znaju oni za jadac
proces isključenja sa centralnog, je izuzetno zamršen, ali mu i prethodi, niz preduslova, koji moraju biti zadovoljeni, a da bi uopšte u njega ušao
barem je tako bilo pre nekoliko godina, kada sam ga ja otkazao
Jako komplikovan proces pogotovu što većina korisnika daljinskog grejanja zapravo nema ni nikakav ugovor o korišćenju istog su stanovi bili državni, grejanje državno a stanar zaposleni u državnoj firmi. Kasnije to nije pravno regulisano.
Znam ljude koji su već godinama u sudskom procesu sa toplanom oko isključenja. Oni se vode nekom politikom da su stanovi izgrađeni sa sistemom grejanja i da je to neodvojiva celina ali da može da se napravi projekat isključenja sa sistema.... ali sve se generalno završava isključivo sudski. Ne postoji mirno rešenje. Problem tehničke prirode je to što su zgrade većinom sa vertikalnim sistemom grejanja gde je teško izdvojiti samo jedan stan sa sistema. Takođe, ako se mnogo stanova odjavi sa sistema, moguće je da će ostalim korisnicima, koji žele da ostanu na sistemu, stvarati problem
Sećam se pre par godina kada se čovek samovoljno isključio sa sistema a zatim izgubio tužbu uz obrazloženje da je sistem celovit. Rezultat je bio da su mu uz sudski nalog ponovo priključili grejanje a trošak intervencije je preuzeo izvršitelj.
Takođe znam i slučajeve gde su se "viđeniji" ljudi iskljulivali sa sistema bez ikakvih peripetija.
Moj lični slučaj je da mi u stanu od 2016, ne radi vertikala za grejanje u WC. Zbog kvara su osekli vertikalu i zapečatili bez ikakvog obrazloženja. Kada smo se žalili toplani, rekli su da to nije njihov problem, već skupštine stanara. Posle desetine rasprava sa toplanom, došlo se i do pretnje tužbama, ali smo dobili prijateljski savet da se ne tužimo jer je firma državna, sud državni a i advokat, pa da ne trošimo pare. Čak su odbili i predlog da se umanji cena kvadraturu tog WC i celog hodnika ispred koji nema svoj radijator, već su predložili samo ta 3 kvadrata gde je radijator. Takođe odbili su i da sve retroaktivno smanje račune za svo vreme unazad.
Epilog, ni dan danas problem nije reše, niti je smanjena cena. Moj otac je izgubio živce da se juri sa naprednom mašinerijom a sreća u nesreći je da je grejanje u ostatu stana za sada bilo dobro pa se taj problem nije osećao. ja sam se u međuvremenu odselio, ali sam bio spreman da se jurim po sudu.
Sva iskustva koja sam napisao vezana su isključivo za FAP STAN DOO/JP Toplana Priboj, najparazitskiju firmu odmah posle BG Metroa. Verujem da je sličan slučaj i sa ostalim toplanama po Srbiji
Što se tiče odlaganje grejne sezone. Kod mene je ona počela od 10 septembra