Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Brnabic Vulin, Sarcevic, Loncar nemaju legitimitet nista da rade. Niko nije glasao za njih, narod ih nije izabrao. Cak ni oni koji su glasali za Vucica nisu znali da glasaju za ove koji su naknadno odabrani, te sve mere koje preduzimaju su nelegitimne. Srbiji je druzina uvela vanredno stanje.

Ko nehrani svoju vojsku hranice tudju uvjek bilo i bice
Bolje da vidimo sto nemamo fabriku respiratora u srb i sto su unistene fabrike jugorengen jugodent sutjeska med oprema itd ....

I u ovakvim situacijama vide se katastrofalne posledice deindustrijalizacije. Jasno je da država bez raznovrsne i razgranate privrede - i nije država.

Evo malo današnjih dešavanja u gradu.

Odem kod zubara, a ono sablasno prazno. Uzmem karton i stanem ispred lifta. Baba koja je stajala pored mene, počela da se udaljava od mene. Izgleda da se boji da bih mogao da budem kliconoša. A i ona i ja bez maski. Kada sam došao gore, rekli mi da nisam hitan slučaj i da idem kući, da samo hitne slučajeve primaju, a da ja mogu da izdržrim do septembra, kada će krenuti sa redovnim primanjem pacijenata.

Posle zubara sam otišao do pošte da platim račune. Normalno sam ušao, a službenica viknula na mene zašto sam to uradio, kada je zabranjeno čekanje unutra. Na to odgovorim pitanjem: Kako ja to mogu da znam, kada nigde niste istakli obaveštenje? Nepun minut kasnije, krenula da ulazi majka sa bebom. Još nije ni ušla skroz, a ovi se izdrali na nju da ne sme da ulazi. Tek kada sam povikao na njih, popustili su i pustili majku preko reda. Žena došla iz Tiršove, a ovi iz pošte našli na njoj da treniraju strogoću.

U radnjama i apotekama je i dalje haos i pustoš. Nema osnovnih stvari, a ni adekvatnih mera protiv povećanja cena. Kažu da će cene osnovnih namirnica, dezinfekcionih sredstava i maski biti prodavani po cenama od 5. marta, a nikom ništa to što je u međuvremenu određena roba prodavana po skupljoj ceni, plus što su maske prodavane po 40x većoj ceni. Niko živi ne zna šta će dobiti, u kojoj količini i kada. Za sada je jedino normalno stanje sa slatkišima.

Što se tiče gradskog prevoza, za nepoverovati je koliko je bio prazan. Prosto možeš da biraš gde ćeš da sediš. Neki su uveli zabranu ulaska na prednja vrata, a neki ne. Transprodukt je jasno istakao obaveštenje na prednjim vratima, dok GSP nije, a takođe ne otvara prednja vrata. Čak su i ulice izgledale sablasno prazne. Cela situacija me podseća na film "Ja , robot" sa Vilom Smitom, gde on ide gradom i popisuje gde se šta nalazi, kao jedini preživeli.

P.S.
E da, ironija je da čovek sa Labudovog brda ide u centar u apoteku po lekove, a ja iz šireg centra moram da idem na isto to Labudovo brdo da bih našao grašak i sl.

Srbija po broju stanovnika ima vise respiratora od Francuske Engleske i Italije.
Dobro smo opremljeni po tom pitanju

I moji utisci su slični. Voće i povrće delimično obršćeno, meso kako koje i kako gde. Ali zato brašno, šećer, i sve vezano za higijenu - prazno.

Prevoz prazan. Vidim dosta ljudi sa plavim rukavicama, pogotovu od 40 godina pa naviše. Hirurške maske niko nema, a ovi što nose neke, nose ili one gumene, ili marame, ili one ''zidarske''. Verovatno zato što je 1% sebičnih paranoika pokupovalo tih hirurških maski za ostalih 99%. :D :roll:

Ulice nisu puste ali oseća se praznina. Uopšte, na teritoriji celog grada utisak je kao da je nedelja kasno uveče.

Videh na Pašićevom trgu i tri vojnika, doduše iz prevoza. Ništa posebno, šetaju okolo, sa maskama. Inače, u ovoj situaciji dolazi do izražaja prednost onih vozila JGPa koja imaju većinski ili potpuno odvojene kabine od salona. Tako da ta vozila mogu da rade punim kapacitetom, bez onesposobljavanja prednjih vrata i prostora.

Vojska sa dugim cevima u patrolnoj formaciji na Terazijama je nepotrebno razbacivanje resursa.
Mogu eventualno da dremaju pored vladinih institucija kao neko obezbedjenje.

Ja sam danas oko 16h svratio do Rode na NBG i ima apsolutno svega. Nečega u nešto manjim količinama, ali nema rafova bez proizvoda, niti neke panike i jurnjave.

Ma napuniće se rafovi opet ovih dana bez problema, i neka moja procena je da će se naš narod vrlo brzo naviknuti na ovo stanje.
Kad kažem naviknuti, to ne znači povratak na staro, nego da će se uspostaviti neka rutina za naredna tri meseca - oni koji ne moraju da izlaze ostajaće kućama, a ko mora da radi, ići će na posao. Ovo sad je još period privikavanja i takoreći - šoka i neizvesnosti zbog sinoćnjeg proglašenja i zatvaranja saobraćaja i granica.

Tako da ne sumnjam ja da će se sve trgovine brzo vratiti na staro. Ali me iritira taj grabežki mentalitet, to da mora da se obrsti apoteka od maski i Asepsola i supermarket od brašna, mesa, šećera, sapuna, dezeodoransa, papira... Al ajde de, ta hrana što su pograbili će se bar pojesti a ti sapuni i papiri istrošiti. A baš bih želeo da pitam one manite ludake što su pokupovali kutije maski i Asepsola, šta će rade s tolikim količinama. :roll:

Porazno mi je što u nekim aspektima toliko počinjemo da ličimo na sumanute Amerikance. Naoružani vojnici na ulici, rafovi koji se prazne, gomile koje su zapele da se po svaku cenu dokopaju maske i Asepsola...

U Maksiju kod mene oko 18h nije bilo svežeg mesa. Pitam mesara u čemu je fora, kaže da ljudi nisu normalni. Isti ljudi kupuju po pet kila mesa više puta dnevno.

Ali zato palete sa mlekom i wc papirom na svakom ćošku.

Sve mi se čini da tu ima i dosta ljigavaca što misle da će biti nestašica pa grabe to (meso, higijenu, brašno...) na veliko, guraju u neka skladišta (snađu se ljudi ovde za to) i onda čekaju da dođe nestašica pa da valjaju ''na crno''. Fala bogu pa su nam bar aktivnosti takve vrste ko nacionalni sport...

Da malo razbijemo ovu karantinsku monotoniju. :)
Svakom se desi kasnije il pre da nema vise cime da se obrise, osim gospodji... ;)
ETOjAnYXkAAGyov.jpeg

San Francisco Mayor Breed puts city on lockdown, says residents will be required to stay at home except for essential needs, effective midnight.

Nearly 7 million San Francisco Bay area residents ordered to shelter in place

Nearly seven million people living in a wide swath of Northern California, including Silicon Valley, are being ordered to shelter in place starting at midnight on Monday.

Along with San Francisco, which previously announced its order, residents in San Mateo, Santa Clara, Marin, Alameda, and Contra Costa counties, along with the city of Berkeley are being required to stay home, according to an order from health officials in those jurisdictions.

“This decision is exponentially difficult,” Santa Clara County Health Officer Sara Cody said, but added that a regional approach is necessary. “We know we need to do this.”

Health services, grocery stores, gas stations, banks, and food delivery services will remain open. Mass transit will stay open, but it is only to be used for travel to and from essential services.

file.php
giphy.gif

A kukaćemo svi na planeti za jedno dve godine kad se osete posledice dupliranja seča šuma zbog ovog bahaćenja s papirom. :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718106#p718106:2c9t0vgi je napisao(la):
solecar » Pon Mar 16, 2020 8:25 pm[/url]":2c9t0vgi]Evo malo današnjih dešavanja u gradu.

Odem kod zubara, a ono sablasno prazno. Uzmem karton i stanem ispred lifta. Baba koja je stajala pored mene, počela da se udaljava od mene. Izgleda da se boji da bih mogao da budem kliconoša. A i ona i ja bez maski. Kada sam došao gore, rekli mi da nisam hitan slučaj i da idem kući, da samo hitne slučajeve primaju, a da ja mogu da izdržrim do septembra, kada će krenuti sa redovnim primanjem pacijenata.

Posle zubara sam otišao do pošte da platim račune. Normalno sam ušao, a službenica viknula na mene zašto sam to uradio, kada je zabranjeno čekanje unutra. Na to odgovorim pitanjem: Kako ja to mogu da znam, kada nigde niste istakli obaveštenje? Nepun minut kasnije, krenula da ulazi majka sa bebom. Još nije ni ušla skroz, a ovi se izdrali na nju da ne sme da ulazi. Tek kada sam povikao na njih, popustili su i pustili majku preko reda. Žena došla iz Tiršove, a ovi iz pošte našli na njoj da treniraju strogoću.

U radnjama i apotekama je i dalje haos i pustoš. Nema osnovnih stvari, a ni adekvatnih mera protiv povećanja cena. Kažu da će cene osnovnih namirnica, dezinfekcionih sredstava i maski biti prodavani po cenama od 5. marta, a nikom ništa to što je u međuvremenu određena roba prodavana po skupljoj ceni, plus što su maske prodavane po 40x većoj ceni. Niko živi ne zna šta će dobiti, u kojoj količini i kada. Za sada je jedino normalno stanje sa slatkišima.

Što se tiče gradskog prevoza, za nepoverovati je koliko je bio prazan. Prosto možeš da biraš gde ćeš da sediš. Neki su uveli zabranu ulaska na prednja vrata, a neki ne. Transprodukt je jasno istakao obaveštenje na prednjim vratima, dok GSP nije, a takođe ne otvara prednja vrata. Čak su i ulice izgledale sablasno prazne. Cela situacija me podseća na film "Ja , robot" sa Vilom Smitom, gde on ide gradom i popisuje gde se šta nalazi, kao jedini preživeli.

P.S.
E da, ironija je da čovek sa Labudovog brda ide u centar u apoteku po lekove, a ja iz šireg centra moram da idem na isto to Labudovo brdo da bih našao grašak i sl.
Imamo jedan problem, u Bg i vecim mestima se vec neko vreme ozbiljno govori o svemu, jos u petak kad sam dolazila u Bg svi su nosili flasice sa alkoholom, odmicali se....
Kod nas u manjem mestu to nije ni priblizno tako. Prva stvar koju kazu " ko ce da mesec dana sedi kuci" druga " nece to nas".... na nivou cele zemlje jos niko ne zamislja scenario Italije gde smes u prodavnicu 1.dnevno.
Govorim o Zapadnoj Srbiji i mislim da ceo karantin mora da bude strožiji a posto su mnogi neodgovorni plasim se da cemo biti primorani na to

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718136#p718136:3t1v7o1k je napisao(la):
wk_ » Pon Mar 16, 2020 10:33 pm[/url]":3t1v7o1k]U Novom Pazaru nema virusa ili nema pameti:
Ovo drugo.

Pitah u subotu jednu gospodju koja se vracala iz velike nabavke iznosila iz taksija kese i kese i kese
Kaze planira da minimum 20 dana ne mrda iz kuce

Imam samo pitanje, posto nisam isao sad 2 dana ka gradu, kakvo je stanje? Jel ima danas manje ljudi po ulicama, prevozu? Jesu li se ljudi smirili malo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718144#p718144:2f6pjcbd je napisao(la):
busspoter » Pon Mar 16, 2020 10:58 pm[/url]":2f6pjcbd]Imam samo pitanje, posto nisam isao sad 2 dana ka gradu, kakvo je stanje? Jel ima danas manje ljudi po ulicama, prevozu? Jesu li se ljudi smirili malo?
Imaš malo iznad na ovoj strani teme Soletov i moj post baš o stanju u gradu.

Da, da , procitao sam to. Pratim temu ali ne pisem. Znaci da je osetno manje ljudi na ulicama? To mi se svidja, ja kad sam poslednji put bio do grada, u subotu popodne, tad se videlo da su ljudi po kucama. Jeste da nije bilo neko lepo vreme ali mnogo vise ljudi je bilo napolju i kad je losije vreme bilo. Nadam se da su svi shvatili ovo ozbiljnije od ljudi iz drugih drzava i da kod nas nece biti ozbiljnijih posledica..

Najkraći opis za današnje popodne i veče bi bio: kao nedeljom kasno uveče. I to u zimskom periodu. Eto tako je izgledalo.

I ne znam da objasnim zašto ali čini mi se da će se već za par dana formirati nekakva ''rutina'' (da je tako nazovemo).
Mislim, smanjena nego inače naravno. Ali kao neki vid rutine, kad ljudi pohvataju ko šta, gde, kako...

Vrh