Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Što se tiče poređenja broja preminulih na milion stanovnika koji je Dragan postavio.

Sem neujednačenih kriterijuma šta se sve računa kao smrt od kovida, sem bitno različitog broja potencijalno zaraženih putnika koji prolaze kroz neku zemlju, postoji i problem različitog tretmana starijih. Smrtnost od kovida prvo raste linearno sa godinama starosti, a zatim eksponencijalno sa godinama. Mi smo veoma rano uveli najstrožiju moguću, dakle administrativnu zabranu izlaska iz kuća za sve starije osobe. Ne preporuku kao druge zemlje, nego zabranu. Da nije bilo toga, imali bi smo možda i nekoliko PUTA veću smrtnost. Ova ogromna zavisnost stope smrtnosti od politike prema starim osobama znači da zaista nije moguće da našu stopu smrtnosti direktno upoređujemo sa zemljama sa slobodnijom politikom prema starima. U odnosu na njih bi smo stajali bitno lošije na listi kad bi se uračunalo i to.

Pravo poređenje kvaliteta zdravstvenog sistema u tretmanu kovida bi bilo

- broj smrti na milion stanovnika (kovid kao direktno navedeni uzrok)
- sa uračunatim "viškom smrtnosti" (excess deaths) ove u odnosu na prošlu godinu (obuhvat pogrešno klasifikovanih ili indirektnih uzroka smrti)
- po grupama starosti umrlih (eliminacija razlika u politici prema starima)

mada bi i tu imali problem različitog tempa unosa virusa od strane putnika koji ulaze u zemlju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729425#p729425:20m6eekm je napisao(la):
Zion Williamson » 19 Apr 2020 02:18 pm[/url]":20m6eekm]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729412#p729412:20m6eekm je napisao(la):
marrecar » Ned Apr 19, 2020 1:38 pm[/url]":20m6eekm]Meni se uopšte ne sviđa ono najavljeno popuštanje mera. Ne konkretno smanjenje policijskog časa i puštanje starijih osoba da se šetaju, nego to najavljeno otvaranje radnji i koga god. Pogotovo što je Vučić najavio da će frizeri i još neki moći da rade već negde od kraja aprila. To je previše rano, jer očigledno da broj zaraženih još dobro raste i kriva uopšte nije počela da se ravna. To popuštanje mera zvuči previše opušteno. Poredim sa Austrijom, koja je počela da popušta mere tek onda kada je bilo jasno da je kriva ravna i da dnevno više ljudi ozdravi nego što je zaraženo. A na dnevnom nivou se još uvek radi oko 6-7000 testova.

Znao sam da ce neki imati stokholm sindrom kad najave popustanje.
Khm, ne znam zašto bi to važilo za mene kada ja nisam u Srbiji.
Ja sam jasno rekao da mi se policijski čas uopšte ne sviđa. Druge mere, kao što je zatvaranje tržnih centara, restorana, kladionica i sličnog, što je opet došli kasno, podržavam. Ali ovako rano popustiti te mere i dozvoliti otvaranje tih nekih radnji je suludo, jer, opet kažem, situacija po brojkama uopšte nije dobra. Austrija je sa duplo više testova imala dnevno potvrđenih oko 600 slučajeva, što je tek malo više od Srbije, i to je bilo u najgorem periodu, pre oko tri nedelje. Mere su daleko blaže nego u Srbiji, i daleko logičnije. Kao i ceo proces uvođenja i opuštanja mera, sve u svom logičnom trenutku. Dok Vučić bije gde stigne, a ne zna ni šta radi. Meni ovo popuštanje izgleda samo kao neka trka da se pokažu kao da je situacija u Srbiji odlična i da je vlast bila vrhunska u rešavanju problema. Kao što je Stefanović već počeo da se hvali kako smo najbolji. Sve debil do debila.

Broj umrlih je trenutno veći od onih na respiratoru.

74/145
80/146
85/138
94/131
99/128
103/120
110/122
117/126
123/120

Šta je laž?

- Kad se direktno slaže o činjenicama ili logici
- Kad se ne kaže cela istina
- Kad se uz istinu doda i laž

To je značenje već ritualne legalne zakletve "truth, the whole truth, and nothing but the truth".

Dakle,

- neću izgovoriti laž,
- reći ću CELU istinu, a ne samo deo istine
- uz celu istinu neću dodati JOŠ nešto što NIJE istina ili nije relevantno (da bi se izbličio konačni utisak o celini)

A to u politici znači da svi mediji koji u istoj emisiji, ODMAH posle tvrdnje nekoga iz vlasti, ne dovedu i nekoga iz opozicije (i obrnuto) ustvari LAŽU.
Da svako ko nikada ne pristaje na javne duele sa dovoljno kvalitetnim i ničim uslovljenim ljudima suprotnog mišljenja ustvari LAŽE čak i onda kada ne kaže ništa pogrešno.

Toliko o tabeli smrtnosti i drugim stvarima.

Interesantno je da trenutno ima 3.900 hospitalizovanih, a od toga samo 120 na respiratoru.
Znači samo 3% ima najteže stanje bolesti, što je za mene iznenadjenje, naravno, pozitivno.

Info za Belgiju, pošto se potencira da su u kolapsu sa mrtvima itd.

Svaki smrtni slučaj na koji se sumnjao da ima koronu, znači ne zvanično potvrđen, se registruje kao smrt od korone...tako su odlučili, pa posle će da vide.. Ne zanima ih statistika.

Narod opušten, nema panike, nema policijskog časa, veruju vlasti šta rade i poštuju mere, svako na svoju odgovornost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729459#p729459:1uyer41o je napisao(la):
Duk » Sun Apr 19, 2020 4:34 pm[/url]":1uyer41o]Info za Belgiju, pošto se potencira da su u kolapsu sa mrtvima itd.

Korona u Belgiji nije ubila slobodu kretanja i slobodu duha. Eto kako se čuva nacija, sloboda i dostojanstvo. Primer za ugled. Nas su zaključali za "naše dobro". Po toj logici su naši preci 1914 trebali da poštede sebe, žrtvuju slobodu i ponos. I daju Austrougarskoj da sprovodi istrage po Srbiji. Nisu ti naši preci razmišljali pragmatično kao Vučić. Jbš. slobodu i ljudsko dostojanstvo, bitna je statistika.

Baš me čudi zašto ceo Svet nije primenio belgijski model opuštenog umiranja od virusa.

PS
Trenutno imaju oko 38.500 zaraženih i 5.683 umrlih, a samo danas +230.

Mislim da ova fotka solidno opisuje slobodu i stanje duha jedne od nacija sa najvećom gustinom naseljenosti koja se uzima kao primer represivnog sistema.
93994295_710434483052653_8312631059325911040_n.jpg

Preuzeto sa neke FB stranice

Ako bi trebalo napisati kratku ocenu reagovanja države na epidemiju, meni (U OVOM TRENUTKU i sa sada javno poznatim infomacijama) izgleda najbolje podeliti ga u tri faze.

- Pre epidemije su krivi zbog potpuno zapuštenog zdravstvenog sistema i ignorisanja znakova za opasnost. Drugu krivicu doduše dele sa ostalim zapadnim vladama, ali prva ide samo njima na račun

- U prvoj fazi razvoja epidemije i reagovanja na nju uglavnom zaslužuju pohvale zbog opšteg pristupa koji u našoj situaciji i bez vremena za pripremu i obrazovanje stanovništva verovatno više nije imao pravu altenativu. Sumnjam da bi zbog tako kasnog reagovanja države previše "dobrovoljnosti" (kao u nordijskim zemljama) kod nas dalo dobre rezultate.

- U trećoj fazi, tj drugoj fazi razvoja epidemije, i dalje je bila prisutna dobra volja da se radi najbolje, ali smo se suočili sa činjenicom da sa državom u ovakvo katastrofalnom stanju jednostavno nismo dorasli epidemiji ovakvih razmera. Rukovodioci postavljeni po partijskoj liniji su nesposobni, društvo je fragmentirano, a nivo znanja i organizacionih veština je katastrofalno nizak. Nismo pronašli nove, dobro fokusirane i ne više toliko represivne mere koje bi efikasno i brzo suzbile preostale kanale širenja u kasnoj fazi epidemije. Na kraju su naravno toplije vreme i izrazito široke i dugotrajne represivne ipak redukovali širenje virusa, ali mislim da ova treća faza ne zaslužuje prelaznu ocenu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729464#p729464:3lsf39p1 je napisao(la):
dragan » Ned Apr 19, 2020 4:54 pm[/url]":3lsf39p1]Baš me čudi zašto ceo Svet nije primenio belgijski model opuštenog umiranja od virusa.

PS
Trenutno imaju oko 38.500 zaraženih i 5.683 umrlih, a samo danas +230.

Većina sveta jeste primenili, imaju i oni mere... Smeš u prodavnicu kad hoćeš ali ne možeš baš npr. sa Konjarnika na Nbg, nego najbliža kući, za ono što ti je potrebno.. Smeš u šetnju kad hoćeš al ne baš iz centra na Avalu itd... Zabrana više od ne znam koliko ljudi, kazna 240e itd.
Takođe dan pred zatvaranje kafića i restorana sve je bilo krcato da se ispišu, živ narod jbg.

Poenta posta je bila računanje mrtvih, npr čovek od 80 godina se kući za stolom zakašlje i premine, srčani boleanik... Oni ga registruju kao smrt od korone, kašljao... Ne rade autopsiju zbog jelte gužve u zdravstvu... Malo karikiram, ide od slučaja do slučaja, ali kapiraš poentu odakle njima 490 mrtvih po milionu, turcima 22 a braći rusima samo 2.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729471#p729471:2frw7al4 je napisao(la):
Zuma » 19 Apr 2020 04:27 pm[/url]":2frw7al4]Ako bi trebalo napisati kratku ocenu reagovanja države na epidemiju, meni (U OVOM TRENUTKU i sa sada javno poznatim infomacijama) izgleda najbolje podeliti ga u tri faze.

- Pre epidemije su krivi zbog potpuno zapuštenog zdravstvenog sistema i ignorisanja znakova za opasnost. Drugu krivicu doduše dele sa ostalim zapadnim vladama, ali prva ide samo njima na račun

zasto ovde dele krivicu? znash kako se kaze - ako su svi glupi da skoce sa mosta, jel morash i ti?

Pa jeste tako, ali ipak, mi kao sledimo Evropu u svemu. I to je obično dobra strategija. Ali ovde su zabrljali i Evropljani, pa verujem da niko od onih par važnih osoba koji kod nas odlučuju o svemu jednostavno nikada nije ni pomisilio na nekakve epidemije. To su verovatno računali da spada u onu gomilu "nebitnih" oblasti koje po automatizmu prate neki niži činovnici u vladi tako što prosto slede šta god da Evropa u takvim oblastima radi, pa onda ne uznemiravaju velike šefove "nebitnim detaljima". Tako da bi smo tu možda mogli imati izvesnog razumevanja za "velike šefove". Dakle više inercija i posledica generalno manjkavog sistema koji su sami napravili, a manje neka njihova baš direktna i aktivna greška u ovoj konkretnoj oblasti. Možda su i pomislili da to Evropljani svako najbolje znaju pa treba samo kopirati njihove poteze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729473#p729473:f0icc456 je napisao(la):
Duk » 19 Apr 2020 05:29 pm[/url]":f0icc456]Poenta posta je bila računanje mrtvih, npr čovek od 80 godina se kući za stolom zakašlje i premine, srčani boleanik... Oni ga registruju kao smrt od korone, kašljao... Ne rade autopsiju zbog jelte gužve u zdravstvu... Malo karikiram, ide od slučaja do slučaja,. .
Mnogo karikiraš, a još više pretpostavljaš. . . Nije to baš toliko neozbiljna država.
Dobro nisi napisao da broje i Holandjane pored granice, jedino je tačno da im je puklo zdravstvo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729477#p729477:2xauh4w0 je napisao(la):
dragan » Ned Apr 19, 2020 5:56 pm[/url]":2xauh4w0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729473#p729473:2xauh4w0 je napisao(la):
Duk » 19 Apr 2020 05:29 pm[/url]":2xauh4w0]Poenta posta je bila računanje mrtvih, npr čovek od 80 godina se kući za stolom zakašlje i premine, srčani boleanik... Oni ga registruju kao smrt od korone, kašljao... Ne rade autopsiju zbog jelte gužve u zdravstvu... Malo karikiram, ide od slučaja do slučaja,. .
Mnogo karikiraš, a još više pretpostavljaš. . . Nije to baš toliko neozbiljna država.
Dobro nisi napisao da broje i Holandjane pored granice, jedino je tačno da im je puklo zdravstvo.

Izgleda da je ozbiljna kad tebi odgovara, kod brojanja mrtvih... A kod zdravstva je neozbiljna.

Ne branim ih iskreno, ovo je info od Belgijanca pa reko da podelim.

A zvao sam ga sa namerom da mi pojasni šta se dešava tamo, gledajući cifre, jer mi nije baš bilo realno da Rusija ima 250 puta bolje zdravstvo, Kina 150 itd..

Šta je tebi realno, to je tvoja stvar, ali nije realno da Belgija može adekvatno da leči toliki broj zaraženih (38.500) i zato imaju toliki broj smrtnih slučajeva. Pitaj tog prijatelja da li uopšte leče nekog iz staračkih domova ili ih prepuštaju sudbini.

PS . . nema potrebe da citiraš cele postove iznad tvog odgovora.

Hvala na uputu.

Čekaj, tebi je realno da rusi imaju 361 na 42.000 zaraženih. Kako to objašnjavaš, a da nisu neki putinizmi?

Eno i hrvati koje isto pojedinci hvale ovde po forumu pa malo malo izađe neki tekst kako im nisu nekog rođaka ukalkulisali u mrtve... Zato kažem sve je u načinu brojanja i kome je bitna statistika, zbog nekih drugih stvari.

Nije mi jasno zašto bi Belgija toliko drugačije brojala od nap. Danske ili Nemačke.
Verovatno ima tu razlike kod brojanja, ali oni su u svakom brojanju katastrofalni.

Rusija ili neke druge države primenjuju oštre mere, pa to utiče na statistiku.

Duk, objašnjivo je: Rusi ne žive ni približno koliko Italijani ili Belgijanci - devedesetih je prosečan životni vek za muškarce bio 50 godina (!) - tako da je njima veliki broj onih koji bi umrli od korone u najvećem procentu uveliko već pod zemljom.

Ima nešto bolje u ovom tekstu od naslova. To je rečenica da, ako budemo pazili, moći će dugo vremena da prođe pre novog karantina. To je zato što su svi svesni da za ovo nemaju rešenje. A u najmanjoj meri ga imaju države poput Srbije, koje su sprovele posebno restriktivne mere. Teško mi je da zamislim posledice ovakvog policijskog časa u oktobru. I njegovo trajanje.

Ali, opušteno; dotad će proći izbori, pa će biti prihvatljiv mnogo veći gubitak života.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729498#p729498:25tm5f08 je napisao(la):
Пантограф » 19 Apr 2020 07:25 pm[/url]":25tm5f08] Ali, opušteno; dotad će proći izbori, pa će biti prihvatljiv mnogo veći gubitak života.
Ma, da, primenimo belgiski model, pa imamo 50.000 zaraženih i 10.000 umrlih.
Baš me interesuje šta bi tada pisali. Da li bi tada podržavali takve mere vlade?

Dragane, svaka dalja rasprava je besmislena dok ne izađu cifre ukupnog broja umrlih za 2020 negde tokom 2021.

U Belgiji je ta cifra u proteklih 10 godina ide od 105h i poslednjih je na 110h.Ako odu na 120+ pružam ruku, mada sumnjam.

A videćemo kako će proći i druge države sa trenutno malim brojem umrlih od covida, a 100 puta više umrlih od srčanih i moždanih udara,raka itd.

Vrh