Šta je novo?

Energetika

Mihajlović i Hil: Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici

Nadam se da ce preostati koja mrvica i za ove druge spijune da kao pravi domacini sve ispostujemo, kada smo to uvek znali.

Sve strane zadovoljne, Aci jos 4 godine uspesnog rada zele partneri sa istocne i zapadne strane.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
odmah su posle objave OPEC+, iz Stejt Dipartmenta reagovali, i najavili još 10 miliona barela za novembar, a kao dodatak na milion dnevno, koji se od oktobra prošle godine puštaju iz SPR

tih milion barela, je otprilike trećina negdanjeg uvoza iz Rusije, i nekih 5% dnevnih potreba (20m)

Kad tad moraju da pocnu da ubrzano kupuju.
 
Prekid EU integracija i suspenzija SSP-a doveli bi Srbiju u visegodisnju recesiju, nenormalan odliv stanovnistva i verovatno bi za 10 godina Moldavija bila za nas drzava ipo.
To treba jasno reci ovom narodu. Znaci vize, znaci carine, znaci kvote. Pa kada 100.000 ljudi ostane bez posla za mesec dana onda neka idu kod Putina da se zale.
Sarena laza da nam zapad nece nista jer su njihove kompanije ovde - pa evo samo pogledajte Rusiju, preko noci su napustili investicije koje su se merile milijardama. Pa je*******eni McD je investirao u Rusiju vise nego sve ove nase fabrike za motanje kablova i sta sve ne. I otisli preko noci, sve ostavili.

Kakav ideoloski krik.

Ali SSP? Objasni zasto SSP? Ako si u stanju da ista objasnis?
Znas li uopste sta je to SSP?
 
Sarena laza da nam zapad nece nista jer su njihove kompanije ovde - pa evo samo pogledajte Rusiju, preko noci su napustili investicije koje su se merile milijardama. Pa je*******eni McD je investirao u Rusiju vise nego sve ove nase fabrike za motanje kablova i sta sve ne. I otisli preko noci, sve ostavil
Ова реченица је потпуно истинита. У смислу да су на иг спремни да подигну сидро, што треба да нам буде сигнал да се сигурност економска, не сме градити на инвеститорској економији. Русија има и своје ресурсе а има и науку, тако да ће безболно да преживи "одлазак". А нису отишли, велики су направили само маневар, све су се договорили. Милионски бизнис се не продаје за једну рубљу.
 
Mи некако да се одужимо Румунима и Бугарима морамо, један занимљив пример како хидроелектране могу коштати животе је Етиопијска хидроелектрана на Нилу због које су Египат и Судан помагали побуњенике у грађанском рату у Етиопији. Мсм код нас сигурно неће доћи до тога, али некако се морамо договорити са низводним земљама.

Da bi se bilo sta uradilo na Dunavu potrebna je saglasnost ,,Dunavske komisije" koju cine sve podunavske zemlje od Nemacke do Ukrajine + Rusija kao naslednik SSSR-a.

Posto je ovo reverzibilna elektrana nema ,,kradje vode" iz Dunava. Uzeta voda iz Djerdapskog jezera se u isto vraca, kruzi. Gubitak je samo pri pocetnom punjenju jezera i zbog veceg isparavanja vode sa povrsine novih akumulacija.

Evo pronasao sam planirane lokacije gornjih akumulacija i elektrane.

Gledajuci ovo zakljucujem da bi se moglo graditi fazno. Za pocetak samo npr. akumulacija Pesaca sa tunelima i vodostanom i samo jedna pumpa / turbina u elektrani. To bi valjda mogli sami izfinansirati. Taman bi bilo dovoljno da pegla solarne i vetroelektrane.
Djerdap III.jpg
 
Poslednja izmena:
Ако претпоставимо сценарио сушне године са ниским водостајем као што је ова и да имао великих вишкова које треба акумуларти, узима се вода у акумулацију и тиме:
1. Пловни пут се смањује - неки бродови не могу да плове
2. Мање остаје воде за ХЕЦ
 
šta ćeš kad su '90ih, pokušavali da osvoje krajinske kamenjare, mesto da ko Milo, odma udare na Dubrovnik;)
 
Zanimljivo je u današnjim vestima je i ovo:

"Do pre nekoliko meseci, Srbija je gotovo dve trećine nafte dobijala iz Iraka, zatim u proseku 15 odsto preko Rusije, iz Kazahstana 10 odsto, dok je iz Norveške stizalo oko jedan odsto. Međutim, u prethodnom periodu je država sa 16 na 60 odsto povećala uvoz ruske sirove nafte, koja je pojeftinila, zbog čega je značajno smanjem uvoz iz Iraka, ali i Kazahstana."
Dakle mi smo u svom ovom zamešateljstvu povećali uvoz nafte iz Rusije. OK, reći će se - pa bila je jeftinija, i to je ekonomski sasvim opravdan razlog - ali ja tu imam mnogo veći problem, ako se radila nabavka jeftinije nafte u drastično većim količinama nego ranije, a celu ovu godinu derivati poskupljuju prateći cenu nafte na svetskim tržištima - zašto se velika količina jeftinije ruske nafte nije prelila u jeftinije ili barem nepromenjene cene za nas potrošače (a da se ne lažemo naše cene su među najvišima, a po miksu ulaznih količina nafte gde je sad 60% jeftinije ruske to nikako ne bi imalo ekonomskog opravdanja, osim ekstra profitiranja uskog kruga ljudi/kompanija).
Tako da mi ovo krečanje gore više deluje kao zabrinutost za sopstvene tokove slivanja ekstra profita na neku drugu stranu, nego briga da će nama potrošačima i privredi sada biti sve skuplje. I ne vidim šta se sad čudimo. Ako su zemlje EU odlučile da po cenu sopstvenih većih troškova limitiraju upotrebu energenata iz Rusije, ne vidim što bi brinule za nas, kad smo mi sve radili da se ni oko čega ne složimo s njima. Zabole ih. To što mi nemamo drugi pravac nabavke osim kroz EU - to je nešto što i "slepac vidi" - tu si gde si.

Da smo u međuvremenu odradili posao (ne mislim na poslednjih godinu-dve, već apsolutno sve vlade od 2000.-te naovamo) imali bi izlaz na more kao zemlja članica EU (ili barem EEA - na što niko ne obraća pažnju kao mogućost), jer je onda pristup lučkim kapacitetima bilo koje zemlje članice pod manje-više istim uslovima za sve, pa biraš gde ti je najbliže/najjeftinije/najpovoljnije. A nije baš ni da smo se trudili da sa zemljama u okruženju koje imaju izlaz na more stvorimo dobro partnerstvo, najčešće smo nastupali sa "figom u džepu" s ciljem da zadovoljimo jeftine političke poene kod domaće desnice (jer da se ne lažemo pola naroda kod nas zapravo ne priznaje pravo tih naroda i zemalja da budu samostalni i tu je svako podozriv).
Pokušaj "proboja" Srbije direktno na more može završiti nikako drugačije do ratom, u kome mi nastupamo kao agresor na susedne zemlje da bi se dokopali obale - to niko okolo neće gledati mirno, a bukvalno sve zemlje (sem BiH) su članice NATO-a, a ovaj narod i zemlja ne smeju upasti ni u još jednu izolaciju, a kamoli se izložiti uništenju, ako je ikome cilj da ovde o(p)stanemo.
 
u ptavu si @miki_ns

na nastup je uek agresivan prema susedima i snishodljiv prema daljim drzavama.
Nastupamo agresivno kad ne treba, ulizujemo s ekad ne treba, sve radimo pogresno.

Sa visine smo gledali sve i to nam se obijao glavu. Ali umesto da nesto naucimo, mi ili gledamo sa visine ili sebe potcenjujemo i ponizavamo se.
Nema sredine, nema razuma.

Slazem se da su Huljai njegovi pre svega zabrinuti za licnu zaradu, po ovom, kao ipo svim ostalim pitanjima.
U tome se sastoji tragedija Srbije. Ona do dan danas nije stvorila elitu sposobnu da si izdigne iz licne koristi.
(pomenuci poznatu pricu o Aleksandru Karadjordjevicu koji je iskoriscavao besplatan rad vojnika na
drzavnim imanjima koja je kontrolisao i prodavao poljoprivredne proizvode na pijacama)

Zamiljivi stavovi su:

"Makedonci nisu narod"
"Crnogorci nisu narod"

i eto recepta za decenije sukoba.

Kao da je vazno da li jesu lili nisu, ako oni tako misle, bas nas briga.
 
У новој консталацији када се рат покрене на целој теротирији Европе, настаће и време за пробој. Перспектива неких 10-15 година до овог момента. Тада нико неће постављати питање агресорства или не. За нову расподелу потребно је излактати најбоље позиције. Стога је потребно о томе мислити већ сада.
 
kolega iznad, siguran sam, deli stav mnogih u Srbiji

dočim, uz takav eklatantni ekspanzionizam, koji je ovde, očigledno, duboko usađen, ne treba se čuditi što nas okolni narodi, s takvom strašću mrze;)
 
Zaletanje pred grejnu sezonu. Predpostavljam da je ovo NS



1665068673730.png
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
Ova reverzibilna elektrana Đerdap III bi se nalazila, odnosno uzimala vodu iz akumulacije jer se nalazi uzvodno i od Đerdap I i od Đerdap II.
To znači da je tok reke tu regulisan, dubina vode je dovoljna i nikako ne bi rad elektrane uticao na plovidbenost reke.
Pored toga, inicijalno punjenje može da bude urađeno u fazama, kako napreduju radovu i krčenju šume i moguće je sve obaviti u toku visoke vode u proleće.
Kao i za svaku reku i hidro elektranu, postoji takozvani biološki minimum koji mora biti propušten kroz branu i to se vrši bez izuzetka, pa čak i ako to znači potpuni prestanak proizvodnje električne energije.
Ali, u nekim delovima godine, voda se propušta preko brane da ne bi stradala naselja uzvodno. Sav taj višak vode može da se upumpa u akumulacije i kasnije iskoristi
 
Ова реченица је потпуно истинита. У смислу да су на иг спремни да подигну сидро, што треба да нам буде сигнал да се сигурност економска, не сме градити на инвеститорској економији. Русија има и своје ресурсе а има и науку, тако да ће безболно да преживи "одлазак". А нису отишли, велики су направили само маневар, све су се договорили. Милионски бизнис се не продаје за једну рубљу.
Bravo! Nikakve investitorske firme, uvozne preprodaje, servisi i slicno. Sto manje koristiti online servise nego sve svoje ispocekta.
 
Prema rečima Viola fon Kramon, neusklađivanje sa sankcijama EU i dalje produbljivanje veza sa Rusijom uticalo je na poslednju odluku Evropske unije.


„Potpisivanje „plana konsultacija” između Lavrova i Selakovića u Njujorku, navelo je mnoge države članice EU na zaključak da takvog izuzeća ne bi treblao da bude. Možemo to da tolerišemo i razumemo u određenoj meri, s obzirom na veliku energetsku zavisnost, ali saglasnost sa ruskom stranom u budućim akcijama, usred besnog rata i brutalne agresije na Ukrajinu, doživljava se kao otvorena i nepotrebna provokacija Beograda“, kazala je ona.


Haha, brza šamarčina.
A ovde ćemo i dalje po našem "neko je drugi krivac, mi smo žrtve".
 
Sqamo da javim, pocelo je i masovno lozenje otrovnog lignita.
Zlo kancerogeno prolece je u vazduhu.
 
mrtva trka u ostrašćenom slepilu, između vučićevskih zilota, i ljudi koji likuju zbog svakog "šamara" koji Srbija dobije...
Baš htedoh to da prokomentarišem.

Neki ljudi ne mogu da ostanu samo kritični prema svojoj zemlji ili recimo političarima koji je vode nego moraju da odu toliko daleko da likuju svaki put kad joj se nešto loše desi.
I čovek ih nikad neće naći da prokomentarišu ijednu lepu vest iz Srbije (npr ''deca matematičari osvojili prvo mesto na takmičenju) ali će zato prvi da dolete da prokomentarišu bilo šta loše. Jedino što nikad nisam razumeo je zašto takvi ljudi žive u takvoj zemlji koju toliko preziru. Ovo nije nikakvo isterivanje, nisam ja Vučić pa da svakome ko misli drugačije kažem da se tornja odavde. Nego se samo iskreno čudim kako neko mlad može da živi u zemlji koju prezire, i kako li to izgleda kada te jedino raduju loše vesti o tvom društvu i zemlji.
 
Zanimljivo je u današnjim vestima je i ovo:

"Do pre nekoliko meseci, Srbija je gotovo dve trećine nafte dobijala iz Iraka, zatim u proseku 15 odsto preko Rusije, iz Kazahstana 10 odsto, dok je iz Norveške stizalo oko jedan odsto. Međutim, u prethodnom periodu je država sa 16 na 60 odsto povećala uvoz ruske sirove nafte, koja je pojeftinila, zbog čega je značajno smanjem uvoz iz Iraka, ali i Kazahstana."
Dakle mi smo u svom ovom zamešateljstvu povećali uvoz nafte iz Rusije. OK, reći će se - pa bila je jeftinija, i to je ekonomski sasvim opravdan razlog - ali ja tu imam mnogo veći problem, ako se radila nabavka jeftinije nafte u drastično većim količinama nego ranije, a celu ovu godinu derivati poskupljuju prateći cenu nafte na svetskim tržištima - zašto se velika količina jeftinije ruske nafte nije prelila u jeftinije ili barem nepromenjene cene za nas potrošače (a da se ne lažemo naše cene su među najvišima, a po miksu ulaznih količina nafte gde je sad 60% jeftinije ruske to nikako ne bi imalo ekonomskog opravdanja, osim ekstra profitiranja uskog kruga ljudi/kompanija).
Tako da mi ovo krečanje gore više deluje kao zabrinutost za sopstvene tokove slivanja ekstra profita na neku drugu stranu, nego briga da će nama potrošačima i privredi sada biti sve skuplje. I ne vidim šta se sad čudimo. Ako su zemlje EU odlučile da po cenu sopstvenih većih troškova limitiraju upotrebu energenata iz Rusije, ne vidim što bi brinule za nas, kad smo mi sve radili da se ni oko čega ne složimo s njima. Zabole ih. To što mi nemamo drugi pravac nabavke osim kroz EU - to je nešto što i "slepac vidi" - tu si gde si.

Da smo u međuvremenu odradili posao (ne mislim na poslednjih godinu-dve, već apsolutno sve vlade od 2000.-te naovamo) imali bi izlaz na more kao zemlja članica EU (ili barem EEA - na što niko ne obraća pažnju kao mogućost), jer je onda pristup lučkim kapacitetima bilo koje zemlje članice pod manje-više istim uslovima za sve, pa biraš gde ti je najbliže/najjeftinije/najpovoljnije. A nije baš ni da smo se trudili da sa zemljama u okruženju koje imaju izlaz na more stvorimo dobro partnerstvo, najčešće smo nastupali sa "figom u džepu" s ciljem da zadovoljimo jeftine političke poene kod domaće desnice (jer da se ne lažemo pola naroda kod nas zapravo ne priznaje pravo tih naroda i zemalja da budu samostalni i tu je svako podozriv).
Pokušaj "proboja" Srbije direktno na more može završiti nikako drugačije do ratom, u kome mi nastupamo kao agresor na susedne zemlje da bi se dokopali obale - to niko okolo neće gledati mirno, a bukvalno sve zemlje (sem BiH) su članice NATO-a, a ovaj narod i zemlja ne smeju upasti ni u još jednu izolaciju, a kamoli se izložiti uništenju, ako je ikome cilj da ovde o(p)stanemo.


Potrosaci nisu osetili nista od te niske cene nafte, ali jeste NIS, napravio je jos vise novca da moze nesmetano da finansira ruske spijune i petu kolonu u Srbiji i okolnim zemljama. Svi ovi sto po televizijama kmece kako Srbima interesi Rusije treba da budu ispred interesa Srbije su na platnom spisku NIS-a. Svi ovi koji nas ubedjuju kako je zapad zlo, kako EU nije za nas i kako je za nas najbolje da budemo izolovano rusko ostrvo, "rupa na zlatnom tepihu" su na platnom spisku NIS-a.
 
Baš htedoh to da prokomentarišem.

Neki ljudi ne mogu da ostanu samo kritični prema svojoj zemlji ili recimo političarima koji je vode nego moraju da odu toliko daleko da likuju svaki put kad joj se nešto loše desi.
I čovek ih nikad neće naći da prokomentarišu ijednu lepu vest iz Srbije (npr ''deca matematičari osvojili prvo mesto na takmičenju) ali će zato prvi da dolete da prokomentarišu bilo šta loše. Jedino što nikad nisam razumeo je zašto takvi ljudi žive u takvoj zemlji koju toliko preziru. Ovo nije nikakvo isterivanje, nisam ja Vučić pa da svakome ko misli drugačije kažem da se tornja odavde. Nego se samo iskreno čudim kako neko mlad može da živi u zemlji koju prezire, i kako li to izgleda kada te jedino raduju loše vesti o tvom društvu i zemlji.

Sve sto nam se lose desilo desilo nam se zbog nas samih. Da Srbija ne pisa uz vetar u odnosu na svoje komsije i u odnosu na celu Evropu nista se ovo ne bi desilo.
Kritikovati svoju zemlju - ne znaci da je mrzis i prezires. Ja kritikujem zato sto ovoj zemlji zelim dobro i zato sto ne mogu da gledam i cutim na neke stvari koje su zdravorazumske, koje neko sa 2 grama mozga moze da vidi i zakljuci, a nazalost kod nas vecina to ne moze da vidi i da zakljuci. Taj tvoj stav - kritikujes- prezires- a onda sto zivis ovde - je duboko vrednosno poremecen.

Znaci Srbija ce platiti preskupu cenu sto pokusava da opet kao 1990 pisa uz vetar i bude mimo regiona i Evrope. Opet cemo skupo platiti igranje na Rusku kartu, to je jasno kao dan. Nazalost vecini ovde to nije jesno. I misle bas suprotno, da je nasa buducnost da budemo balkanski Kalenjingrad, balkanska Belorusija?!?!?! Ne slazem se sa time i necu da cutim.
 
Baš htedoh to da prokomentarišem.

Neki ljudi ne mogu da ostanu samo kritični prema svojoj zemlji ili recimo političarima koji je vode nego moraju da odu toliko daleko da likuju svaki put kad joj se nešto loše desi.
I čovek ih nikad neće naći da prokomentarišu ijednu lepu vest iz Srbije (npr ''deca matematičari osvojili prvo mesto na takmičenju) ali će zato prvi da dolete da prokomentarišu bilo šta loše. Jedino što nikad nisam razumeo je zašto takvi ljudi žive u takvoj zemlji koju toliko preziru. Ovo nije nikakvo isterivanje, nisam ja Vučić pa da svakome ko misli drugačije kažem da se tornja odavde. Nego se samo iskreno čudim kako neko mlad može da živi u zemlji koju prezire, i kako li to izgleda kada te jedino raduju loše vesti o tvom društvu i zemlji.
Ja mislim da se tu uglavnom radi o samotnjacima, kojima je twitter zajednica prvo i jedino mesto gde su prihvaćeni. Ne izlaze oni mnogo iz kuće.
 
Pitanje, na EPS stranici gde je opisan projekat Đerdapa 3 (ok starija verzija, ali suštinski sadrži iste ove skice navedene gore), spominje se da bi jezera pokupila i neke manje vodotokove. Koliko bi ti vodotokovi (planinski je teren, verovatno su i bujični tokovi u pitanju) mogli prirodno dopunjavati jezera? Da li se bar inicijalno punjenje dok se grade brane zapravo može odraditi "usput" prirodnim slivom ovih tokova u jezero.
Kombinacija delomičnog prirodnog dopunjavanja, struje iz vetroelektrana i fotovoltaika koje bi se, kako je gore napomenuto, gradile uz objekat, bi mogle da naprave da je neto proizvodnja ipak nešto veća nego potrošnja u režimu pumpe, barem sumirano na nivou dužeg vremenskog intervala.
 
Vrh