Sizife, imaš li neku iole pouzdaniju ideju koliko se prosečno ostaje u bolnici? Tj koliko dugo jedan bolesnik zauzima jedan krevet? Možda iz razgovora sa pacjentima koji se sećaju kad je ko došao i otišao, ili iz usputnih komentara pomoćnog osoblja? Za neki, predpostavljam, prosečno težak tok bolesti u toj bolnici.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762477#p762477:1o6wg7q9 je napisao(la):sizif » 02 Aug 2020 06:12 pm[/url]":1o6wg7q9]Поздрав из Црвене зоне Ковид болнице на Реуматолошком институту. Како нам лекари кажу, у последња три-четири дана заиста је смањен број новооболелих. Одмах и њима лакше.
mi te osrednje sposobne osobe nemamo trenutno na vlasti, nego apsolutno nesposobne. Pitanje zasto nemamo kapacitete je totalno druga (validna i alarmantna ali to te ne pitam) tema od onoga sto te ja pitam - sta treba da uradimo da osposobimo zdravstveni sistem da SADA opsluzuje i druge bolesnike osim onih koji boluju od korone. Mi vec godinama bolujemo od problema da se operacije i specijalisticki pregledi zakazuju mesecima i mesecima unapred - sto je kombinacija nedostatka opreme i specijaliziranog osoblja - to je nepobitna istina i demonstracija da nemamo kapacitete, ljudske barem. Ti nezaposleni koje ti pominjesh su 90% lekari opste prakse i medicinske sestre jer ti ljudi sigurno nisu dosli do specijalizacije preko biroa rada i samim tim su manje vazni kada se radi o operativnim zahvatima. Cak i kada radish veoma je tesko doci do specijalizacije a veliki broj starijeg, specijaliziranog osoblja je otislo u inostranstvo ili radi kod privatnika. Sada imamo veliki broj anesteziologa koji su povuceni u kovid centre.... istina je da postoji izvesni broj lekara koji su pobegli na bolovanja josh od starta, cim je krenula korona... SAda taj manji broj lekara mora da se izbori sa dodatnim pritiskom obolelih od korone kojima ne mozesh da uskratish pravo na bolnicki smestaj i lecenje, jer je njihova bolest i dalje bolest.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762438#p762438:3e359ija je napisao(la):Пантограф » 02 Aug 2020 03:45 pm[/url]":3e359ija]@mradulovic
E, a kako nemamo kapacitete da zbrinemo nekoliko hiljada ljudi? A zamisli katastrofalan zemljotres, kakvu drugu prirodnu katastrofu... rat. I zamisli da treba da zbrineš desetine hiljada ljudi, za dva dana? Država nema planove za takve scenarije? Ako nema - u zatvor svi odgovorni.
Ne samo što je priča o nedostatku prostora i kreveta uvredljiva za zdrav mozak, nego je Srbija, čak, logistički u povoljnijoj situaciji za rešavanje problema zbrinjavanja većeg broja ljudi od ostalih: za razliku od većine zemalja, Srbija ima poveliki broj nezaposlenog medicinskog osoblja. Pa ipak, na problem da nema mesta u bolnicama, osim srpskih vlasti, nijedne druge ne kukaju. Nemojte na te gluposti da se primate. Grupa osrednje sposobnih ljudi ovo reši za nekoliko sati.
Zahvaljujem, skroz sam zaboravio na tu temu. Dakle može se reći da je u neku ruku bezbedno ići, naravno na udaljenije delove obale?[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762515#p762515:2d1rjnuv je napisao(la):astrodule » 02 Aug 2020 09:33 pm[/url]":2d1rjnuv]Kačio sam ja slike na temi o Adi viewtopic.php?f=3&t=142&start=850#p761422
Radnim danom je parking prepun uz Obrenovački drum. Naravno, što se ide dalje, plaže su praznije.
Čujem da nije bilo gužvi ovog vikenda. Ljudi su se razmileli po Srbiji. Parking mi je 10% prazniji - sledi, ljudi nisu u Beogradu.
Mislim da je još neko primetio da je u petak bio sablasno prazan grad. Išao sam oko 18h ka centru i nije bilo nikoga na ulicama. Kneza Miloša pusta
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762448#p762448:1ptcyda4 je napisao(la):Igor » Ned Avg 02, 2020 4:22 pm[/url]":1ptcyda4]Kakve su ovo krajnosti i teorije farmaceuti itd, kao da sistem postoji samo zbog njih. I čuj kolaterala a bolnice nam pune redovnih bolesnika koji su na terapiji ili imaju neki zahvat itd, plus trenutna situacija oko korone.
Ovo je već napredak, to je sada i opšti stav, što pozdravljam: u početku je većina i ovde bila za policijski čas. Pa sad nije. Tako neće biti ni za ostale restrikcije, jer su bespredmetne.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762530#p762530:17wu6isz je napisao(la):mradulovic » 02 Aug 2020 09:27 pm[/url]":17wu6isz]Ne predlazem policijske casove, ali ako ne postujemo mere sa nosenjem maski (barem da se moralno i posteno odnosimo prema drugih jer maska stiti vishe druge od sebe a ne obratno) i nemamo neke minimalne mare kao sto je ogranicenje okupljanja po zaristima kao sto su zatvoreni prostori i splavovi, onda samo sebi teramo inat i pravimo stetu
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762487#p762487:7wnvahzq je napisao(la):Zuma » Ned Avg 02, 2020 7:03 pm[/url]":7wnvahzq]Sizife, imaš li neku iole pouzdaniju ideju koliko se prosečno ostaje u bolnici? Tj koliko dugo jedan bolesnik zauzima jedan krevet? Možda iz razgovora sa pacjentima koji se sećaju kad je ko došao i otišao, ili iz usputnih komentara pomoćnog osoblja? Za neki, predpostavljam, prosečno težak tok bolesti u toj bolnici.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762477#p762477:7wnvahzq je napisao(la):sizif » 02 Aug 2020 06:12 pm[/url]":7wnvahzq]Поздрав из Црвене зоне Ковид болнице на Реуматолошком институту. Како нам лекари кажу, у последња три-четири дана заиста је смањен број новооболелих. Одмах и њима лакше.
Da li je bolest opasna se vidi po punim bolnicama. Radikalna razlika u odnosu na stare bolesti je da na ovu niko nema nikakvog imuniteta, pa ona neće stati tek tako, kao ove druge koje su sa nama stotinama hiljada godina. Nema kraja "talasu" sve dok neko ljudima priča da korona nije opasna (ili dok se skoro svi ne zaraze), a oni to veruju. Bez obzira zbog čega je ne shvataju ozbiljno. Kraj talasu dolazi samo kad se većina dovoljno uplaši i zaista počne da se ponaša u skladu sa pravom opasnošću. Ili su dovoljno odgovorni i bez prisile, kao u Švedskoj. Ali se onda opuste, prestanu da veruju da je opasna, ili im neko priča bajke da on "oseća" da postoji neverovatan broj asimptotskih i već imunih, pa onda nastupa sledeći talas. Nije korona ponegde stala zato što su oni već postali "dovoljno imuni". To je prosto izmišljeno. Nego se u nekom trenutku dovoljno ljudi zabrine i počinje čuvati nešto više nego ranije, pa tako faktor multiplikacije privremeno spuste za dlaku ispod 1. I to je SVE što se desilo. A virus je i dalje tu, živ i zdrav, ne-oslabeo, i samo čeka da mu se faktor reprodukcije ponovo podigne iznad 1. Ukratko, talasi se završavaju samo onda kad se dovoljno njih zabrine i promeni ponašanje. Ako veruju da je stanje "normalno", kraja nema. Evo kao izgleda grafik toka epidemije u zemljama gde imaju iz raznih razloga ili obrazovni ili politički problem da shvate da virus neće proći "sam od sebe", već da SVI moraju da promene ponašanje, bez mera ako može, sa merama ako mora, jer ovo JESTE opasno. Više od 4 meseca, a načeli su i peti, i nigde kraja na vidiku. Valjda bi u Indiji, Brazilu i Trampovoj Americi do sada videli kraj talasa kad bi to ikakve veze imalo sa tobožnjim dostizanjem kolektivnog imuniteta. Ali ne, "talasu" nigde kraja. Rastu još uvek. Sve dok vlasti ne zabrane dalji rast testiranja, kao Tramp ili Bolsanaro, da im birači ne vidi koliko zaraza i dalje raste. Međutim broj smrti nema veze sa testiranjem. Sve dok i njega ne prestanu da objavljuju ili počnu sa "kreativnim tumačenjima" razloga smrti.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762555#p762555:3f8alg8e je napisao(la):Пантограф » 02 Aug 2020 10:30 pm[/url]":3f8alg8e]
Ovo je već napredak, to je sada i opšti stav, što pozdravljam: u početku je većina i ovde bila za policijski čas. Pa sad nije. Tako neće biti ni za ostale restrikcije, jer su bespredmetne.
Dakle, videli smo, ništa strašno se ne dešava bez policijskog časa; e, pa, ništa strašno se ne bi desilo ni bez ikakvih mera. Imate alibi političare i stručnjake, i idući za smislom njihovih današnjih poruka, čovek bi očekivao da sa Ade Ciganlije leševi krenu da se kotrljaju uzbrdo, ka Banovom brdu.
I ne, bez restrikcija ne bi bilo nikakve dodatne štete, jer bi 'pikovi talasa' prošli mnogo brže, kao što i prolaze kod ostalih zaraza, zbog kojih se ne pravi ovakav globalni haos. Kao što bi prošli i kod ove bolesti pre 30 godina. I stvari bi se onda poprilično vratile u normalu, sa sporadičnim obolevanjem, i tako bi mogla da se čeka i neka kvalitetna i proverena vakcina. A ovu 'na brzaka', to nek Lončar sebi, u maniru Dr Death-a, sabije u mišicu. Ili gde hoće - meni neće.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762614#p762614:3gfbiohn je napisao(la):astrodule » Pon Avg 03, 2020 7:30 am[/url]":3gfbiohn]Hirurška maska uopšte ne utiče na zvuk. Drugo je osoblje u kovid bolnicama koji nose hirurške maske preko n95 maske.
I mene izluđuje kada državni vrh ne nosi masku. Pa oni baš moraju biti primer i da nose maske čak i kada su konferencije na otvorenom.
Nebitno je da li sam ja lično za nošenje maski ili za neke druge mere, ali ako ih Država donese, upravo državni službenici moraju da ih nose za primer drugima.