Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762477#p762477:1o6wg7q9 je napisao(la):
sizif » 02 Aug 2020 06:12 pm[/url]":1o6wg7q9]Поздрав из Црвене зоне Ковид болнице на Реуматолошком институту. Како нам лекари кажу, у последња три-четири дана заиста је смањен број новооболелих. Одмах и њима лакше.
Sizife, imaš li neku iole pouzdaniju ideju koliko se prosečno ostaje u bolnici? Tj koliko dugo jedan bolesnik zauzima jedan krevet? Možda iz razgovora sa pacjentima koji se sećaju kad je ko došao i otišao, ili iz usputnih komentara pomoćnog osoblja? Za neki, predpostavljam, prosečno težak tok bolesti u toj bolnici.

Da li na Adi Ciganliji postoje svuda i veoma masovno istaknute table sa obaveštenjem na kom razmaku treba postavljati peškire za plažu i koje je poželjno rastojanje u vodi?

Ljudi su u principu i u velikoj većini voljni da slede neka opšta pravila, ako izgleda da su ona za njihovo dobro, razumna, dobro osmišljena, dosledno sprovođena i da jednako važe za sve. Treba razumeti da 99% ne gleda konferencije za štampu kriznog štaba koje su zbog svog beskrajno opširnog, apologetski-birokratsko-politikanskog jezika, kao i odvratnih ličnosti koje se tamo pojavljuju posebno osmišljene da budu što je moguće dosadnije, iritantnije i negledljivije. Sad već ne sumnjam da je to namerno. Dok su novinski izveštaji o epidemiji u svojoj tabloidnoj verziji - koja jedina postoji jer druge novine nemamo - takođe sasvim neupotrebljive kao pouzdan izvor informisanja. A obaška što na dnevnom nivou emituju desetine vesti o virusu koje su redovno direktno suprotne jedna drugoj ("Otkriveno je ovo", "Ne, otkriveno je nešto suprotno tome"). Pa se mora razumeti da je običan narod temeljno sluđen i da bukvalno ne zna šta da misli. Kad tome dodamo ekipu hiper aktivnih globalnih zaverenika koji ovo vide kao svojih 5 minuta koje su godinama čekali (Ili, "Nije taj virus ništa, lažu vas", ili, "Sve će vas pobiti") koji aktivno truju i ubijaju svaki pokušaj da se iskristališe dovoljno jedinstveno mišljenje koje jedino garantuje masovno odgovorno ponašanje, onda dobijamo ovo što se sada dešava.

Zato su ljudima potrebna jasna uputstva u svakoj prilici. Dakle, kao primer onoga što pričam:

Postoje li na Adi svuda i masovno istaknute table o minimalnom rastojanju, AKO već narod napadaju da "ne sluša"? Ne sluša ŠTA tačno?

Takođe, jedna osoba na plaži mora da se oseća sigurna da može i sme da upozori drugu da je svoj peškir stavila preblizu. Dakle da na osnovu obližnje table bude jasno da se pri tome poziva na autoritet države, a ne da je prosto neko izlapelo zakeralo. A ne bi smetalo ni da unaokolo šeta komunalna policija koja bi takvim osećajima pomogla samom svojim prisustvom. Itd... takvih primera organizacionog kolapsa i niskog IQ koeficjenta ima puno.

Krajnje uopštena TV upozorenja su budalaština krajnje nesposobnih.

Slažem se, upozorenje, pa čak i preko televizije, ne vredi ništa. A to šatro najavljeno moguće ograničenje na Adi Ciganliji je izuzetan logistički potez i ne vidim kako će da to sprovedu. Pametnije je da uprava Ade Ciganlije organizuje i napravi zone na obalama i da se rasporede ljudi na većoj površini.
A sad odmah pitanje za one koji su bili na Adi ovih dana, kakvo je stanje? Je li klasika kao i do sada, da je više ljudi na početku jezera, a da je već ka Makišu praznije? Ja sam se neviđeni smorio, ne znam šta više da radim, a u kafiće i restorane ne želim da ulazim, pa ni na bazene da idem. Čini mi se da je Ada nekako bezbednija, posebno ako je ka Makišu praznije.

Kačio sam ja slike na temi o Adi viewtopic.php?f=3&t=142&start=850#p761422

Radnim danom je parking prepun uz Obrenovački drum. Naravno, što se ide dalje, plaže su praznije.

Čujem da nije bilo gužvi ovog vikenda. Ljudi su se razmileli po Srbiji. Parking mi je 10% prazniji - sledi, ljudi nisu u Beogradu.

Mislim da je još neko primetio da je u petak bio sablasno prazan grad. Išao sam oko 18h ka centru i nije bilo nikoga na ulicama. Kneza Miloša pusta

Dalji deo Ade je previše daleko za većinu. Zbog toga neravnomerni raspored kupača. Ali i za to postoji jednostavan lek. Iz grada i Kalemgdana povuku još onih turističkih vozića, jer turista nema, prebace ih na Adu, pa donesu uredbu da je vožnje besplatna. I problem rešen, jer bi se koncentracija osoba i virusa na bližem delu Ade smanjila verovatno za duplo. A jedini trošak za državu je što bi plaćali vozača (konduktera nema) i struju za baterije na vozićima! Što je apsurdno malo u odnosu na dobit. Međutim NEKO mora da sedi i razmišlja o ovako glupavo jednostavnim stvarima. Ali nema ko.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762438#p762438:3e359ija je napisao(la):
Пантограф » 02 Aug 2020 03:45 pm[/url]":3e359ija]@mradulovic

E, a kako nemamo kapacitete da zbrinemo nekoliko hiljada ljudi? A zamisli katastrofalan zemljotres, kakvu drugu prirodnu katastrofu... rat. I zamisli da treba da zbrineš desetine hiljada ljudi, za dva dana? Država nema planove za takve scenarije? Ako nema - u zatvor svi odgovorni.

Ne samo što je priča o nedostatku prostora i kreveta uvredljiva za zdrav mozak, nego je Srbija, čak, logistički u povoljnijoj situaciji za rešavanje problema zbrinjavanja većeg broja ljudi od ostalih: za razliku od većine zemalja, Srbija ima poveliki broj nezaposlenog medicinskog osoblja. Pa ipak, na problem da nema mesta u bolnicama, osim srpskih vlasti, nijedne druge ne kukaju. Nemojte na te gluposti da se primate. Grupa osrednje sposobnih ljudi ovo reši za nekoliko sati.
mi te osrednje sposobne osobe nemamo trenutno na vlasti, nego apsolutno nesposobne. Pitanje zasto nemamo kapacitete je totalno druga (validna i alarmantna ali to te ne pitam) tema od onoga sto te ja pitam - sta treba da uradimo da osposobimo zdravstveni sistem da SADA opsluzuje i druge bolesnike osim onih koji boluju od korone. Mi vec godinama bolujemo od problema da se operacije i specijalisticki pregledi zakazuju mesecima i mesecima unapred - sto je kombinacija nedostatka opreme i specijaliziranog osoblja - to je nepobitna istina i demonstracija da nemamo kapacitete, ljudske barem. Ti nezaposleni koje ti pominjesh su 90% lekari opste prakse i medicinske sestre jer ti ljudi sigurno nisu dosli do specijalizacije preko biroa rada i samim tim su manje vazni kada se radi o operativnim zahvatima. Cak i kada radish veoma je tesko doci do specijalizacije a veliki broj starijeg, specijaliziranog osoblja je otislo u inostranstvo ili radi kod privatnika. Sada imamo veliki broj anesteziologa koji su povuceni u kovid centre.... istina je da postoji izvesni broj lekara koji su pobegli na bolovanja josh od starta, cim je krenula korona... SAda taj manji broj lekara mora da se izbori sa dodatnim pritiskom obolelih od korone kojima ne mozesh da uskratish pravo na bolnicki smestaj i lecenje, jer je njihova bolest i dalje bolest.
Dakle opet je pitanje - STA treba da uradimo SADA da osposobimo SADA zdravstveni sistem gde si i pre morao da cekash mesecima na zahvate, a sada se zakazani josh i otkazuju, da zdravstveni sistem opsluzuje sve bolesnike. Tretiranje korone kao obichnog gripa ne pomaze sada nista, jer su ljudi i dalje na respiratorima i u krevetima, ma kako mi koronu nazivali. Ne predlazem policijske casove, ali ako ne postujemo mere sa nosenjem maski (barem da se moralno i posteno odnosimo prema drugih jer maska stiti vishe druge od sebe a ne obratno) i nemamo neke minimalne mare kao sto je ogranicenje okupljanja po zaristima kao sto su zatvoreni prostori i splavovi, onda samo sebi teramo inat i pravimo stetu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762515#p762515:2d1rjnuv je napisao(la):
astrodule » 02 Aug 2020 09:33 pm[/url]":2d1rjnuv]Kačio sam ja slike na temi o Adi viewtopic.php?f=3&t=142&start=850#p761422

Radnim danom je parking prepun uz Obrenovački drum. Naravno, što se ide dalje, plaže su praznije.

Čujem da nije bilo gužvi ovog vikenda. Ljudi su se razmileli po Srbiji. Parking mi je 10% prazniji - sledi, ljudi nisu u Beogradu.

Mislim da je još neko primetio da je u petak bio sablasno prazan grad. Išao sam oko 18h ka centru i nije bilo nikoga na ulicama. Kneza Miloša pusta
Zahvaljujem, skroz sam zaboravio na tu temu. Dakle može se reći da je u neku ruku bezbedno ići, naravno na udaljenije delove obale?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762448#p762448:1ptcyda4 je napisao(la):
Igor » Ned Avg 02, 2020 4:22 pm[/url]":1ptcyda4]Kakve su ovo krajnosti i teorije farmaceuti itd, kao da sistem postoji samo zbog njih. I čuj kolaterala a bolnice nam pune redovnih bolesnika koji su na terapiji ili imaju neki zahvat itd, plus trenutna situacija oko korone.

Tacno. Ali i fabrike su pune radnika (u nekim zamljama), ali svrha fabrika nije da radnicima obezbede sredstva za zivot, nego profit investitora.

Da dopunim, mi i dalje imamo sistem nasledjen iz socijalizma. To je bio sistem namenjen lecenju stanovnistva. To je nesto drugo.
Ali vec imamo privatne domove zdravlja. Svrha njihovog postojanja je samo profit. Zaraditi na ljudima u nevolji.
Takva ce biti buducnost jos neko vreme.

U USA je odavno tako. Nije slucajno da zdravstvo u USA tako lose resava probleme epidemije.
To je neoliberalni poredak, posledni stadijum kapitalizma, dno.
Sta smo trazili, to zivimo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762530#p762530:17wu6isz je napisao(la):
mradulovic » 02 Aug 2020 09:27 pm[/url]":17wu6isz]Ne predlazem policijske casove, ali ako ne postujemo mere sa nosenjem maski (barem da se moralno i posteno odnosimo prema drugih jer maska stiti vishe druge od sebe a ne obratno) i nemamo neke minimalne mare kao sto je ogranicenje okupljanja po zaristima kao sto su zatvoreni prostori i splavovi, onda samo sebi teramo inat i pravimo stetu
Ovo je već napredak, to je sada i opšti stav, što pozdravljam: u početku je većina i ovde bila za policijski čas. Pa sad nije. Tako neće biti ni za ostale restrikcije, jer su bespredmetne.

Dakle, videli smo, ništa strašno se ne dešava bez policijskog časa; e, pa, ništa strašno se ne bi desilo ni bez ikakvih mera. Imate alibi političare i stručnjake, i idući za smislom njihovih današnjih poruka, čovek bi očekivao da sa Ade Ciganlije leševi krenu da se kotrljaju uzbrdo, ka Banovom brdu.

I ne, bez restrikcija ne bi bilo nikakve dodatne štete, jer bi 'pikovi talasa' prošli mnogo brže, kao što i prolaze kod ostalih zaraza, zbog kojih se ne pravi ovakav globalni haos. Kao što bi prošli i kod ove bolesti pre 30 godina. I stvari bi se onda poprilično vratile u normalu, sa sporadičnim obolevanjem, i tako bi mogla da se čeka i neka kvalitetna i proverena vakcina. A ovu 'na brzaka', to nek Lončar sebi, u maniru Dr Death-a, sabije u mišicu. Ili gde hoće - meni neće.

Ljudi, to što su vam bahati Dr Smrt i slični stvorili utisak da je za lečenje 4.000 hospitalizovanih od korone potrebno angažovati jedno 12.000 lekara (3 po pacijentu), ne znači da je stvarno tako... Koliko ih treba? Hiljadu? Ali, kako je time ugrožen čitav zdravstveni sistem sa više od 20.000 dr med?? Onda jedino može biti da su problem zgrade. I nameštaj. A jesu li?

Nedostatak respiratora se ponegde u svetu pokazao kao problem, ne nedostatak kreveta - jer krevet ne mora da bude baš na klinici, tako da joj parališe rad. Na kraju, počeli su upravo da zidaju kovid bolnicu u Zemunu. A što nisu počeli u aprilu, i dosad bi je završili? Kakve argumente vi primate od ljudi koji su toliko komotni, da su iz kovid-priče isključili čitavo privatno zdravstvo?

I, da ne ponavljam za Švedsku - orvelovsko globalno selo, a to su ovi što su vam doveli ovolike vucibatine na vlast u Srbiji, trudi se da na svaki način zabašuri šta se tamo dešava poslednjih dana - ali u Belorusiji, gde nema nikakvih restrikcija, nema ni težih posledica nego u Srbiji.

Zahvaljujem još jedno @astrodule
Već se i vidi po podacima (ako su naravno tačni i istiniti) da je policijski čas bio besmislen. Ako su brojke počele polako da opadaju i da se stabilizuju, znači da su dovoljne maske, distanca. A kada bi se sve živo zatvorilo, što stvara gužvu na maloj površini, kao i da se zaista kontroliše svaki kraj svakog grada i sela, brojke bi još brže opadale. Evo samo kod mene u kraju, već nekoliko dana unazad svako veče se čuje neka glasna muzika odnekud. Svadba, rođenje, rođendani, skoro svako veče se čuo vatromet. I muzika traje nekoliko sati uveče, i neverovatno mi je da to niko u blizini tog okupljanja ne prijavljuje policiji.

Mare care, samo ti piči na Adu. Tamo daleko ima prostora za bezbedno sunčanje i brčkanje, a pogotovo na nudističkom delu plaže. :mrgreen: :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762487#p762487:7wnvahzq je napisao(la):
Zuma » Ned Avg 02, 2020 7:03 pm[/url]":7wnvahzq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762477#p762477:7wnvahzq je napisao(la):
sizif » 02 Aug 2020 06:12 pm[/url]":7wnvahzq]Поздрав из Црвене зоне Ковид болнице на Реуматолошком институту. Како нам лекари кажу, у последња три-четири дана заиста је смањен број новооболелих. Одмах и њима лакше.
Sizife, imaš li neku iole pouzdaniju ideju koliko se prosečno ostaje u bolnici? Tj koliko dugo jedan bolesnik zauzima jedan krevet? Možda iz razgovora sa pacjentima koji se sećaju kad je ko došao i otišao, ili iz usputnih komentara pomoćnog osoblja? Za neki, predpostavljam, prosečno težak tok bolesti u toj bolnici.

U bolnicama završe ljudi u težem stanju tako mogu da pričaju smo o tome a ne i o broju novoobolelih.
Lecenje je individualno ali koliko imam informacije čim spuste temperaturu puštaju pacijente kućama. ßto je veoma opasni jer su oni ubeđe i da su izlečeni.
Ovi mučenici koji završe na respiratorima uglavnom duže borave jer posle imaju i bakteriske upale pluća.
Drugi problem je što novi bolesnici ne dobijaju nikakvu negu već sva stanja sa temperaturom svode pod Covid i bukvalno ih puste da umru.

Evidentan problem su ugostiteljski objekti a naročito oni sa glasnom muzikom gde se svi deru i pri tom zapljuskuju sve redom.
Poznanstvo i bliskost sa nekim nije garancija da ja ili ta osoba nismo zaraženi Covid om pa zato necvidim nikakvu razliku da li su stolovi razmaknuti kad su svi za jednim stolom veoma blizu.
Slicno je i u Nemačkoj, bašte restorana su prepune , stolovi odvojeni ali za jednim stolom sede po 4 do 8 pa i više osoba , zato je skoro pa trostruko veći broj novoobolelih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762555#p762555:3f8alg8e je napisao(la):
Пантограф » 02 Aug 2020 10:30 pm[/url]":3f8alg8e]
Ovo je već napredak, to je sada i opšti stav, što pozdravljam: u početku je većina i ovde bila za policijski čas. Pa sad nije. Tako neće biti ni za ostale restrikcije, jer su bespredmetne.

Dakle, videli smo, ništa strašno se ne dešava bez policijskog časa; e, pa, ništa strašno se ne bi desilo ni bez ikakvih mera. Imate alibi političare i stručnjake, i idući za smislom njihovih današnjih poruka, čovek bi očekivao da sa Ade Ciganlije leševi krenu da se kotrljaju uzbrdo, ka Banovom brdu.

I ne, bez restrikcija ne bi bilo nikakve dodatne štete, jer bi 'pikovi talasa' prošli mnogo brže, kao što i prolaze kod ostalih zaraza, zbog kojih se ne pravi ovakav globalni haos. Kao što bi prošli i kod ove bolesti pre 30 godina. I stvari bi se onda poprilično vratile u normalu, sa sporadičnim obolevanjem, i tako bi mogla da se čeka i neka kvalitetna i proverena vakcina. A ovu 'na brzaka', to nek Lončar sebi, u maniru Dr Death-a, sabije u mišicu. Ili gde hoće - meni neće.
Da li je bolest opasna se vidi po punim bolnicama. Radikalna razlika u odnosu na stare bolesti je da na ovu niko nema nikakvog imuniteta, pa ona neće stati tek tako, kao ove druge koje su sa nama stotinama hiljada godina. Nema kraja "talasu" sve dok neko ljudima priča da korona nije opasna (ili dok se skoro svi ne zaraze), a oni to veruju. Bez obzira zbog čega je ne shvataju ozbiljno. Kraj talasu dolazi samo kad se većina dovoljno uplaši i zaista počne da se ponaša u skladu sa pravom opasnošću. Ili su dovoljno odgovorni i bez prisile, kao u Švedskoj. Ali se onda opuste, prestanu da veruju da je opasna, ili im neko priča bajke da on "oseća" da postoji neverovatan broj asimptotskih i već imunih, pa onda nastupa sledeći talas. Nije korona ponegde stala zato što su oni već postali "dovoljno imuni". To je prosto izmišljeno. Nego se u nekom trenutku dovoljno ljudi zabrine i počinje čuvati nešto više nego ranije, pa tako faktor multiplikacije privremeno spuste za dlaku ispod 1. I to je SVE što se desilo. A virus je i dalje tu, živ i zdrav, ne-oslabeo, i samo čeka da mu se faktor reprodukcije ponovo podigne iznad 1. Ukratko, talasi se završavaju samo onda kad se dovoljno njih zabrine i promeni ponašanje. Ako veruju da je stanje "normalno", kraja nema. Evo kao izgleda grafik toka epidemije u zemljama gde imaju iz raznih razloga ili obrazovni ili politički problem da shvate da virus neće proći "sam od sebe", već da SVI moraju da promene ponašanje, bez mera ako može, sa merama ako mora, jer ovo JESTE opasno. Više od 4 meseca, a načeli su i peti, i nigde kraja na vidiku. Valjda bi u Indiji, Brazilu i Trampovoj Americi do sada videli kraj talasa kad bi to ikakve veze imalo sa tobožnjim dostizanjem kolektivnog imuniteta. Ali ne, "talasu" nigde kraja. Rastu još uvek. Sve dok vlasti ne zabrane dalji rast testiranja, kao Tramp ili Bolsanaro, da im birači ne vidi koliko zaraza i dalje raste. Međutim broj smrti nema veze sa testiranjem. Sve dok i njega ne prestanu da objavljuju ili počnu sa "kreativnim tumačenjima" razloga smrti.

coronavirus-data-explorer.png

coronavirus-data-explorer 1.jpg

Političar sa Kosova*, Hoti, je pozitivan na Covid-19. Hoti se oko 16.7. uživo sastao sa Vučićem. Dakle, pre nešto malo više od dve nedelje. Taman tu negde na granici perioda inkubacije. Vučić se opet izgleda izvukao da ne navuče na sebe virus, te sin, te ministri, sad i ovaj Hoti. Trebalo bi da na njemu rade ispitivanja, kako to uspeva jedan čovek da izbegne zarazu. :laugh:

Pre ce biti da je prelezao a nije imao neke simptome. Neverovatno je da se pola SNS razbolelo, verov na njihovoj zurci, a on nije.

Znam da se vode polemike oko maski itd...ali ja poludim kad vidim politicki deo kriznog štaba kada kao nose maske pa skidaju kad pricaju, pipaju ih rukama, drze na bradi.... kakvi seljaci majko mila. Ili nosi ili skini. Cak i onaj Loncar koji je Dr kao da je masku prvi put video. Sve se lepo cuje i kroz nju, ali ne vredi izgleda misle kada pricas nema korone....

Hirurška maska uopšte ne utiče na zvuk. Drugo je osoblje u kovid bolnicama koji nose hirurške maske preko n95 maske.

I mene izluđuje kada državni vrh ne nosi masku. Pa oni baš moraju biti primer i da nose maske čak i kada su konferencije na otvorenom.

Nebitno je da li sam ja lično za nošenje maski ili za neke druge mere, ali ako ih Država donese, upravo državni službenici moraju da ih nose za primer drugima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762614#p762614:3gfbiohn je napisao(la):
astrodule » Pon Avg 03, 2020 7:30 am[/url]":3gfbiohn]Hirurška maska uopšte ne utiče na zvuk. Drugo je osoblje u kovid bolnicama koji nose hirurške maske preko n95 maske.

I mene izluđuje kada državni vrh ne nosi masku. Pa oni baš moraju biti primer i da nose maske čak i kada su konferencije na otvorenom.

Nebitno je da li sam ja lično za nošenje maski ili za neke druge mere, ali ako ih Država donese, upravo državni službenici moraju da ih nose za primer drugima.

Drzavni vrh ne nosi maske jer u Srbiji rejting raste onimna koji se ponasaju bahato i ne postuju pravila propisana za sve.

Šta kažu istraživanja kako se virus zadržava u vodi i kolika je mogućnost prenosa vodom?

Nista nije uzasnije od masovnog turizma.

Umesto da Beogradjani mogu negde da se kupaju na Savi i Dunavu, ako nekada, oni moraju d aidu na Adu ili da unistavaju jezera po Srbiji.

Puno zdravih ljudi koji ne veruju u priče da ugrožavaju jedni druge. Priče koje žele da ih zavade jedne sa drugima.

Vrh