Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Da, Pantografe, može uzeti u obzir da povlašćeni nisu hospitalizovani, ali ako oni tvrde da se svi pozitivni hospitalizuju, razlika od čak 50% je ipak mnogo.
To nije bilo tako uočljivo ranije, kada su brojke bile manje, ali sada jeste.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731437#p731437:3fp1xqmf je napisao(la):
relja » 25 Apr 2020 06:15 pm[/url]":3fp1xqmf]Neko od novinara bi trebao da postavi jednostavno pitanje: šta znači broj testiranih, šta im ulazi u taj broj?

Ja nemam razloga da osporavam konkretne objavljene brojke, ja nisam na izvoru podataka, to su jedini dostupni podaci, možda se njima da se manipuliše u nekom manjem procentu ali ne preterano jer se to jednostavno ne može sakriti od javnosti zbog ljudi koji rade u zdravstvu, možda ima manjih grešaka u prikupljanju i obradi podataka, kao brojevi mi deluju - realno, ali samo tumačenje podatka mi nije jasno.

Meni deluje da u taj broj ukupno testiranih i dnevno novotestiranih ulaze i ponovljeni testovi ranije testiranih osoba.

Jer, nešto tu ne štima. Po njihovim podacima, javno saopštenim i dostupnim na današnji dan, 25.04.2020. imamo apsolutne brojeve:
7.779 - zaraženih
151 - smrtnih slučajeva
1.152 - izlečenih
3.135 - ukupan broj hospitalizovanih (verovatno je to brojka - zbir nakon otpuštanja posle jutarnje vizite po svakoj od bolnica, dakle zvaničan i konkretan broj).

Razlika je 7779-151-1152-3135 je broj od: 3341... čega?

Ako su svi zaraženi hospitalizovani - onda razlika u podacima u 15 časova ne može da bude broj koji je 50% od ukupnog broja zaraženih.

Ali onda procenat smrtnosti, na osnovu zvanično objavljenih brojeva, ne može biti 1,94% kako oni objavljuju, nego je bar dva puta veći.
Ja sam to razumeo tako da je ostatak od 3341 i dalje formalno bolesno, ali ne hospitalizovano. Dakle, to su bolesni kod kuće, a možda i oni na Sajmu, koji čekaju drugi negativni test da budu proglašeni izlečenim (ako više nemaju ni simptome). Da li se oni pozitivni na Sajmu računaju u hospitalizovane ili u "bolesne van bolnica" nikada nisu rekli, ali to trenutno nije toliko važno.

@ Astrodule
U čemu je razlika između vežbanja kod kuće i u teretani, ako se za cilj ima samo da se bude fizički zdrav?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731451#p731451:2nzprxz3 je napisao(la):
Zuma » 25 Apr 2020 06:36 pm[/url]":2nzprxz3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731437#p731437:2nzprxz3 je napisao(la):
relja » 25 Apr 2020 06:15 pm[/url]":2nzprxz3]Neko od novinara bi trebao da postavi jednostavno pitanje: šta znači broj testiranih, šta im ulazi u taj broj?

Ja nemam razloga da osporavam konkretne objavljene brojke, ja nisam na izvoru podataka, to su jedini dostupni podaci, možda se njima da se manipuliše u nekom manjem procentu ali ne preterano jer se to jednostavno ne može sakriti od javnosti zbog ljudi koji rade u zdravstvu, možda ima manjih grešaka u prikupljanju i obradi podataka, kao brojevi mi deluju - realno, ali samo tumačenje podatka mi nije jasno.

Meni deluje da u taj broj ukupno testiranih i dnevno novotestiranih ulaze i ponovljeni testovi ranije testiranih osoba.

Jer, nešto tu ne štima. Po njihovim podacima, javno saopštenim i dostupnim na današnji dan, 25.04.2020. imamo apsolutne brojeve:
7.779 - zaraženih
151 - smrtnih slučajeva
1.152 - izlečenih
3.135 - ukupan broj hospitalizovanih (verovatno je to brojka - zbir nakon otpuštanja posle jutarnje vizite po svakoj od bolnica, dakle zvaničan i konkretan broj).

Razlika je 7779-151-1152-3135 je broj od: 3341... čega?

Ako su svi zaraženi hospitalizovani - onda razlika u podacima u 15 časova ne može da bude broj koji je 50% od ukupnog broja zaraženih.

Ali onda procenat smrtnosti, na osnovu zvanično objavljenih brojeva, ne može biti 1,94% kako oni objavljuju, nego je bar dva puta veći.
Ja sam to razumeo tako da je ostatak od 3341 i dalje formalno bolesno, ali ne hospitalizovano. Dakle, to su bolesni kod kuće, a možda i oni na Sajmu, koji čekaju drugi negativni test da budu proglašeni izlečenim (ako više nemaju ni simptome). Da li se oni pozitivni na Sajmu računaju u hospitalizovane ili u "bolesne van bolnica" nikada nisu rekli, ali to trenutno nije toliko važno.

Oni su bili najavli da će svi pozitivni biti hospitalizovani.
Brojke koje saopštavaju na konferencijama u 15 č o broju hospitalizovanih po bolnicama i privremenim bolnicama se slažu sa ukupnim zbirom hospitalizovanih.

Onda bi jasno pitanje za njih bilo:
- koliko pozitivnih nije hospitalizovano, zato što ste najavili da će svi pozitivni biti hospitalizovani i da se zbog toga ubrzano pripremaju dodatni kapaciteti?
- šta nam zapravo saopštavate kada objavljujete "broj testiranih" - broj ukupno testitanih osoba (jednom ili više puta) ili broj izvršenih testova (na pa i na jednoj osobi više puta).

Da se razumemo, trenutna stopa smrtnosti mi apsolutno ne znači ništa, znače mi životi i znači mi sposobnost bolnica i zdravstvenog osoblja da leče zaražene i da leče sve ostale pacijente, samo to.

Ispravka - stopa smrtnosti jeste važan podatak - šalje se u SZO.
Šta će oni tamo da misle ako im iz Srbije šalju stopu smrtnosti koja nije dobro izračunata na osnovu drugih dostavljenih podataka?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731452#p731452:1ey4ow6v je napisao(la):
solecar » 16 minutes ago[/url]":1ey4ow6v]@ Astrodule
U čemu je razlika između vežbanja kod kuće i u teretani, ako se za cilj ima samo da se bude fizički zdrav?
Pa nije svim cilj samo da budu fizički zdravi.

Ukratko - neki vežbaju zbog izgleda, neki zbog funkcionalnosti i mobilnosti, neki da ostanu u formi zbog sporta kojim se bave, neki zbog ega, neki zbog kompleksa, a neki zbog fizičkog zdravlja.

Evo, samo ću jedan primer istaći koji je meni promenio kvalitet života. Do pre par godina sam imao slaba leđa. To se manifestovalo bolovima posle spavanja, prilikom dužih šetnji, vožnje, prilikom dužeg stajanja na koncertima...

Ako bih morao da biram jednu jedinu vežbu koja bi pomogla, to su mrtva dizanja i ona nemaju alternativu. Postoje naravno i korektivne vežbe, ali ništa od toga mi nije pomoglo kao mrtva dizanja.

Dalje, neko npr hoće da poveća grudi i šta radi - sklekove i propadanja. Međutim, grudi najlakše rastu na benču zbog toga što je tada grudni mišić potpuno izolovan i samo on "radi", dok kod sklekova imamo "rasipanje" i na još neke mišiće.

Za fizičko zdravlje ti ne treba teretana, i tu mnogi greše jer misle da bez trenera i fensi teretane ne mogu da rade (tu je problem ega i kompleksa).

Ima tu još dosta stvari, ali preopširno je i izlazimo iz ove teme. U principu sve sam to shvatio tek kada sam počeo malo više da se interesujem za te stvari.

Danas je na Dorcolu, kod bajl. pijace, u 20h doslo do neke lupnjave i masovnih zvizduka i uzvika koji se ne mogu protumaciti kao podrska lekarima koji s ebore protiv virusa.

Kružilo je po društvenim mrežama da u 20.05,posle aplauza podrške zdravstvenih radnicima krene lupanje, negodovanje i opšte stvaranje buke valjda protiv mera vlasti, ili same vlasti nisam najbolje skapirao.

Ruski mikrobiolog smatra da virus nije nastao iz zle namere, ali da svakako jeste procureo iz laboratorije:

Vodeći ruski mikrobiolog OTKRIO šta se desilo u laboratoriji: Naučnici u Vuhanu radili „apsolutno lude stvari“ sa koronom

Vodeći ruski mikrobiolog Petar Čumakov izneo je tvrdnju da je korona virus nastala tako što su naučnici iz Vuhana radili „apsolutno lude stvari“ u tamošnjoj laboratoriji tokom proučavanja koliko je virus bio patogen, prenose mediji u svetu.

Inače Čumakov, koji je glavni istraživač Instituta za molekularnu biologiju Engelhard u Moskvi smatra da niko od radnika u laboratoriji nije imao “zlu nameru” da se stvori ubica koji bi eliminisao ljudsku populaciju.

U Kini, naučnici u laboratoriji Vuhan aktivno učestvuju u razvoju različitih vrsta korona virusa već više od deset godina. To su učinili, navodno ne sa ciljem da stvore patogene varijante ovog virusa, već da zapravo prouče njihovu patogenost. Na primer umeci u genom koji su virusu dali sposobnost da inficira ljudske ćelije”, rekao je on.

“Postoji nekoliko umetaka, odnosno zamena prirodnog niza genoma, što je ovom virusu dalo posebna svojstva. Zanimljivo je da su Kinezi i Amerikanci koji su radili sa njima sve svoje radove objavili u otvorenoj (naučnoj) štampi. Čak se pitam zašto ta pozadina oko rada na ovom virusu dolazi do ljudi veoma sporo”, ispričao je ovaj naučnik.

Zbog ovog propusta kineskih naučnika biće pokrenuta istraga, koja će razviti nova pravila koja će regulisati rad sa genima tako opasnih virusa, kao što je korona, smatra naučnik. Prema njegovim tvrdnjama kineski naučnici su zapravo stvorili verziju virusa, koji je imao za cilj da se proizvede vakcina za lečenje HIV.

Dimitrij Peskov portparol Vladimira Putina ove nedelje je upozorio na navode da je koronavirus stvoren veštački.

“U situaciji kada nema dovoljno informacija koje je nauka podržala i proverila … mislimo da je neprihvatljivo, nemoguće, neosnovano optužiti bilo koga”, rekao je Dmitrij Peskov.

Veronika Skvortsova, šefica Ruske Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) i Putinov bivši ministar zdravlja, upitana je nedavno da li bi se pandemija ovog virusa mogla stvoriti tek tako.

“Ovo pitanje nije tako lako. To zahteva veoma detaljnu studiju “, rekla je ona na ruskom Prvom kanalu i dodala da se ni jedna verzija ne može isključiti.

“Vidimo da prilično veliki broj fragmenata razlikuje ovaj virus od njegovog veoma bliskog rođaka, SARS-a. Oni su približno 94 procenta slični, a ostatak je drugačiji. Mislim da moramo sprovesti veoma ozbiljno istraživanje.”

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.29 ... sa-koronom

Pomalo je smešto što već puna dva meseca redovno objavljuju brojeve za koje niko od nas ne zna šta tačno znače. Mada je to verovatno i verna slika stanja te njihove analitike. Dugo vremena nisu čak saopštavali ni potpuni skup pokazatelja, recimo broj izlečenih, vać kako kad nešto imaju na papiriću.

I čak, ne samo toga. Imamo izvesnu grupu ljudi koji te brojeve računaju, i sigurno tačno znaju kako ih računaju. I drugu grupu koji ih koriste, koji to verovatno takođe znaju. I ni jednoj te dve grupe čak ni na pamet ne pada na pamet da MI to ne znamo. A onda imamo i ostale, recimo novinare, kojima TAKOĐE ni na pamet ne pada da ONI pokušaju da razumeju šta ti brojevi znače. Pošto bi tražili razjašnjenje da su to probali. Samo ih kao papagaji prenose nama i smatraju da je njihov posao time iscpljen.

A imamo i publiku koja ih koristi i komentariše, ali ih svako tumači kako je god on lično ubeđen da je "ispravno". Pa pre Reljinog, takvih pitanja nije bilo ni na Internet komentarima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731471#p731471:1123qa36 je napisao(la):
Zuma » 25 Apr 2020 07:40 pm[/url]":1123qa36]Pomalo je smešto što već puna dva meseca redovno objavljuju brojeve za koje niko od nas ne zna šta tačno znače. Mada je to verovatno i verna slika stanja te njihove analitike. Dugo vremena nisu čak saopštavali ni potpuni skup pokazatelja, recimo broj izlečenih, vać kako kad nešto imaju na papiriću.

I čak, ne samo toga. Imamo izvesnu grupu ljudi koji te brojeve računaju, i sigurno tačno znaju kako ih računaju. I drugu grupu koji ih koriste, koji to verovatno takođe znaju. I ni jednoj te dve grupe čak ni na pamet ne pada na pamet da MI to ne znamo. A onda imamo i ostale, recimo novinare, kojima TAKOĐE ni na pamet ne pada da ONI pokušaju da razumeju šta ti brojevi znače. Pošto bi tražili razjašnjenje da su to probali. Samo ih kao papagaji prenose nama i smatraju da je njihov posao time iscpljen.

A imamo i publiku koja ih koristi i komentariše, ali ih svako tumači kako je god on lično ubeđen da je "ispravno". Pa pre Reljinog, takvih pitanja nije bilo ni na Internet komentarima.

Nije neobično što niko do sada nije potezao ta pitanja, ali uskoro sigurno hoće.
Sada kada su brojke (testirani, pozitivni, hospitalizovani...) iz desetina prešli u stotine, hiljade, desetine hiljada, razlike postaju uočljive, ne mogu se argumentovati pretpostavkama o neažurnosti podataka na dnevnom nivou ili (ne)namernim greškama.
Ja očekujem da će novinari uskoro tražiti objašnjenje.

Uostalom, ko je saopštavao (čitao) podatke o stopi smrtnosti na konferencijama?
Možda se varam, ali mislim da r. Kisić Tepavčević jeste i da ostali jesu, ali da npr. dr. Kon nije...

ovakvi naslovi me dovode do ludila
https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Djo ... ja.sr.html

znachi problem su individualni lekari, sestre...sto bi moglo da prodje da se radi o jednom ili dva doma, a imamo slucaj u preko deset domova sto dovodi do zakljucka da ne postoji sistemska organizovanost i disciplina i da nece odgovarati neko ko je zaposljavao takve direktore. onaj koji je trebao da organizuje opremanje zastitne opreme....npr ministar

a jutros Veliki Respirator, dramoser lichno, digao frku kao da je najteza noc upravo iza nas a umrlo 7 ljudi ukupno ( 7moro previse ali to nije najveci broj u jednom danu). Ta spodoba je sposobna samo da drami i laze a laze i kada laze.

"Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila test vakcinu". Al Naucnica :laugh: ne, uopste se ne vidi namera propagande, cisto neutralno novinsrstvo https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1678294 Zezdara druze, ovo im je 100ti clanak, koji se prenosi preko 100 medija, a samo ovaj od b92 ce procitati 10.000 ljudi. To ti je druze faktor propagande x100 miliona u odnosu na mene koga si kritikovao za suprotnu propagandu, pa cudno da reagujes na 0,00000001 faktor propagande ali ne reagujes na x100.000.000 faktor propagande

Danas je na konferenciji za medije rečeno da je četvoro štićenika Gerontološkog doma u Nišu preminulo u poslednjih 24 sata. Izbegli su reći koliko ih je preminulo ukupno.

94689467_1583444501833049_8424073701036654592_o.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731413#p731413:2i5nwwqj je napisao(la):
Пантограф » Sub Apr 25, 2020 4:12 pm[/url]":2i5nwwqj]

To što u Srbiji, kao nekada istorijskom narodu, nema više ni popa, ni učitelja, niti kakvog god narodnog prvaka koji bi poveo ljude da prekrše ove umobolne mere - u zemljama u kojima ne postoji policijski čas ne otvaraju još frizere i teretane - ja to vidim kao naš problem. Veliki problem i nedostatak.

To je logicno. U Srbiji su kroz istoriju pobune bile ili puchevi i prevrati, tj borba unutar oligarhije, ili su inicirani spolja.
Srpsko drustvo je drustvo poslusnosti i straha jednog od drugog.
Utakvim uslovima stanovnistvo se ne buni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731458#p731458:39ca14pr je napisao(la):
astrodule » 25 Apr 2020 20:00[/url]":39ca14pr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731452#p731452:39ca14pr je napisao(la):
solecar » 16 minutes ago[/url]":39ca14pr]@ Astrodule
Pa nije svim cilj samo da budu fizički zdravi.

Ukratko - neki vežbaju zbog izgleda, neki zbog funkcionalnosti i mobilnosti, neki da ostanu u formi zbog sporta kojim se bave, neki zbog ega, neki zbog kompleksa, a neki zbog fizičkog zdravlja.
Možda nisam bio dovoljno jasan. Mislio sam da se podrazumeva da se svi ostali isključuju. Mislio sam na običnog , normalnog čoveka, a ne na sportistu (za koga se to podrazumeva), i ne na ove ostale koji pucaju od neizlečive bolesti zvane ego.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731458#p731458:39ca14pr je napisao(la):
astrodule » 25 Apr 2020 20:00[/url]":39ca14pr]Evo, samo ću jedan primer istaći koji je meni promenio kvalitet života. Do pre par godina sam imao slaba leđa. To se manifestovalo bolovima posle spavanja, prilikom dužih šetnji, vožnje, prilikom dužeg stajanja na koncertima...

Ako bih morao da biram jednu jedinu vežbu koja bi pomogla, to su mrtva dizanja i ona nemaju alternativu. Postoje naravno i korektivne vežbe, ali ništa od toga mi nije pomoglo kao mrtva dizanja.
To se takođe izuzima, jer je iz zdravstvenih razloga i to je OK.

astrodule » 25 Apr 2020 20:00[/url]":39ca14pr]Dalje, neko npr hoće da poveća grudi i šta radi - sklekove i propadanja. Međutim, grudi najlakše rastu na benču zbog toga što je tada grudni mišić potpuno izolovan i samo on "radi", dok kod sklekova imamo "rasipanje" i na još neke mišiće.
Već sam objasnio.

astrodule » 25 Apr 2020 20:00[/url]":39ca14pr]Za fizičko zdravlje ti ne treba teretana, i tu mnogi greše jer misle da bez trenera i fensi teretane ne mogu da rade (tu je problem ega i kompleksa).
E ovo je suština cele priče.

astrodule » 25 Apr 2020 20:00[/url]":39ca14pr]Ima tu još dosta stvari, ali preopširno je i izlazimo iz ove teme. U principu sve sam to shvatio tek kada sam počeo malo više da se interesujem za te stvari.
:kk:

Ovo u suštini samo dovoljno govori o tome koliko je prenaduvana cela ova priča o neophodnosti da se što pre otvore teretane, a tu su i kafići, kozmetički saloni, kladionice... Jedino se slažem za frizerske salone.

Ja eto, svoje fizičko zdravlje održavam tako što i po nekoliko puta nedeljno izlazim u duže šetnje, između ostalog.

Naravno da teretane trenutno nisu neophodne. Isto kao ni kafići i restorani.

U celom nizu popuštanja mera, teretane bi bile na poslednjem mestu da se ja pitam.

Ocigledno je da restriktivne mere kod nas su urodile plodom!
Kada se pogleda na primer SWE vidi se da su ljudi izgubili kompas u svom ludilu na koje su osudili svoje gradjane.
Nadam se da ce njihova vlada da snosi posledice za katastrofalnu odluku koju su doneli.

Iskreno ovako ludacki potez svedjana ugrozava i ostale narode jer oni sad ako putuju negde mogu da krenu ponovo da sire virus. Tako da ja najiskrenije mislim da njima treba da se udare "putne sankcije" da ne mogu da izlaze iz svoje zemlje dok se ne rese tu situaciju. Tj ukinuti iz sistema SWE pasose i zatvoriti granice prema njima u potpunosti na godinu dana.

Prilozi

• Screen Shot 2020-04-25 at 1.31.03 PM.png
    Screen Shot 2020-04-25 at 1.31.03 PM.png
    113,3 KB · Pregleda: 1.068
  • Screen Shot 2020-04-25 at 1.31.18 PM.png
    Screen Shot 2020-04-25 at 1.31.18 PM.png
    119,4 KB · Pregleda: 1.049
Svedjani se ne plase smrti.
Svedjani vole slobodu.

Po onome što govori dr Kon ('moraće da se zarazi dve trećine populacije'), Šveđani sada trpe ono što ćemo mi u sezoni jesen/zima - kada kod njih neće biti epidemije.

Tada će, međutim, naše mere biti još labavije nego što su mere u Švedskoj sada, što sluti na katastrofu.

Jedino što može da nas sačuva suočavanja sa neizbežnim, jeste rani pronalazak vakcine, kao i da ona brzo stigne do Srbije. Ali, kakva je kvota na to u kladionici?

Švedska ne tretira svoje građane kao debile (kao što nas tretira Vučić) i dozvoljava im da naprave sopstveni izbor u odnosu na to kako će se ponašati u odnosu na svoje zdravlje, a ubeđen sam da takođe imaju zdravstveni i odrbambeni sistem koji je daleeeko spremniji od našeg na odgovor u ovakvim situacijama.

Hrvatska se odlučila za nemački model i uopšte im nije loše. Manje restriktivan u odnosu na naš. Mađari iako imaju desničara na vlasti imaju dozvolu za rekreativne aktivnosti.

Ima trista primera kako se to radi u zdravoj državi, u odnosu na naš sistem "Vučić = država", gde su građani proglašeni neodgovornim apriori iz Vučićevog straha od pada sistema, zato što je do sada i više nego jasno da sistem nije spreman. U odnosu na naš sistem, koji je prepisan kineski model, a Kina je, podsetiću vas, autoritarna država koja vladarima poput Vučića u mnogo toga daje modele i ideje za dalju vladavinu.

Nemam ja problem ni sa kakvim merama i kada preporuke dolaze sa dobrog mesta kao odgovoran građanin ja sam više nego spreman da ih poštujem, a organi reda treba da budu prisutni toliko da vide da li se mere poštuju i savetuju građane o tome kako treba da se ponašaju. Ovo držanje građana u kućnom zatvoru - i posebno tretiranje građana kao dečurlije preko medija, Vučićevo paternalističko ponašanje koje vređa inteligenciju NEMA VEZE sa koronom. Pitanje je ideološko, a podsetiću vas da je SNS konzervativna i desničarska stranka i otud njihov bahat i osion odnos prema građanima. Otud i onih 100€, da pokažu da smo nebitne gnjide koje oni, politička elita, mogu kad hoće i kako hoće da ubace u kućni pritvor i pritom da zloupotrebe (dobronamerne) stručnjake da legitimišu svoje perfidne, građanomrzačke poteze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=731499#p731499:2x7fzf3v je napisao(la):
vradovic » Sub Apr 25, 2020 9:32 pm[/url]":2x7fzf3v]Ocigledno je da restriktivne mere kod nas su urodile plodom!

Kako onda Hrvati na primer imaju manji broj slučajeva i manji broj umrlih na milion stanovnika, a nemaju policijski čas?

Zapadne zemlje su generalno više stradale, daleko više turista, kretanja stanovništva, otvorene granice...

Šveđani su i dalje bolji od Belgije, Francuske, Nemačke, Britanije, Holandije, Švajcarske, Portugala, Irske, Španije, Italije...

A mi smo i dalje gori od Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Crne Gore, Bosne, Albanije, Bugarske...

Vrh