Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718963#p718963:102vstg7 je napisao(la):
Пантограф » 19 Mar 2020 11:22 pm[/url]":102vstg7]To što su u Evropi ovakve posledice, dolazi od toga što evropskim zemljama vladaju slični degenerici kao i Srbijom. Južnom Korejom ili Japanom, reklo bi se, ne vladaju.

U Španiji doveli pola miliona ljudi na miting za Osmi mart, ej!
Pre će biti da je to vezano za potpuni raspad u socijalnoj koheziji na zapadu. Ako 90% zapadnjaka bukvalno prezire sve svoje političare i svaku vlast generalno, i još ima ekonomsko-političko-tržišnu filozofiju da krajnje individualno i sebično ponašanje svakoga nekako magično proizvodi kolektivno dobro, onda to baš ne stvara pogodno okruženje za kolektivna žrtvovanja nalik onima u manjim ratovima. Na istoku tako frakturisanog društva još nema. Koliko početno poverenje kod vas izazivaju ljudi koji drže ove konferencije i odlučuju, sasvim nezavisno od sadržaja onoga što pričaju i mera koje donose? Mnogi gledaoci već unapred dovoljno dobro znaju da su te mere neophodne, ali po čemu da sude svi oni ostali? Zašto bi im verovali? I do sada su ulivali poverenje? Ili šta?

PS. Prethodna poruka je divan primer.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718957#p718957:2c2zj2fk je napisao(la):
MC_ » 19 Mar 2020 23:11[/url]":2c2zj2fk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718954#p718954:2c2zj2fk je napisao(la):
solecar » Čet Mar 19, 2020 11:03 pm[/url]":2c2zj2fk]
Zuma":2c2zj2fk je napisao(la):
Prekidanje lanca reprodukcije virusa je za sada jedina efikasna mera. A to znači manje kontakata. Međutim pravila i načini na koje se postiže smanjivanje tih kontakata mogu i treba da budu optimizovani tako da ni jedna grupa ne bude preterano diskminisana, a da se svačije potrebe i dalje i mogu zadovoljiti u razumnoj meri. Dakle, niti treba biti previše bolećiv uvodeći stroge mere, niti to znači da sva ograničenja i nedostak inventivnosti kod onih koji ih smišljaju možemo pravdati virusima. Vremenom se mogu i moraju smisliti pravila ponašanja koje su manje restriktivna i pravednije raspodeljena, a da ipak obavljaju isti posao. Pretvaranje 18% stanovništva Srbije u zatvorenike nije održivo na duže staze koje će biti nepohodne u ovom slučaju. Ukidanje saobraćaja takođe. Nadajmo se da su to samo šok mere koje više treba da nateraju sve slojeve stanovništva na shvatanje da SVI moraju radikalno promeniti svoj način života, uz blagovremeno sasecanje početka trenda eksponencijalnog rasta (što se zaista mora uraditi sasvim bukvalno ODMAH), a ne nešto što će u istom ovom sirovom i nefleksibilnom obliku duže trajati. Znači da odmah moramo početi smišljati optimalnije i na duže staze održivije strategije borbe protiv epidemije.
A kako to objasniti starijim ljudima i tinejdžerima, kada se većina ponaša kao da njih taj virus ne dotiče? Već sam imao prilike da čujem kako neki ljudi u srednjoj dobi imaju problem da objasne svojim roditeljima zašto ne smeju da izađu napolje. Za tinejdžere sam objasnio ranije.
Zasto ljudi ne bi izlazili da prosetaju, recimo po parku?
Hipotetički, recimo da se prvo prošeta neko ko je zaražen virusom, pa posle neka izađu starija lica. Može? Naravno da ne može. Aklo si slušao video koji sam postavio, ili čitao ono što sam pisao na ovoj i prethodnoj strani, pretpostavljam da si saznao da se virus u vazduhu zadržava tri sata a do četri pet dana na zatvorenom. Čak se zadržava i na površinama, za razliku od drugih virusa, koji opstaju isključivo u ljudskom organizmu. Kako bi ti organizovao sve ovo, ako pritom moraš još i da juriš neodgovorne pojedince i tinejdžere u vreme policijskog časa i još bi trebalo te iste tinejdžere izbacivati iz kafića, jer se jednostavno ne želi preduzeti mera zatvaranja kafića, splavova tržnih centara i sl.?

Samo da kažem nešto i da ostane ubeleženo i da barem neko pročita.

Da li je moguće da ova država ne može da obezbedi 500 kreneta u nekoj napuštenoj hali ili skladištu, nekom napuštenom objektu ili na bilo koji način, nego će ljudi živeti 30 dana kao miševi u šatorina u Moroviću??

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718967#p718967:fzc38enm je napisao(la):
Vox91 » 19 Mar 2020 23:39[/url]":fzc38enm]Sve ovo je veoma, veoma sumnjivo. I tu mislim na ceo svet, a ne samo na Srbiju.

Igraju se malo moćnici iz senke, treniraju strogoću nad građanima, olako ograničavaju ustavna prava i posežu za drakonskim merama.. U fazonu, da vidimo dokle možemo da idemo, da bismo znali za kasnije.

A što se nas tiče - policijski čas je toliko nebulozna mera, da je ne vredi ni komentarisati. Ako ljudi tokom dana mogu da se šetaju kuda god žele - zašto to ne bi mogli i uveče?
Ako su izgovor noćna okupljanja, žurke po kućama, ili restoranima - zabranite ih, ali nikakve poente nema da se brani ljudima da izađu i prošetaju. Pa i ti penzioneri mogu uveče malo da protegnu noge.

Da ne govorim koliko vodja sve ovo zloupotrebljava u političke i predizborne svrhe i nastavlja da glumi velikomučenika i sludjuje mase.

Ja mu ne verujem ni da mi kaže da su 2 i 2 četiri..
Kliconoše se slobodno kreću i okupljaju, a starija lica zatvaraju, jer tako se problem seče u korenu. 100% provereno, laboratorijski ispitano i naučno dokazano.

To je tek posebna smejurija.. sledeće nedelje najavljuju ozbiljno zahladjenje i sneg, a oni postavili šatore, da onaj umišljeni komandos može malo da se prošeta pred kamerama.

Željko Mitrović da pozavidi kakav je to rijaliti.

Za naše gastarbajtere povratnike, zaražene na lečenju kod kuče i one pod sumnjom da su zaraženi. Jedno video uputstvo za improvizovanje sobe za izolaciju ili karantin. Pregrada služi da zaštiti zdrave koji opslužuju potencijalno zaražene ili bolesne, koji ipak moraju da povremeno dođu u kontakt sa njima. Ovo je bolje nego bolesnom potpuno posvetiti čitavu sobu, jer bi onda njegov poslužitelj morao kompletno da ulazi u do kraja kontaminirani prostor, tj sobu. Ovako je bar deo te sobe relativno čist, pa je kućni poslužitelj izložen manjoj koncentraciji virusa dok mora da bude zajedno sa bolesnikom. Drugi deo sobe mora imati prozor zbog provetravanja.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mPjEyltoims[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718970#p718970:16nf10c3 je napisao(la):
Biciklistkinja » 19 Mar 2020 11:57 pm[/url]":16nf10c3]Samo da kažem nešto i da ostane ubeleženo i da barem neko pročita.

Da li je moguće da ova država ne može da obezbedi 500 kreneta u nekoj napuštenoj hali ili skladištu, nekom napuštenom objektu ili na bilo koji način, nego će ljudi živeti 30 dana kao miševi u šatorina u Moroviću??

Ja sam vec predlozio da se beogradski sajam pretvori u karantin za CoVid-19.
Tipa hale 1,2,3 prijemna odeljenja dok se ne vidi da si bolestan. Hale 4,5,6 ako si bolestan sedis 30 dana i 7,8,9 kad si prelezao i nisi vise pozitivan jos neko vreme da budes tu.

Cisto da se ne smaramo sad da pravimo nesto posebno kao Kinezi. Imamo toliki sajam sve vec spremno i onako ne moze sad da se koristi.

Nemamo napuštene kasarne? I za migrante, a nismo neke, za dva meseca, mogli da preuredimo i u rezervnu bolnicu? Nemamo nezaposlene lekare? Neko ih je organizovao, za slučaj da pritrebaju?

Ej, ljudi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718963#p718963:2633leoa je napisao(la):
Пантограф » 19 Мар 2020 11:22 pm[/url]":2633leoa]To što su u Evropi ovakve posledice, dolazi od toga što evropskim zemljama vladaju slični degenerici kao i Srbijom. Južnom Korejom ili Japanom, reklo bi se, ne vladaju.

U Španiji doveli pola miliona ljudi na miting za Osmi mart, ej!

Nema veze s tim ko vlada vec sa samim narodom (a posredno opet taj sto vlada dolazi iz tog istog naroda).

U pitanju su jako racionalni, poslusni i proaktivni narodi kojima je fokus vec hiljadama godina na grupi, a ne na pojedincu i tome se uce od malih nogu i tako zive svaki dan, pa u ovakvim situacijama reaguju ekstremno slozno stiteci grupu, a ne gledajuci samo sebe. To naravno ima i svoje lose strane, ali u ovakvim situacijama nema im ravnih.

Možda. Ali, nisu baš Kinezi najdisciplinovaniji ljudi na svetu. Recimo, voze kao st***, gore i od nas (i od Italijana). Ipak država dosta znači, odnosno stepen organizacije.

Sa druge strane, lično sam bio prisutan kad se na aerodromu u Bariju raspala italijanska država, da je svako mogao da dođe do aviona bez ikakve kontrole. Verujem da im sanitarne vlasti nisu ništa čvršće.

A, zanimljivo, jednom sam noćio u Italiji dosta severno, i nije bilo grejanja u sobi. I smrzao sam se. Ako se loše i greju, pogotovo starci (imaju užasne penzije), onda im je imunitet verovatno i od toga slab.

Sajam ne valja jer je veliki otvoreni prostor. Želiš da imaš što više odvojenih prostorija za karantin. U karantinu nisu bolesni, već potencijalno bolesni. Ako ih staviš u jednu veliku prostoriju svi će se zaraziti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718969#p718969:26v2rtm9 je napisao(la):
solecar » 19 Mar 2020 11:56 pm[/url]":26v2rtm9]Hipotetički, recimo da se prvo prošeta neko ko je zaražen virusom, pa posle neka izađu starija lica. Može? Naravno da ne može. Aklo si slušao video koji sam postavio, ili čitao ono što sam pisao na ovoj i prethodnoj strani, pretpostavljam da si saznao da se virus u vazduhu zadržava tri sata a do četri pet dana na zatvorenom. Čak se zadržava i na površinama, za razliku od drugih virusa, koji opstaju isključivo u ljudskom organizmu. Kako bi ti organizovao sve ovo, ako pritom moraš još i da juriš neodgovorne pojedince i tinejdžere u vreme policijskog časa i još bi trebalo te iste tinejdžere izbacivati iz kafića, jer se jednostavno ne želi preduzeti mera zatvaranja kafića, splavova tržnih centara i sl.?
Virus se uopšte ne prenosi baš tako lako ako ste napolju. Inače bi epidemija odavno prosto eksplodirala. Bitna je i koncentracija virusa. Problem su zatvorene prostorije, dodirivanje i situacije kada ste licem u lice i razgovarate, a stojite blizu ili nemate masku. Šetnja po otvorenom nije problem. Treba da drže distancu i stave masku ako žele da pričaju i priđu iole bliže jedan drugome. U studiji zaraze u onom Kineskom autobusu velika većina se NIJE zarazila iako su se sa zaraženim vozili 4 sata sa zatvorenim prozorima i erkondišn uređajem koji je svo to vreme mešao vazduh (a nije se zarazio NIKO ko je imao masku).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718967#p718967:g1fz10g9 je napisao(la):
Vox91 » 19 Mar 2020 11:39 pm[/url]":g1fz10g9]Sve ovo je veoma, veoma sumnjivo. I tu mislim na ceo svet, a ne samo na Srbiju.

Igraju se malo moćnici iz senke, treniraju strogoću nad građanima, olako ograničavaju ustavna prava i posežu za drakonskim merama.. U fazonu, da vidimo dokle možemo da idemo, da bismo znali za kasnije.

A što se nas tiče - policijski čas je toliko nebulozna mera, da je ne vredi ni komentarisati. Ako ljudi tokom dana mogu da se šetaju kuda god žele - zašto to ne bi mogli i uveče?
Ako su izgovor noćna okupljanja, žurke po kućama, ili restoranima - zabranite ih, ali nikakve poente nema da se brani ljudima da izađu i prošetaju. Pa i ti penzioneri mogu uveče malo da protegnu noge.

Da ne govorim koliko vodja sve ovo zloupotrebljava u političke i predizborne svrhe i nastavlja da glumi velikomučenika i sludjuje mase.

Ja mu ne verujem ni da mi kaže da su 2 i 2 četiri..

Zato sto je to faza pre kompletnog policijskog časa, kad više niko neće smeti napolje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718981#p718981:3l8fylty je napisao(la):
Пантограф » 20 Mar 2020 12:25 am[/url]":3l8fylty]Normalno, nošenje maski bi ukočilo zarazu maksimalno.
Ali mi nemamo dovoljno maski zato što smo izgubili i januar i februar i deo marta. I to je jedini razlog zašto se ne uvede mera obaveznog nošenja bar u zatvorenim prostorima. Kod Kineza je bila obavezna i na otvorenom, a sve što se na zapadu preduzima je neka prilagođena kopija Kineskih iskustava. Sem ovoga, jer ih niko sem Kineza nema dovoljno, pa ih čuvaju za medicinske radnike. Kad ovo prođe ceo zapad čekaju teška preispitivanja. Koliko je života moglo biti spaseno prosto tako da je za sve bilo dovoljno maski?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718866#p718866:3d7iax4u je napisao(la):
dr strangelove » Čet Mar 19, 2020 7:24 pm[/url]":3d7iax4u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718863#p718863:3d7iax4u je napisao(la):
MC_ » 19 Mar 2020, 18:17[/url]":3d7iax4u]ukida se taksi nocu.
Sta kao nekom pozli, a nema kola?

Sve vise postaje jasno da su mere same sebi cilj.

zovi hitnu pomoc

Od njih baš ima vajde... Neću detaljno personalizovati i prenositi svoje lično iskustvo sa njima koje je dovelo do smrti meni najbližeg lica zbog teških propusta, nemara i neodgovornosti čak 3 ekipe hitne pomoći u toku jednog dana... jel možete da zamislite scenario po kome ih ja zovem 5 puta a izlaze 3 ekipe sukcesivno u toku celog dana, ne odvode je u bolnicu zbog nečeg što svaki normalan lekar treba da prepozna kao hitno stanje a ne prepozna, već ostavlja pacijenta i na kraju nastupa smrt?

Ali mi je drago da ima vas koji se uzdate u sistem i kojima je pomogao. Iskreno mi je drago zbog vas. I aplaudirajte... I treba da aplaudirate jer imate razloga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718979#p718979:scge0gp6 je napisao(la):
wk_ » 20 Mar 2020 12:23 am[/url]":scge0gp6]Sajam ne valja jer je veliki otvoreni prostor. Želiš da imaš što više odvojenih prostorija za karantin. U karantinu nisu bolesni, već potencijalno bolesni. Ako ih staviš u jednu veliku prostoriju svi će se zaraziti.

Treba naci toliko veliki prostor sa gomilom malih prostorija. Onda neka ubace one mobilne kontejnere u sajamsku halu i neka drze te ljude po mobilnim kontejnerima.

problem je naci zgrade koje su a) u nekom prihvatljivom stanju jer ne mozesh ljude smestati u raspad prostorije b) dovoljno izmestene od ostatka populacije da se ipak ne smestaju pored zdravih ljudi...jedino sto mi pada na pametu su neke napustene kasarne (kojih vishe nema mnogo jer se ili koriste za imigrante ili su srushene kao na primer u Zemunu i Stepi) ili bivsha vojna/banjska odmaralista...

Hoteli su najbolje rešenje, jer su sada prazni i potpuno opremljeni za smeštaj većeg broja ljudi.

Pa ovde je vojska i policija oduzimala hotele vlasnicima. Jel mislis da bi to trebalo i u Srbiji da se radi?
Cas kapitalizam a kad zagusti onda komunizam :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718995#p718995:2tpci2il je napisao(la):
Dart » 20 Mar 2020 02:01 am[/url]":2tpci2il]Hoteli su najbolje rešenje, jer su sada prazni i potpuno opremljeni za smeštaj većeg broja ljudi.
Već su ponudjeni neki hoteli u Beogradu i Novom Sadu ( Kole).
. . . .
"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ustupiće hotel "Beograd" u Bečićima na raspolaganje budvanskoj opštini kao privremeni karantin za taj grad. . . . Kako je saopšteno, Srbija je, na molbu Vlade Crne Gore, uz posredovanje Ambasade i na Vučićev predlog, odlučila da svojim avionom preveze i humanitarnu pomoć Kine Crnoj Gori. . . "
https://www.novosti.rs/vesti/planeta.30 ... oc-iz-Kine

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718980#p718980:3m8201g8 je napisao(la):
Zuma » 20 Mar 2020 00:24[/url]":3m8201g8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718969#p718969:3m8201g8 je napisao(la):
solecar » 19 Mar 2020 11:56 pm[/url]":3m8201g8]Hipotetički, recimo da se prvo prošeta neko ko je zaražen virusom, pa posle neka izađu starija lica. Može? Naravno da ne može. Aklo si slušao video koji sam postavio, ili čitao ono što sam pisao na ovoj i prethodnoj strani, pretpostavljam da si saznao da se virus u vazduhu zadržava tri sata a do četri pet dana na zatvorenom. Čak se zadržava i na površinama, za razliku od drugih virusa, koji opstaju isključivo u ljudskom organizmu. Kako bi ti organizovao sve ovo, ako pritom moraš još i da juriš neodgovorne pojedince i tinejdžere u vreme policijskog časa i još bi trebalo te iste tinejdžere izbacivati iz kafića, jer se jednostavno ne želi preduzeti mera zatvaranja kafića, splavova tržnih centara i sl.?
Virus se uopšte ne prenosi baš tako lako ako ste napolju. Inače bi epidemija odavno prosto eksplodirala. Bitna je i koncentracija virusa. Problem su zatvorene prostorije, dodirivanje i situacije kada ste licem u lice i razgovarate, a stojite blizu ili nemate masku. Šetnja po otvorenom nije problem. Treba da drže distancu i stave masku ako žele da pričaju i priđu iole bliže jedan drugome. U studiji zaraze u onom Kineskom autobusu velika većina se NIJE zarazila iako su se sa zaraženim vozili 4 sata sa zatvorenim prozorima i erkondišn uređajem koji je svo to vreme mešao vazduh (a nije se zarazio NIKO ko je imao masku).
Ovde sam prenosio ono što je govorila žena koja je bila jedna od glavnih u lečenju Variole vere. A ja ipak verujem da je ona kompetentna po ovom pitanju. Ovde kod nas je problem što smo zatvorili pozorišta, bioskope, muzeje, teretane, stadione, sportske hale, škole, vrtiće... , a i dalje imamo masovna okupljanja po kafićima, tržnim centrima i sl. mestima, bez poštovanja pravila o razmaku između dve osobe. I što je najgore, 95% ljudi je bez maski. A dopušteno je da se cela situacija pusti niz vodu. Roditelji su počeli da kukaju i nepuštaju decu u školu, kako se ne bi zarazili, da bi onda bila doneta odluka o prekidanju nastave i učenju preko RTS - a, a evo sada ti isti roditelji puštaju decu da se muvaju po kafićima i tržnim centrima, a u tome ih zdušno podržavaju ovi u vladi. I nešto baš i ne verujem da roditelji baš u tolikoj meri ne znaju šta im rade deca u današnjoj situaciji.
A i ovi što nose maske, određeni broj njih sam video da se ponašaju neodgovorno. I dalje nabijaju slušalice u uši, i često mrdaju masku kako im ne bi smetala za slušalice.

"California governor orders all 40 million residents to stay at home to limit outbreak"

All 40 million residents in the state of California have been ordered to stay home to prevent the spread of coronavirus. The state is one of the worst affected in the US after Washington and New York. There are now 910 coronavirus cases in California, including 19 deaths.
New York has at least 5,298 cases, while Washington has at least 1,376 confirmed cases.

https://edition.cnn.com/world/live-news ... 0-intl-hnk

Vrh