Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718482#p718482:1xjtc777 je napisao(la):
MiraC » Wed Mar 18, 2020 2:25 am[/url]":1xjtc777]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718456#p718456:1xjtc777 je napisao(la):
tzoran1 » Uto Mar 17, 2020 11:12 pm[/url]":1xjtc777]

Trebali su da uvedu da recimo od 9-10 h pre podne stariji od 65 g mogu da izadju do prodavnice ili apoteke ili pijace ako je u blizini ili poste (vole stari da nikom ne duguju) ili lekara. One koji se ne pridrzavaju ovog termina sankcionisati. Teko bi svakog dana po nesto zavrsili i ne bi smarali rodbinu ili volontere.
Pa jesi li cuo, uvešće nedelju, od 4 do 7 da rade marketi....
Naravno da mislim da im je ovo glupava ideja,ali ako im upali svaka cast od mene
Da cuo sam.
Na to bih dodao i apoteke, i ambulante, i poste da rade nedeljom od 4-7, a da dezurni radnici budu slobodni recimo ponedeljkom.
Samo sto je varijanta sa jednim satom dnevno daleko humanija za skoro 1 500 000 ljudi i ipak daje utisak neke prividne slobode.
Naravno uz to i apel ostalim sugradjanima da manje koriste ova mesta za vreme senior time clock.

Mozda i plan C da od 20-21 h za vreme policijskog casa kada stvarno nema nikog mogu da stariji da idu u prodavnice, apoteke,ambulante, prosetaju psa. Mislim ogroman je broj ovih ljudi a treba im pomoci da preguraju tri meseca karantina.

Mene posebno zabrinjava činjenica da svaka nova evropska zemlja sa velikim brojem obolelih ima oštriju krivu smrtnosti. Sada se to dešava u Španiji, a rezultat je mnogo mnogo gori od prvobitnih 2 ili 3 procenta. Trenutni procenat smrtnosti od svih slučajeva sa ishodom u Kini iznosi 6, a globalno 9. U Italiji čak oko 30! Slučaj sa ishodom znači da je tok bolesti završen, dakle ne računaju se trenutno aktivni oboleli slučajevi.

Izuzetak su skandinavske zemlje, ali tu je epidemija tek stigla, pa podaci još nisu toliko relevantni.

Kina je možda najbolji reper, zbog toga što je velika većina slučajeva već ishodovana, ostalo je još oko 2600 težih slučajeva, tako da će ukupna snrtnost definivno biti između 7 i 8 procenata.

Ček, ako je ukupno u Italiji 31000 slučajeva, a smrtnost je 2500 hiljade (bez ovih što su trenutno u težem stanju), to je oko 8%, a ne 30%.
Ili misliš 30% je novih slučajeva u odnosu na ukupni trenutni broj? U svakom slučaju, stopa smrtnosti jeste ogromna. Statistika za virus gripa, koliko sam mogao da pronađem, kaže da je smrtnost svega oko 0.1%.

ČikaRade":2o0nxy0x je napisao(la):
Да се надовежем на ону повреду права, управо сад док је на снази ванредно стање може нам бити повређено право да будемо слободни грађани, можемо да будемо предмет ропства, трговине, да изгубимо право слободе говора, мишљења,...

To nije tačno. Mogu doneti uredbu koja odstupa od ustavom zajmacenih ljudskih prava, ali ne svih.
Mere odstupanja ni u kom slučaju nisu dozvoljene u pogledu prava zajemčenih čl. 23, 24, 25, 26, 28, 32, 34, 37, 38, 43, 45, 47, 49, 62 , 63, 64. i 78. Ustava.
http://www.ustavni.sud.rs/page/view/sr- ... ike-srbije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718501#p718501:2swybugb je napisao(la):
GOJE » 18 Mar 2020 07:56 am[/url]":2swybugb]Mene posebno zabrinjava činjenica da svaka nova evropska zemlja sa velikim brojem obolelih ima oštriju krivu smrtnosti. Sada se to dešava u Španiji, a rezultat je mnogo mnogo gori od prvobitnih 2 ili 3 procenta. Trenutni procenat smrtnosti od svih slučajeva sa ishodom u Kini iznosi 6, a globalno 9. U Italiji čak oko 30! Slučaj sa ishodom znači da je tok bolesti završen, dakle ne računaju se trenutno aktivni oboleli slučajevi.

Izuzetak su skandinavske zemlje, ali tu je epidemija tek stigla, pa podaci još nisu toliko relevantni.

Kina je možda najbolji reper, zbog toga što je velika većina slučajeva već ishodovana, ostalo je još oko 2600 težih slučajeva, tako da će ukupna snrtnost definivno biti između 7 i 8 procenata.

Ja lichno ne mogu da verujem nikakvoj statistici o smrtnosti i infektivnosti u Kini. To nije transparentan sistem nego je drzavno uredjenje gde se znalo i pre Nove godine za virus (kada su poceli da cenzurishu upite na lokalnom netu o bilo kakvoj infekciji) a svi su se pravili ludi i zataskavali jer i oni zive u zlatnom dobu i ekonomija je na prvom mestu. Takodje, barem jednom je menjan sistem klasifikacije (ako si imao vec neku hronicnu bolest, dobijesh koronu i umres - razlog smrti je prvobitno oboljenjene)

Statistika se menja iz dana u dan, a trenutna stopa smrtnosti u Italiji je 46% po kriterijumu broj umrlih od ukupno ishodovanih slučajeva. Već sam objasnio da ishodovan slučaj znači onaj kod koga je tok bolesti potvrđen testom, a zatim je i završen tačno jednim od dva moguća ishoda (potpuno izlečenje ili smrt). Svi ostali slučajevi koji su trenutno aktivni se mogu završiti jednim od ta dva ishoda, ali još uvek nisu, pa se ne računaju. U Španiji je trenuno 34%, ali sa većom stopom rasta od Italije.

U Koreji je stopa smrtnosti po ovom kriterijumu 5%, praktično isto kao i u Kini (statistika Kine nimalo ne odudara od drugih zemalja, pa ne vidim zašto bi sumnjali u nju).

Kako se čini, vremenom ove stope konvergiraju nekoj vrednosti između 5% i 10%, a na kraju krajeva, imamo stopu smrtnosti za prvi SARS koja je iznosila oko 10%, tako da ova generacija SARS-a, definitivno ima vrlo sličnu stopu.

Edit: Amerika i Engleska (biće zemlja proleterska), sa po 52% trenutno vode na ovoj nesrećnoj listi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718508#p718508:12xvyaza je napisao(la):
GOJE » 18 Mar 2020 08:52 am[/url]":12xvyaza]Statistika se menja iz dana u dan, a trenutna stopa smrtnosti u Italiji je 46% po kriterijumu broj umrlih od ukupno ishodovanih slučajeva. Već sam objasnio da ishodovan slučaj znači onaj kod koga je tok bolesti potvrđen testom, a zatim je i završen tačno jednim od dva moguća ishoda (potpuno izlečenje ili smrt). .
Evo dopune takve statistike : https://www.worldometers.info/coronavir ... try/italy/

Nemojte gledati statistiku "ukupno umrlih od ukupno ishodovanih" jer jako malo ljudi je stiglo da ozdravi što ne znači da neće. Kao što je broj umrlih svuda nula na početku. Drugo, kao i kod svake epidemije, ima mnogo više zaraženih, ali oni sa blagim simptomima nisu zabeleženi. Što znači da stopa smrtnosti nije 30%, čak ni za ebolu nije bila veća od 50%. Realnije je da je oko 1%. Veći problem je što se lako prenosi.

kladionice i dalje vredno rade.
po ulicama ima pametnih penzionera koji se odupiru idiotskim naredbama

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718517#p718517:2cf8nuaq je napisao(la):
wk_ » 18 Mar 2020 09:46 am[/url]":2cf8nuaq]Nemojte gledati statistiku "ukupno umrlih od ukupno ishodovanih" jer jako malo ljudi je stiglo da ozdravi što ne znači da neće. Kao što je broj umrlih svuda nula na početku. Drugo, kao i kod svake epidemije, ima mnogo više zaraženih, ali oni sa blagim simptomima nisu zabeleženi. Što znači da stopa smrtnosti nije 30%, čak ni za ebolu nije bila veća od 50%. Realnije je da je oko 1%. Veći problem je što se lako prenosi.
Takva statistika je jedina merodavna, ali tek onda kada se trend ustali, tj. kada broj ishodovanih slučajeva postane dovoljno veliki. Za sada takvu statistiku imamo u Kini i J. Koreji, sa trendom konvergencije ka otprilike 8%.

A slažem se da statistika ne beleži one koji nisu ni testirani, a definitivno i među njima ima zaraženih. Zbog toga će morati da se sačeka barem još 2 nedelje na tačniju stopu smrtnosti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718490#p718490:2rd4qlsx je napisao(la):
razgradjevinar » 18 Mar 2020 02:58[/url]":2rd4qlsx]mozda ce naredni period, u kome ce ga u medijima biti jos vise nego uobicajeno a sto ce on sigurno i zlopotrebiti za jos vecu samopromociju, biti na neki nacin otreznjujuci za naciju.
Mislim da ovde ne može da pomogne ni Ajnštajn, jer ne znam kako bi uopšte bilo izvodljivo nadmašiti pojavljivanje 24h dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini (ove jedan više jer je prestupna).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718529#p718529:2694zcqo je napisao(la):
GOJE » 18 Mar 2020 10:24[/url]":2694zcqo]Dorćol:
file.php
:kk: Ulepša mi ceo dan, a tek je počeo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718527#p718527:1qyjh3is je napisao(la):
dragan » 18 Mar 2020 10:17[/url]":1qyjh3is]Kon je istakao da je izolacija bitna da bi se održao zdravstveni sistem, jer je ogroman broj umrlih u nekim zemljama posledica oboljevanja medicinskih radnika, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da opstane. . . .https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1667428
Kod nas i bez korone jedva opstaje...

Lep primer

Covek 60+ godina iz Kikinde, zarazio vrsnjake u Domu zdravlja i kvartu, trojica zavrsila na ventilatorima, 100+ ljudi u samoizolaciji od kojih verovatno i odredjen broj zdravstvenih radnika Doma zdravlja i lokalne bolnice, jer je u tom periodu obilazio iste.

Ako su tacni navodi Rojtersa okaceni par postova iznad, da virus opstaje na povrsinama danima i u vazduhu satima, to je jos jedan validan argument da pametni kikindski penzioneri umesto da sede u kucama obilaze banke, poste, supermarkete... jer ce ukupno 6 ventilatora namenjenih SVIM pacijentima, a ne samo onim zarazenim od Korona virusa i 2 infektologa narednih par meseci biti dovoljni/ u stanju da se bore sa ovim problemom.

Nadam se samo da ce takve idiote posecivati clanovi porodica cije su clanove isti zarazili ili im neposredno onemogucili lecenje...

Da li ti zaista braniš tu prvu konferenciju za štampu gde je sve bilo u fazonu - ha ha, ovo je smešno, nema mesta panica, ha ha, ja ću se malo našaliti pa ću piti rakiju, ha ha?

Upravo zbog tog "ha ha" tona dobar deo naroda je sve ovo shvatio neozbiljno celu situaciju i sledi nam skok zaraženih.

Inače, na toj konferenciji je i Kon govorio i sve vreme je imao ozbiljnu facu kako je i trebalo, ali naravno, njega su najmanje puštali, već je akcenat bio na vođi i na cirkusantu.

Da ne zaboravimo da je vođa stalno potencirao da neće nositi masku i juče je rekao da su njegov sin i ćerka bez maske nosili namirnice penzionerima.

Niti sam tada bio hi hi lezeran niti se sada tripujem da ako udahnem vazduh da mi ostaje jos 3 dana zivota. Perem ruke cesce i gledam da mi ne disu za vrat a to sam radio i pre korone. Ali mi se povraca od ovog politickog pilicarenja i napada na dr Nestorovica samo zato sto je stao tamo gde nije smeo. A u decdmbru, pola ljudi sa ove grupe vodice decu kod istog tog Nestorovica da im pomogne. Takav smo narod sta ces.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718538#p718538:3pkr40yw je napisao(la):
astrodule » 18 Mar 2020 10:58[/url]":3pkr40yw]Da li ti zaista braniš tu prvu konferenciju za štampu gde je sve bilo u fazonu - ha ha, ovo je smešno, nema mesta panica, ha ha, ja ću se malo našaliti pa ću piti rakiju, ha ha?

Upravo zbog tog "ha ha" tona dobar deo naroda je sve ovo shvatio neozbiljno celu situaciju i sledi nam skok zaraženih.

Inače, na toj konferenciji je i Kon govorio i sve vreme je imao ozbiljnu facu kako je i trebalo, ali naravno, njega su najmanje puštali, već je akcenat bio na vođi i na cirkusantu.

Da ne zaboravimo da je vođa stalno potencirao da neće nositi masku i juče je rekao da su njegov sin i ćerka bez maske nosili namirnice penzionerima.
Slažem se sa svime i dodao bih da su neki izgleda i dalje u predizbornoj kampanji. :roll:

Nismo problem ti i ja, već babe i dede (naši roditelji) koji i dalje ne shvataju svu ozbiljnost situacije, a već je objašnjeno da oni to i ne mogu tako lako da shvate jer su do pre par dana mislili da je situacija za zezanje i onda bukvalno preko noći kreće širenje panike od vođe i premijerke.

Niko ne spori da je on odličan doktor, osporava mu se (i onome koga je tu doveo) medijski pristup koji je loš za ovu situaciju.

Vrhunski stručnjaci su uglavnom id*** što se tiče običnog života i zato se mora paziti ko se stavlja pred kamere.

Tako je Dule. Predrag Kon je od starta bio i ostao primer kako se treba ponašati i obraćati. I to ne samo sa aspekta stručnjaka, nego bi trebalo i ovi raspištoljeni političari malo da nauče od njega, a ne da se brecaju i histerišu. Sve što je Vučić izgovorio u svoja dva jedina manira: 1) žestoka nabusitost i 2) teška drama, moglo je da se kaže na način na koji Kon govori svo vreme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718529#p718529:31jwiwzg je napisao(la):
GOJE » 18 Mar 2020 10:24 am[/url]":31jwiwzg]Dorćol:
file.php

Mora da se neko baš iznervirao što se aktivisti SNS javno slikaju kako na raspolaganju imaju maske, rukavice, alkohol, asepsol... kojih nema u prodaji po apotekama za običan narod.

Meni je juče zasmetalo povećanje plata od 10% i zabrana otpuštanja za sve u javnom sektoru, pod izgovorom "finansijske stabilnosti" i "pune kase", dok za privredu, privatne poslodavce, preduzetnike - ništa, nikakve olakšice, sve obaveze i dalje nisu promenjene.
Plati porez i doprinose ili crkni.
A ko će sledećeg meseca biti u stanju da, sada kada sve staje, plati i da puni tu istu državnu kasu iz koje se isplaćuje javni sektor - o tome se ne razmišlja, suviše je daleko u budućnosti, o tome će se kada shvate da postoji problem... kao i sa virusom.

Vrh