Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Japanski lek protiv gripa mogao bi da bude efikasan u lečenju koronavirusa

Iz Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije Kine saopšteno je da su testiranja pokazala da favipiravir skraćuje lečenje blažih oblika bolesti sa 11 na četiri dana.

U kliničkom testiranju, koje je sprovedeno u bolnici u Šengenu i Vuhanu, učestvovalo je 340 pacijenata, prenosi CNBC.
Naučnici tvrde da lek do sada nije pokazao nikakve kontraindikacije.

Lek postoji na tržištu Japana već šest godina, a kineski naučnici su ga primenili na lečenje zaraženih koronavirusom.

Kineski naučnici analizirali su više od 70.000 vrsta lekova u potrazi za efikasnim oruđem za borbu protiv koronavirusa, a favipiravir je među prvim lekovima koji je prošao i tu fazu kliničkog testiranja na pacijentima.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1667646

Što je lepo ovako kada se odjednom u neke izjave ubaci nešto potpuno nebitno. To što je neko ranije imao kur*obolju nikako ne umanjuje kur*obolju koja je prikazana pre dve nedelje.

Ljudi, još sat i 45 da prenesete virus nekome, posle toga nema više do 5 ujutru, pa ćete tek sutra imati opet šannsu :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718619#p718619:191rh889 je napisao(la):
Biciklistkinja » Sre Mar 18, 2020 6:19 pm[/url]":191rh889]Ljudi, još sat i 45 da prenesete virus nekome, posle toga nema više do 5 ujutru, pa ćete tek sutra imati opet šannsu :)
:lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718617#p718617:3j4eah7p je napisao(la):
Vračarac » 18 Mar 2020 18:07[/url]":3j4eah7p]Sram da bude dr Nestorovica i Vucica, umesto da se ugledaju na 2009. kad je umrlo 137 ljudi od svinjskog gripa oni pricaju o Milanu i sale se sa virusom od kojeg je do sad u Srbiji umrlo 0 ljudi. Neka se ugleda Vucic malo na Borisa kako je on to leposmirio u fazonu "pijem civas na dedinju, karantin"
Predizborna kampanja u ponom jeku. Nažalost na pogrešnoj adresi.

Ne bih da zvučim fatalistički, ali čini mi se prilično realnim da se ostvari scenario nemačkih i engleskih stručnjaka. To znači da će velika većina ljudi morati da prođe kroz ovu bolest, i to u periodu od narednih 12 meseci. Ove mere samo mogu da održavaju nisku stopu rasta broja obolelih, ali šteta koju izazivaju je takođe strašna. Na leto će se javiti glasovi da je bolje da umre deset miliona ljudi, nego da stotinama miliona ljudi budu upropašteni životi ekonomskim i socijalnim merama. Svetska ekonomija ne može da podnese duži period ovakvih mera, a ljudi će da prsnu u svakim mogućem smislu. Ne mogu uopšte da predvidim posledice za mesec dana, a kamoli dalje.

U toku poslednjih 24 sata je u Italiji preminulo 475 ljudi. Napominjem da će sutra skoro sigurno Italija preuzeti neslavni rekord, imaće najviše mrtvih, pa čak više i od Kine.

Napominjem da su se hiljade naših građana vratile iz Italije u poslednjih nekoliko nedelja i da potencijalno nose virus, pogotovu jer rade u ugostiteljstvu i građevinarstvu gde imaju kontakt sa puno lica. Pamet u glavu.

Nadam se da će od sada i ubuduće Ana Brnabić da se obraća javnosti na konferencijama za štampu.
Daleko mi više prija njen smiren nastup, konkretnost i smisleno i povezano izražavanje (ko bi rekao?) iako znam da tu ima dosta bullshita, nego.. znate već. Nemam Covid-19 (koliko znam, još uvek), ali mi je mnogo loše posle gledanja i slušanja one drame, izgubljenosti, agresije i izmišljanja konfikta, kao sinoć.

Šta je - tu je, u ovakvoj situacije se vlast ne menja, niti može da se menja, to nam je što nam je.
Na svakome je da odradi svoj deo, a ja se nadam, kao što to zna da bude, da će iskušenje zlog vremena izvući sakriveni kvalitet iz ljudi.

Seme konflikat je zasejano, bas kako treba.Gledao sam kako nastaje tuca na ulici, ispred apoteke.
Ljudi su u strahu jedni od drugih, bas kako se i zeli.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718633#p718633:10ihekux je napisao(la):
vucko » Sre Mar 18, 2020 7:12 pm[/url]":10ihekux]U toku poslednjih 24 sata je u Italiji preminulo 475 ljudi. Napominjem da će sutra skoro sigurno Italija preuzeti neslavni rekord, imaće najviše mrtvih, pa čak više i od Kine.

Napominjem da su se hiljade naših građana vratile iz Italije u poslednjih nekoliko nedelja i da potencijalno nose virus, pogotovu jer rade u ugostiteljstvu i građevinarstvu gde imaju kontakt sa puno lica. Pamet u glavu.

Italija trenutno ima ok 31000 obolelih i preko 2500 umrlih i ogromnih 8%.
Nemačka 8200 obolelin i 12 umrlih ili 0,146%
Šta je što je u Italiji krenulo po zlu? Toliko im je loše zdravstvo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718561#p718561:2w07b7be je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sre Mar 18, 2020 12:37 pm[/url]":2w07b7be]btw zdravstveni radnici nisu jos primili platu koja je trebalo da se isplati u ponedeljak

Sent from my iPhone using Tapatalk
Legle su danas pre 12 h.

Ja sam počeo zadnjih dana više da se plašim posledica svega ovoga nego samog virusa. Kao i Goje, razmišljam da će biti i posledica toga da se kriva zaraze previše razvuče.

Vlast naša, mislim da su se najviše usrali za svoja dupeta nakon što su shvatili da će se ovo otrgnuti kontroli, pogotovu kad se sete tih već čuvenih konferencija. Odatle i ovako restriktivne mere.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718644#p718644:2nxvpadp je napisao(la):
Žika » 18 Mar 2020 07:40 pm[/url]":2nxvpadp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718633#p718633:2nxvpadp je napisao(la):
vucko » Sre Mar 18, 2020 7:12 pm[/url]":2nxvpadp]U toku poslednjih 24 sata je u Italiji preminulo 475 ljudi. Napominjem da će sutra skoro sigurno Italija preuzeti neslavni rekord, imaće najviše mrtvih, pa čak više i od Kine.

Italija trenutno ima ok 31000 obolelih i preko 2500 umrlih i ogromnih 8%.
Nemačka 8200 obolelin i 12 umrlih ili 0,146%
Šta je što je u Italiji krenulo po zlu? Toliko im je loše zdravstvo?
Nemačka je tek na početku, ima 28 umrlih i 86 izlečenih, ostalih preko 11,000 tek treba da dođu do ishoda bolesti. Porast dnevnih smrti je sličan početku italijanskog scenarija...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718647#p718647:3qjuislw je napisao(la):
Mel » 18 Mar 2020 07:44 pm[/url]":3qjuislw]Ja sam počeo zadnjih dana više da se plašim posledica svega ovoga nego samog virusa. Kao i Goje, razmišljam da će biti i posledica toga da se kriva zaraze previše razvuče.

Vlast naša, mislim da su se najviše usrali za svoja dupeta nakon što su shvatili da će se ovo otrgnuti kontroli, pogotovu kad se sete tih već čuvenih konferencija. Odatle i ovako restriktivne mere.
Potpisujem. Sad je strah gospodar, a to ništa ne valja.

A Goje je iznad sve sažeo...

Pa nije baš prvi, imali smo žurkicu 99te. :D

A beše i ''Sablja'' 2003. I da, bio je policijski čas, bar par dana.

Jesi li siguran da je tada bilo zabranjeno kretanje?

Za vreme bombardovanja su bila zamračenja, ali nisam siguran da je bilo zabranjeno izlaženje.

Što se mene tiče, ja ću da podržim medicinare tako što ću nastaviti da se trudim da im ne napravim dodatni posao tokom celog dana.
A što se tiče aplauza građana Srbije na početku policijskog časa:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_SSGsGdkJ2c[/youtube]

Pre oko 21 godine, kada su se crtale mete, pevalo na trgovima i mostovima, negde sam pročitao kako nas je jedan stranac video (parafraziram):
"vi Srbi ste u prvom činu fenomenalni, u drugom solidni, a u završnom ste raspad".
Podržam mere ograničenog kretanja, ali ne volim euforiju i zaluđivanje naroda.

Trenutno stanje grafika broja pozitivnih na testu i procena toka promene (minimalnog) broja zaraženih u trenutku kad su se sada pozitivni zarazili.

Ako se gleda kriva od početka rasta broja zaraženih, još uvek smo u fazi linearnog porasta, međutim pojavljuju se prvi znaci ubrzanja.

Procena broja stvarno zarazenih i pozitivnih na testu za CoViD-19.jpg

Za dan i po od proglašenja vanrednog stana u Srbiju je došlo 35.836 naših radnika iz inostranstava, dok je za cela dva dana pristiglo 45.000. Tu treba očekivati veći porast. Takođe, kritičan će biti katolički uskrs 12. aprila.

U svetu do sada:

Više od 200.000 zaraženih
Još uvek aktivnih slučajeva 124.000
Završenih slučajeva 93.000
Od toga:
Mrtvih 9.000
Ozdravilo 84.000

U Italiji se poslednja tri dana održava trend od oko 350 mrtvih dnevno.

Po dostupnim podacima izgleda da su Kinezi stavili pod kontrolu koronu (Hubei im sada generise slucajeve mada ih je tamo 60+miliona) i Koreja je u stagnaciji samo mesec dana od prvih evidentiranih slucajeva a Kinezima je trebalo oko dva meseca da se epidemija smiri. U italiji nazalost jos uvek raste broj zarazenih i preminulih. Srbija je tek pola meseca od prvog potvrdjenog slucaja, znaci na pocetku. Sta ce nam doneti ti 45000 pristiglih ljudi iz Evrope mozemo da nagadjamo.

Inace grad veceras u 11 izgleda sablasno i samo se vozila gradskog prevoza vrte prazna.

Prilozi

• cam_8.jpg
    cam_8.jpg
    73,4 KB · Pregleda: 937
  • cam_181.jpg
    cam_181.jpg
    78,5 KB · Pregleda: 936
  • cam_202.jpg
    cam_202.jpg
    81,8 KB · Pregleda: 941
Vrh