko ce da zivi a ko nije bas podoban, a znamo o kome se radi:)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787455#p787455:26bjyaqb je napisao(la):
Bender Rodriguez » 26 Oct 2020 04:19 pm[/url]":26bjyaqb]Disciplina maski i jeste veca nego ikad. I dalje nije kompletna ali je svetlosnim godinama daleko od onoga s proleca.

A maske u restoranima ne nose ni po svetu, jer znaju kolko je to besmisleno. Jedino je onaj pajser u Los Andjelesu pokusao to da nametne. Ali niko drugi to ne radi.
Disciplina definitivno nije upitna, sigurno mnogo više ljudi redovnije nose maske. Ali je upitno koliko su efikasne maske koje ljudi nose. Evo npr. ja često nosim dve tri maske više dana za redom, pa ih menjam. Ali sam primetio na jednoj, pre neki dan kada je bilo hladno ujutro, da mi je dah prolazio kroz masku i da se lepo video. Isto tako vidim da ljudi nose maske ko zna od kog materijala i ko zna koliko su one efikasne. Definitivno je disciplina veća, ljudi su već navikli da nose masku sa sobom (doduše im nije prijatno i dalje), ali mislim da je to upitno koliko su efikasne.

Ja sam za da se lečimo sami, da od sutra prestanemo plaćamo Vučićevo zdravstveno osiguranje. Ionako sve plaćam duplo i njima i privatno. Samo privatno mi je jeftinije nego oba, nama odgovara. Jel ti stvarno veruješ da bi Vučićevci dozvolili da izađemo iz obaveznog zdravstvenog? Pa ne bi imali prihode za plate svojih lekara, skočilo bi desetine hiljada da oh zadavi. Nemam ja problem sa tim nego država. Oni nas MOLE da ostanemo u njihovom obaveznom zdravstvenom da bi nam uzimali pare.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787489#p787489:2uz6mxlv je napisao(la):
roland » 26 Oct 2020 05:06 pm[/url]":2uz6mxlv]
Пантограф":2uz6mxlv je napisao(la):

To što je nemački ministar zdravlja rekao da će se maske nositi još 5 godina, to uopšte nije tema. Tema je da li maske treba da se nose SADA, kad je u Srbiji i USA u toku treći talas korone, a u Evropi drugi talas. Nauka kaže da treba, i ne verujem da je celokupna naučna zajednica napravila zaveru protiv ostatka čovečanstva, niti da su reptilijanci/duboka država/masoni potkupili ili ucenili skoro sve naučnike da kažu ono što im je unapred izdiktirano.

Ne, ne kaže to celokupna naučna zajednica: kaže naučna zajednica u npr. Francuskoj, a ne kaže naučna zajednica u Švedskoj. Francuzi bi se sad menjali sa Šveđanima, i platili bi debelo, al to ne može.

Ne treba da se nose krpe na ustima. Ko se smatra ugroženim i misli da treba, nek nosi kvalitetnu masku.

Za ovog 'prosvetitelja' što kači mediokritetske komentare sa portala, jedan dobar komentar:

Nadmeni ljudi, koliko god inteligentni, sebi su (a i drugima) najveći neprijatelji. Samo im treba podizati Ego i servirati da će, ako budu poslušni, biti "deo kluba" ili "iznad drugih, glupih i neobrazovanih" i sve će uraditi što im se kaže. Bez pitanja, bez razmišljanja.

Prvo se u temu ubaci nemački ministar, pa sad švedska naučna zajednica a nigde linka ka izvorima tih informacija.

U osnovi je pitanje oko nošenja maski zapravo vrlo slično običaju pranja ruku. Do polovine 19. veka taj običaj nije postojao u Evropi, čak ni kod lekara. Jer u hrišćanstvu, za razliku od islama i judeizma ne postoji versko pravilo o obavezi redovnog pranja ruku.

Jedan mađarski lekar je tek polovinom 19. veka ustanovio da se porodiljska groznica može sprečiti ako lekar koji izvodi porođaj dobro dezinfikuje ruke. Međutim, iako je dokazao da smrtnost porodilja značajno opada ako lekar dezinfikuje ruke, medicinska naučna zajednica je odbacila njegove ideje, ostao je bez posla i na kraju završio u ludnici - https://en.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis. Problem je bio što tadašnja nauka nije znala za bacile, mikroskopi nisu bili dovoljno razvijeni i tek je Luj Paster posle smrti Semelvajza dokazao postojanje bacila i dao naučno objašnjenje za ideju o dezinfekciji ruku.

I sad se postavlja pitanje zašto postoji običaj pranja ruku. Postoji zato što je naučna zajednica shvatila da je to jednostavan način da se spreči prenošenje patogenih bacila i to je pravilo o pranju ruku uvedeno u škole, i edukovana je populacija o značaju pranja ruku. Znači, uvedeno je novo pravilo koje isto, kao i sa maskama, je implementirano nakon što je naučna zajednica shvatila korisnost tog pravila za javno zdravlje populacije.

Ako već peremo ruke, jer su nas tako naučili roditelji i učitelji još kad smo bili deca, i nismo dovodili u pitanje naučnu osnovu za to pravilo, zašto ne bi onda i nosili maske, jer je razlog i za pranje ruku i za nošenje maske isti - naučna zajednica je došla do saznanja da je to korisno za javno zdravlje i sprečavanje epidemije.

E, i onda ćemo da vozimo automobil najbrže 30 na sat na autoputu, jer znamo da onda sigurno niko neće poginuti.

Znači, svi maske odsad, i što ste se intimizirali, to vam je to.

Šta vam je, ljudi? Otkud ovo?

Ako već peremo ruke, jer su nas tako naučili roditelji i učitelji još kad smo bili deca, i nismo dovodili u pitanje naučnu osnovu za to pravilo, zašto ne bi onda i nosili maske, jer je razlog i za pranje ruku i za nošenje maske isti - naučna zajednica je došla do saznanja da je to korisno za javno zdravlje i sprečavanje epidemije.

Analogija i agitacija na vrhunskom nivou... :roll:

Teško mi je vidim analogiju sa ograničenjem 30 na sat na autoputu, jer nigde takvo ograničenje ne postoji.Ako hoćemo 100% sigurnost, trebalo bi isto tako zabraniti gradnju zgrada viših od 2 sprata, jer bi tako bili sigurni da niko neće pasti sa zgrade i poginuti. Ali ovde se ne radi o 100% zaštiti od virusa, već o jednostavnoj praksi koja smanjuje rizik da se epidemija eksplozivno širi.

Može se reći da postoji jedna druga analogija, a to je da onaj ko ne nosi masku najverovatnije ni ne pere ni ruke redovno, jer nema svest o postojanju nekih minimalnih higijenskih standarda. A ti standardi moraju da se poštuju ako se živi u nekom uređenom društvu i u blizini drugih ljudi. Doduše, ako se živi kao pustinjak u šumi, higijenski standardi onda i nisu mnogo bitni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787550#p787550:151q0ql8 je napisao(la):
Vladivoje » Mon Oct 26, 2020 8:24 pm[/url]":151q0ql8]

Analogija i agitacija na vrhunskom nivou... :roll:
A ironija na ekspertskom nivou :kk:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787552#p787552:15hcpa5n je napisao(la):
roland » 26 Oct 2020 07:26 pm[/url]":15hcpa5n]
Može se reći da postoji jedna druga analogija, a to je da onaj ko ne nosi masku najverovatnije ni ne pere ni ruke redovno, jer nema svest o postojanju nekih minimalnih higijenskih standarda. A ti standardi moraju da se poštuju ako se živi u nekom uređenom društvu i u blizini drugih ljudi. Doduše, ako se živi kao pustinjak u šumi, higijenski standardi onda i nisu mnogo bitni.
Ne važi ti analogija.

Što je najgluplje, moja koleginica koja se najviše plaši korone doduše pere ruke, siguran sam i noge, al gleda da izbegne da se veže kad je vozim kući. Al kola joj ne daju.

To je moja stvar.
Na osporavanje slobode mišljenja ne pristajem.
Kovid 19 je običan virus, po stanovništvo Srbije manje opasan od virusa gripa. Lokdaun je tiranija, maske su diktatura. I to je, za mene, to.

Ovakvu svetlu budućnost neka sanja ko hoće, ja neću:
3cf2295c-41a2-464e-bada-bcdd9426bebc.jpeg

Vrh