Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718436#p718436:1ra142yf je napisao(la):
MiraC » Tue Mar 17, 2020 10:30 pm[/url]":1ra142yf]U Kini su 2mes proveli u karantinu. Samo po 1 osoba je smela do prodavnice ,apoteke i kuci. Imali su sistem prijave kretanja,merenje temp....a kod nas ni oni sto trebaju izolaciju nju ne postuju. Stvarno za zatvor
Trebali su da uvedu da recimo od 9-10 h pre podne stariji od 65 g mogu da izadju do prodavnice ili apoteke ili pijace ako je u blizini ili poste (vole stari da nikom ne duguju) ili lekara. One koji se ne pridrzavaju ovog termina sankcionisati. Teko bi svakog dana po nesto zavrsili i ne bi smarali rodbinu ili volontere.

Ti krelci sto umesto da su u izolaciji opajavaju grad su trebali da iskesiraju 150 000 pa bi se uozbiljili.

Malo šale od mene :mrgreen:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718454#p718454:ryakl027 je napisao(la):
Пантограф » Uto Mar 17, 2020 11:09 pm[/url]":ryakl027]Mislim da će ovo, sveukupno, slomiti moral stanovništva; nema veze što latini pevaju, oni uvek prvi i zakukaju. Mora da se smisli neki ventil, a evropske političke elite ni za to više nemaju hrabrosti.
Mi Balkanci možda nećemo pevati ali kapiram da će pre ili kasnije da započne neko takmičenje preko balkona u smišljanju najgorih psovki. :lol:

Ili još bolje, već vidim komšije kako jedni drugima preko ulice pričaju masne viceve i crnjake. :mrgreen:

Ne zelim uopste da provodim vreme na mestu gde ljudi podrzavaju ovakve mere. Pozdrav i zbogom!

Iskreno sledeca mera je potpuna obustava svega. U Kaliforniji se vec prica o tome. Ocigledno je da se identicne mere sprovode i u Srbiji samo mozda malo manje agresivno. Sledeca mera je izgleda potpuna obustava svega na neko vreme (Avgust???). Vec ima jako puno finansijskih zrtava. Policija kruzi oko kuca i skroz ide po rezidencijalnom delu krstareci da hvata "neposlusne". Postalo je vrlo zaj**** :D

videcemo kako ce se stvari odvijati. tek je pocelo, tek smo odradili 48 sati vanrednog stanja. najgore tek sledi, i to ne sutra ili prekosutra, vec za nedelju i dve. u zavisnosti od sirenja epidemije verujem da ce i nadlezni reagovati i prilagodjavati propise. mozda uvedu par/nepar dane za izlazak u park, po jmbgu-u. :)

ide lepse vreme, bice sve veci izazov ostati u kuci. onima sa decom sledi pakao, isto kao i nama kuckarima. sreca u nesreci je da kaskamo malo sa svetom pa cemo imati mogucnost da ucimo od drugih, prateci razvoj situacije. nasa vlast kao sto znamo ne bezi od prepisivanja pa ce valjda ovoga puta tu svoju sklonost pametno upotrebiti. meni sad preostaje da setam psa po danu a ne nocu kako sam ja mislio da je bezbednije. ako vlast kaze da je tako zdravije ko sam ja da se suprostavljam

Zuma vanredno stanjem se otstupa od ustavom zagarantiranih prava i sloboda koje se jemče tim istim ustavom sve drzave postupaju slicno
U Italiji spaniji Franc jos restriktivniji drug u spaniji kaze da dobro sto obustavljaju kaze kamo srece da su spanci bili stroziji manje bi imali problema

razgradjevinar":pvlvpl53 je napisao(la):
videcemo kako ce se stvari odvijati. tek je pocelo, tek smo odradili 48 sati vanrednog stanja. najgore tek sledi, i to ne sutra ili prekosutra, vec za nedelju i dve. u zavisnosti od sirenja epidemije verujem da ce i nadlezni reagovati i prilagodjavati propise. mozda uvedu par/nepar dane za izlazak u park, po jmbgu-u. :)

ide lepse vreme, bice sve veci izazov ostati u kuci. onima sa decom sledi pakao, isto kao i nama kuckarima. sreca u nesreci je da kaskamo malo sa svetom pa cemo imati mogucnost da ucimo od drugih, prateci razvoj situacije. nasa vlast kao sto znamo ne bezi od prepisivanja pa ce valjda ovoga puta tu svoju sklonost pametno upotrebiti. meni sad preostaje da setam psa po danu a ne nocu kako sam ja mislio da je bezbednije. ako vlast kaze da je tako zdravije ko sam ja da se suprostavljam
Ako vlast kaže, skok s mosta u 'ladnu Savu ubija virus, da li bi i onda skočio? :D

Odstupa se od nekih prava, kao što je sloboda kretanja, a ne onih osnovnih koji su taksativno navedeni, ne treba sad ići u krajnosti.

Pa zar nije pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih? :D

I meni se čini da su osnovni ustavni principi, kao što je zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu, pa onda i po starosti, pravo na život i zdravlje, itd, nepovredivi. Mislim da se vandrednim stanjem mogu ograničiti neka niža prava vezana za čisto organizacione aspekte života u posebnim situacijama, mada bi to naravno trebalo proveriti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718470#p718470:25m1fuve je napisao(la):
solecar » Wed Mar 18, 2020 12:33 am[/url]":25m1fuve]Pa zar nije pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih? :D
Mislim da su osnovna ona koja baš nikad ne mogu biti uskraćena. Pošto sloboda kretanja može vrlo lako da ti bude uskraćena i bez vanrednog stanja (nor. kazna zatvora), to onda nije osnovno pravo. Nisam pravnik, tako da samo nagađam pokušavajući da nađem neku logiku.

S jedne strane su mi nerazumne mere, s druge strane ih shvatam. Nerazumne su mi jer se u drugim državama zabranjuje rad ugostiteljskih objekata, praktično potpuna obustava rada, osim npr trgovina, pekara, pumpi i slično. To odmah sa sobom povlači daleko manji broj ljudi na ulicama i u prevozu, uz dodatnu zabranu kretanja u većim grupama ljudi i propisivanju održavanja rastojanja. U Srbiji to nekako kontra, prvo se zabranjuje bilo kakvo kretanje, pa će tek onda zatvoriti kafiće, restorane, frizerske salone itd. A opet, s druge strane, Srbija nije ekonomski džin da može da podnese obustavu rada i da izdvoji iz budžeta novac za pomoć u isplati nekakve zarade.
U suštini, meni izgleda kao da vlast zapravo nema pojma šta se dešava i šta da radi. Gledaju druge, pa donose nekakve mere. Ja bih pak u jednu ruku pohvalio što su mere tako "oštre" jer će to pomoći da se broj zaraženih ne poveća mnogo. A opet, nekako su sve te mere kasno stigle, toliko je gastarbajtera došlo u Srbiju, turista itd, dok su se političari zezali uživo na televiziji. I sada su nekako sve ove mere malo "uzaludne" jer ne mogu nikako da utvrde realan broj zaraženih, niti da pretpostave koliko bi njih moglo da bude. To mi je kao da se isečete prst nožem, pustite da krv curi i da se već zgrušava i pravi krasta, i onda uzmete da zalepite flaster preko.
Takođe je krajnje bezobrazan način obraćanja narodu, od celokupne vlasti. Svugde u svetu su smireni i staloženi govori, sa realnim činjenicama. Samo u Srbiji bude pametovanje i ismejavanje i vikanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718476#p718476:3a79vzyr je napisao(la):
marrecar » 18 Mar 2020 01:47 am[/url]":3a79vzyr] Svugde u svetu su smireni i staloženi govori, sa realnim činjenicama. Samo u Srbiji bude pametovanje i ismejavanje i vikanje.

Meni bas deluje kontra. Svuda u svetu su divljaci. Biju se za toalet papir, udaraju jedni druge, podmecu dok u Srbiji nema tako velike navale i ljudi jednostavno ne panice toliko.
https://twitter.com/FightingClip/status ... 2224214016

Dosta ljudi se naoruzava u celoj US. Prakticno guns stores su preokupirane trenutno.
https://twitter.com/JoshLeCash/status/1 ... 1795002373

Dok mi u Srbiji deluje dosta mirno. Stalozeno uredjeno. Definitivno mi deluje normalnije.
Da dodam mi ovde imamo 24/7 zabranu izlaska osim ako ides u banku, prodavnicu i kod lekara.
Dok u Srbiji ipak preko dana mozes da se kreces.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718456#p718456:1eadt2x7 je napisao(la):
tzoran1 » Uto Mar 17, 2020 11:12 pm[/url]":1eadt2x7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718436#p718436 je napisao(la):
Trebali su da uvedu da recimo od 9-10 h pre podne stariji od 65 g mogu da izadju do prodavnice ili apoteke ili pijace ako je u blizini ili poste (vole stari da nikom ne duguju) ili lekara. One koji se ne pridrzavaju ovog termina sankcionisati. Teko bi svakog dana po nesto zavrsili i ne bi smarali rodbinu ili volontere.

Ti krelci sto umesto da su u izolaciji opajavaju grad su trebali da iskesiraju 150 000 pa bi se uozbiljili.
Pa jesi li cuo, uvešće nedelju, od 4 do 7 da rade marketi....
Naravno da mislim da im je ovo glupava ideja,ali ako im upali svaka cast od mene
Ja sam Kinu pomenula kao nivo merq koje su sprovodili, morali su, imaju ogromne gradovae. Da li su ove donesene mere dovoljne videcemo, samo se plasim da nisu nesto efikasne.

vradovic":2f5i8olx je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718476#p718476:2f5i8olx je napisao(la):
marrecar » 18 Mar 2020 01:47 am[/url]":2f5i8olx] Svugde u svetu su smireni i staloženi govori, sa realnim činjenicama. Samo u Srbiji bude pametovanje i ismejavanje i vikanje.

Meni bas deluje kontra. Svuda u svetu su divljaci. Biju se za toalet papir, udaraju jedni druge, podmecu dok u Srbiji nema tako velike navale i ljudi jednostavno ne panice toliko.
https://twitter.com/FightingClip/status ... 2224214016

Dosta ljudi se naoruzava u celoj US. Prakticno guns stores su preokupirane trenutno.
https://twitter.com/JoshLeCash/status/1 ... 1795002373

Dok mi u Srbiji deluje dosta mirno. Stalozeno uredjeno. Definitivno mi deluje normalnije.
Da dodam mi ovde imamo 24/7 zabranu izlaska osim ako ides u banku, prodavnicu i kod lekara.
Dok u Srbiji ipak preko dana mozes da se kreces.
Mi se ovde ne bijemo za toalet papir, ali za Lidlovo pile od 120 din se i te kako bijemo. Jedna žena završila u bolnici zbog toga. I to je bilo prvog dana po otvaranju.
Sa druge strane, ovo što priča Marrecar, odnosi se na političare i njihove lekare, te izjave i jednih i drugih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718467#p718467:1lc3b8u6 je napisao(la):
solecar » 18 Mar 2020 12:18 am[/url]":1lc3b8u6]
razgradjevinar":1lc3b8u6 je napisao(la):

Ako vlast kaže, skok s mosta u 'ladnu Savu ubija virus, da li bi i onda skočio? :D

nije pitanje lecenja virusa nego vlast ce da apsi nocne kerovodje:) nije da sam neki revolucionar, ja sam i peti oktobar prespavao, probudio me komsija ispod kad je krenuo da se dere na prozoru "pobedaaaaa...."

ovde se ne radi o tome ko je na vlasti, tj, na vlasti je korona, hteli to mi ili ne, plasili se ili ne. u mojoj licnoj svesti da moram da se prilagodim i izgubim deo konfora. svako od nas moze da smisli opravdan razlog zasto bas on ne mora da postuje neko pravilo ali ako svako od nas da sebi pravo da pomisli da je ipak izuzetan i da za njega nesto ne treba da vazi brzo cemo i u slucaju korona doci u istu fazu, bolje reci metastazu, kao i u svemu drugom gde imamo takav stav. to da ja uprkos zabrani tokom vanredne situacije ipak treba da setam psa nocu jer mi je tako bolje je isto kao da ja tokom redovne situacije parkiram kola na sred ulice, upalim cetri zmigavca i odem u pekaru. ili da nadzidam sprat na soliteru, ili sta se vec radi ovde... ja sam vaspitan da to ne radim, kod kuce, u porodici, ne u policiji i ne iz straha od kazne nego zbog postovanja drugih. ono, prvo cojstvo pa tek posle mozemo i o junastvu. ako je mera koju ceo svet primenjuje sto manje kretanja ja cu to da postujem, ako nasa raspala drzava ne moze drugacije to da kontrolise nego uvodjenjem policijskog casa nocu, jbg, setacu kera danju. ne pada mi na pamet da se sa nekim nesrecnim nadrndanim policajcem iz nocne smene raspravljam o ljudskim pravima i sta je zdravo a sta ne.

Da, @marecar komentariše način na kojima se političari obraćaju narodu. Ne narod među sobom. I apsolutno je u pravu. Političari se ponašaju i govore kao da je cela zemlja njihovo vlasništvo, a ne obrnuto. Da me ne razumete pogrešno, ne pričam sad o merama koje donose, nego o načinu kako nastupaju.

Kad god se nakanem da izložim svoje uši i mozak tim konferencijama, dočeka me jedna te ista nabusita faca koja se snishodljivo obraća, kritikuje za sve redom i preti. A između svake faking reči ide pauza sa teškim uzdisajem, da se doda na dramatici. Kao da to nije dovoljno, govornici sami lelujaju okolo i komentarišu sve čega se sete, do te mere da potežu političke priče čak i onda kad/dok ih još niko ništa nije ni pitao na tu temu.

Čemu to!? Čekaj bre, pa s jedne strane rafališeš po narodu kako je negativan prema svemu, a s druge strane sam potežeš političke priče u momentu kad te niko ne pita za njih?! I ne postoji pitanje koje im odgovara. Ne postoji odgovor koji mogu da proizvedu, na bilo koje pitanje, a da ne zvuče kao nadrndani izbacivači. Na šta bre to liči!? :bash: Da dođe neki običan čovek, ne novinar, ne član stranke, nego običan čovek, i da ih pita na primer ''a koliko procenjujete da će sve ovo trajati?'' ovaj bi i u tome video neki napad i negativizam i verovatno mu odbrusio nešto tipa ''a šta to vas zanima!? Trajaće kol'ko traje''. Jer TO više nije u stanju da proizvede obaveštavajuću rečenicu. Samo zapovedne.

I to večito vraćanje na politiku u svakom govoru... Eeeej bre, pa ja ovde na forumu se upravo razmišljam da u narednom periodu stavim drugu sliku na profil. Jedan od razloga jeste i to da ne ''vučem'' sliku političara (iako je u pitanju zezancija) u svaki svoj post, sad dok traje ova kriza. I verovatno ću je i zameniti sutra, samo da nađem nešto interesantno a nepolitičko. A ovaj svaki put kad izađe pred kamere ne može da izdrži a da se ne istovari, kako po narodu, tako i po svakoj stranci koja nije njegova. Pa dosta bre više... :bash: :roll:

nacin na koji se obraca je skandalozan. jako ga je tesko gledati i slusati, covek ima velike psihicke probleme, meni je to vise nego ocigledno. mozda ce naredni period, u kome ce ga u medijima biti jos vise nego uobicajeno a sto ce on sigurno i zlopotrebiti za jos vecu samopromociju, biti na neki nacin otreznjujuci za naciju. dvaes godina kasnije, umesto bombardovanja imamo koronu. msm, to se je kao nadam da moze i nesto dobro da ispadne iz ovoga :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718488#p718488:jvloqn8k je napisao(la):
Bender Rodriguez » 18 Mar 2020 02:48 am[/url]":jvloqn8k]''a koliko procenjujete da će sve ovo trajati?'' ovaj bi i u tome video neki napad i negativizam i verovatno mu odbrusio nešto tipa ''a šta to vas zanima!? Trajaće kol'ko traje''.
:roll:

Ovo je najjace. Umro sam od smeha :) Ocigledno je da nas narod voli komandne zapovedne recenice i velike vodje i to je to.

Evo ga jedan anti-trump video i sve su glasniji takvi
https://twitter.com/nowthisnews/status/ ... 2754251777

Evo ga jos jedan :) slican kako prave za naseg Predsednika ;D
https://twitter.com/TomthunkitsMind/sta ... 0294253568

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718476#p718476:2vetjzar je napisao(la):
marrecar » 18 Mar 2020 01:47 am[/url]":2vetjzar]
Takođe je krajnje bezobrazan način obraćanja narodu, od celokupne vlasti. Svugde u svetu su smireni i staloženi govori, sa realnim činjenicama. Samo u Srbiji bude pametovanje i ismejavanje i vikanje.
Da, ovo poslednje je posebno iritantno u ionako teškoj sitauciji. Sad je ispalo da je formalna zabrana napuštanja stana za starije od 65 uvedena kao kazna zato što su bili nedisciplinovani, pa nisu hteli dobrovoljno. A ustvari je jasno da su Brnabićka i Vučić to unapred odlučili, pa su samo hteli da skinu odgovornost sa sebe i prebace je na narod. Jer, setite se redosleda događaja:

Vučić u nedelju u 20 objavljuje mere koje su na nepripremljen narod koji gleda samo grupaciju "poslušnih" TV kanala delovale bukvalno kao šok. Pošto su samo malo pre toga isti ti ljudi omalovažavali opasnost i ponekad bukvalno ismevali koronavirus. I sad je odjednom delu naroda predočeno da ga čeka dobrovoljan zatvor u stanu na ko zna koliko meseci. I da će se sledeća dva ili tri dana posmatrati kako to funkcioniše i da li su potrebne i strožije mere. I sve to bez ikakvih detalja i odgovora na bukvalno hiljadu važnih praktičnih pitanja snabdevanja i života u kućnom pritvoru na nepoznat broj budućih meseci.

Treba zaista pokušati shvatiti neverovatne razmere ovog šoka. Praktično nema porodice u Srbiji koja nema osobu stariju od 65. godina koja ima svoje zadatke u podeli porodičnog rada. I sada, ujutro, u ponedeljak, šokirani mladi i stari telefoniraju onima koji juče nisu gledali TV. Odjednom je poremećena interna podela zadataka unutar bukvalno svake porodice u Srbiji. Svi redom odjednom moraju da smisle šta će sa decom, ko će ubuduće da ide na pijacu i u kupovinu, KADA će to da rade oni mlađi koji su ranije u to vreme išli na posao, kako naći mlađu osobu da čuva decu, i ko će da odrađuje čitavu gomilu ostalih zadataka poput plaćanja računa, raznih administratitvnih poslova itd.

I kad sve to ti stari ljudi mogu da organizuju? Pa naravno, odmah sledeće jutro, u ponedeljak, da iskoriste prvi od svega dva ili tri gratis dana koja su na TV-u obećana kao prelazni režim do konačne odluke o merama. I tada, opet očekivano, svi izlaze napolje da za jedan dan promene decenijsku internu organizaciju svih porodica u Srbiji.

Međutim, to je zamka. Brnabićka već to JUTRO, u ponedeljak, posmatra šta se dešava u gradu, i tobože ODMAH postaje duboko povređena i razočarana što je stariji nisu poslušali (?) i ostali kod kuće (izjava je data oko podne). Kako pobogu da ostanu kod kuće? KO će i kada organizovati promenu porodične rutine koju je ona tražila, kupiti neke posebne i retke lekove, potpisati šta treba od dokumenata i punomoćja, itd, ako ne oni koji su to do sada radili, i to baš u to prvo moguće jutro, u ponedeljak. Izašli su baš zato da bi se spremili, da bi poslušali vlast i oba predsednika, da bi što pre mogli da organizuju život na način na koji su oni tražili. Međutim, kasno je. Kao što sada vidimo, ona još tada (tobože) odlučuje da ih KAZNI ZA NEPOSLUŠNOST tako što ostanak u stanu više nije dobrovoljan nego je obaveza.

I tako je posle žestoko isprovociranog i krajnje predvidljivog ponašanja naroda zamka zatvorena. Sa izrazito nepopularne mere stavljanja u kućni pritvor sopstvenih glasača i više od milion ljudi skinuta je lična i partijska odgovornost tako što sada mogu reći da oni nisu hteli tako stroge mere, ali, eto, "iracionalni" i "nedisciplinovani" narod im prosto nije ostavio drugu mogućnost, pa su teška srca i protiv svoje volje morali da donesu obaveznu naredbu.

Količina licemerja i manipulacije je fantastična. Pa zašto bar nisu hrabro i odmah rekli da su procenili da bez obaveznih mera neće postići ono što žele? A ne da igraju igre, skrivaju se, i krivicu u unapred konstruisanom scenariju prebacuju na narod zato što je tobože sam kriv. Zašto nije sve pripremljeno na vreme? Da svaka stara (i mlada) osoba unapred zna tačno kako će zadovoljiti svoje potrebe i da ima vremena da organizuje porodične poslove pre nego što može sebi da dozvoli da se povuče iz aktivnog života na ko zna koliko meseci? Šta su radili ceo januar dok su iz Vuhana stizale onakve vesti? Šta su radili ceo februar dok smo gledali apokaliptične priloge iz bolnica? Šta se dešavalo u prvoj polovini marta? I na kraju, hajde da sve to oprostimo, i druge zapadne države se nisu proslavile, a sada, kad su se najzad pokrenuli i shvatili opasnost, mnoge stvari su uradili kako treba, ali čemu ova nepotrebna igra sa prebacivanjem krivice na narod koji bez pripreme i blagovremne državne organizacije ovako radikalne mere nije ni MOGAO da reaguje drugačije?

Да се надовежем на ону повреду права, управо сад док је на снази ванредно стање може нам бити повређено право да будемо слободни грађани, можемо да будемо предмет ропства, трговине, да изгубимо право слободе говора, мишљења,... Вероватно је због тога и донета та одлука, а не одлука о ванредној ситуацији, као што је господин Шабић лепо објаснио.

Све се овде наврће на своју воденицу, народ трпи ова хистерична иживљавања свакојаких стручњака који своје експертизе мењају као председница народне скупштине партије, дакле једно потпуно расуло где је цела та владајућа свита као боксер у последњој рунди који јадан не зна где и кога удара, који једва стоји на ногама, где је битно испољити што већи гнев како би се људи застрашили, где нема никаквог плана за наредне кораке, где се донешене мере преиначују из сата у сат, где је састанак владе само сат ипо времена пре обраћања, пардон, биполарне монодраме председника, на којем се одлучује о новим мерама, шта даље рећи? Једно је сигурно, тог злата које је неко горе помињао сигурно нема пуно као што се мисли, нажалост мислим да је и добар део у трезорима ван Србије.

Да се разумемо, ванредне околности захтевају ванредне мере, али и људе који знају да поставе правац деловања, ово за сада, на свим нивоима је катастрофално и поражавајуће, поготово са том хиљадарком за обављену куповину...

Vrh