Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Večeras jedna jaka poruka
attachment=0]IMG-7ef75bb7a9bc893234a798400368a7a3-V.jpg[/attachment]

Prilozi

• IMG-7ef75bb7a9bc893234a798400368a7a3-V.jpg
    IMG-7ef75bb7a9bc893234a798400368a7a3-V.jpg
    195,4 KB · Pregleda: 1.230
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718907#p718907:jq4kwa5i je napisao(la):
Пантограф » 19 Mar 2020 08:44 pm[/url]":jq4kwa5i]Kon upravo reče da će ovakve ili slične mere trajati najmanje 6 nedelja. Ja mislim da je to pakao.

Smatram da će zdravstvene posledice nekretanja od mesec i po dana, plus depresija, pobiti stare možda i gore od virusa. Mada, to neće biti medijski propraćeno, a idu izbori.

Takođe, ni meni ovo neće lako pasti. Ne razumem zašto ne mogu da prošetam u devet uveče. Ne razumem zašto ne mogu da prošetam u ponoć, a u tri popodne mogu da sedim u kafani. Ali, ništa zato - mogu da pijem kod kuće.

Ne zavaravajte sebe da će vam biti do aplaudiranja sa terase za mesec i po. Gledam sopstvenu ženu i smejem se.

Mislim da je strah zagospodario nama. Mislim da ipak nismo normalni.

Dajte narodu dobre maske, obavežite ga da ih nosi, zabranite starijima od 65 da ulaze u lokale i u javne službe i terajte se u tri lepe: ako izgubite na izborima, velika šteta.
Niko ne pominje ekonomske žrtve. COVID-19 će biti upamćen po tome što će pobiti više ljudi glađu zbog ekonomske izopštenosti nego virulencijom. Najviše su pogođeni radnici na crno kojih ima na desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada. Oni su plaćeni isključivo po učinku i ne uživaju nikakve zaštite od uticaja krize. Ako bide kratko trajalo, relativno brzo će se oporaviti i privreda, ali sve je izvesnije da će ovo trajati bar dva meseca.

Oko sto dana je potrebno za 4 ciklusa virusa. Tako kaže ona virusološkinja što je danas gostovala na N1.

Trajaće ovo ko zna koliko i preti nam ekonomski holokaust. Ali, do te spoznaje, na brzaka će se organizovati izbori i pobediće se na krilima velikog trijumfa nad virusom, pa će se onda 4 godine narod zamlaćivati sa rekordnim stopama rasta BDP-a. Ko što smo i dosad. A sad čujemo od ove besramne uštve Ljajića da Srbija ne proizvodi kvasac?!

Samo nek čuvaju strah jedni drugima: vlast, opozicija, epidemiolozi... Tako se - propada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iyx4syxxCws[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718865#p718865:25yup12i je napisao(la):
Bender Rodriguez » 19 Mar 2020 06:18 pm[/url]":25yup12i]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718860#p718860:25yup12i je napisao(la):
Bulbulderac17 » Čet Mar 19, 2020 6:07 pm[/url]":25yup12i]ogranicava se gorivo cujem
Aaaaaa kapiram zašto, ko u Sovjetskom savezu, da ljudi ne bi prebegli na zapad... 8)

A na zapadu 10 puta gore nego u Srbiji kad je koronavirus u pitanju.

Moj stav za ovo sa 6 nedelja je - ako baš mora tako, izdržaćemo. Razumem i argumente za i argumente protiv.

Ali onda nikako da se produžava trajanje (časova) policijskog časa. Bar ne bez baš preke potrebe.

Da, treba preležati Koronu i sprečiti razboljevanje nacije od virusa. Ali ako zatočiš ljude nedeljama u kuće, desiće se razboljevanje nacije od depresije i anksioznosti. I to ne kažem samo ja, o tome su pričali i Kon i Nestorović.

U svetu već vlada epidemija depresije i anksioznosti. Ako se ovo sa Koronom ne izvede kako treba, jedna fiziološka pandemija će se zameniti drugom, mentalnom.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718924#p718924:3ij6u0gl je napisao(la):
spatiotecte » Čet Mar 19, 2020 9:30 pm[/url]":3ij6u0gl]
A na zapadu 10 puta gore nego u Srbiji kad je koronavirus u pitanju.
Ma bre spatio sprdao sam se s njima u smislu da počinju sve više da podsećaju na sovjetske režime. :D
Što je, opet, i dalje šala. Ne sad ozbiljna kritika i revolt. Ali ono, malo sprdnje...

Uređena, možda i najuspešnija država na svetu, Južna Koreja, drži ovu bolest pod kontrolom, uz život koji je gotovo u normalnim okvirima. Čak su doživeli i nagli skok oboljevanja, zbog verskih fanatika i ludaka, pa su opet vratili stvari pod kontrolu.

Ali, oni ulažu u testiranje stanovništva i u maske, a mi u konferencije za štampu.

Paraleno sa današnjim obraćanjem javnosti:

https://twitter.com/MioStojkovic/status ... 7051212801

Miodrag Stojkovic
@MioStojkovic
Posle kineskih i naucnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlecenja - posle 6 dana terapije.
Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspesnost je100%.

https://www.foxnews.com/politics/trump- ... oronavirus

Trump announces FDA making anti-malaria drug available to test coronavirus treatment

President Trump announced Thursday that the Food and Drug Administration (FDA) is making experimental drugs -- including those used for treating malaria -- available as part of the ongoing effort to tackle the spread of the coronavirus.

Trump announced at a White House press briefing that chloroquine, a drug designed for use in malaria, will be made available to test whether it helps patients recover from coronavirus. He said it was one of a number of antiviral therapies to limit the symptoms of the virus that the administration is trying to get to Americans as quickly as possible.

“I have directed the FDA to eliminate rules and bureaucracy so work can proceed rapidly, quickly and fast,” Trump said. "We have to remove every barrier.”

FDA Commissioner Stephen Hahn explained during the press conference it would be allowed under what’s known “compassionate use” -- where doctors can request to use the experimental drug and get permission from the FDA to give to patients. Hahn also said he didn't want to give "false hope" but said he was hopeful about the treatments.

On chloroquine, Trump said it's shown "very, very encouraging early results. And we’re going to be able to make that drug available almost immediately.”

Addressing potential safety concerns, Trump noted that it had been used previously in treating malaria, “so we know if things don't go as planned, it’s not going to kill anybody.”

He also said another drug, remdesivir, would be made available too. He said it would remain to be seen whether it would help combat the crisis.

“And that’s a drug used for other purposes that’s been out and it’s had very good results for other purposes, but it seems to have a very good result having to do with this virus. And that drug also has been approved, or very close to approved in that case, by the FDA.”
Trump: Working with Congress to provide relief to most affectedVideo

“I think it could be a game-changer, and maybe not,” he said.

It’s the latest aggressive move by the administration as it seeks to stop both the spread of the virus, and also curb the economic havoc caused by the closing of much of American daily life as businesses and schools have shuttered to stop infections. Trump described a “relentless effort to defeat the Chinese virus.”

He also renewed his efforts to focus the blame of China, where the outbreak of the virus began. When asked about allegations his administration had been slow in responding to the crisis, he took issue with the premise of the question -- pointing to his order to restrict travel from China -- and said it could have been contained if only the Chinese government had done more.

"It could have been contained to that one area in China where it started," Trump said. "And certainly the world is paying a big price for what they did."

During the press conference, Vice President Mike Pence said that the administration has "identified tens of thousands" of ventilators that can be converted to treat coronavirus patients.

Meanwhile, Surgeon General Jerome Adams called on young people to consider giving blood "today" to help combat the coronavirus.

Trump also said Thursday the government should take an equity stake in companies that need bailouts because of the devastating effects of the coronavirus on the U.S. economy, saying he has executive authority to curb the impact on businesses.

"There's a lot of executive power," he said. "If we don't have to use it, that would be a good thing, not a bad thing."
New study details lifespan of coronavirus in air, on surfacesVideo

Thursday’s press conference comes a day after he announced he was invoking the Defense Production Act, which would streamline production of medical supplies to help the country battle the coronavirus pandemic and require businesses to sign contracts or fulfill orders deemed necessary for national defense. He has not yet used the powers invoked in it, however.

Meanwhile, the administration has been working with Congress on a nearly $1 trillion stimulus package to reinvigorate the U.S. economy and to provide relief to businesses and workers who have been hit hardest by the crisis. The administration is considering sending checks directly. He said Thursday the package would be focusing on small businesses, as well as industries such as airlines and cruise lines.

Trump on Wednesday signed the second coronavirus relief bill into law that provides paid sick leave, unemployment help and free testing to Americans.

CLICK HERE TO GET THE FOX NEWS APP

As of Thursday morning, the U.S. has 9,415 confirmed cases of the virus and 150 deaths.

The Associated Press contributed to this report.

Ne moraš da patiš od depresije kući, napokon će ljudi moći da se druže porodično, da igraju karte, da imaju vremena da pričaju, da se igraju ili da se posvete kućnim poslovima a da ne budu u nekoj žurbi. A ko voli samoću moćiće da pročita i po koju knjigu i naravno za klince i ljubitelje video igrica tu su Sony, igrice na kompu, Netflix, HBO,SBB izabrati po želji ko šta već ima kod kuće.
Dakle u odnosu na ono sto su ljudi imali od sadržaja pre 30 godina, zaista ne može da bude dosadno u kući.
Mi kao deca smo imali početkom 90ih na segi jedva po koju igricu i to nam je bilo dovoljno i bili smo srećni.

Ali evo odmah ću kontrirati sam sebi jer ja danas u kući imam jedan komp, 2 laptopa, 2 tableta, 4 mobilna, PS4, Nintendo switch, SBB, Netflix, HBO GO, playmobile,lego kockice i još razne igračke i drangulije u nenormalnoj količini i ovoj mojoj deci je i dalje dosadno.

A ja sam kao dete pravio igračke od kartona (dok nisam dobio segu) i nikad mi nije bilo dosadno a za depresiju nisam znao ni da postoji.
Tako da bi pre rekao da su deca (ljudi?) danas postali besni i razmaženi u ovom izobilju jer imaju bukvalno sve i nije im dovoljno i nikad nisu zadovoljni.

Ne zezaj, leba ti. Zlatni kavez.

Živela sloboda, bre!

Uvedite razumne mere i preuzmite razuman rizik. Za to se uči celog života.

Dok obale ratuju reka mirno tece. Od posledica korona virusa planetu je napustila i 10 hiljadita dusa. Slusajte preporuke strucnjaka i SZO. Cuvajte se.

Najjače mi sa ove konferencije Vučića kako priča o nekim merama da se pravi razmak između ljudi, da se nose maske kad mora da se priđe ljudima na pola metra kao u prodavnicama i sl i još takve ljude naziva budalama i neodogovornim, i onda na kraju konferencije kad izlaze na vrata njih 30 u grupi izlazi bez ikakvog razmaka i niko ne nosi maske. Isto tako Vulin obilazi onaj prihvatni kamp što su izgradili i njih 20 u grupi iz vojske idu svi bez maski.

Pisao sam već ali ovo što Južna Koreja radi je pravi put, masovno testiranje i maksimalne mere zaštite ali bez karantina, ali to zahteva i daleko organizovaniju državu i disciplinovaniji narod, što mi nemamo.

Ovi prvo sve nešto mole, pa kada se desi upravo sve suprotno, i kada je već prošao voz, počnu da treniraju strogoću koja nema nikakvog efekta (mislim u pozitivnom smislu). A tu dolazimo i do jednog zanimljivog "kontra" efekta. Dok je bila normalna situacija, kada se nekome spomene da nije nikakav problem malo prošetati, kao i da je to zdravo za organizam, bilo je ljudi koji su burno reagovali i komentarisali da im neće niko određivati koliko će se kretati (prošetati) i boraviti napolju, a sada kada je naređeno da se sedi u kućama (stanovima), isti ti ljudi burno reaguju na to što im je uskraćena mogućnost da izađu napolje. Otprilike, dok je sve bilo OK nisi mogao mnoge da isteraš napolje, a sada u vanrednoj situaciji ne možeš da ih uteraš unutra.

Prekidanje lanca reprodukcije virusa je za sada jedina efikasna mera. A to znači manje kontakata. Međutim pravila i načini na koje se postiže smanjivanje tih kontakata mogu i treba da budu optimizovani tako da ni jedna grupa ne bude preterano diskminisana, a da se svačije potrebe i dalje i mogu zadovoljiti u razumnoj meri. Dakle, niti treba biti previše bolećiv uvodeći stroge mere, niti to znači da sva ograničenja i nedostak inventivnosti kod onih koji ih smišljaju možemo pravdati virusima. Vremenom se mogu i moraju smisliti pravila ponašanja koje su manje restriktivna i pravednije raspodeljena, a da ipak obavljaju isti posao. Pretvaranje 18% stanovništva Srbije u zatvorenike nije održivo na duže staze koje će biti nepohodne u ovom slučaju. Ukidanje saobraćaja takođe. Nadajmo se da su to samo šok mere koje više treba da nateraju sve slojeve stanovništva na shvatanje da SVI moraju radikalno promeniti svoj način života, uz blagovremeno sasecanje početka trenda eksponencijalnog rasta (što se zaista mora uraditi sasvim bukvalno ODMAH), a ne nešto što će u istom ovom sirovom i nefleksibilnom obliku duže trajati. Znači da odmah moramo početi smišljati optimalnije i na duže staze održivije strategije borbe protiv epidemije.

Virus je kod nas došao mnogo kasnije nego u Koreju, i mogli smo se organizovati. Imali smo vremena. Mogli smo i da pitamo Korejce. I druge. A ne Kralja šopinga u Milanu, koji juče na B92 obećava da ćemo 'u junu bukirati Grčku'.

A za 'slušajte stručnjake' argument: dok je sedenje u kafiću dozvoljeno, a šetnja uz obalu u ponoć zabranjena - znači da se stručnjaci ne pitaju.

A kakavgod stručnjak, sve i da hoće, mene ne može da vuče za nos od šopinga u Milanu (i Bergamu?!) do policijskog časa u Beogradu.

Žao mi je, to su stručnjaci - ali za PR, a to znam bolje od njih.

Elem, ako je tačno to što Tramp kaže, da stari lek za malariju leči i ovu kugu, očekujem da sutra degenerici, koji sada prave poređenja sa povlačenjem preko Albanije (?!), održe konferenciju za štampu i da kažu kada će ukinuti ove mere iz 17. veka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718907#p718907:1p2pbnlm je napisao(la):
Пантограф » Čet Mar 19, 2020 8:44 pm[/url]":1p2pbnlm]Kon upravo reče da će ovakve ili slične mere trajati najmanje 6 nedelja. Ja mislim da je to pakao.

Smatram da će zdravstvene posledice nekretanja od mesec i po dana, plus depresija, pobiti stare možda i gore od virusa. Mada, to neće biti medijski propraćeno, a idu izbori.

Takođe, ni meni ovo neće lako pasti. Ne razumem zašto ne mogu da prošetam u devet uveče. Ne razumem zašto ne mogu da prošetam u ponoć, a u tri popodne mogu da sedim u kafani. Ali, ništa zato - mogu da pijem kod kuće.

Ne zavaravajte sebe da će vam biti do aplaudiranja sa terase za mesec i po. Gledam sopstvenu ženu i smejem se.

Dajte narodu dobre maske, obavežite ga da ih nosi, zabranite starijima od 65 da ulaze u lokale i u javne službe i terajte se u tri lepe: ako izgubite na izborima, velika šteta.
Evo resenja za Bergamo i Milano. Svi bre na ulice, samo none i nane da ne ulaze u lokale i sve ok, ima pantograf resenje. A glupi italijani bleje u karantinu, depresija da ih uhvati.
Strasno sta sve ljudi lupetaju

Zuma":4j8b6suw je napisao(la):
Prekidanje lanca reprodukcije virusa je za sada jedina efikasna mera. A to znači manje kontakata. Međutim pravila i načini na koje se postiže smanjivanje tih kontakata mogu i treba da budu optimizovani tako da ni jedna grupa ne bude preterano diskminisana, a da se svačije potrebe i dalje i mogu zadovoljiti u razumnoj meri. Dakle, niti treba biti previše bolećiv uvodeći stroge mere, niti to znači da sva ograničenja i nedostak inventivnosti kod onih koji ih smišljaju možemo pravdati virusima. Vremenom se mogu i moraju smisliti pravila ponašanja koje su manje restriktivna i pravednije raspodeljena, a da ipak obavljaju isti posao. Pretvaranje 18% stanovništva Srbije u zatvorenike nije održivo na duže staze koje će biti nepohodne u ovom slučaju. Ukidanje saobraćaja takođe. Nadajmo se da su to samo šok mere koje više treba da nateraju sve slojeve stanovništva na shvatanje da SVI moraju radikalno promeniti svoj način života, uz blagovremeno sasecanje početka trenda eksponencijalnog rasta (što se zaista mora uraditi sasvim bukvalno ODMAH), a ne nešto što će u istom ovom sirovom i nefleksibilnom obliku duže trajati. Znači da odmah moramo početi smišljati optimalnije i na duže staze održivije strategije borbe protiv epidemije.
A kako to objasniti starijim ljudima i tinejdžerima, kada se većina ponaša kao da njih taj virus ne dotiče? Već sam imao prilike da čujem kako neki ljudi u srednjoj dobi imaju problem da objasne svojim roditeljima zašto ne smeju da izađu napolje. Za tinejdžere sam objasnio ranije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718953#p718953:b0z7usp9 je napisao(la):
Vračarac » 19 Mar 2020 23:02[/url]":b0z7usp9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718907#p718907:b0z7usp9 je napisao(la):
Пантограф » Čet Mar 19, 2020 8:44 pm[/url]":b0z7usp9]Kon upravo reče da će ovakve ili slične mere trajati najmanje 6 nedelja. Ja mislim da je to pakao.

Evo resenja za Bergamo i Milano. Svi bre na ulice, samo none i nane da ne ulaze u lokale i sve ok, ima pantograf resenje. A glupi italijani bleje u karantinu, depresija da ih uhvati.
Strasno sta sve ljudi lupetaju
Još strašnije je šta su sve izlupetali ovi što prozivaju druge za isto to.

Trzni centri, kafici, klasionice, nocni klubovi, splavovi normalno rade.
Da li virus bezi od takvih mesta?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718954#p718954:2iyi6qm0 je napisao(la):
solecar » Čet Mar 19, 2020 11:03 pm[/url]":2iyi6qm0]
Zuma":2iyi6qm0 je napisao(la):
A kako to objasniti starijim ljudima i tinejdžerima, kada se većina ponaša kao da njih taj virus ne dotiče? Već sam imao prilike da čujem kako neki ljudi u srednjoj dobi imaju problem da objasne svojim roditeljima zašto ne smeju da izađu napolje. Za tinejdžere sam objasnio ranije.

Zasto ljudi ne bi izlazili da prosetaju, recimo po parku?

Vračarac, dušo naprednjačka, nisi poslušao savet sa dučeove konferncije za medije i otišao na rasprodaju u Milano? Ili bar u Trst? Da nam doneseš sa Ponte rosa neku masku koju ovi za... koliko meseci nisu uspeli da sašiju?

Ovde je najveći problem nedostatak informisanosti i pravog razumevanja u narodu šta se dešava. Ne menjaju se navike tako što neko naglo naredi da se one promene. To je iluzija. Pravo i široko razumevanje situacije i posledično samoorganizovanje nije moguće zameniti administrativnim merama i čvrstom rukom. Pogotovo ne ako su upravo akcije anonimnih pojednica ono što širi ili ne širi virus. Prosto, priroda problema je takva da je centralizacija neophodna, ali ni izdaleka ne dovoljna. Kinezi su obuzdali virus ne samo zbog drakonskih centralnih mera i diktature, nego pre svega zbog skoro totalne, dobrovoljne mobilizacije i solidarnosti običnih ljudi koji su ovo shvatili kao svoj lični rat. Plašim se da se na zapadu zbog političkih i niza drugih predrasuda drastično previđa koliko je taj drugi faktor visoke svesti, razumevanja situacije i volje da se pomogne bio značajan. Eksperti iz WHO-a su naširoko pričali od toj požrtvovanosti običnih Kineza. Emulirati samo čvrstu ruku u Kineskom iskustvu nije dovoljno.

To što su u Evropi ovakve posledice, dolazi od toga što evropskim zemljama vladaju slični degenerici kao i Srbijom. Južnom Korejom ili Japanom, reklo bi se, ne vladaju.

U Španiji doveli pola miliona ljudi na miting za Osmi mart, ej!

Sve ovo je veoma, veoma sumnjivo. I tu mislim na ceo svet, a ne samo na Srbiju.

Igraju se malo moćnici iz senke, treniraju strogoću nad građanima, olako ograničavaju ustavna prava i posežu za drakonskim merama.. U fazonu, da vidimo dokle možemo da idemo, da bismo znali za kasnije.

A što se nas tiče - policijski čas je toliko nebulozna mera, da je ne vredi ni komentarisati. Ako ljudi tokom dana mogu da se šetaju kuda god žele - zašto to ne bi mogli i uveče?
Ako su izgovor noćna okupljanja, žurke po kućama, ili restoranima - zabranite ih, ali nikakve poente nema da se brani ljudima da izađu i prošetaju. Pa i ti penzioneri mogu uveče malo da protegnu noge.

Da ne govorim koliko vodja sve ovo zloupotrebljava u političke i predizborne svrhe i nastavlja da glumi velikomučenika i sludjuje mase.

Ja mu ne verujem ni da mi kaže da su 2 i 2 četiri..

Vrh